ψυχαναλυση / ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 2001-2005 / Υπνοβατες

Υπνοβάτες

Αφορμή ν' ασχοληθώ με το σημερινό θέμα στάθηκε, καλά ακούτε, μια κυρία στην πλατεία Κολωνακίου που είδα το περασμένο φθινόπωρο. Περίμενα πεζός στο φανάρι κι αυτή περνούσε οδηγώντας ένα τζιπ. Ηταν γύρω στα σαρανταπέντε, με διακριτικά κομψό ντύσιμο και με χαρακτηριστικά τόσο μαλακά που θα 'λεγες ότι στον κόσμο της δεν έχει ψωμί αλλά παντεσπάνι, κι αν στο κρεββάτι της κάτω από εννιά στρώματα είχε ένα μπιζέλι, θα την ενοχλούσε και θα πάθαινε αϋπνίες.

Αυτή η κυρία οδηγούσε ένα ογκώδες δυνατό τζιπ που θα μπορούσε να είναι στρατιωτικό όχημα, να πάρει μέρος στο ράλι της Σαχάρας ή να τριγυρίζει στα πιο κακοτράχαλα μέρη των ελληνικών βουνών. Όμως το οδηγούσε αυτή, στην πλατεία Κολωνακίου.

Ήταν ο καιρός που στο σεμινάριο μου μελετούσαμε το δοκίμιο του Γιώργου Σεφέρη με τίτλο «"Γλώσσες" στον Αρτεμίδωρο». (O Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός έγραψε τον πρώτο ελληνικό ονειροκρίτη.) Εκεί ο Σεφέρης αναφέρει ένα απόσπασμα του Ηράκλειτου, που σας διαβάζω: «Τους καθεύδοντας [...] εργάτας είναι και συνεργούς των εν τω κόσμω γινομένων». Οι κοιμισμένοι, μας λέει, είναι εργάτες, δηλαδή επιτελούν έργο, δηλαδή είναι συνεργοί σ' αυτά που γίνονται στον κόσμο.

Το παράξενο απόσπασμα δεν είναι από κείνα που συζητούνται ιδιαίτερα στη σχετική βιβλιογραφία. Βέβαια για έναν που είναι σχετικά εξοικειωμένος με την ψυχολογική σκέψη και προπάντων με τη θεωρία και την πράξη της ψυχοθεραπείας η ερμηνεία του αποσπάσματος μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερη δυσκολία: Πώς συνεργεί ο κοιμισμένος σ' αυτά που γίνονται στον κόσμο, δηλαδή στον ξύπνο; Με τα όνειρα του. Σ' αυτά, μας διδάσκει η θεωρία, ο ονειρευόμενος παράγει έργο - για τον Φρόυντ «Traum» (όνειρο) και «Traumarbeit» (ονειρικό έργο) είναι συνώνυμα.

«Ονειρεύομαι» θα πει εδώ: επεξεργάζομαι τα θέματα που με αφορούν στον ξύπνο, συγκεκριμένα, εκπληρώνω επιθυμίες που στον ξύπνο μου είναι αδιανόητες κι ασυνείδητες, η πιεστικότητα τους υποχωρεί και μπορώ να συνεχίσω τον ύπνο μου ανενόχλητος. Αφού ξυπνήσω, εξηγώ τα όνειρα του μόνος ή μιλώντας με συγγενείς και φίλους ή ανοίγοντας τον ονειροκρίτη ή ακούγοντας τον θεραπευτή μου και μαθαίνω πράγματα για τον εαυτό μου που μέχρι τότε μου ήταν λίγο πολύ άγνωστα.

Η ερμηνεία μας του αποσπάσματος μοιάζει αβίαστη και μάλιστα κανείς θα μπορούσε εδώ να υποστηρίξει πως ο Ηράκλειτος διατυπώνει την αρχή στην οποία στηρίζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις μας για τα όνειρα.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση θα μας κάνει σκεπτικούς. Πρώτον, το απόσπασμα μιλά για καθεύδοντας, κοιμισμένους, όχι για ονειρευόμενους. Δεύτερον, αν και δεν γνωρίζουμε τα συμφραζόμενα του αποσπάσματος, μπορούμε να πούμε ότι κάθε φορά που ο Ηράκλειτος μιλά για τους ανθρώπους γενικά, για τους «πολλούς», αναφέρεται σε μια πλάνη που τους διακατέχει. Το ότι οι κοιμισμένοι λοιπόν συνεργούν στα πράγματα του κόσμου λέγεται μεν, το είπαμε προηγουμένως κι εμείς, όμως λέγεται, κατά τον Ηράκλειτο, υπό το κράτος μιας πλάνης. Οι αμφιβολίες μας ενισχύονται όταν στη συζήτηση μας συμπεριλάβουμε ένα άλλο απόσπασμα που λέει: «Ου δεί ώσπερ καθεύδοντας ποιείν και λέγειν».

Δεν πρέπει, μας προειδοποιεί ο Ηράκλειτος, να πράττουμε και να μιλούμε σαν τους κοιμισμένους, δεν πρέπει να έχουμε τον ύπνο συνεργό στα έργα μας και στα λόγια μας.

Και πότε συμβαίνει αυτό; Πώς μας αφορούν τα λόγια του Ηράκλειτου;

Εδώ είναι που τα σχόλια του Σεφέρη μου έδωσαν μια απάντηση, όχι τόσο όταν τα διάβασα όσο τη στιγμή που συνάντησα την κυρία στο Κολωνάκι. Επαναλαμβάνω το απόσπασμα: «Τους καθεύδοντας [...] εργάτας είναι και συνεργούς των εν τώ κόσμω γινομένων».

Γράφει λοιπόν ο Σεφέρης, έχοντας κατά νου τα χρόνια του '40:

Τα είχα ολοένα στη σκέψη μου αυτά τα λόγια· και τον καιρό που ετοιμαζότανε η ανθρωποσφαγή· και τον καιρό της μεγάλης κρίσης - δεν ξέρω αν τέλειωσε. Έβλεπα αυτούς τους «καθεύδοντας», αρματωμένους με τα πιο καταχθόνια μέσα, να ξολοθρεύονται χωρίς να έχουν ξυπνήσει [...] Κι αναρωτιόμουν έμμονα με πόσην εγρήγορση και με πόσην υπνοβασία κατεργάζεται η ανθρωπότητα αυτά που γίνονται στον κόσμο.

O Σεφέρης χρησιμοποιεί μια λέξη που μας κάνει να δούμε τα λεγόμενα του Ηράκλειτου ζωντανά: Οι «καθεύδοντες» οι οποίοι συνεργούν σ' αυτά που γίνονται στον κόσμο αποκαλούνται «υπνοβάτες».

Ο Σεφέρης αναφέρεται σε χρόνια που οι περισσότεροι από μας δεν ζήσαμε. Αυτές τις μέρες που γράφω την ομιλία ζούμε από μακριά έναν άλλο πόλεμο. Κατά πόσον αυτοί που τον κάνουν, αρματωμένοι με τα πιο καταχθόνια μέσα, ξολοθρεύονται χωρίς να έχουν ξυπνήσει;

Ο υπνοβάτης είναι αυτός που περπατάει στον ύπνο. Κατευθύνεται προς ένα ορισμένο σημείο, π.χ., προς την εξώπορτα. Γιατί λέμε ότι το κάνει στον ύπνο; Τι διαφέρει η πράξη του από τη δική μου όταν, για να 'ρθω σ' εσάς, για να βγω έξω από το χώρο που ήμουν, κατευθύνθηκα επίσης προς μια εξώπορτα; Τι θα πει: εγώ ήμουν ξυπνητός, ενώ εκείνος υπνοβατούσε;

Καταρχήν θα 'λεγα ότι εγώ μπορούσα κι αλλιώς. Μπορούσα να ξεκινήσω λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, μπορούσα να μην βγω απ' την πόρτα αλλά απ' το παράθυρο, μπορούσα να μην βγω ποτέ και να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου σ' εκείνο το δωμάτιο. Μπορούσα, σ' ένα ακόμα τολμηρότερο παιχνίδι της φαντασίας, να έρθω πετώντας πάνω σ' ένα μαγικό χαλί ή να ξεπροβάλλω μέσα από τη γη και κάτω από τα πόδια σας σαν ένας τεράστιος αρουραίος. Όσο πιθανά ή παλαβά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, θα τα μπορούσα στην πραγματικότητα και στο παραμύθι.

Ο υπνοβάτης όχι. Αυτός θα πάει προς την εξώπορτα και το κάθε «αλλιώς» του είναι αποκλεισμένο. Περπατάει «στον ύπνο» θα πει: ο δρόμος προς την εξώπορτα του είναι μονόδρομος - ούτε μονόδρομος, διότι δεν τον γνωρίζει καν ως τον μόνο του δρόμο. Είναι παραδομένος σ' αυτόν πριν από κάθε επίγνωση.

Κατά πόσον υπνοβατούν λοιπόν αυτοί που κάνουν τον σημερινό πόλεμο; Καθόσον προχωρούν υπνωτισμένοι, δηλαδή σαν αυτόματα, δηλαδή παραδομένοι σ' έναν μοναδικό και υπέρτατο και αδιαπραγμάτευτο στόχο. Η δική τους εξώπορτα είναι η διασφάλιση και ο έλεγχος του πλανήτη και των ενεργειακών του αποθεμάτων. Πολεμούν για τη συντήρηση και την προαγωγή του κόσμου της κυρίας μας, με το παντεσπάνι στο τραπέζι και με τα εννιά στρώματα στο κρεβάτι της.

Σ' αυτήν την πορεία ό,τι δεν είναι ευθυγραμμισμένο και προσαρμοσμένο στα μέτρα της είναι εχθρικό και πρέπει να εξουδετερωθεί. Αυτός ο κόσμος κι εκείνος ο πόλεμος συνάδουν. Το τεθωρακισμένο όχημα της κυρίας μετέχει στην οπισθοφυλακή του εκστρατευτικού σώματος που περιοδεύει «εκεί έξω», πότε δω πότε κει, για να επιβάλει την τάξη στη Μεσοποταμία και στην Ελλάδα κάθε φορά με τον τρόπο του.

Η κυρία δεν υπνοβατεί όταν κάνει τη ζωή που κάνει. Υπνοβατεί καθόσον σ' αυτήν τη ζωή είναι παραδομένη, καθόσον χωρίς το παντεσπάνι και τα εννιά στρώματα ο κόσμος χάνεται. Και δεν αποκλείεται μια τέτοια κυρία, αν χάσει παντεσπάνι και στρώματα, να φτάσει ως την αυτοκτονία. Όμως δεν αποκλείεται και να ξυπνήσει απ' την υπνοβασία της. Τι απ' τα δυο θα συμβεί άγνωστο.

Έτσι είναι κάποτε η ζωή μας, προχωρεί πάνω στην κόψη του ξυραφιού.

Αν υπνοβάτης είναι αυτός για τον οποίο το «αλλιώς» είναι αδιανόητο, τότε η υπνοβασία δεν είναι εξαίρεση αλλά, ας θυμηθούμε τον Ηράκλειτο, αφορά τους «πολλούς», αφορά όλους μας.

Επαναλαμβάνω: Όταν λέω ότι στους υπνοβάτες το «αλλιώς» είναι αδιανόητο, δεν εννοώ μια γνώση, μια γνώμη, μια πεποίθηση που πρεσβεύουν αλλά έναν τρόπο ζωής, το ρεύμα που βρίσκονται μέσα του και που είναι η ίδια τους η ζωή.

Σε μια θεραπευτική ώρα μια γυναίκα με κατηγορεί ασταμάτητα: Δεν ενδιαφέρομαι, δεν έγινε τίποτα, τι ψυχαναλυτής είμαι που της φέρομαι έτσι, κι έτσι, οι θεωρίες μου πάντως στην περίπτωση της δεν δουλεύουν, τη βλέπω σαν αποτυχία μου και τη μισώ γι' αυτό κτλ. κτλ.

Στην επόμενη συνάντηση είναι διαφορετική. Μου λέει:

- Τα έλεγα και συγχρόνως σκεφτόμουν «Τι ανοησίες λέω!», μα δεν μπορούσα να το σταματήσω.

Της απαντώ στο κλίμα της σημερινής ομιλίας που εκείνες τις μέρες ετοίμαζα:

- Είναι σαν να κοιμάστε, να το αντιλαμβάνεστε στον ύπνο και να μην μπορείτε να ξυπνήσετε. (Παλιότερα, σε παρόμοιες περιπτώσεις, ούτε αυτό αντιλαμβανόταν.)

Ο υπνοβάτης δεν χρειάζεται να είναι, όπως στο παράδειγμα που ανέφερα, εκτός εαυτού. Η κυρία στην πλατεία Κολωνακίου ήταν τελείως νηφάλια. Νηφάλιοι είναι πιθανότατα αυτοί που κατευθύνουν τον πόλεμο. Νηφάλιοι είναι οι επιστήμονες που σχεδιάζουν τα «έξυπνα όπλα», νηφάλια είναι μια ολόκληρη κοινωνία που ζει στο παραλήρημα της ασφάλειας, της ανάπτυξης, της προόδου.

Και ο νηφάλιος υπνοβάτης βρίσκεται ακόμα μακρύτερα από ένα δυνητικό ξύπνημα.

Οι βέδες, οι αρχαίες ινδικές γραφές, παρομοιάζουν έναν τέτοιο άνθρωπο επίσης με υπνοβάτη. Βρίσκεται σε μια κατάσταση, λένε, η οποία «συγκαλύπτει την πραγματική φύση ενός πράγματος και το κάνει να εμφανίζεται σαν διαφορετικό απ' αυτό που είναι [...]»

Μια έξυπνη κι επιτυχημένη γυναίκα νοιάζεται διαρκώς πώς θα εκμαιεύσει από τους άλλους τον έπαινο και το θαυμασμό τους. Αυτή η γυναίκα δεν ζει στο τώρα, δεν αποτείνεται στους συνεργάτες και στους γνωστούς της αλλά στη μητέρα της. Αποτείνεται στη γυναίκα, που όταν αυτή ήταν παιδί, μόνο σαν άριστη μπορούσε να την αναγνωρίζει και να την ανέχεται. Αυτή η γυναίκα βλέπει σ' όλους τη μορφή της μητέρας της και τους ανταποκρίνεται με τον τρόπο που ανταποκρίνονταν στη μητέρα της. Ζει εκτός τόπου και χρόνου. Υπνοβατεί.

Ένας νεαρός γιατρός που έμαθε ν' αφήνει τις υποθέσεις του στα χέρια των άλλων (ή που έμαθε να του παίρνουν τις υποθέσεις του οι άλλοι) στο νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση, με κόπο, όπως το ζώο στη χειμερία νάρκη, πάει ν' αναλάβει δράση και μην μπορώντας, μην θέλοντας να ξυπνήσει τελικά το αφήνει με την πίστη πως θα το κάνει ο επιμελητής του.

Κι ένα παράδειγμα από τη σ' όλους μας προσιτή καθημερινότητα: Κάθε βράδυ ο κύριος Χατζηνικολάου βγαίνει στο MEGA και μας λέει τις ειδήσεις της ημέρας. Εμείς καθόμαστε στον καναπέ και τον ακούμε και μεταφερόμαστε μαζί του στον πόλεμο, στη Βουλή των Ελλήνων, στον Λευκό Οίκο, στα σπίτια πολιτών που τους έτυχε κάτι συνταρακτικό, στα μέρη που κάνουν την εμφάνιση τους οι αστέρες του κινηματογράφου. Όμως ο κύριος Χατζηνικολάου μιλά σ' ένα μηχάνημα κι εμείς βλέπουμε σκιές που παράγει ένα άλλο μηχάνημα.

Αν ο κύριος Χατζηνικολάου πιστεύει ότι μιλά σ' εμάς, όταν λέει, π.χ., «Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας», υπνοβατεί. Στην περίπτωση που θα μιλούσε όντως σε κάποιον από μας, τα πράγματα θα 'ταν τελείως αλλιώς. Εάν εμείς παίρνουμε τις σκιές που μας μεταδίδει το κανάλι για πραγματικότητα, υπνοβατούμε. Ούτως ή άλλως σ' όλα αυτά τα μέρη δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη μία ώρα που διαρκεί το δελτίο ειδήσεων. Κι αν όντως βρισκόμασταν σ' ένα απ' αυτά, τα πράγματα θα 'ταν τελείως αλλιώς. Και τελείως αλλιώς θα 'ταν εάν βρισκόμασταν εκεί με τον κύριο Χατζηνικολάου.

Σ' όλους εμάς λοιπόν, σε μια από τις ώρες που υπνοβατούμε, θα μπορούσε να έρθει ένας άνθρωπος και να μας πει «Κοιμάσαι! Ξύπνα!»

Για ποιον ύπνο μιλάει εδώ; Για ποιο ξύπνημα; Συνηθίσαμε να χαρακτηρίζουμε αυτό το νόημα των λέξεων «Κοιμάσαι! Ξύπνα!» μεταφορικό. Όμως αυτό σημαίνει ότι κρατάμε την κυριολεκτική σημασία για εκείνον τον ύπνο και για εκείνο το ξύπνημα που διαπιστώνουμε το βράδυ όταν κανείς κλείνει τα μάτια του, το πρωί όταν τ' ανοίγει.

Το «Κοιμάσαι! Ξύπνα!» είναι καταρχήν μια διαφορετική χρήση των λέξεων. Διαφορετική διότι, αν έχουμε υπόψη μας τη ζωντανή κατάσταση, θα διαπιστώσουμε ότι το «Κοιμάσαι!» μόνο εδώ το λέω. Ποτέ δεν θα πάω στο κρεββάτι ενός κοιμισμένου να του πω «Κοιμάσαι!». Το «Ξύπνα» πάλι το λέω μ' έναν τόνο και με μια έκφραση που ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσα για να πω, π.χ., το πρωί στα παιδιά ότι είναι ώρα να σηκωθούν απ' το κρεβάτι για να πάνε στο σχολείο.

«Κοιμάσαι!», με την έννοια που εδώ η λέξη μας αφορά, λέω μόνο σ' έναν που είναι ξυπνητός, που είναι, για να θυμηθούμε τον Ηράκλειτο, «συνεργός των εν τω κόσμω γινομένων».

O άνθρωπος στον οποίο λέω «Κοιμάσαι!» ούτε ακριβώς κοιμάται ούτε είναι ακριβώς ξυπνητός. Βρίσκεται μεταξύ ύπνου και ξύπνου. O ύπνος του είναι ο ύπνος του υπνοβάτη. Με τις λέξεις «Κοιμάσαι! Ξύπνα!» παροτρύνω τον υπνοβάτη να ξυπνήσει. Εδώ το ξύπνημα στο οποίο τον καλώ είναι ένα διαφορετικό από εκείνο της πρωινής έγερσης.

Πώς ξυπνάει κανείς σ' ένα τέτοιο ξύπνημα; Θα επιχειρήσω να το περιγράψω με το παράδειγμα από μια αρχαία τραγωδία, την Αντιγόνητου Σοφοκλή. Θυμίζω την υπόθεση:

Οι αδελφοί της Αντιγόνης και της Ισμήνης, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, σκοτώθηκαν στη μάχη μεταξύ τους. Προηγουμένως ο Ετεοκλής είχε εκδιώξει τον Πολυνείκη από την κοινή τους πατρίδα τη Θήβα. Όμως κατόπιν ο Πολυνείκης εξεστράτευσε εναντίον της Θήβας με νέα στρατιωτική δύναμη υπό επτά στρατηγούς. O Κρέων, ο αδελφός της μητέρας τους Ιοκάστης, ο οποίος μετά το θάνατο των δυο αδελφών είχε αναλάβει την εξουσία στη Θήβα, κηδεύει τον Ετεοκλή επίσημα και συγχρόνως απαγορεύει επί ποινή θανάτου να ταφεί ο Πολυνείκης. Η Αντιγόνη είναι αποφασισμένη να ενεργήσει εναντίον αυτής της απαγόρευσης.

Εδώ καταρχήν μας ενδιαφέρει ο Κρέων. Για όσους δεν συμφωνούν μαζί του, την Αντιγόνη, τον γιο του και μνηστήρα της Αντιγόνης Αίμωνα, τον φύλακα, τον Τειρεσία υποψιάζεται συνωμοσίες, θεωρεί ότι αποσκοπούν σε κέρδος- μια λέξη που διατρέχει τα λόγια του ως βασικό μοτίβο. Η στάση του φανερώνεται στο λόγο του Αίμωνα όταν του αποτείνεται προσπαθώντας να τον συνετίσει:

μη νυν εν ήθος μούνον έν σαυτώ φόρει

Μην φέρεσαι λοιπόν μ' έναν και μόνο τρόπο,

ως φής σύ, κούδέν άλλο, τούτ' ορθώς εχειν

Σαν αυτό που συ λες να 'ταν σωστό και κανένα άλλο,

όστις γαρ αυτός ή φρονείν μόνος δοκεΐ

η γλώσσαν ην ούκ άλλος ή ψυχην εχειν,

γιατί όποιος θωρεί πως μόνος αυτός έχει φρόνηση

κι ομιλία όπως κανένας άλλος και ψυχή,

ούτοι διαπτυχθέντες ώφθησαν κενοί.

αυτοί οι άνθρωποι, σαν αποκαλυφθούν, φανερώνονται κενοί.

'Αλλ' άνδρα, κει τις ή σοφός, τό μανθάνειν

πόλλ' αίσχρόν ουδέν και το μη τείνει άγαν.

Αλλά σ έναν άνθρωπο, κι αν είναι σοφός, το να μαθαίνει

και να μην το παρατραβά δεν είναι ντροπή.

Οράς παρά ρείθροισι χειμάρροις όσα

δένδρων ύπείκει, κλώνας ως έκσωζεται,

Το βλέπεις στα ρείθρα των χειμάρρων: όσα

δέντρα κάνουν πίσω τα κλωνιά τους σώζονται,

τα δ' άντιτείνοντ' αύτόπρεμν' άπόλλυται.

κι αυτά που αντιστέκονται ξεριζώνονται και χάνονται.

Αυτως δέ ναός όστις εγκρατής πόδα

τείνας υπείκει μηδέν, ύπτίοις κάτω

στρέψας το λοιπόν σέλμασιν ναυτίλλεται.

Το ίδιο ένα καράβι, όποιος σφιχτά τ' άρμενα

τα τεντώνει και δεν τα χαλαρώνει καθόλου, θ' αναποδογυρίσει

και θα ταξιδεύει πια με την καρίνα προς τα πάνω.

'Αλλ' είκε, θυμω και μετάστασιν δίδου.

Αλλά δώσε τόπο στην οργή κι άλλαξε την κατάσταση!

Η άτεγκτη στάση του Κρέοντα, η καχυποψία κι η δυσπιστία του απέναντι σ' όλους, το εν μούνον ήθος του τον φανερώνουν σαν έναν που έχει, όπως λέμε, «μουλαρώσει» - σαν το αλύγιστο κλωνάρι στο ρέμα, σαν τα τεντωμένα άρμενα στην καταιγίδα.

O Κρέων μιλά και πράττει υπνωτισμένος: υπνοβατεί. Κλείνει την Αντιγόνη σε μια σπηλιά, όπου αυτή κρεμιέται. O Αίμωνας τη βρίσκει κι αυτοκτονεί με το σπαθί του.

Όταν ο Κρέων εμφανίζεται και πάλι κρατάει στην αγκαλιά τον νεκρό γιο του. Τώρα μιλάει αλλιώς (στ. 1261-1269):

Ίώ

φρενών δυσφρόνων αμαρτήματα

στέρεα θανατόεντ'

Ωι!

ενός παράφρονα αμαρτήματα

επίμονα, θανατηφόρα!

ώ κτανόντας τε και

θανόντας βλέποντες εμφυλίους.

Ω δολοφόνο και

πεθαμένο δείτε, συγγενείς μεταξύ τους!

"Ωμοι έμών ανολβα βουλευμάτων.

Ωιμέ,τα βουλεύματα μου τα άμοιρα!

Ίώ παί, νέος νέω ξύν μόρω

Ωι, παιδί, που τόσο νέο το μοιραίο σε βρήκε!

αιαί αίαί,

εθανες, απελύθης,

Αγιαγιαγια!

πέθανες, απολύθηκες

έμαίς ουδέ σαίσι δυσβουλίαις.

από δική μου δυσβουλία, όχι δική σου!

Ποιο είναι το δυσ-, της «δυσβουλίας» του Κρέοντα; Θα 'λεγα όχι αυτή καθαυτήν η διαταγή του να μείνει άθαυτος ο Πολυνείκης, και η εμμονή του σ' αυτήν, αλλά η ανετοιμότητά του να αναλάβει τις συνέπειες της. Δεν έχει καν μάτια για το ότι υπάρχουν συνέπειες, ότι για τις πράξεις μας πάντα μα πάντα έχουμε να πληρώσουμε το αντίστοιχο τίμημα.

Λέγεται πως κάποτε ένας Κινέζος αυτοκράτορας φώναξε τους σοφούς απ' όλο του το βασίλειο και τους ζήτησε να συμπεριλάβουν τη σοφία που κατείχαν σε μία φράση. Η φράση τους ήταν: «Φαγητό τζάμπα δεν υπάρχει!».

O υπνοβάτης δεν το γνωρίζει. Εδώ διακρίνουμε ένα άλλο χαρακτηριστικό του. Ζητάει φαγητό τζάμπα. Καλύτερα, δεν ζητάει καν. Βλέπει το φαγητό και μόνο αυτό. Για την πληρωμή που αργότερα, μα σίγουρα, θα του ζητηθεί δεν έχει ιδέα όσο κάθεται στο τραπέζι και τρώει. Όταν έρθει ο λογαριασμός, θα πέσει απ' τα σύννεφα. Και μάλιστα συνήθως δεν θα τον αναγνωρίσει καν σαν δικό του. Θα πει ότι έγινε κάποιο λάθος, ότι είναι ατυχία, αδικία, εκδίκηση, συνωμοσία, ότι είναι παραφουσκωμένος, ότι προορίζεται για το διπλανό τραπέζι - και τι δεν θα βρει να πει!

Ένας άνθρωπος που έπασχε από καρκίνο, εκείνο που είχε να πει σαν τελευταία του λόγια ήταν κατηγορίες για τους γιατρούς - γνώριζα αρκετά καλά την κατάσταση για να ξέρω πως δεν υπήρχε θέμα ιατρικού λάθους. Αυτός ο άνθρωπος είχε πιστέψει πως η ζωή είναι τζάμπα. Το λογαριασμό που του παρουσιάστηκε όταν τέλειωσε το φαγοπότι δεν τον δέχτηκε ποτέ. Φυσικά τον πλήρωσε όμως, κι εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, δεν τον αναγνώρισε.

Το «φαγητό τζάμπα» δεν είναι απλά ένα άλλο χαρακτηριστικό του υπνοβάτη αλλά συνάδει μ' αυτό που μέχρι τώρα περιέγραψα, την τυφλή του παράδοση στο εν μούνον ήθος, στη μία και μόνη αρχή που διέπει τα λόγια και τα έργα του. Διότι μια τέτοια αρχή, καθότι «μία και μόνη», δεν χρειάζεται να δίνει λόγο, δεν οφείλει πουθενά τίποτα. «Δεν έχω να δώσω λόγο σε κανέναν!» λέει ο υπνοβάτης. Αμ δε!

Το «Δεν έχω να δώσω λόγο σε κανέναν!» έρχεται μέσα από μια βαθιά ριζωμένη παράδοση. Μας το επισημαίνει ήδη η αρχαία τραγωδία. Αλλά και ο χριστιανικός θεός, ο «παντοδύναμος» και «παντοκράτωρ», χαρακτηρίζεται ως «causa sui», ως αίτιο του εαυτού του. Αυτός ο θεός δεν δίνει λόγο. O άνθρωπος που οφείλει να γίνει «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσίν»του θ' ακολουθήσει το παράδειγμα του. Πόσο μάλλον στους νεότερους χρόνους όπου πλέον με το καρτεσιανικό cogito αναγορεύεται σε αρχή και θεμέλιο των πάντων.

Έτσι, για παράδειγμα, κυκλοφορεί στη λεγόμενη «ψυχοσωματική ιατρική» η δημοφιλής αντίληψη ότι κανείς «αποφασίζει», ότι εξαρτάται απ' αυτόν αν θα πάθει καρκίνο, έμφραγμα και «πάσαν νόσον». Στο χέρι του ανθρώπου, έτσι πιστεύει ο υπνοβάτης, είναι τα πάντα. O λογαριασμός, πιστεύει, είναι δικό του θέμα: Αν είναι «ψυχικά υγιής» θα τη βγάλει τζάμπα...

Η παρουσίαση του λογαριασμού από τον ξενοδόχο, που δεν λογαριάζει, έρχεται πολλές φορές με τη μορφή της κατηγορίας. Φυσικά υπάρχουν δίκαιες και άδικες κατηγορίες, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. O υπνοβάτης, αυτός που δεν έχει ιδέα για το τίμημα που έχει να καταβάλει, θ' αντιδράσει στην κατηγορία σαν αλλεργικός, θα τον «πιάσει κάτι» και θα επιδιώξει να την αποσείσει από πάνω του με κάθε τρόπο.

Όπως πολλές φορές υπνοβατεί και ο λεγόμενος «ενοχικός». Μοιάζει με τον πελάτη που μπροστά στο λογαριασμό ανοίγει το πορτοφόλι του, το αδειάζει, κάνει ακόμα και χρέη για να ξεπληρώσει, μα τα χαρτονομίσματα με τα οποία συναλλάσσεται είναι πλαστά. Ούτε αυτός δεν αναγνωρίζει πραγματικά το λογαριασμό.

O Κρέοντας τον αναγνωρίζει. Προσοχή: Δεν μετανοιώνει, δεν παρασέρνεται σ' ένα φανταστικό κι ανόητο «Αν δεν το 'χα κάνει. ..», αλλά αυτό που έκανε του αποκαλύπτεται σε όλο το εύρος του, δηλαδή περιλαμβάνοντας και το τίμημα.

Απέναντι του στέκει η Αντιγόνη. Στον εισαγωγικό διάλογο με την αδελφή της Ισμήνη λέει για την απόφαση να θάψει τον αδελφό της (στ. 70-71):

Άλλ' ίσθ' οποία σοι δοκεΐ, κείνον δ' εγώ

θάψω· καλόν μοι τοΰτο ποιούση θανείν.

Αλλά νόμιζε ό,τι θέλεις, όμως εκείνον εγώ

θα τον θάψω, για μένα είναι καλό κάνοντας αυτό να πεθάνω.

Και λίγο παρακάτω, εκεί που η Ισμήνη προσπαθεί να την μεταπείσει (στ. 95-97):

Άλλ' εα με και την εξ έμού δυσβουλίαν παθεΐν το δεινόν τούτο· πείσομαι γαρ ού τοσούτον ουδέν ώστε μη ού καλώς θανείν.

Αλλ' άφησε μένα και τη δυσβουλία μου να πάθω το δεινό τούτο, αφού δεν θα πειστώ με τίποτα να μην πεθάνω καλά.

Δυσβουλία. Τη λέξη τη συναντήσαμε προηγουμένως στον Κρέοντα, τώρα την ακούμε από την Αντιγόνη. Και τις δυο φορές εννοεί μια βουλή που οδηγεί στην καταστροφή.

Πόσο διαφορετικά ηχεί στα λόγια του ενός και του άλλου! Ο Κρέοντας μιλά εκ των υστέρων, με τη λέξη ονομάζει μια κατάρα που τον βρήκε και τον θόλωσε. Η Αντιγόνη μιλά εκ των προτέρων. Στα λόγια της η λέξη σημαίνει ένα ιερό σχεδόν χρέος που απαιτεί απ' αυτήν τα πάντα.

Η Αντιγόνη είναι ηρωίδα. Όπως ο υπνοβάτης, ο ήρωας είναι επίσης παραδομένος σ' έναν και μοναδικό δρόμο. Όμως, σε αντίθεση με τον υπνοβάτη, αυτός έχει αναλάβει την παράδοση του στο δρόμο που του καταλογίστηκε. Όταν «Οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούν», δεν θα πέσει από τα σύννεφα.

Ο Miyamoto Musashi, ένας σαμουράι που σε μεγάλη ηλικία έκατσε κι έγραψε αυτά που αποκόμισε από τη ζωή του, λέει:

Με την έκφραση «δρόμος του πολεμιστή» εννοείται ο θάνατος. O δρόμος του πολεμιστή είναι ο θάνατος. Αυτό σημαίνει να επιλέγεις το θάνατο όποτε υπάρχει επιλογή μεταξύ ζωής και θανάτου. Δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο απ' αυτό.

Και λίγο αργότερα:

Εάν κρατάς το πνεύμα σου σωστά απ' το πρωί μέχρι έως τη νύχτα εξοικειωμένος με την ιδέα του θανάτου, αφομοιωμένος με το θάνατο και θεωρείς τον εαυτό σου ένα νεκρό σώμα, γινόμενος έτσι ένα με το δρόμο του πολεμιστή, μπορεί να περάσεις απ' τη ζωή δίχως πιθανότητα αποτυχίας και να εκτελέσεις την αποστολή σου κατάλληλα.

O Κρέων δεν είναι ήρωας. Είναι ένας υπνοβάτης που όμως κάποτε ξυπνά. Τι βλέπει στο ξύπνημα του; (Στ. 1271-1276):

Οίμοι

Αλοίμονο

εχω μαθών δείλαιος· έν δ' εμώ κάρα

θεός τότ' αρα τότε μέγα βάρος μ' έχων

επαισεν, έν δ' εσεισεν άγρίαις όδοίς,

Έπρεπε να το μάθω με δέος. Και στο κεφάλι

εκεί ένας θεός, ναι, εκεί πολύ βαριά μ' άρπαξε

και με χτύπησε και μ' έσυρε σ' άγριους δρόμους,

οΧ μοι λεωπάτητον άντρέπων χαράν.

αλοίμονο, σκόνη κάνοντας τη χαρά μου!

Φεύ φεύ, ίώ πόνοι βροτών δύσπονοι.

Φευ! Φευ! Ώι πόνοι των θνητών δύσπονοι!

«Ξυπνώ» θα πει εδώ «μαθαίνω». «Μαθαίνω» θα πει «ξυπνώ».

Συμβαίνει σ' ένα χώρο άλλον από εκείνον της γνώσης. Αυτό το «μαθαίνω» δεν είναι απόκτηση γνώσης. Είναι ένα ανοιγμάτων ματιών που τώρα βλέπουν κάτι που ήταν από πάντα μπροστά τους. Αυτό είναι το ξύπνημα για το οποίο μιλάμε. Όμως εδώ μοιάζει να μην υπάρχει φυσικό ξύπνημα. Το μάθημα του είναι το πάθημα, οι δύσπονοι πόνοι των θνητών.

Η θεραπευτική συνομιλία όταν δεν είναι «παροχή υπηρεσιών», όπως αναγράφεται στα μπλοκάκια των αποδείξεων, έχει νόημα μόνο σαν δρόμος που ενδεχομένως θα φέρει τον υπνοβάτη σ' ένα ξύπνημα. Στη φύση της θα ταίριαζε, υπό όρους, μια γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ: «Αρκετά ερμηνεύσαμε τον κόσμο· καιρός είναι να τον αλλάξουμε».

Η θεραπευτική συνομιλία είναι η πράξη μιας αλλαγής με την έννοια του ξυπνήματος το οποίο δεν αποφασίζεται στα χαρτιά αλλά επιβάλλεται σε κάποιον όταν έρθει η ώρα του, η ώρα της κρίσης. Είναι μια τραγική υπόθεση.

Λέει ο Κρέων όταν έχει ξυπνήσει και κοιτάζει ολόγυρα θρηνώντας γιο και γυναίκα, καθώς κι αυτή, όταν ακούει για την τύχη του γιου της, αποσύρεται στα δώματα της κι αυτοκτονεί (στ. 1343-1346):

[...]ουδ' έχω

όπα προς πότερον ίδω· πάντα γαρ

λέχρια τάν χεροΐν, τά δ' έπι κρατί μοι

πότμος δυσκόμιστος εισήλατο

... και δεν έχω

τι να κοιτάξω, πού να στραφώ· γιατί τα πάντα

ξεγλιστράν απ' τα χέρια μου και στο κεφάλι μου

επέλαση έκανε δυσβάσταχτη συμφορά.

Το τραγικό είναι άλλο από το δυσάρεστο και το ευχάριστο. Είναι, για να θυμηθούμε τον τελευταίο στίχο του «Ερωτόκριτου», το ρόδο κι ο όμορφος ανθός που «γεννιέται μες στ' αγκάθι».

Επιχείρησα μια περιγραφή του υπνοβάτη. Μ' αυτή δεν φιλοδοξώ να εισάγω μια νέα μαγική λέξη και να ισχυριστώ ότι έτσι εξηγούνται τα πάντα. Χρειάζεται κάποτε να πάρουμε απόσταση από την προσκόλληση σε έναν τρόπο προσέγγισης - όμως να πάρουμε απόσταση και από τη σούπα όλων των τρόπων όπου κανείς παίρνει κάτι από δω και κάτι από κει και βολεύεται.

Η κατάσταση που στον Σεφέρη, ακολουθώντας τον Ηράκλειτο, και στους Ινδούς, μέσα από τους δικούς τους δρόμους, καλείται «υπνοβασία» μας επιτρέπει να δούμε πράγματα που συμβαίνουν στη θεραπεία και τη φύση της ίδιας της θεραπείας αλλιώς, μακριά από τη μονοσημαντότητα της ψυχολογιστικής σκέψης.

Να δει κανείς αυτά τα πράγματα με αφορμή μια λέξη που διάβασε στον Σεφέρη και μια κυρία που είδε στο Κολωνάκι είναι ένα παιχνίδι. Το έχω κάνει κατά καιρούς και μ' άλλες λέξεις. Και σ' αυτόν που θ' απορήσει, που δεν θα τα βρει σοβαρά, θυμίζω, τουλάχιστον σαν τροφή για σκέψη, κάτι λόγια του Ηράκλειτου που λένε πως ο χρόνος μιας ζωής είναι «παις παίζων», παιδί που παίζει.

Είναι μεγάλο δώρο αν κανείς, π.χ., στη διάρκεια μιας θεραπείας, μπορέσει να δει τη ζωή του κι έτσι, σαν παιχνίδι. Συνήθως παίρνουμε κάποια πράγματα πολύ στα σοβαρά. Όμως όπου υπάρχει σοβαρότητα, κάπου, κάπως, δεν γίνεται διαφορετικά, θα σκάσει μύτη κι η σαχλαμάρα.

Το παιχνίδι είναι μια λέξη πέραν σοβαρού και σαχλού. Μα κι' αυτά που ειπώθηκαν σήμερα, για ν' ακουστούν, δεν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά. Θέλει πρώτα να ξεχαστούν: να καούν και να γίνουν στάχτη. Κι εδώ ταιριάζουν κάποιοι στίχοι απο τα «Τρία Κρυφά Ποιήματα» του Σεφέρη, για να κλείσω με τον ποιητή που ξεκίνησα:

«Φώναξε τα παιδιά να μαζέψουν τη στάχτη και να τη σπείρουν».


εν παροδω / ΤΡΕΧΟΝΤΑ / Σεμιναρια 2015-2016

 

ΑΘΗΝΑ

Ομαδικη εποπτεια / Θεωρητικο σεμιναριο (Ψυχιατροι - Ψυχολογοι)

Εβδομαδιαιο, Τριτη 21.00-23.00.

Εναρξη 15.09.2015 (Συνεχες)

Τοπος: Πλουταρχου 48-50

Απω Ανατολη (Ανοιχτο)

Εβδομαδιαιο: Τεταρτη 21.30-22.30

Εναρξη 7.10.2015 (Περιπου 12 συναντησεις)

Τοπος: Πλουταρχου 48-50


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ομαδικη εποπτεια / Θεωρητικο σεμιναριο (Ψυχιατροι - Ψυχολογοι)

Εβδομαδιαιο: Δευτερα 20.45-22.15

Εναρξη 05.10.2015 (Συνεχες)

Τοπος: Πλατεια Ναυαρινου 6


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

2107213534 / 2310271768

kon.gemenetzis@gmail.com

https://www.facebook.com/konstantin.gemenetzis


μαθηματα / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΣ. / Ομαδικη εποπτεια / Θεωρητικο σεμιναριο

ψυχαναλυση / ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 2011-2015 / Περι ανεκρων και θνητων

[Συνεδριο "Τεχνη και τρελα" (Εταιρεια Μελετης Πολιτισμικης Ετεροτητας), Οκτωβριος 2014, Αθηνα]

PDF

Περιληψη
Θα δοκιμασω να προσεγγισω το θεμα "Τεχνη και τρελα" στην οπτικη ενος φαινομενου που στην ψυχοπαθολογια ειναι γνωστο ως "Διασχιση" (Dissociation) και περιλαμβανει την "αποπροποσωποποιηση" και την "αποπραγματοποιηση": Ο εαυτος η/και τα πραγματα γινονται ξενα, αποκοσμα: η ταυτοτητα τους καταρρεει οπως ενα κτισμα σε σεισμικη δονηση.
Καποτε το κλεισιμο και η αμυνα απεναντι στην "διασχιση" εμφανιζεται σε μια μορφη "τρελας" - σε βουβο, ανειπωτο βασανο, αλλα και στην καταθλιψη, στην σχιζοφρενεια, στις ψυχαναγκαστικες ιδεες και πραξεις.
Πιο σπανια η "διασχιση", το ανοιγμα του σχισματος της, γινεται χωρος φιλοξενιας. Τοτε εαυτος η/και πραγματα χανονται στην ξενωση τους, για να προβαλουν, σε ευτυχεις ωρες, κεκαθαρμενα, εμπλουτισμενα κατα την μηδενικοτητα που τα διαπερασε. Προβαλλουν, μεταξυ πολλων αλλων τροπων, και ως εργα τεχνης. Αλλα και ως "ερμηνεια" σε μια θεραπευτικη συναντηση, η οποια, σ' αυτην την οπτικη, θα μπορουσε να συγγενευει περισσοτερο με την τεχνη παρα με μια επιστημονικη της παρασταση.Ομιλια
Ο Martin Heidegger γραφει
καπου οτι οι ανθρωποι ειναι οι θνητοι. Και το διευκρινιζει: Αποκαλουνται οι θνητοι διοτι μπορουν να πεθαινουν.
Εκεινο το "μπορουν" ξενιζει. Μπορω π.χ. να διορθωσω μια πριζα. Εχω αυτην την δυνατοτητα. Ομως μπορω και να φωναξω ηλεκτρολογο. Το οτι μπορω να διορθωσω την πριζα δεν σημαινει διολου και καποια αναγκαιοτητα, οτι θα την διορθωσω εγω ουτως η αλλως. Ομως τι θα πει "μπορω να πεθανω"; Ειναι κι αυτο δυνατοτητα μου; Μπορω και να μην πεθανω;
Διαβαζω την τελευταια παραγραφο απο την "Δικη" του Franz Kafka. Ειναι το βασικο προσωπο, ο Κ, και οι δυο κυριοι που τον παρακολουθουν σ' ολη την διαρκεια της ιστοριας:
Ομως τα χερια του ενος κυριου τοποθετηθηκαν στον λαρυγγα του Κ, ενω ο αλλος του εχωσε το μαχαιρι βαθια στην καρδια, κι εκει το εστριψε δυο φορες. Ο Κ, καθως εσβυνε το φως των ματιων του, προφτασε να δει πως οι κυριοι, εμπρος και κοντα στο προσωπο του, τα μαγουλα τους ακουμπωντας το ενα στο αλλο, παρατηρουσαν την εκβαση. "Σαν σκυλι!", ειπε, ηταν λες κι η ντροπη επροκειτο να τον επιζησει.
Και μια αλλη ιστορια που καποιοι ακουσαμε απο τις μητερες μας:
Ενας νεος ανδρας ερωτευεται παραφορα. Η κοπελα δεχεται να τον παρει με εναν ορο: Να σκοτωσει την μανα του και να της φερει την καρδια της. Ο νεος, χωρις δευτερη σκεψη, την σκοτωνει, της ξεριζωνει την καρδια και τρεχει αλαφιασμενος να την παραδωσει στην καλη του. Στην βιασυνη του σκονταφτει στο καλντεριμι και πεφτει. Και η καρδια του λεει: "Χτυπησες αγορι μου;"
Η ντροπη επιζει τον Κ, η μητρικη αγαπη επιζει την μητερα. Ντροπη και μητρικη αγαπη δεν πεθαινουν μαζι τους. Τους επιζουν διοτι, οπως λεει ο Freud για τα πραγματα τπυ ασυνειδητου, δεν εχουν σχεση με τον χρονο. Ντροπη και μητρικη αγαπη ειναι αχρονα (zeitlos). Μοιαζουν με απολιθωματα - που ηταν παλλομενη ζωη, οργανικα αρμοσμενη σε μια ιστορια με αρχη και τελος, και καποτε ξεφυγαν απο τον χρονο, εγιναν πετρα, μετεπεσαν σε μια τελειως αλλη διασταση, εξω απο τον κοσμο, χωρις να επικοινωνουν πια, και πλεον διαγουν αδιαφορα στον αιωνα τον απαντα.
Φερνουμε τετοια απολιθωματα μαζι μας. Οταν π.χ. η λιγοτερο, η περισσοτερο μονιμη ανταποκριση καποιου σε μια κατασταση ειναι το "φταιω / φταις", σε διαφορες παραλλαγες, τοτε αυτη η ανταποκριση εχει πολυ λιγο να κανει με την ιδιαιτεροτητα, με την ενικοτητα της εκαστοτε καταστασης. Πολυ περισσοτερο το "φταιω / φταις" προβαλλει σχεδον μηχανικα, λες και ακολουθει μια δικη του, αποπροσωποποιημενη νομοτελεια. Και τουτο το "φταιω / φταις" θα τον επιζησει. Π.χ. με το να εκλαβει και τον ιδιο του τον θανατο ως τιμωρια, δικη του, η των αλλων.
Οπως ειπα, φερνουμε τετοια σκληραδια μαζι μας. Μιλαμε, θυμιζω, για ακαμπτες επαναληψεις μιας συμπεριφορας λιγοτερο η περισσοτερο αποκομμενης απο την ζωντανη επικοινωνια. Οπως μεσα στον σπιτικο πουρε κομματια πατατας που δεν ελιωσαν. Τετοια σκληραδια μπορουν να ειναι το αγχος, η καταθλιψη, οι φοβιες, η ασφαλεια και η ανασφαλεια, η συμβιβαστικοτητα και η εριστικοτητα, η αδικια και η εκδικηση, αλλα και η ολιγαρκεια και η απληστια, η αγαθοσυνη και η καχυποψια, η εκμεταλλευση και η υπηρετικοτητα κλπ. κλπ.
Παντου εδω κατι απ' αυτα εχει αναπτυξει ενα πεδιο βαρυτητας που κρατα τον φορεα του καθηλωμενο στην τροχια του. Απ' ολα τα πραγματα, αυτο το ενα εχει γινει κυριαρχο και στριμωχνει καθε συμπεριφορα στο καλουπι του. Οπως η κοιτη του ρεματος, που σ' αυτο θα κυλησουν ολα τα νερα απο τις βροχες και τα χιονια που λιωνουν.
Αυτοι οι ανθρωποι, και τετοιοι ειμαστε ολοι μας, πεθαινουν χωρις να μπορουν να πεθανουν. Ο θανατος τους ερχεται παντοτε ακαιρα. Ο Κ και η μητερα και ολοι οι αλλοι δεν ειναι θνητοι. Κατι τους επιζει. Αυτο το κατι, ως απολιθωμα, δεν ειναι ζωντανο και ετσι δεν μπορει και να πεθανει. Ειναι ανεκρο. Μιλαμε για μια παθολογια που εκτεινεται πολυ ευρυτερα απο το οπτικο πεδιο της ψυχιατρικης και της ψυχολογιας. Ισως μιλαμε για μια παραλλαγη αυτου που ο Martin Heidegger αποκαλεσε "εκπτωση στα οντα".
Οσο περισσοτερο "χαρακτηρα" εχει κανεις, δηλαδη οσο βαθυτερα εχουν εγχαραχτει επανω του μονιμα καναλια σκεψης και αισθησης, συμπεριφορας και επικοινωνιας, τοσο λιγοτερο ζωντανος ειναι - και τοσο λιγοτερο μπορει να πεθανει.
Καποιες φορες το ανεκρο αφορα οχι ενα κατι αλλα το ιδιο το προσωπο, την ιδια την υπαρξη καποιου. Κανεις γινεται αυτος καθαυτον απολιθωμα. Ανεκρος.
Ο Erwin Hügin ηταν ενας χρονιος σχιζοφρενης που γνωρισα σε μια κλινικη της Ζυριχης την δεκαετια του '70. Ο φακελλος του περιειχε πληθωρα ποιηματων. Σε ενα απ' αυτα με τιτλο "Χαμενος στους δρομους" γραφει:
τελειως αποσυνδεμενος απο ανθρωπους
περναω δρομους
που ειναι πηγμενοι απο
ανθρωπους
βλεπω στα προσωπα
κοιταζω τα σωματα
κοιταζω τα χερια
καμια σπιθα δεν μεταπηδα -
λοιπον δεν υπαρχει ζωη
στους ανθρωπους
η μηπως δεν ειναι καν ανθρωποι;
ειναι συναρμολογημενες μηχανικες
κουκλες, ναι,
βλεπω πως ετσι πρεπει να ειναι -
τα ιδια εκεινα δευτερολεπτα που
αυτο το αντιλαμβανομαι,
εγω δεν πηγαινω, πηγαινομαι, παρατηρουν
απο μεσα μου δυο γυαλινα ματια, πισω
απο τα οποια η ζωη εχει φυγει, απ' ολο το σωμα εχει φυγει - για που;
Και τωρα οι μηχανισμοι -
βηματιζουν εν-δυο.
Που που που ειναι η ζωη;

Που ειναι η ζωη; Ενα αλλο ποιημα του Hügin αναφερεται στον θεραποντα ιατρο του Schöl:
Βλεπω μια εικονα: πλησιαζω τον κυριο Schöl με
λεξεις, λεω: θα ηθελα να ειμαι κοντα σας, ναι
λαχταραω να βρεθω στην ζεστασια σας, κοντα σας
παω να τον συναντησω, αυτος απλωνει το χερι του,
τουτο γινεται υπερμετρα μεγαλο και δυνατο

Χερι Μολυβι Schöl
με ριχνει προς τα κατω
κατω στο σκοταδι
σε λαγουμι απο πετρα
θανατος

λιγο πριν απ' τον θανατο: δικαστηριο
δικαστης:
δεν επιτρεποταν να νοιωθεις
να πλησιασεις ανθρωπο
σου ηταν απαγορευμενο!
εγω:
ακομα τα φερνω μεσα μου
ζωη αισθηση ηχους ποθο
δικαστης:
γεννηθηκες για να μην αισθανεσαι
θα ζεις κατ' επιφαση μονο κι ακομα,
χωρις να 'ναι αντιληπτο σε κανενα, τον θανατο μεσα σου
θα φερνεις, τον θανατο
ακους, τον θανατο

Η κατ' επιφαση ζωη και ο κατ' επιφαση θανατος. Αυτος ειναι ο ανεκρος. Ο ανεκρος παραειναι νεκρος για να ζει και παραειναι ζωντανος για να πεθανει. Μια ψυχοπαθολογικη μορφη του ειναι αυτη της λεγομενης "Διασχισης" (Dissociation) και περιλαμβανει την "αποπροποσωποποιηση" και την "αποπραγματοποιηση". Τις ειδαμε στα παραδειγματα που αναφερθηκαν. Απανταται μονη της σε κρισεις απο βουβο, ανειπωτο βασανο, αλλα και στο πλαισιο της καταθλιψης, στην σχιζοφρενεια, στις ψυχαναγκαστικες ιδεες και πραξεις.
Γνωρισα την Διασχιση. Φοιτητης ιατρικης, καποια στιγμη εμαθα την επιστημονικη εκδοχη της ορασης: Ενα αντικειμενο Χ εκπεμπει φωτεινη ακτινοβολια, ο αμφιβληστροειδης την προσλαμβανει ως εικονα και μεσω του οπτικου νευρου στελνει αντιστοιχα ηλεκτρικα ερεθισματα στον οπτικο φλοιο οπου η εικονα αποκαθισταται, σε συνεργασια με τα υπολοιπα μερη του εγκεφαλου ταυτοποιειται, εντοπιζεται στον χωρο κλπ. Αυτο λοιπον το εζησα ως εμπειρια: Τα ματια μου ειχαν γινει κατι σαν παραθυρα, τα πραγματα στο δωματιο εμπαιναν απ' αυτα και προβαλλαν πισω απο τα ματια και μεσα στο κεφαλι μου, ηταν εκει οπως σπιτακια και ανθρωπακια μεσα σε μια γυαλινη σφαιρα που οταν την κουνησεις πεφτει χιονι - ομως τωρα το ζουσα σαν εφιαλτη. Εκει εξω ειχε απομεινει κατι σαν σεληνιακο τοπιο, τα αντικειμενα Χ, που σηματοδοτουνται και νοηματοδοτουνται, λεει, πρωτα στη συνειδηση και στον εγκεφαλο. Καμια εμπειρια, στα λιγα λεπτα που διηρκεσε, δεν με ταρακουνησε, δεν με αρρωστησε σε τετοιο βαθμο.
Γνωρισα την Διασχιση και με αλλον τροπο. Καποια φορα που χρειαστηκε να συνταξω ενα βιογραφικο, ξεκινησα με την φραση "Ο Κωστας Γεμενετζης γεννηθηκε το 1944..." και κατευθειαν μου ηρθε να συνεχισω: "...και πεθανε...". Ηδη παιδι μου γεννηθηκε μια απορια με το ονομα μου. Ο κοσμος μου αποτεινονταν και με προσφωνουσε "Κωστα...", "Κωστακη...", "Γεμενετζη...". Καποια στιγμη λοιπον αναρωτηθηκα: Περιεχομαι, περα για περα, στο ονομα μου; Η απαντηση μου ηταν σαφης: Οχι! Αυτοι που μου μιλουν, αποτεινονται σ' εμενα. Και, αν το "Κωστας" δεν καλυπτει το "εμενα", εχει η αντ-ωνυμια "εμενα" ενα ονομα, αντι του οποιου λεγεται; Η απαντηση μου ηταν και παλι σαφης: Οχι! Πολλα χρονια αργοτερα ειδα, με ανακουφιση, πως με την απορια μου δεν εστεκα μονος. Καπου στον Kierkegaard διαβασα: "Κοιταζω μεσα στην υπαρξη - και δεν βλεπω τιποτα." Η απορια ειχε αρχισει να ησυχαζει και να δινει τη θεση της στην αποδοχη ενος αναλαφρου "τιποτα", που με αποδιδει πολυ περισσοτερο απο καθε ονομα. Αποδοχη ενος αναλαφρου "τιποτα" που συνοδευει το ονομα μου, του αφαιρει καθε απολυτοτητα, το επαφηνει στο λικνο της παροδικοτητας του, και σε καθε "γεννηθηκα" υπαγορευει το "πεθανα".
Το ονομα μου δεν ηταν το μονο που με εκ-κενωνε. Καποιες φορες ηταν και ενα ειδος απελπισιας με την ζωη, οπου η μονη διεξοδος ηταν φυγη προς τα εμπρος, προς τα ακρα, χωρις επαναπαυση σε μισολογα, σε ημιμαθειες. Ειναι οπως αυτο που συμβαινει στην Αρετουσα, στον "Ερωτοκριτο" του Βιντσεντζου Κορναρου. Οταν ο βασιλιας των Αθηνων Ηρακλης μαθαινει για τον ερωτα της κορης του Αρετουσας με τον Ερωτοκριτο, την ριχνει στην φυλακη. Εκει λοιπον, ο ποιητης γραφει:
Θωρωντας τοσα βασανα η Aρετη, και παθη, 485
η ταξη εγινη αποκοτια, κ’ η ταπεινοτη εχαθη.
Tης γλωσσας τα µποδισµατα, το δειλιασµα του νου τση
επαψαν, και µ’ αποκοτιαν εµιλειε του Kυρου τση

Ο Ερωτοκριτος εξοριζεται, συμβαινουν ενα σωρο πραγματα, και καποτε γυριζει πισω και θελει να δοκιμασει την Αρετη. Παριστανει εναν φιλο του που θα της πει για την τυχη του Ερωτοκριτου και κανονιζουν μια συναντηση. Την βρισκει
... σαν ξεπεριορισµενη.
Στο παραθυρι εσιµωσε, κ’ η Aρετη αρχινιζει,
αποκοτα να του µιλει, να τον αναντρανιζει.
Δεν εχει πλιο την κρατηξιν, δε ντρεπεται, µα οι πονοι 635
την εντροπην εδιωξασι, τα’χωνε φανερωνει.
Kαι λιγωµαρα τσ’ ηδιδε, το γληγορα να µαθει,
αν ειν’ και ζει ο Pωτοκριτος, γ-η αποθανε, κ’ εχαθη.

Τα βασανα και τα παθη και οι πονοι "ξεπεριοριζουν" την Αρετη. Χανονται ταξη και ταπεινοτητα που εφερναν στην γλωσσα εμποδια και φοβο στην ψυχη της. Οι πονοι διωχνουν την ντροπη. Η Αρετη, η πριγκηποπουλα με τους τροπους που της αρμοζουν, ταξη και ταπεινοτητα και ντροπη, απο-χαρακτηριζεται: χανει την αρετη της. Χανει - το ονομα της. Γινεται ανωνυμη και απροσωπη. Αποπροσωποποιειται. Βασανα, παθη και πονοι την "ξεπεριοριζουν" - την εκ-κενωνουν.
κατω απ' την προσωπιδα ενα κενο.
λεει στον "Βασιλια της Ασινης".
Κι ακομα:
Πισω απο τα μεγαλα ματια τα καμπυλα χειλια τους βοστρυχους
αναγλυφα στο μαλαματενιο σκεπασμα της υπαρξης μας
ενα σημειο σκοτεινο που ταξιδευει σαν το ψαρι
μεσα στην αυγινη γαληνη του πελαγου και το βλεπεις:
ενα κενο παντου μαζι μας

Τι συμβαινει μ' αυτο το κενο;
Leonard Cohen, Anthem
:
There is a crack in everything
That's how the light gets in
Μια ρωγμη υπαρχει στο καθε τι
Ετσι μπαινει μεσα το φως

Τετοια πραγματα εμελλε να σημαδεψουν την εξελιξη μου, μεταξυ αλλων και ως θεραπευτη.
Καπως ετσι εζησα μια αποστροφη του Elias Canetti που γνωρισα πολυ αργοτερα:
... μια πληγη που γινεται σαν πνευμονας και διαμεσου του ανασαινεις
Ισως πλεον εχει να κανει και με την προχωρημενη μου ηλικια, αυτην που οι παλιοτεροι, που ζουσανε και πεθαινανε συντονοι με τον χρονο, αποκαλουσαν "γεραματα". Ενα χαρακτηριστικο των γηρατειων ειναι λοιπον οτι κανεις, μετα απο τα πολλα "του κυκλου τα γυρισματα", στην γειτονευση πια με τον θανατο, χανει την ντροπη: Σε εναν αγνωστο μου, π.χ. στο μετρο, οταν ζητω να περασω για να κατεβω στην επομενη σταση, θα απευθυνθω με μια οικειοτητα σαν να τον ηξερα απο παντα. Κι αυτο ειναι ενα φαινομενο αποπροσωποποιησης: Τα προσωπα μας, δηλαδη ανθρωποι, αυτος κι εγω, με ολοτελα διαφορετικη ιστορια, αναφορες, προσωπικοτητες, ειναι παντελως αδιαφορα. Η οικειοτητα, με την οποια του, η της, απευθυνομαι, ειναι μια τελειως αλλη, που δεν βασιζεται σε τιποτα που να μας ενωνει, η να μας χωριζει. Η οικειοτητα του "ξεπεριορισμου".
Η αποπροσωποποιηση θα μπορουσε λοιπον να μην συνιστα οπωσδηποτε στερητικο φαινομενο, αλλα την επανοδο σ' ενα πρωτο. Η ψυχοπαθολογια δεν το γνωριζει. Ο ορος, υπο τον οποιο ταξινομουνται αποπροσωποποιηση και αποπραγματοποιηση, ειναι, ειπαμε, "Διασχιση", μεταφραση του "Dissociation". Υποβαλλει την πεποιθηση οτι το φυσιολογικο ειναι το "Association", μια συνδεση και συνεχεια που τωρα διακοπτεται, κατι σαν ενα νοητικο καταγμα. Ομως η Διασχιση θα μπορουσε να ειναι οχι επεισοδιο αλλα δομικη ιδιοτητα της υπαρξης. Ο ανεκρος θα μπορουσε να ειναι η μητρα επωασης του θνητου. Εκεινου που ειναι στον χρονο και που οταν λεει "γεννηθηκα", λεει συναμα και "πεθανα".
Αυτο το, ευεργετικο τωρα, σχισμα της διασχισης, ειναι καποτε και ο τοπος που κατοικει η τεχνη. Το εργο της θα μπορουσε να εννοηθει επισης ως απολιθωμα, σαν να ειχε κοιταξει την Μεδουσα καταπροσωπο. Ο ποιητης Paul Celan λεει σε μια ομιλια του κατα την απονομη του βραβειου Büchner:
Ο
Lenz, δηλαδη ο Büchner, εχει [...] πολυ περιφρονητικα λογια για τον "ιδεαλισμο" [...] Και αυτην την πεποιθηση για την τεχνη την λεει τωρα παραστατικα με ενα βιωμα: "Καθως χθες ανηφοριζα διπλα στην κοιλαδα, ειδα δυο κοπελλες να καθονται πανω σ’ εναν βραχο: η μια εδενε τα μαλλια της, η αλλη την βοηθουσε· και τα χρυσαφενια μαλλια επεφταν κατω, κι ενα σοβαρο χλωμο προσωπο, κι ομως τοσο νεανικο, κι η μαυρη στολη, κι η αλλη να νοιαζεται με τοση φροντιδα. Οι ωραιοτερες, οι βαθυτερες εικονες της παλιας γερμανικης σχολης δεν αποδιδουν τιποτε απ’ αυτο. Μερικες φορες κανεις θα ‘θελε να ‘ναι μεδουσοκεφαλη για να μπορεσει ενα τετοιο συμπλεγμα να το μεταμορφωσει σε πετρα και να φωναξει τον κοσμο."
Και ο Celan συνεχιζει:
Κυρίες και Κυριοι, προσεξτε παρακαλω: "Κανεις θα ‘θελε να ‘ναι μεδουσοκεφαλη" για να ... συλλαβει το φυσικο ως το φυσικο μεσω της τεχνης!
Οποιος εχει την τεχνη εμπρος στα ματια και στον νου του, αυτος ειναι – εδω ειμαι στην αφηγηση για τον Lenz –, αυτος ειναι φευγατος. Η τεχνη δημιουργει διασταση απο το Εγω. Η τεχνη απαιτει εδω σε μιαν ορισμενη κατευθυνση μια ορισμενη αποσταση, εναν ορισμενο δρομο.
Κι η ποιηση; Η ποιηση, η οποια και βεβαια εχει να παρει τον δρομο της τεχνης; Τοτε εδω θα ειχε μαλιστα πραγματι δοθει ο δρομος προς μεδουσοκεφαλη και αυτοματα!

Για την διασταση του καλλιτεχνη απο το εγω, την συγγενεια του με την μεδουσοκεφαλη και τα αυτοματα μιλα και ο ποιητης T. S. Eliot σε ενα δοκιμιο με τον τιτλο "Tradition and the Individual Talent" . Ο Eliot χρησιμοποιει την λεξη "αποπροσωποποιηση" για να υποδηλωσει την αναλογια αναμεσα στην καλλιτεχνικη δημιουργια και την επιστημη. Το διευκρινιζει με ενα παραδειγμα απο την χημεια:
Οταν τα δυο αερια που αναφερθηκαν προηγουμενως [οξυγονο και διοξειδιο του θειου] αναμειγνυονται με την παρουσια νηματων πλατινας, σχηματιζουν θειικο οξυ. Αυτος ο συνδυασμος συμβαινει μονο οταν ειναι παρουσα η πλατινα· παρ' ολα αυτα το νεο οξυ που παραχθηκε δεν περιεχει ιχνος πλατινας, και η ιδια η πλατινα ειναι προφανως ανεπαφη· εμεινε αδρανης, ουδετερη, και αναλλοιωτη. Ο νους του ποιητη ειναι το κομματι της πλατινας. Μπορει εν μερει, η αποκλειστικα, να λειτουργει επανω στην πειρα του ιδιου του ανθρωπου· ομως, οσο τελειοτερος ειναι ο καλλιτεχνης, τοσο πιο ξεχωρα μεσα του θα ειναι ο ανθρωπος που υποφερει και ο νους που δημιουργει· τοσο τελειοτερα ο νους θα αφομοιωνει και θα μεταλλασσει τα παθη που ειναι το υλικο του.
[...] Ο νους του ποιητη ειναι οντως ενα δοχειο για την αποθηκευση αναριθμητων αισθηματων, φρασεων, εικονων, που παραμενουν εκει εως οτου ολα τα στοιχεια που μπορουν να ενωθουν για να σχηματισουν ενα νεο μιγμα, να ειναι παροντα μαζι.

Ο καλλιτεχνης περνα απο την "αυτο-θυσια", οπως λεει ο Eliot, της αποπροσωποποιησης, και τοτε τα αποπραγματοποιημενα κομματια, καποτε, ισως, "ενωνονται για να σχηματισουν ενα νεο μειγμα" - οπως η γυμνη παρουσια της πλατινας οδωνει τον σχηματισμο του θειικου οξεος. Τωρα η διασχιση δεν εξοριζει απο τον χρονο, δεν δημιουργει ανεκρους, αλλα ακριβως αρμοζει τον χρονο, παρελθον της παραδοσης και παρον του σημερινου εργου τεχνης, χαριζει θνητοτητα.
"Τι καλλιτεχνης ειστε;", ρωτα ο ψυχαναλυτης Wilfred Bion νεους θεραπευτες σε ενα σεμιναριο. "Και αν δεν ειμαστε καλλιτεχνες;", αντερωτα καποιος. Η απαντηση του Bion: "Τοτε ειστε σε λαθος επαγγελμα."
Ετσι λοιπον η ψυχαναλυση θα μπορουσε να συνιστα μια ιδιαζουσα περιπτωση του θεματος του συνεδριου μας, ενα "και", δηλαδη εναν τοπο οπου "Τεχνη και Τρελα" συναπαντωνται. Σ' αυτο το "και", στις ευτυχεις περιπτωσεις, συμβαινει μια αμοιβαια ανταλλαγη: Η "τεχνη" συνισταται στο οτι ο θεραπευτης γινεται πιο τρελος απο τον πελατη του. Και τουτος, ο "τρελος", μεσα απο το "εργο τεχνης" της συναντησης τους, βρισκει τη λυτρωση του.
Τι θα πει τωρα οτι εγω ως θεραπευτης γινομαι πιο τρελος απο τον πελατη μου; Ας θυμηθουμε το "φευγατο" του Celan και την "αποπροσωποποιηση" του Eliot. Στα ανεκρα πραγματα του πελατη μου, που δεν μπορουν να πεθανουν, αντιτασσω μια δικη μου αποπροσωποποιηση, εναν δικο μου θανατο. Θα πει: τα δεχομαι ολα, τα δεχομαι ακομα σε ενα ευρος και βαθος που ο πελατης μου δεν θα διανοουνταν. Ειναι μια δεκτικοτητα του νεκρου: χωρις προσδοκια, χωρις συμφωνια και διαφωνια, χωρις αντισταση και χωρις αντιρρηση. Πολλες φορες και μ' ενα γελιο, που το μοιραζομαστε, και που, διχως να γελοιοποιει, αφαιρει απο τα πραγματα την σοβαροτητα και την βαρυτητα που εμοιαζε να εχουν.
Σ' αυτο το αποπροσωποποιημενο ματι, η ερμηνεια, αν ειναι να διατηρησουμε αυτην την βεβαρυμενη λεξη, εχει κατι απο την καλλιτεχνικη δημιουργια που ακουσαμε απο τον Eliot: Η ερμηνεια προσλαμβανει τα πραγματα του παρελθοντος και τα συγκεντρωνει σε μια ολοτελα νεα συνθεση. Και τουτο σε ενα κλιμα που θα μπορουσε να αποδοθει με εναν στιχο του Γιωργου Σεφερη:
μα πρεπει να μ' αρμηνεψουν [συμβουλεψουν] οι πεθαμενοι
Και γιατι ιδιαιτερα οι πεθαμενοι μπορουνε να συμβουλευουν; Σε ενα αλλο ποιημα μιλουν οι ιδιοι, οι "αδυναμες ψυχες μεσα στ' ασφοδιλια":
εμεις που τιποτα δεν ειχαμε, θα τους διδαξουμε τη γαληνη.

εν παροδω / ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / Το ''οιδιποδειο συμπλεγμα''


Ο Οιδιποδας του Freud

Στο "Λεξιλογιο της Ψυχαναλυσης" διαβαζουμε τον ορισμο του οιδιποδειου συμπλεγματος:
"Οργανωμενο συνολο φιλητικων και εχθρικων επιθυμιων που αισθανεται το παιδι για τους γονεις του. Υπο τη θετικη λεγομενη μορφη του, το συμπλεγμα εμφανιζεται οπως στην ιστορια του Οιδιποδος Τυραννου: επιθυμια θανατου για τον αντιπαλο που συνιστα το προσωπο του ιδιου φυλου και σεξουαλικη επιθυμια για το προσωπο του αντιθετου φυλου. [...]"
Στην τραγωδια του Σοφοκλη "Οιδιπους Τυραννος" ο Οιδιποδας σκοτωνει τον πατερα του και παντρευεται την μητερα του. Ο Freud παρεμβαινει στην ιστορια της τραγωδιας με βιαιο τροπο. Προσαπτει στον Οιδιποδα την επιθυμια να σκοτωσει τον πατερα του και να παντρευτει την μητερα του. Και απο που φτανει ο Freud καν στην ιδεα οτι ο Οιδιποδας, αυτα που του συμβαινουν, τα θελει; Η κυριαρχη νοοτροπια του 18ου-19ου αιωνα ερμηνευει το ειναι ως βουληση, ως θελω. Ο Freud βλεπει τον Οιδιποδα με τα ματια της δικης του εποχης, ματια προκρουστεια, και παρασταινει τα παθη του ως συνεπεια της, εστω "υποσυνειδητης", επιθυμιας του. Και κατευθειαν ξεπερνα την εποχη του και το τοτε πολιτιστικο περιβαλλον της Δυσης, και αναγορευει το "οιδιποδειο" σε οικουμενικη συνθηκη που διειπε, διεπει και θα διεπει τις σχεσεις της οικογενειας απανταχου της γης.
Η αληθινη εικονα της οικογενειας που προβαλλει μεσα απο το "οιδιποδειο", με τον γιο να θελει τη μητερα για γυναικα του, να θελει να σκοτωσει τον πατερα, να απειλειται, απ' αυτον με ευνουχισμο, ειναι η εικονα ενος αγριου πεδιου μαχης, μια ιστορια κατοχης, φονου, εκδικησης και αντεκδικησης. Ομως το "οιδιποδειο" ειναι, παντα συμφωνα με τον Freud, και μια χιμαιρα: δεν κανουμε αυτα που εκανε ο Οιδιποδας. Περιοριζομαστε σε συμβολικους ευνουχισμους και φονους και σε υποκαταστατα συντροφων. Για τον Freud η ζωη ειναι μια ιστορια απο συμβιβασμους, υποκαταστατες επιθυμιες και σκιωδεις ανταγωνισμους. Μπαγιατικο πικρο ψωμι.

Ο Οιδιποδας του Σοφοκλη

Ας δουμε το δραμα του Οιδιποδα με τα ματια, οχι μιας μεταγενεστερης εποχης, αλλα του ιδιου του Σοφοκλη. Στην "Αντιγονη" η αδελφη της Αντιγονης Ισμηνη, μιλωντας για τον "δυσκλεη", τον δυσμοιρο πατερα τους, λεει οτι γι’ αυτον: "μητηρ και γυνη διπλουν επος" [στ. 53]. "Μητερα" και "γυναικα" ειναι διπλουν επος, "διπλο ονομα". Η μητερα ειναι για τον ιδιο ανθρωπο και γυναικα, η γυναικα ειναι για τον ιδιο ανθρωπο και μητερα. Για τους Αρχαιους πηγη των κακων ειναι αυτο που με μια λεξη θα μπορουσαμε να αποκαλεσουμε "συγχυση". Πιασμενος στο διχτυ αυτης της συγχυσης σπαρταραει ο "δυσκλεης" Οιδιποδας. Σε τουτο εγκειται το τραγικο του.

Το μετρο

Ανηκει στην μοιρα του αγοριου να γνωριζει την γυναικα κατα κανονα για πρωτη φορα στο προσωπο της μητερας του. Και πως γνωριζει τη γυναικα στο προσωπο της μητερας του; Απο το ζωντανο της παραδειγμα: Βλεπει τη μητερα, απεναντι στο πατερα να μην ειναι μητερα αλλα γυναικα. Και παλι, αυτη η γυναικα, η πρωτη γυναικα που γνωριζει στον κοσμο, ειναι η μονη η οποια δεν μπορει να ειναι δικη του γυναικα - ειναι δικη του μητερα, ομως γυναικα του πατερα του. Για το παιδι δεν μπορει να ειναι και δικη του γυναικα, να εχει "διπλο ονομα". (Το αντιστροφο ισχυει βεβαιως για το κοριτσι).
Για το αγορι η μητερα ως γυναικα, για το κοριτσι ο πατερας ως αντρας, ειναι συναμα αναποφευκτοι και απλησιαστοι.
Ομως τα παιδια αναγνωριζουν και στον εαυτο τους τον αντρα και τη γυναικα απο την σταση των γονιων απεναντι τους, καθως αυτοι δεν μπορει να βλεπουν τα παιδια μονο ως παιδια, αλλα στο αγορι βλεπουν και τον εκκολαπτομενο αντρα, στο κοριτσι βλεπουν και την εκκολαπτομενη γυναικα. Και παλι ορθωνεται ο απαγορευτικος τοιχος του "διπλου ονοματος": για τη μητερα ο γιος ειναι ο αντρας που ποτε δεν θα γινει δικος της, για τον πατερα η κορη ειναι η γυναικα που ποτε δεν θα γινει δικη του.
Τα παιδια, το αγορι ως αντρας για τη μητερα, η κορη ως γυναικα για τον πατερα, ειναι συναμα αναποφευκτα και απλησιαστα.

Παρατονα

Το μετρο του αναποφευκτου-απλησιαστου ειναι ευαλωτο. Ειναι σαν την καμπανα σε ενα ποιημα του Hölderlin, οπου φτανει μια νιφαδα χιονι για να την κανει να ηχει παρατονα. Σχηματικα, το μετρο του αναποφευκτου-απλησιαστου παραβιαζεται με δυο τροπους:
Το αναποφευκτο, ειπαμε, εγκειται στο οτι το παιδι αναποφευκτα θα δει τον πατερα και τη μητερα ως αντρα και ως γυναικα, και αυτοι επισης θα το δουν ως εκκολαπτομενο αντρα, ως εκκολαπτομενη γυναικα. Ομως οι γονεις μπορει να δοκιμασουν να το αποφυγουν, ζωντας στο σπιτι κι εμπρος στα παιδια τους ως οντα αφυλα, με τον μπαμπα να ειναι μονο μπαμπας και τη μαμα να ειναι μονο μαμα. Παραβιαζουν το αναποφευκτο.
Το απλησιαστο, ειπαμε, εγκειται στο οτι για τη μητερα ο γιος ειναι ο αντρας που ποτε δεν θα γινει δικος της, για τον πατερα η κορη ειναι η γυναικα που ποτε δεν θα γινει δικη του. Ομως εδω δεν μιλαμε μονο για σεξουαλικη κακοποιηση. Πολυ συχνοτερη ειναι μια, λιγοτερο η περισσοτερο λανθανουσα, ερωτικη διαθεση, ενα ειδος φλερτ του γονεα προς το παιδι του αλλου φυλου, η του παιδιου προς τον γονεα του αλλου φυλου. Πλησιαζονται μεταξυ τους με υπονοουμενα λογια και συμπεριφορες. Παραβιαζουν το απλησιαστο.
Οι παραπανω παραβιασεις του αναποφευκτου-απλησιαστου, στις ποικιλλες τους παραλλαγες, οπωσδηποτε θα γινουν. Ηδη ο ιδιος ο Freud, με την ερμηνεια του των παθων του Οιδιποδα, τις κατακυρωνει. Το ζητημα ειναι ποσο γρηγορα κανεις θα τις αναγνωρισει, θα αναγνωρισει το παρατονο της στασης του, τις νιφαδες χιονιου που χαλανε τον καθαρο ηχο της καμπανας. Καποτε το αναγνωριζουν γρηγορα. Καποτε μενουν παρατονοι, φαλτσαρουν για μια ζωη. Καποτε δεν το αναγνωριζουν γιατι δεν το γνωριζουν. Εδω ενα απο τα καλα που θα μπορουσαν να τους τυχουν, θα ηταν ενας θεραπευτης οποιος θα τους εφιστουσε την προσοχη, θα τους ανοιγε τα ματια για το πως ειναι, και για το πως θα μπορουσαν να ειναι.

Δευτερη βολτα: Η ειρωνεια της μοιρας

Ο Οιδιποδας, που ζουσε στην Κορινθο υιοθετημενος, χωρις να το ξερει, απο τους εκει βασιλεις, μαθαινει απο το μαντειο των Δελφων οτι θα σκοτωσει τον πατερα του και θα παντρευτει τη μητερα του. Ακριβως για να μην γινει αυτο, φευγει απο την Κορινθο και πηγαινει στη Θηβα, οπου σκοτωνει τον αληθινο πατερα του και παντρευεται την αληθινη μητερα του.
Η ιστορια του Οιδιποδα ειναι αντιστοιχη με μια ιστορια των Σουφι απο το Ιρακ που παραθετει ο Jean Baudrillard στο βιβλιο του "Περι σαγηνης". Το σχετικο κεφαλαιο επιγραφεται "Θανατος στη Σαμαρκανδη". Ενας στρατιωτης
" [...] συναντα τον Θανατο σε μια γωνια της αγορας και του φαινεται οτι τον ειδε να κανει μια απειλητικη χειρονομια εναντιον του. Σπευδει στο παλατι του Βασιλια για να του ζητησει το καλυτερο του αλογο ωστε να τρεξει να γλιτωσει απο τον Θανατο στη διαρκεια της νυ¬χτας, να παει μακρια, πολυ μακρια, μεχρι τη Σαμαρκανδη. Το¬τε ο Βασιλιας καλει τον Θανατο στο παλατι για να τον επιπλη¬ξει που φοβισε ετσι εναν απο τους καλυτερους υπηκοους του. Εκεινος ομως, εκπληκτος, του απαντα: "Δεν ηθελα να τον τρο¬μαξω. Απλως εξεπλαγην που συναντησα εδω αυτο τον στρα¬τιωτη, ενω αυριο κιολας εχουμε ραντεβου στη Σαμαρκανδη".
Ο Baudrillard συνεχιζει: "Εννοειται πως, οταν πασχιζουμε να ξεφυγουμε απο το πεπρωμενο μας, τοτε ειναι που τρεχουμε ισια καταπανω του." Οπως ακριβως συμβαινει με τον Οιδιποδα.
Ειναι μια μεγαλη αληθεια, και την βλεπουμε κατα κορον στην ψυχοθεραπεια: Ο τροπος, με τον οποιο κανεις προσπαθει να λυθει απο το προβλημα του, τον βυθιζει στο προβλημα ολο και περισσοτερο. Αυτο συμβαινει με το λεγομενο "αιτημα" των ανθρωπων που προσφευγουν στην ψυχοθεραπεια. Συμβαινει καθε, μα καθε φορα οπου κανεις επιδιωκει να παλεψει τα πραγματα, να αποτρεψει τις προοπτικες που διαγραφονται. Ζητωντας να τις αποτρεψει, τις πραγματωνει. Ισχυει και ευρυτερα. Το δειχνουν περιτρανα οι επεμβασεις στο Ιρακ και στο Αφγανισταν. Το δειχνουν τα μετρα που υποτιθεται οτι θα σωσουν τον πλανητη απο τη μολυνση του περιβαλλοντος. Παντου ειναι η εικονα της χελωνας που περπαταει στην αμμο και με την ουρα της παει να σβυσει τα ιχνη της.
Την δεκαετια του '70 στη Ζυριχη υπηρχε ενας καμπαρετιστας ονοματι Franz Hohler. Τα νουμερα του αποτελουνταν απο γκροτεσκο χιουμορ, τραγουδια που συνοδευε με το τσελο του και ιστοριες που συνεθετε και αφηγουνταν. Μια τετοια ιστορια, οπως την ανακαλω απο μνημης, ειναι η εξης:
Ξεκινα ενας ποδοσφαιρικος αγωνας. Αντιπαλοι ειναι η ομαδα των ζωντανων και η ομαδα των νεκρων. Στο γηπεδο μπαινει πρωτη η ομαδα των ζωντανων, οι παικτες ξεκινουν με το καθιερωμενο ζεσταμα και, οταν φτανει η ωρα, παιρνουν τις θεσεις τους. Τωρα μπαινουν στο γηπεδο οι νεκροι. Τους φερνουν στοιβαγμενους σ' ενα καρο και τους στηνουν το ενα πανω στον αλλο εμπρος στην εστια τους. Ο αγωνας ξεκινα. Οι ζωντανοι κανουν την επιθεση τους, ομως το σουτ που επιχειρουν προσκρουει στο τειχος των νεκρων. Ακολουθουν κι αλλες επιθεσεις, που γινονται ολο και πιο ορμητικες, ολο και πιο πεισματικες, ομως οι νεκροι καλυπτουν ολοκληρη την εστια και δεν επιτρεπουν την παραβιαση της. Το ημιχρονο πλησιαζει, και τωρα προωθειται ακομα κι ο τερματοφυλακας των ζωντανων. Παιρνει την μπαλα, προελαυνει, εξαπολυει ενα δυνατο σουτ, η μπαλα χτυπα στο οριζοντιο δοκαρι της εστιας των νεκρων, επιστρεφει, και με την δυναμη που 'χει φτανει πισω μεχρι την αφυλακτη πλεον εστια των ζωντανων και κυλαει στα διχτυα. Το ημιχρονο τελειωνει με σκορ 1-0 υπερ των νεκρων. Οι νεκροι φορτωνονται στο καρο και οδηγουνται στην ακρη του γηπεδου. Οι ζωντανοι πηγαινουν στα αποδυτηρια. Ειναι κουρασμενοι, αλλα αποφασιστικοι. "Στο δευτερο ημιχρονο", λενε ο ενας στον αλλο, "θα προσπαθησουμε περισσοτερο".
Το "οιδιποδειο συμπλεγμα" θα μπορουσε να ονομαζει ακριβως αυτην την ειρωνεια της μοιρας μας, την ειρωνεια που συνοδευει την αφελη, αναιδη φαντασιωση οτι κραταμε τη ζωη μας στα χερια μας, οτι η ενεργητικοτητα, το "μπορω", ειναι η απαντηση σε καθε τι που μας συντυχαινει. (Βλ. και "
Ποιος ειναι ο Οιδιποδας;")

μαθηματα / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ / Απω Ανατολη

μαθηματα / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ / Ομαδικη εποπτεια / Θεωρητικο σεμιναριο

εν παροδω / ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / Υβριδικες υπαρξεις

[Για την εικαστικη εγκατασταση της Κυριακης Μαυρογεωργη “BEFORE DAWN”, gallery genesis, Σεπτεμβριος 2015]

Στην ψυχαναλυση υπαρχει ενα φαινομενο που καθιερωθηκε να ονομαζεται "μεταβιβαση". Ειναι το φαινομενο οπου ο αναλυομενος μιλα στον αναλυτη του σαν να μιλαγε π.χ. στον πατερα του. Τοτε, συμφωνα με την παραδοσιακη ερμηνεια, ο αναλυομενος "μεταβιβαζει" στον αναλυτη "συναισθηματα" που τρεφει προς τον πατερα του. Η ερμηνεια ειναι μια κατασκευη, καθως τα συναισθηματα δεν ειναι πραγματα που κανεις μπορει να μεταβιβασει σε αλλον, οπως π.χ. ενα ακινητο. Αν προσεξουμε καλυτερα το τι συμβαινει εδω, θα δουμε οτι σε τετοιες στιγμες ο αναλυομενος αποτεινεται σε μια υβριδικη μορφη. Ενας εικαστικος θα την απεδιδε με χαρακτηριστικα τοσο του αναλυτη οσο και του πατερα του.

Με υβριδικες μορφες επικοινωνουμε συχνα στην καθημερινοτητα μας. Πολλες φορες η μορφη του συντροφου μας συγχεεται μ' αυτην του πατερα και της μητερας μας, η μορφη των παιδιων μας με την παιδικη δικη μας κλπ. Υπαρχουν και αλλες υβριδικες μορφες. Βλεπεις εναν ενηλικα και πανω του βλεπεις και το παιδι που ηταν, η τον γερο που θα ειναι. Αλλου βλεπεις ενα νηφαλιο προσωπο, στο οποιο ομως ειναι εγχαραγμενη και η οψη του κλαματος, της εντασης, του θυμου, του φοβου. Η γυναικα "γατουλα", η γυναικα "σκυλα": δεν ειναι μονο 'σαν' να ηταν γατουλα και σκυλα. Οταν την χαρακτηριζεις ετσι, στην μορφη της βλεπεις να διαγραφεται και η μορφη της γατας, της σκυλας.

Ιδιαιτερα στις υβριδικες παρουσιες ανθρωπου και ζωου διανοιγεται ενας βυθος αρχεγονος. Σε ενα και το αυτο πλασμα συγκεντρωνονται, συντηκονται ανθρωπινο και ζωικο, αλληλεχονται σε μια οργανικη, μυχια φιλοτητα. Ο εγκλωβισμος σε μια και μονη μορφη εχει καταλυθει. Ο κοσμος, στα αβυσσαλεα και φιλοξενα βαθη του, γινεται ενα.

Ο αρχεγονος βυθος διανοιγει και βαθη του χρονου. Διοτι πρωτα με τον Αριστοτελη η μορφη αναδεικνυεται σε συνωνυμο της ουσιας. Τα υβριδικα πλασματα σε ταξιδευουν πισω, μεχρι το μυθικο: η Χιμαιρα, η Σφιγγα, οι Αρπυιες, οι Κενταυροι, οι Γοργονες. Σε εξαποστελλουν στο μελλον: τα Cyborg, οπου αλληλεχονται ανθρωπος και μηχανη, οι προπεμπομενοι ισκιοι των επερχομενων.

Τελικα το υβριδικο δεν ειναι ουτε παρελθοντικο ουτε μελλοντικο. Μας αφορα τωρα. Ισως ειναι θεμα παιδειας της ακροασης, στην φωνη να ακουγεται να συνηχει μια πολυφωνια, παιδειας του βλεμματος, στην μορφη να γινεται ορατη μια πολυμορφια, και, οπως εδω στα εργα της Κυριακης Μαυρογεωργη, να μας θυμιζει, να μας φερνει σ' εκεινο το λικνο μιας προελευσης που μας περιμενει.

εν παροδω / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 13.08.2015 ... and our little life is rounded by a sleep (Shakespeare, Tempest)

Μετα το μεσημεριανο τσιπουρο να ξαπλωνεις.
Το μαλακο αερακι να περνα πανω απο το κορμι σου και να σε κοιμiζει.
Και η ζωη να ειναι σαν νησιδες εγρηγορσης σε μια θαλασσα υπνου.

εν παροδω / ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ''Η υγεια ειναι τα παντα''

"Η υγεια ειναι τα παντα", γραφει ο Μιλτιαδης Βαρβιτσιωτης απο το νοσοκομειο.
Και γιατι η υγεια ειναι τα παντα;
Γιατι σε κραταει ζωντανο και λειτουργικο.
Και ποτε χρειαζεται να παραμενεις ζωντανος και λειτουργικος;
Οταν εχεις ανοιχτους λογαριασμους.

εν παροδω / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 20.08.2015 Η χαρη του αχρηστου

Η θαλασσα ξεβρασε στην ακτη μας μια βαρκα. Η νεκρικη της ζωντανια. Η χαρη του αχρηστου.

20150819_224712.jpg

20150819_224747.jpg

20150819_225011.jpg

 

20150819_224919.jpg

ψυχαναλυση / ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 2011-2015 / Η ψυχαναλυση ως εργο τεχνης

Η ψυχαναλυση ως εργο τεχνης

Η παρομοιωση της τεχνης

Μια διαδικασια, π.χ. ενα επιστημονικο πειραμα, η εκδοση ενος πιστοποιητικου, η παραγωγη ενος προϊοντος, το ιατρικο πρωτοκολλο μιας θεραπευτικης αγωγης, μια πληρωμη στο web banking αντλει την εγκυροτητα της απο το οτι μπορει να επαναλαμβανεται. Η διαδικασια δεν ειναι δεσμευμενη σε εναν τοπο και σε εναν χρονο. Ειναι καθολικη και αχρονη. Μια ψυχαναλυτικη συναντηση δεν επαναλαμβανεται. Το εργο της ψυχαναλυσης σημαδευεται απο την μοναδικοτητα, την εκαστοτητα του τοπου του και του χρονου του. Γι' αυτο δεν μπορει να αναπαρασταθει. Θα σας μιλησω λοιπον για την ψυχαναλυση με παρομοιωσεις. Η σημερινη συγκυρια με προσκαλει σε παρομοιωσεις απο τον χωρο της τεχνης. Θα μιλησω λοιπον για την ψυχαναλυση ως εργο τεχνης.

Τι δεν ειναι η ψυχαναλυση

Ας δουμε τον Jeff Koons, τον ισως πιο επιτυχημενο σημερινο καλλιτεχνη.

Παραθετω απο το προσφατο βιβλιο του γερμανοκορεατη φιλοσοφου Byung-Chul Han "Η διασωση του ωραιου":

Ο Jeff Koons λεει πως ο θεατης των εργων του μπορει να βγαλει μονο ενα απλο "Ουαου". Προφανως για την τεχνη του δεν χρειαζεται καμια κριση, καμια ερμηνεια, καμια ερμηνευτικη, κανενας αναστοχασμος, καμια σκεψη. Παραμενει συνειδητα βρεφικη, μπαναλ, ακλονητα χαλαρη, αφοπλιστικη και ανακουφιστικη. Ειναι αδεια απο καθε βαθος, καθε τρισβαθο, καθε βαθυ νοημα. Ετσι το μοττο του λεει: "Να αγκαλιαζεις τον θεατη". Τιποτα δεν πρεπει να τον συγκλονιζει, να τον πληγωνει, η να τον τρομαζει. Η τεχνη, λεει ο Jeff Koons, δεν ειναι παρα "ομορφια", "χαρα" και "επικοινωνια". ...

(Koons:) "Ο Balloon Dog ειναι οντως ενα θαυμαστο αντικειμενο. Θελει να δυναμωσει τον θεατη στην υπαρξη του. Δουλευω συχνα με υλικο που αντανακλα, που καθρεφτιζει, γιατι αυτοματα ενδυναμωνει τον θεατη στην αυτοπεποιθηση του. Φυσικα σε εναν σκοτεινο χωρο δεν κανει τιποτα. Ομως οταν κανεις στεκεται ακριβως απεναντι απο το αντικειμενο, καθρεφτιζεται πανω του και σιγουρευεται για τον εαυτο του." ... Το μηνυμα της τεχνης του ειναι: "Ο πυρηνας ειναι παντα ο ιδιος: Μαθε να εμπιστευεσαι τον εαυτο σου και την ιστορια σου. Αυτο θελω και να μεταδωσω στον θεατη των εργων μου. Πρεπει να νοιωσει την δικη του ορεξη για ζωη." ...

Η τεχνη του Jeff Koons καταδεικνυει μια σωτηριολογικη διασταση. Υποσχεται μια λυτρωση. Ο κοσμος του λειου ειναι ... ενας κοσμος καθαρης θετικοτητας, στον οποιο δεν υπαρχει κανενας πονος, κανενα τραυμα, καμια ενοχη. Το γλυπτο "Balloon Venus" σε σταση τοκετου ειναι η Μαρια του Jeff Koons.

Ομως δεν γενναει κανεναν λυτρωτη, κανεναν homo doloris με αγκαθινο στεφανι γεματον πληγες, αλλα

ενα μπουκαλι σαμπανια, μια Dom Pérignon Rosé Vintage 2003 που βρισκεται στην κοιλια της.

Ο Jeff Koons αυτοπαρασταινεται ως βαπτιστης που υποσχεται λυτρωση. Δεν ειναι τυχαιο οτι η σειρα γλυπτων απο το 1987 λεγεται "Baptism" (Βαπτιση).

Και αιφνης η παρομοιωση της ψυχαναλυσης με την τεχνη, ως παρομοιωση, μοιαζει να καταρρεει: Η ιδια η τεχνη γινεται θεραπεια. Σε "αγκαλιαζει". Σου δινει "αυτοπεποιθηση" και "ορεξη για ζωη". Συντονιζεται κι αυτη με τον σημερινο τροπο ζωης οπου σε καθε δραστηριοτητα κυριαρχη διασταση αποκτα η προληψη και η θεραπεια, η μεριμνα για την σωματικη και την ψυχικη υγεια: διατροφη, γυμναστηριο, βιολογικα προϊοντα και περιβαλλον, shopping therapy, σχεσεις με τους γονεις, τους συντροφους και τα παιδια μας. Το αστρον λαμπρον που οδηγει αυτην την ζωη ευαγγελιζεται, με τα λογια ενος ψυχολογικου σλογκαν, μια κατασταση οπου "I'm OK, you're OK". Εχει εξαλειφθει ακομα και η αρνητικοτητα της ψυχοπαθολογικης διαγνωσης. Πελατες της νεας ψυχολογιας δεν ειναι πλεον μια απομονωμενη ομαδα "νευρωτικων" και "ψυχωτικων" αλλα ολοι μας. Ολοι μας, που χρειαζομαστε απλα εναν life coach που θα μας βοηθησει να ανακαλυψουμε και να απελευθερωσουμε τις δυναμεις που κρυβουμε μεσα μας, να αναπτυξουμε το απεριοριστο, οπως μας λενε, δυναμικο μας και να πετυχουμε τους στοχους μας. Οι ανθρωποι ειναι κατα βαθος ολοι καλοι, η μερα που ξημερωνει ειναι great, Και οι προπονητες μας αστραφτουν απο καλωσυνη και το χαμογελο της επιτυχιας που θα μας μεταδωσουν:

Ενας κοσμος που σε νανουριζει. Στο καταστημα θα μου δωσουν "αποδειξουλα". Η πεντικιουριστρια που πηγαινα πριν απο δυο χρονια για τους μυκητες στο νυχι του μεγαλου δαχτυλου, μου ζητουσε να βαλω εδω κι εκει το "ποδαρακι" μου.

Γιατι το συνθημα του I'm OK, you're OK ειναι απατηλο; Διοτι δεν μπορω να το διασφαλισω. Μπορω να προγραμματισω τις διακοπες μου ετσι που σ' εκεινον τον τοπο μ' εκεινη την παρεα να ειμαι ΟΚ. Ομως το αν αυτο οντως συμβει, αν, οταν ερθει η ωρα και ειμαι εκει, μ' αυτην την παρεα, αν θα ειναι ΟΚ, ειναι τελειως ανοιχτο. Αν στην εκθεση του Jeff Koons οντως νοιωσω να με αγκαλιαζουν τα εργα του και να με γεμιζουν αυτοπεποιθηση, ειναι αγνωστο. Μια εκπροσωπος του life coaching στην Ελλαδα, η Δρ. Νανσυ Μαλλερου,

γραφει στην ιστοσελιδα της: "Κι εσυ; εχεις ονειρα που μενουν απραγματοποιητα;" Οπως με το παραδειγμα των διακοπων και του Jeff Koons, κατα ποσον με το life coaching τα ονειρα μου πραγματοποιηθουν, θα φανει. Τα ονειρα δεν πραγματοποιουνται οπως μια καλλιεργεια απο ντοματες και αγγουρια - που ακομα κι εδω δεν ειναι σιγουρο οτι τελικα θα εχω ντοματες κι αγγουρια. Ομως ακριβως επειδη αυτο το ροζ συννεφακι, αυτη η θρησκεια της θετικοτητας, ειναι θρησκεια, δεν επηρεαζεται απο τα δεδομενα της εμπειριας. Και θα μενει σε ισχυ, το αστρο του θα λαμπει μεχρι να βρεθει το παιδι που θα αναφωνησει οτι ο βασιλιας ειναι γυμνος...

Ασυμμετρα

1906 gertrude stein.jpg

Το 1905 η Gertrude Stein, αμερικανη συγγραφεας και προσωπικοτητα της κουλτουρας, που εζησε στο Παρισι, ποζαρε για τον Pablo Picasso. 90 συνεδριες. Εξαφνα ο Picasso εσβησε ολοκληρο το κεφαλι και ειπε εκνευρισμενος: "Δεν μπορω να σε δω οταν σε κοιταζω". Το τελειωσε τον επομενο χρονο, διχως την φυσικη της παρουσια, μετα απο ενα ταξιδι στην Ισπανια οπου γνωρισε την αφρικανικη, την ρωμαϊκη και την ιβηρικη γλυπτικη. Οταν καποιος σχολιασε οτι η Stein δεν μοιαζει με το πορτραιτο της, ο Picasso απαντησε: "Θα του μοιασει".

"Δεν μπορω να σε δω οταν σε κοιταζω". Σε τουτο συνισταται η ιδιαιτεροτητα της ψυχαναλυτικης επικοινωνιας. Ο ψυχαναλυτης δεν θα δει και δεν θα ακουσει οπως βλεπει η καμερα και οπως καταγραφει το μικροφωνο. Ουτε και ετσι οπως ο συνομιλητης του εννοει τα λογια του. Θα προσλαβει και θα κοινωνησει τις εικονες και τα λογια σε ενα αλλο φως. Μεταξυ τους υπαρχει ενα διαχωριστικο. Στην ζωγραφικη θα μπορουσαμε να το δουμε στον σαφη χωρισμο μοντελου και ζωγραφου σε πολλους πινακες του Picasso:

1963 2.jpg1963 7.jpg1964 21.jpg

Το καβαλετο δεν ειναι απλα αναγκαιο αντικειμενο της καταστασης. Ειναι εμφατικα διαχωριστικο που δεν επιτρεπει μια αμεση συνδεση (γι' αυτο και το "δεν μου μοιαζει"). Επιτρεπει ενα μινιμουμ συσχετισης (ομοιοτητας), με ενα μαξιμουμ συνυπαρξης ("θα του μοιασεις").

Σ' αυτην την διαφορα αναφερεται μια γνωστη ρηση του Picasso: "Δεν ψαχνω, βρισκω." Το ψαξιμο προχωρα αναζητωντας συνδεσεις. Ειναι γνωστικη λειτουργια, οπως π.χ. μια φροϋδικη ερμηνεια. Το "βρισκω" που δεν ειναι αποτελεσμα του "ψαχνω", ειναι κατι αλλο.

Τετοια προδρομικα λογια απο την πλευρα του ψυχαναλυτη καποτε ερχονται αμεσα, καποτε χρειαζονται τον χρονο τους. Στις ευτυχεις περιπτωσεις κανεις θα "μοιασει" σ' αυτα, θα δει τον εαυτο του σ' αυτο το αλλο φως. Τουτο συμβαινει γιατι δια στοματος του ψυχαναλυτη μιλα ο αναλυομενος, ομως ετσι που δεν ειχε μιλησει ποτε, και ακριβως τουτο ειναι το ιαματικο. Μια φρεσκαδα, τα πραγματα ξαναβαπτιζονται, ο κοσμος επανερχεται στην αρχη του.

"Θα του μοιασει". Πως το ξερει αυτο ο καλλιτεχνης; Και, με τον δικο του τροπο, ο ψυχαναλυτης; Κατα την διαρκεια του Β' Παγκοσμιου Πολεμου λεγεται πως στο Παρισι, στο διαμερισμα του Picasso, ενας γερμανος αξιωματικος ειδε μια φωτογραφια της Guernica. "Εσυ το εκανες αυτο;", ρωτησε. Η απαντηση του Picasso ηταν: "Οχι, εσυ το εκανες."

Ο καλλιτεχνης αφηνει τα πραγματα να ζωγραφιζουν τον εαυτο τους. Ο Cezanne, στην γνωστη του συνομιλια με τον Gaske, λεει για τον ζωγραφο:

Ολη η βουληση του πρεπει να σωπασει. Πρεπει να κανει να βουβαθουν ολες οι φωνες της προκαταληψης, να ξεχασει, να ξεχασει, να κανει σιγη, να ειναι ολοτελα ηχω.

Και ο ψυχαναλυτης; Τα λογια του και οι σιωπες του; Δια στοματος του μιλα και σωπαινει ο αναλυομενος. Ο ψυχαναλυτης ειναι ηχω του. Ηχω απο λογια, λογια του, και ομως λογια του που, οπως ειπα, απ' αυτον ποτε δεν ειπωθηκαν. Αλλα θα τους μοιασει. Με τον Martin Heidegger θα μπορουσαμε να μιλησουμε για "προδραμουσα μεριμνα".

Το αιτημα της Stein θα μπορουσε να ειναι ενα πορτραιτο που να της μοιαζει. Ετσι συμβαινει και με το λεγομενο "αιτημα" των ανθρωπων που προσφευγουν στην ψυχοθεραπεια. Εχουν μια εικονα του εαυτου τους, αυτου που ξερουν, η που θελουν να γινουν, απαλλαγμενου απο ο,τι τους ταλανιζει. Στην πορεια τα πραγματα αλλαζουν, συνηθως χωρις καν να το καταλαβεις.

Πρωτη και τελευταια φορα

Ο Θρασυβουλος Γεωργιαδης ηταν ενας ιστορικος της μουσικης, και μουσικος ο ιδιος, που εζησε το μεγαλυτερο μερος της ζωης του στην Γερμανια. Σε ενα βιβλιο που εκδοθηκε μετα τον θανατο του γραφει για την πραξη του μουσικου, την μουσικη εκτελεση:

Επειδη η μουσικη γνωριζει μονον το Τωρα ως σταθερο, ολα … μπορουν να συμβουν μονον ως πραξη. ομως αυτη η πραξη, η κατεξοχην μουσικη, ειναι χρονος. Ο χρονος με εξαναγκαζει, στο τεντωμενο σχοινι του, στο οποιο αναγκαστικα κινουμαι, να ισορροπω στην εκαστοτε ‹θεση› μου, στο Τωρα, οπως ενας σχοινοβατης. Ομως ετσι βρισκομαι στην περιοχη του πρακτικου, της αποφασης, του ηθικου, της ευθυνης: πρεπει, πρεπει να το τολμησεις. Συνεχως αποφασιζω για το επομενο Τωρα, και το μορφοποιω.

Θα μπορουσαν να ειναι και λογια ενος ψυχαναλυτη. Ανηκει στον ρυθμο της συνομιλιας, οπου καθε ανταποκριση στα λεγομενα και τα σιωπουμενα, ο,τι εχει να ειπωθει, χρειαζεται να ειπωθει τωρα. Λιγο πριν, λιγο μετα - και το πουλι πεταξε. Σε τουτο συνισταται η "σχοινοβασια" του Γεωργιαδη. "Πρεπει να το τολμησεις", ακουσαμε. Αυτο το Πρεπει δεν εχει να κανει με καμια επιβολη ενος αλλου, καμια επιταγη μιας αρχης. Εδω το "Πρεπει" ειναι οντως απροσωπος λογος. Θα σημαινε κατι σαν "αρμοζει", μεσα απο μια αρμογη που υπαρχει στα ιδια τα πραγματα, οπως π.χ. το "πρεπει" στην Μαρια Νεφελη του Οδυσσεα Ελυτη:

Η αληθινη γενναιοτητα / πρεπει να βαφτιστει στο πελαγος / και να φερει κατι απ' το μελτεμι / στους ογδοους οροφους των πολυκατοικιων

"Πρεπει να το τολμησεις". Η τολμη εδω δεν συνιστα ηρωικη δραση. Ειναι περισσοτερο η επαφεση στην στιγμη, χωρις διχτυ ασφαλειας. Οπως στην μουσικη εκτελεση, η στην ψυχαναλυση, οπου μια φραση δεν παιρνει αναβολη, δεν επιδεχεται δευτερη σκεψη, οπου ο,τι ειναι να γινει θα γινει τωρα, η ποτε.

Στην ωρα της πραξης ολα τελειωνουν: αναφορες σε παρελθον και μελλον, κρισεις, συγκρισεις, αυτοπαρατηρηση. Η πραξη ειναι το εμπραγματο Τωρα. Στην πραξη οι γεφυρες με το πριν και το μετα εχουν κοπει. Ειναι οπως ενα λουλουδι κομμενο που, πλεον συγκεντρωμενο στο Τωρα, αναλαμπει στην χαρη της παροδικοτητας του. Απο εδω ξεκινα η τεχνη του Ikebana.

Για το Ikebana ο ιαπωνας στοχαστης Keiji Nishitani

εγραψε ενα μικρο κειμενο.

Οταν καποιος χωριζει το λουλουδι απο την ριζα της ζωης του, τροπον τινα το αποκοβει απο την ψυχη του. Ετσι του αφαιρειται η ενστικτωδης ορμη, το appetitus. Στο λουλουδι αυτη η αποκοπη δινει τον θανατο. Το κανει να πεθανει επι τουτου. Αυτος ο θανατος διαφερει απο τον μαρασμο, που για το λουλουδι θα ηταν ενα ειδος απο-βιωσης η φυσικου θανατου. Κανεις δινει στο λουλουδι τον θανατο προτου αυτο ζησει μεχρι τελους. [...]

Το κομμενο λουλουδι, που πλεον δεν ορεγεται τιποτα, διαγει τον εκαστοτε χρονο του. Διαμενει ολοτελα στο εκαστοτε παρον διχως μεριμνα για το πριν και το μετα. Γινεται ολοτελα χρονος διχως αντισταση εναντιον του. Οπου πηγαινει με τον χρονο, συμφιλιωμενο μαζι του, ο χρονος δεν παρερχεται. [...] Ανακυπτει εν μεσω του χρονου μια ιδιαζουσα διαρκεια, μια διαρκεια διχως συνεχεια, που δεν παριστανει καμια αχρονη απεραντοσυνη, κανεναν σταματημενο χρονο. Ειναι μια εκφανση εκεινης της περατοτητας που ησυχαζει στον εαυτο της, φερει η ιδια τον εαυτο της, που δεν αλληθωριζει προς το "απειρο", που κατα εναν τροπο εχει ξεχασει τον εαυτο της. [...] Ikebana θα πει κατα λεξη: "ζωογονηση του λουλουδιου". Προκειται για μια ιδιαζουσα ζωογονηση. Κανεις ζωογονει το λουλουδι, το υποβοηθει προς μια βαθυτερη ζωντανια δινοντας του τον θανατο. Το ikebana κανει το περατο ως αυτο τουτο να λαμπει διχως το φως της απεραντοσυνης. Ωραια εδω ειναι η καταλαγιασμενη, αταραχη περατοτητα, η ησυχασμενη στον εαυτο της, μια περατοτητα που φωτιζεται διχως να κοιτα περα απο τον εαυτο της. [...]

Στο φως του Ikebana η πραξη, για την οποια γινεται λογος εδω, φανερωνει και μιαν αλλη διασταση. Δεν ειναι μια πραξη που αγεται απο την "ενστικτωδη ορμη", το appetitus, δεν ειναι μια πραξη που αγεται απο την επιθυμια, που ορεγεται και ζητα να σιγασει την ορεξη της. Για την ψυχαναλυτικη συναντηση ο Freud διατυπωνει την λεγομενη "αρχη της αποχης": οι συνομιλητες καλουνται να απεχουν απο καθε ικανοποιηση επιθυμιων: η συνομιλια τους αποκοπτεται απο αυτο που ο Αριστοτελης αποκαλει ὄρεξις, το appetitus. Αυτο αρχικα ακουγεται συχνα ως απαγορευση, ομως με τον καιρο γινεται τροπος επικοινωνιας - και, για καποιες ωρες, και τροπος ζωης. Μια συνομιλια διχως προθετικοτητα, δηλαδη διχως νοσταλγια κι επιθυμια. Ετσι αποκτα περισσοτερο τον χαρακτηρα του Ikebana. Γινεται κατοικηση στην παροδικοτητα.

Φυση

Το 1637 ο γαλλος φιλοσοφος René Descartes

εξεδωσε μια μελετη με τον τιτλο Discours de la méthode, "Λογος περι μεθοδου". Εκει γραφει τα εξης:

... ειναι δυνατο να φτασουμε σε γνωσεις που ειναι πολυ χρησιμες στη ζωη, και ... μπορουμε να βρουμε μια πρακτικη με την οποια να γνωρισουμε την δυναμη και τα εργα της φωτιας, του νερου, του αερα, των αστρων, των ουρανων κι ολων των αλλων σωματων που μας περιβαλλουν ..., ετσι που να τις εφαρμοσουμε ... σ' ολες τις χρησεις για τις οποιες ειναι καταλληλες, κι ετσι να καταστουμε κυριοι και κατοχοι της φυσης.

Τα λογια αυτα συνιστουν ενα μανιφεστο της επιστημης. Η επιστημη επιζητα να τιθασσευσει την φυση. Να την θεσει στην υπηρεσια του ανθρωπου. Διοτι η φυση, απο μονη της, δεν νοιαζεται για τον ανθρωπο. Αν π.χ. μπει ενας πνευμονιοκοκκος στους βρογχους μου, ειναι πολυ "φυσικο" να παθω πνευμονια, και ειναι πολυ "φυσικο" αυτη καποτε να περασει, καποτε παλι να οδηγησει σε αναπνευστικη ανεπαρκεια και στον θανατο.

Καθως επεξεργαζομουν την σημερινη ομιλια εσκασε η παρακατω φωτογραφια:

Μια νοσηλευτρια στο Δρομοκαϊτειο την εδειξε σε εναν τροφιμο και ειχαν εναν διαλογο. Σ' αυτον καποια στιγμη ο τροφιμος λεει:

Η γη δεν ανηκει σε κανεναν. Οι ανθρωποι δεν εδωσαν γη σε αυτο το παιδι για να περπατησει αλλα η γη του εδωσε μια γωνια για να πεθανει. Το χωμα δεν κανει διακρισεις. Τους δεχεται ολους. ασπρους μαυρους κιτρινους...ολους

Η επιστημη αναζητα τροπους να εξημερωσει αυτην την "φυσικη" πορεια, π.χ. για την πνευμονια με την χρηση αντιβιοτικων. Η καθημερινοτητα, π.χ. με μια καλυτερη μεταναστευτικη πολιτικη. Η, με συρματοπλεγματα στα συνορα και με κλειδαριες στα σπιτια μας. Δεν θελουμε την φυση να προχωρησει στα εργα της "φυσικα". Θα επιχειρησουμε να την δαμασουμε προς το συμφερον μας.

Η τεχνη εχει μια ολοτελα διαφορετικη σχεση με την φυση. Τουτο διοτι η τεχνη, οπως η ποιηση, η φιλοσοφια, οπως η ψυχαναλυση, ανασαινει μεσα σ' αυτο που οι αρχαιοι φιλοσοφοι ονομαζαν σχολή: μια ελευθερια απο την πιεση βιοτικων, με την στενοτερη και ευρυτερη εννοια, αναγκων (και τουτο διολου δεν ταυτιζεται με τον πλουτο). Η ζωη μας κυριαρχειται απο την α-σχολια, δεν εχει την ανεση της σχολης. Εχει εγνοιες και ερωτηματα και προβληματα. Με καθε φορα αλλο τροπο ζητα να καταλαβει την φυση και να κυριαρχησει επανω της. Η τεχνη ειναι φιλικη προς την φυση. Ο Cézanne λεει:

Η τεχνη εχει μια αρμονια παραλληλη με αυτην της φυσης. Εκεινοι που λενε οτι ο καλλιτεχνης ειναι παντα κατωτερος της φυσης ειναι ανοητοι. Ειναι παραλληλος μ' αυτην. Εκτος βεβαια αν παρεμβαινει εσκεμμενα. Ολη η προθεση του πρεπει να ειναι η σιωπη. Πρεπει να σωπασει ολες τις φωνες της προκαταληψης μεσα του, πρεπει να ξεχασει … Και τοτε ολο το τοπιο θα χαραχτει επανω στην ευαισθητη πλακα του Eιναι του.

"να ξεχασει" θα μπορουσε εδω να σημαινει: να ελευθερωθει απο την α-σχολια, για την σχολη. Για αυτην την αντιπαραβολη σχολης και ασχολιας γραφει ο γερμανος συνθετης Wilhelm Killmayer:

Η γειτονευση, και μαλιστα η συνυπαρξη μορφων της σκεψης που αποκλινουν μεταξυ τους και φαινομενικα αποκλειουν η μια την αλλη, ουτως ειπειν η συνεχως αλυτη αντιφαση ανταποκρινεται μεν στην φυση της ζωης, οχι ομως σ' αυτην της επιδιωξης, και η συμβατικη σκεψη θελει παντα να βρει την μια λυση που αποκλειει ολες τις αλλες, την νικητηρια λυση.

Στην "φυση της ζωης" ανηκουν πραγματα αποκλινοντα μεταξυ τους, πραγματα αντιφατικα, που ομως συνευρισκονται σε μια πλουσια, φιλικη συνυπαρξη. Η σχολη ειναι συντονη με την φυση ως προς το ξεγνοιαστο, την αδιαφορια για την χρηστικοτητα, την ωφελιμοτητα, το συμφερον. Δεν υπαρχει η "επιδιωξη" η οποια, χαριν της "νικητηριας λυσης", αποκλειει ο,τι κρινει "αρνητικο" και κατανταει να λειτουργει σε τοπο κρανιου. Στο εργο τεχνης η "φυση της ζωης" γιορταζει. Στο προγραμμα μιας συναυλιας το 1987 στην Φρανκφουρτη ο Killmayer  γραφει για τα εργα του:

Καθως οι συνειρμοι μου, μου ειναι αγαπητοι, το αισθητικα απεχθες ειναι για μενα ερεθιστικο. Το μελο, το χαριτωμενο, το ακαταστατο, το τετριμμενο, το θρασυ, ευγενικο, κακογουστο, το απροβλεπτο, απο το οποιο ερχεται ο κεραυνος, η το αλητικο.

5 Romanzen, Scherzo lento - trimmed

Οπως ειναι γνωστο, ο βασικος κανονας της ψυχαναλυσης λεγεται και "μεθοδος του ελευθερου συνειρμου". Ο αναλυομενος, γραφει ο Freud,

δεν πρεπει να μας ανακοινωνει μονο αυτα που λεει σκοπιμα και προθυμα [...] αλλα και ο,τι αλλο του παρεχει η αυτοπαρατηρηση του, ο,τι του ερχεται στον νου, ακομη και αν του ειναι δυσαρεστο να το πει, ακομη και αν του φαινεται ασημαντο η ακομα κι ανοητο.

Βεβαια ο Freud μιλαει για "μεθοδο", και αυτη εχει το στοιχειο της "επιδιωξης", π.χ. της αποκαλυψης και της ερμηνειας του ασυνειδητου με στοχο την "νικητηρια λυση". Δεν θα επεκταθω εδω. Θα τονισω μονο οτι, στο κλιμα της σχολης, το καλεσμα για "ελευθερους συνειρμους" μπορει να ειναι καλεσμα σ' αυτην την φιλικοτητα που διακρινει την φυση, στην οποια ολα τα ετεροκλητα που αφορουν καποιον συνυπαρχουν ελευθερα. Και αυτη η φιλια, ελευθερη συνυπαρξη, στον βαθμο που κανεις θα εξοικειωθει, θα εγκλιματιστει σ' αυτην, ειναι και ιαματικο.

Τα ανερμηνευτα

Η τεχνη, τουλαχιστον η τεχνη που με συγκινει, οπως ειπα, δεν επιδιωκει τιποτα. Ετσι για το εργο τεχνης, ως αυτο τουτο, τα Γιατι και Πως, οι ερμηνειες, δεν εχουν νοημα. Ειναι ανευ αντικειμενου. Ο μουσικος John Cage:

… αγαπω του ηχους ακριβως οπως ειναι. Και δεν εχω αναγκη να ειναι τιποτα περισσοτερο απο αυτο που ειναι. Δεν τους θελω να ειναι ψυχολογικοι. Δεν θελω ενας ηχος να ειναι καδος, η να ειναι προεδρος, η να ειναι ερωτευμενος με εναν αλλο ηχο. Τον θελω να ειναι απλα ηχος.

Οταν τα πραγματα ειναι αυτα που ειναι, χανεται η ανησυχια που τα θελει να κρυβουν κατι αλλο, να παραπεμπουν σε κατι αλλο, να κρινονται ως καλα και κακα, χρησιμα και αχρηστα κλπ. Τοτε το καθε πραγμα, ακομα και ενας ηχος, γινεται τοπος κατοικησης.

Η Moki

ειναι γερμανιδα εικαστικος που ζει στο Αμβουργο. Το 2009 ο κυκλος εργων της με τιτλο "How to Disappear"

εκτεθηκε στο San Fransisco. Σε μια συνεντευξη εκει λεει:

Δουλευω με την διαισθηση, γιατι αυτο μου φαινεται πιο ενδιαφερον απο το να απεικονιζω μια ιδεα. Δεν υπαρχει καποιο μηνυμα που να μπορει να εκφραστει με λεξεις, και καμια αναγκη να ερμηνευσεις...

Οταν τα πραγματα ειναι οπως ειναι, τοτε και τα κενα μενουν οπως ειναι, κενα. Δεν συγκαλυπτονται, δεν γεφυρωνονται, δεν ερμηνευονται. Ο Andro Wekua,

γεωργιανος προσφυγας που ζει στο Βερολινο και στην Νεα Υορκη. Σε μια συνεντευξη απο το 2014, με την ευκαιρια της εκθεσης Dark Matter στο Λονδινο, μιλα για το Sukhumi, την πολη που εγκατελειψε παιδι, και που αναπαριστα σε μια κατασκευη απο τον κυκλο Pink Wave Hunter:

Λεει:

Σημερα στο Sukhumi, λογω ελλειψης πορων, ανακαινιζουν μονο τις προσοψεις απο αυτα τα αδεια, καταρρεοντα κτιρια. Αυτο ηταν βασικα ενα απο τα πρωτα σημεια εκκινησης του εργου. Ενα αλλο σημειο εκκινησης ειναι οτι απο τοτε που αφησα το Sukhumi βλεπω την πολη στα ονειρα μου. Στα ονειρα μου παντα προσπαθω να βρω τροπους να φυγω. Ετσι μια μερα αρχισα να ζωγραφιζω τους δρομους, απλα για να τσεκαρω ποσα θυμομουν. Ο,τι δεν θυμομουν και δεν μπορεσα να βρω σε φωτογραφιες, εμεινε κενο. Το βλεπεις και στα γλυπτα.

Αν λοιπον "σκεφτομαι" θα πει οτι, ορμωμενος απο καποια προθεση, καποια επιδιωξη κρινω, συγκρινω, συνδεω, υπολογιζω, τοτε ο καλλιτεχνης δεν σκεφτεται. Στην συνεντευξη που αναφερθηκε ο δημοσιογραφος ρωταει τον Wekua:

- Το νεο γλυπτο σου ειναι ενα κοριτσι καβαλα σ' εναν λυκο

Πως σου ηρθε αυτη η ιδεα;

Ο Wekua:

Δεν εχω καποιον ξεκαθαρο λογο. Αισθανομαι οτι ειναι καλο να το κανω. Ειναι κατα εναν τροπο κατι ανοιχτο. Αν ηξερα τι κανω, δεν θα το εκανα.

Οταν δεν ξερεις, οταν δεν σκεφτεσαι, οταν δεν ερμηνευεις, οταν τα πραγματα αφηνονται  να ειναι οπως ειναι, τοτε μπορει να προκυψει ενα εργο τεχνης. Ομως τοτε, σε ευτυχεις ωρες, μπορει η ιδια η ψυχαναλυτικη συνομιλια να αποκτησει εναν παρομοιο χαρακτηρα. Θα εμενε αποδοση, περιγραφη αυτου που λεγεται και σωπαινεται, ομως περιγραφη μεσα απο μεγεθυντικο φακο. Και τετοιες ωρες, ανεπαισθητα, μπορουν, με τον χρονο, να κανουν το βλεμμα οξυδερκεστερο, και τουτο παλι μπορει να  αλλαξει μια ζωη.

Τοτε επισης τα πραγματα που αφορουν καποιον μπορουν να ερθουν σε εντελως διαφορετικες συσχετισεις και να προβαλουν σε ενα τελειως αλλο φως. Και εδω η ψυχαναλυση δεν ειναι μονη. Ο ποιητης T. S. Eliot γραφει για την συνθεση ενος ποιητικου εργου:

Ο νους του ποιητη ειναι οντως ενα δοχειο για την αποθηκευση αναριθμητων αισθηματων, φρασεων, εικονων, που παραμενουν εκει εως οτου ολα τα στοιχεια που μπορουν να ενωθουν για να σχηματισουν ενα νεο μιγμα, να ειναι παροντα μαζι.

Ειναι εντυπωσιακη η συγγενεια με το Collage. Ο Wekua λεει σε μια συνεντευξη:

      

… για μενα στο Collage προκειται περισσοτερο για το οτι κανεις σημερα, απο μια μεγαλη χρονικη αποσταση, με τις τοσο πολλες πληροφοριες, μπορει να δημιουργησει κατι πολυ επικαιρο. Μπορει να συγκεντρωσει διαφορετικα πραγματα και να φερει ενα ειδος ταξη. Τα πραγματα λυνονται απο το πλαισιο τους και συντασσονται αλλιως, ωστε να προκυπτει κατι τελειως αλλο.

Στιγμιοτυπο απο μια ψυχαναλυση, παραδειγμα για το πως τα πραγματα "μπορουν να ενωθουν για να σχηματισουν ενα νεο μιγμα" (Eliot), "λυνονται απο το πλαισιο τους και συντασσονται αλλιως, ωστε να προκυπτει κατι τελειως αλλο" (Wekua):

[Ενας αντρας μιλα με συγκρατημενη απελπισια:] - Σχεδον δεν αντεχω. - Και αν ερθει η στιγμη που οντως δεν θα αντεχετε, πως το βλεπετε τοτε; - Θα φουνταρω. - Με ποιον τροπο; Το εχετε σκεφτει καθολου; - Το εχω σκεφτει. Η με τη μηχανη, σε μια στροφη στην Βαρκιζα, που μ' αρεσει, η πηδωντας απο εναν βραχο. - Τι εχουν αυτοι οι τροποι, που απ' ολους τους αλλους σας τραβανε περισσοτερο; - Η επιταχυνση. Ειναι η καλυτερη μου, προπαντων στο αεροπλανο, οταν απογειωνεται. - Και τι εχει η επιταχυνση; - Σε κολλαει στο καθισμα ... δεν μπορεις να κανεις τιποτα. - Αν λοιπον λυνοσασταν απο το παραμυθι, οτι παντου πρεπει και μπορειτε να κανετε κατι, θα ειχατε και εν ζωη τετοιες εμπειριες. - Τον τελευταιο καιρο μια-δυο φορες το εζησα ... Ποσο καλο, που τα πραγματα καποτε ειναι πιο δυνατα!

Πιανοντας πουλια στον αερα

Τα πραγματα να αφηνονται να ειναι οπως ειναι, δεν ειναι τοσο απλο. Δεν αποδιδονται π.χ. με την αισθητηριακη αντιληψη και με την καμερα. Υπαρχει μια οραση που δεν βλεπεις με τα ματια σου και μια ακοη που δεν ακους με τ' αυτια σου. Το ηξερε ηδη ο Πλατωνας.

Πως βλεπει κανεις;

Ο συνθετης Wilhelm Killmayer λεει σε μια ομιλια κατα την υποδοχη των πρωτοετων φοιτητων Μουσικολογιας στο πανεπιστημιο του Μοναχου:

... προσπαθειστε να βρειτε εναν ηχο για το μπλε του ουρανου …

Τους παροτρυνει να δουν ενα χρωμα οχι με την οραση αλλα με την ακοη. Ο Killmayer καποτε μελοποιησε πολλα απο τα οψιμα ποιηματα του Friedrich Hölderlin. Σε δυο απο αυτα ακουμε το μπλε του ουρανου:

Ο χειμωνας

Σε γλυκυτατη κυανοτητα

Πως βλεπει κανεις; Alberto Giacometti:

Ειτε δεν μου βγει, ειτε μου βγει - τελικα δεν εχει σημασια: οπωσδηποτε παω ενα βημα μπροστα. Ειτε προχωρησω αποτυγχανοντας, ειτε προχωρησω επιτυγχανοντας, ουτως η αλλως για μενα προσωπικα ειναι κερδος. Ισως και να μην προκυψει καποιο εργο, κριμα. Ομως, εχοντας μαθει να βλεπω λιγακι καλυτερα: Θα εχω κερδισει και ο κοσμος τριγυρω μου θα ειναι πλουσιοτερος.

Η οραση οχι ως λειτουργια, ως εργαλειο για την περιφορα στον κοσμο, αλλα ως τροπος κατοικησης, διαμονης στα πραγματα. Κατοικω τους ηχους, κατοικω τις εικονες, κατοικω τα ονοματα. Ο Freud χαρακτηρισε τον τροπο με τον οποιο ο ψυχαναλυτης προσλαμβανει "ελευθερα μετεωρη προσοχη". Το εννοει περισσοτερο εξ αποκλεισμου, δηλαδη μιλαει για μια προσοχη που δεν ειναι εστιασμενη, οπως π.χ. αυτην του γιατρου που εχει να κανει την διαγνωση και να προτεινει την αγωγη. Ομως τωρα η "ελευθερα μετεωρη προσοχη" θα μπορουσε να ειναι μια προσοχη στην οποια οι ηχοι και οι εικονες καποτε ανοιγονται, γινονται ακριβως χωροι κατοικησης, χωροι διαμονης στους οποιους μετακομιζουν, ο καλλιτεχνης κι ο ποιητης με τον τροπο τους, ο ψυχαναλυτης με τον τροπο του, αλλα και ο συνομιλητης του με τον τροπο του, και τους περιδιαβαινουν. Ετσι για παραδειγμα η λεξη "μου αρεσει". Ακουσα μια φορα:

- Αυτο που μου αρεσει ... Δεν ξερετε πως αντηχει η λεξη στο σωμα μου ... Πηγαινει μεχρι τα δαχτυλα των ποδιων μου ... Ενιωθα οτι δεν ειχα δικαιωμα ...

Απ-ουσια

Ενας πινακας του Picasso απο το 1969.

Θα ηθελα να επισημανω ενα στοιχειο που βεβαια βρισκεται σε πολλα εργα του: Εχει καταργηθει η διασταση του φας και προφιλ, του εμπρος και πισω. Ολες οι οψεις προβαλλουν στο προσκηνιο. Σ' αυτα τα εργα ο Picasso δεν εχει κανενα αισθητηριο για την απουσια. Η ζωγραφικη του τα δειχνει ολα, ειναι, ας μου επιτραπει η εκφραση, πορνογραφικη - και τουτο δεν αφορα μονο τις πορνες και τα γυμνα του.

Ισως αντιστοιχα ειναι και τα ματια του - εντονα και ορθανοιχτα.

Με καποια δοση υπερβολης θα φανταζομουν οτι δεν εκλειναν ουτε στον υπνο του. Κατα τουτο γειτονευει με την παραδοσιακη ψυχαναλυση η οποια ανακαλυπτει το ασυνειδητο για να το - αποκαλυψει, στην θεωρια, ολοτελα. Η φροϋδικη ερμηνεια, αν κανεις την παει στα ακρα, ειναι οπως ενας πινακας του Picasso - βγαζει τα παντα στη φορα: Δεν αφηνει τιποτα κρυφο.

Το αλλο της πορνογραφικης, πανοπτικης παρουσιας δεν ειναι η αφηρημενη τεχνη, γιατι αυτη μενει παντα σε αναφορα στο νατουραλιστικο, ως αφαιρεση του. Φαινεται καθαρα στα σχεδια του Picasso για εναν ταυρο:

Το αλλο αυτης της πανοπτικης παρουσιας δεν ειναι ομως ουτε η αφηρημενη τεχνη που αποσταζει και απομονωνει τα συναισθηματα. Το 1913 ο Kasimir  Malevich παρουσιασε το γνωστο του Μαυρο Τετραγωνο:

Γραφει σχετικα:

Οταν το 1913, σε μια απελπισμενη προσπαθεια να απαλλαξω την τεχνη απο το βαριδι της αντικειμενικοτητας, κατεφυγα στην μορφη του τετραγωνου … οι κριτικοι … αναστεναξαν. "Ο,τι αγαπουσαμε χαθηκε. Ειμαστε σε μια ερημο", ειπαν. … Ομως η ερημος ειναι γεματη απο μη αντικειμενικο συναισθημα ...

Οταν τωρα κανω λογο για απουσια δεν κινουμαι στο φασμα απο το πανοπτικο ως το αφηρημενο. Ας ακουσουμε την απουσια ως απ-ουσια. Ο Γιωργος Σεφερης γραφει για εναν γλυπτη:

που εβλεπε κοκκινο τον ουρανο

και παλευε με τον αδηφαγο χωρο

που γριτζανιζε το αγαλμα μεσα στα χερια του

μικρο κι ακομη πιο μικρο και πιο λιγνο

ως το τιποτε.

Το "τιποτε" στις μορφες του Alberto Giacometti ειναι το τιποτε της ουσιας. Διοτι η "ουσια", ηδη απο τον Πλατωνα και τον Αριστοτελη, ονομαζει την υποσταση: το μονιμο, το σταθερο, το εμφατικα προσηλωμενο και θεμελιωμενο στον εαυτο του. Αυτο ειναι που εδω λειπει.

Μορφες της απ-ουσιας. Ερχονται οταν ο ιδιος ο καλλιτεχνης, μ' αυτην την εννοια, απ-ουσιαζει. Απ-ουσιαζει οταν δεν εμμενει σε καμια δικη του υποσταση αλλα αναλωνεται στο βλεμμα, αναλωνεται στο εργο. Ο Giacometti, στο κειμενο Η πραγματικοτητα μου απο το 1957, γραφει:

κανω πινακες και γλυπτα ... για να προσπαθησω - με τα μεσα που σημερα μου ανταποκρινονται καλυτερα - να μπορω να βλεπω και να καταλαβαινω καλυτερα αυτα που με περιβαλλουν, να καταλαβαινω τα πραγματα καλυτερα, για να 'μαι οσο γινεται ελευθερος και ορμητικος ωστε να αναλωνομαι, να αναλωνομαι σ' αυτα που κανω οσο πιο δυνατα γινεται,

Θυμιζω τα λογια του Cezanne που ακουσαμε για τον ζωγραφο:

Ολη η βουληση του πρεπει να σωπασει. Πρεπει ... να ειναι ολοτελα ηχω.

Η λεξη "εικονα" ερχεται απο το αρχαιο ρημα εἴκω, που θα πει κανω πισω, υποχωρω, αφηνω. Μονο οταν το βλεμμα υποχωρει, δηλαδη δεν βλεπει σε αναφορα με τον εαυτο του, π.χ. εμπειριες του, ενδιαφεροντα του, συγκρισεις με δικα του, οταν δηλαδη το βλεμμα γυμνωνει απο την ουσια του και απ-ουσιαζεται, τοτε ειναι που τα πραγματα προβαλλουν σε ολη την δικη τους την λαμψη. Cezanne: Νεκρη φυση με μηλα, πετσετα και κανατα για γαλα:

Και ο Andro Wekua:

(2014 Untitled)

Οταν κανω κατι, ειναι σημαντικο για μενα να δουλευω σ' αυτο τοσο, που στο τελος να αισθανομαι ο ιδιος σχεδον σαν θεατης και τελικα να μην εχω πια τιποτα να κανω με το εργο. Αν και - κανεις δεν μπορει αυτα να τα χωρισει απολυτα. Ομως το εργο πρεπει να αυτονομηθει. Τοτε παλι με ενδιαφερει απο μια αλλη πλευρα. Ομως το πως ο θεατης θα προσλαβει το εργο, η τι θα κανει μ' αυτο, δεν ειναι δικη μου υποθεση.

Με αναλογο τροπο απ-ουσιαζει ο ψυχαναλυτης. Ηδη με το οτι, καθημενος πισω απο τον ξαπλωμενο αναλυομενο, ειναι αθεατος. Ομως αθεατος, με ενα νοημα που προχωρα περα απο το αισθητηριακο δεδομενο του, ειναι ο αναλυτης οταν καθισταται ανυποστατος με την εννοια της απ-ουσιας: οταν δεν προβαλλει τον εαυτο του, οταν δεν ακουει σε αναφορα με τον εαυτο του, οταν κι αυτος, οπως οι καλλιτεχνες που μνημονευτηκαν, κανει πισω, υποχωρει, και τοτε τα λεγομενα και οι σιωπες προβαλλουν με την χθονια εναργεια τους. Καποτε παρομοιωσα την απ-ουσια του ψυχαναλυτη με την παρουσια των νεκρων, οπως αυτων στους οποιους πηγαινει ο Οδυσσεας για να τον συμβουλεψουν πως θα γυρισει στην πατριδα του. Τοτε η ωρα και ο αερας της ψυχαναλυσης θυμιζε κατι απο Νεκυια. Και γιατι χρειαζονται οι νεκροι για να συμβουλεψουν τους ζωντανους; Γιατι "Πρεπει να μ' αρμηνεψουν οι πεθαμενοι"; Απαντουν οι ιδιοι με τα λογια του ποιητη:

Εμεις που τιποτα δεν ειχαμε / θα τους διδαξουμε την γαληνη.

εν παροδω / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 17.9.2015 Μια πτωση

Ενα κρασπεδο που δεν ειδα.

Μου δηλωθηκε στην αιφνιδια προσκρουση του δεξιου ποδιου. Το ειδα οταν βρεθηκα πανω στην ασφαλτο.

Λιγα λεπτα αργοτερα ανακαλεσα την στιγμη πριν απο την πτωση - την στιγμη οπου ειχα παψει να παταω στο εδαφος, οπου ακομα δεν ειχα χτυπησει κατω, και βρισκομουνα στον αερα.

Οχι περισσοτερο απο ενα δεκατο του δευτερολεπτου, και ομως μια στιγμη διεσταλμενη, αχρονη. Η αφατη, ανεπαισθητη, φευγαλεα ευδαιμονια μιας ακουσιας, απροθετης, απροβλεπτης αιωρησης οπου με μιας ειχαν χαθει το βαρος του σωματος και το συμπαγες του εδαφους.

Και μετα ο γδουπος κι ενας οξυς πονος στο δεξι γονατο.


Προσωπεια της ενοχης

Στην γλωσσα του Freud ενοχη, Schuld, θα πει χρεος, οφειλη. Ειμαι ενοχος θα πει οφειλω, ειμαι χρεωμενος. Υπαρχει ελευθερο και ανελευθερο χρεος. Οφειλω π.χ. να ετοιμασω μια ομιλια για την σημερινη μας συναντηση. Οφειλω να συνομιλησω με την ενοχη. Αυτο ειναι το θεμα μου. Μπορει να πετυχει, και τουτο θα με κανει πιο πλουσιο, πιο ησυχο στον τροπο που συναντω την ενοχη, τοσο στην καθημερινοτητα μου οσο και στις ωρες της ψυχοθεραπειας. Η συνομιλια με την ενοχη μπορει και να αποτυχει. Ομως και αυτο μπορει να με κανει πιο πλουσιο. Μπορει να με συμφιλιωσει με το φευγαλεο και την παροδικοτητα μου, με το τυχαιο του χρονου που, καταπως λεει ο Πινδαρος, αλλα τα δινει, και αλλα οχι ακομα. Αυτο θα ηταν παραδειγμα μιας ελευθερης ενοχης.

Στην ανελευθερη ενοχη η προετοιμασια της σημερινης ομλιας θα εμοιαζε με προετοιμασια για εξετασεις, αν οχι για το εκτελεστικο αποσπασμα. Εσεις θα εισασταν οι κριτες μου. Και η καταδικαστικη σας κριση θα κρεμονταν πανω απο το τρεμαμενο κεφαλι μου σαν δαμοκλειος σπαθη. Και γιατι η οφειλη της σημερινης ομιλιας θα ηταν ανελευθερη; Γιατι τωρα δεν θα με ανοιγε, αλλα θα με συρρικνωνε. Η ανελευθερη οφειλη θα με συρρικνωνε γιατι θα σας εκχωρουσα μια υποθεση δικη μου, εν προκειμενω την συνομιλια μου με την ενοχη. Η αρχη και το τελος θα εναποκεινταν στην δικη σας κριση, στην βαθμολογια σας. Εγω θα ειχα χαθει στην δικη σας εικονα για μενα. Θα εβλεπα την εικονα μου στον καθρεφτη των δικων σας ματιων. Ο εαυτος μου θα ηταν σαν πολη κατακτημενη απο εσας, που θα ησασταν δυναμεις κατοχης. Αυτην την παρομοιωση χρησιμοποιει ο Freud οταν κανει λογο για το Υπερεγω. Το λαθος του εγκειται στο οτι το συλλαμβανει ως ενδοψυχικη διασταση. Ομως τωρα που γραφω ειστε εδω, οχι μεσα μου αλλα απεναντι μου, και με κρινετε. Ο Freud δεν μπορει να το παρακολουθησει γιατι δεν γνωριζει μια παρουσια που δεν ειναι αισθητηριακα αντιληπτη στο τωρα, δεν γνωριζει π.χ. την δικη σας νοερη παρουσια τωρα που γραφω. Το νοερο μπορει να το παραστησει μονο ως κατι μεσα μου, ως ψυχικο μορφωμα.

Ομως ας επιστρεψουμε σ' εμενα που σας μιλω, που δινω εξετασεις εμπρος σας, και σ' εσας, τους κριτες μου, που με ακουτε. Το ενδιαφερον ειναι οτι με το τελος της ομιλιας, ακομα κι αν μου εχετε δωσει καλο βαθμο, στα ματια μου τιποτα δεν θα εχει αλλαξει. Μπορει ακομα και να πω οτι σας ξεγελασα, και δεν αντιληφθηκατε την ανεπαρκεια μου. Οπωσδηποτε θα συνεχισω να βλεπω τους ανθρωπους ως κριτες, κι εμενα στο καναβατσο. Προκειται για ενα κλιμα, το κλιμα του τοπου μου, που εχει απο πριν σημαδεψει τροπους αντιληψης και αντιδρασης, τροπους που δεν αλλαζουν απο ενα, δυο, η περισσοτερα περιστατικα. Εδω δεν μαθαινω απο την εμπειρια, π.χ. απο το οτι καποιοι ανθρωποι στεκουν απεναντι μου ως κριτες, ομως αλλοι οχι. Και ακομη, ο απολογητικος, ισως και ικετευτικος, ισως και τσαμπουκαλιδικος τονος μου θα παρασυρει τον Αλλο σε μια θεση κριτη που δεν θα την ειχε οπωσδηποτε απο μονος του. Ειμαι λαθος, ειμαι ανεπαρκης, ειμαι αναξιος εκ των προτερων. Γι' αυτο και η ψυχαναλυση, σε μια τετοια περιπτωση, δεν αναλωνεται σε ασκοπες συμβουλες και σε μια υποστηριξη και ενθαρρυνση που παραμυθιαζει, αλλα προσβλεπει σε ο,τι συνιστουσαν οι παλιοι γιατροι - προσβλεπει σε μια αλλαγη κλιματος. Μονο που αυτη συνηθως δεν γινεται με το να πας "σ' αλλη γη σ' αλλη θαλασσα" διοτι "η πολις θα σε ακολουθει".

Και μια και μιλαμε για ψυχαναλυση, θα επισημανω μια ενοχη, ενα χρεος, μια οφειλη που συχνα επωμιζεται ο θεραπευτης, αυτο που ο Freud αποκαλει "θεραπευτικος ζηλος". Ο θεραπευτικος ζηλος, οσο καλος και να φαινεται εκ πρωτης οψεως, ανηκει στην ανελευθερη ενοχη διοτι οδηγει τον θεραπευτη να αναλαβει την υποθεση του πελατη του, π.χ. οταν θεωρει πως γνωριζει ποιος ειναι και ποιο ειναι το καλο του, οταν τον συμβουλευει, τον καθοδηγει προς τα εκει κλπ.

Ομως συχνα ο θεραπευτικος ζηλος αφορα και την σχεση ενος ανθρωπου με τον ιδιο τον εαυτο του. Γινεται αυτοθεραπευτικος ζηλος. Ηδη αυτη τουτη η εμφανιση της ψυχολογιας γεννα και την αξιωση να παρει κανεις την τυχη του εαυτου του στα χερια του. Ποσες φορες, οταν χαλασει μια σχεση μου, οταν βγουν τα παιδια μου στραβα, οταν αποτυχω στην επαγγελματικη μου ζωη, ακομα και οταν αρρωστησω απο καποια λεγομενη "ψυχοσωματικη" ασθενεια, ακομα και οταν με βρει ο καρκινος, ποσες φορες δεν θα πω: "Τι κανω λαθος; Τι εκανα λαθος;" Ο σημερινος ανθρωπος ειναι μανατζερ του εαυτου του. Διαχειριζεται την ζωη του συμφωνα με το συνθημα του Barack Obama στην πρωτη του προεκλογικη εκστρατεια: Yes, we can! Το "Μπορω!" ειναι ο αμειλικτος πηχυς για την λυση καθε προβληματος. Αν δεν περασεις απο επανω του και τον ριξεις, θα εισαι ο μονος υπευθυνος. Η σημερινη ενοχη δεν αφορα πρωτιστως τον Αλλο, αλλα τον εαυτο μου. Ετσι ο χρονος μου αναλωνεται στην βελτιωση και στην συντηρηση της φυσικης και της ψυχικης μου καταστασης, στην προληψη και την θεραπεια, στα γυμναστηρια, σε συμβουλους σχεσεων και γαμου και παιδιων, σε διατροφολογους, στην αποθεωση της ιατρικης.

Μιλησα προηγουμενως για κλιμα. Αν ενας κλιματικος παραγοντας του τοπου μου ειναι το "Μπορω", τοτε αυτονοητα ο Αλλος ειναι ενας που επισης "μπορει". Περιμενω απο τον Αλλο να "μπορει". Η λεξη που εκφραζει την σημερινη κατηγορια δεν ειναι "εσφαλες" αλλα "απετυχες". Υπαρχει αραγε μητερα που να διαβασε Winnicott και να μην σκεφτηκε με δεος αν ειναι good enough mother;

Ετσι σημερα κανεις οφειλει πρωτιστως στον εαυτο του. Και μια σχεση εχει περισσοτερο τον χαρακτηρα κοινοπραξιας. Teamwork. Ο Sartre δινει ως παραδειγμα του Συνειναι την κωπηλασια. Οπωσδηποτε αυτο δεν ειναι Heidegger. Ομως το παραδειγμα του Sartre ειναι μια εικονα της σημερινης διαπροσωπικης σχεσης: Η βαρκα πηγαινει καλα οταν ο καθενας κανει την δουλεια του με επιτυχια. Ειναι ενδιαφερον οτι εδω κανενας δεν μπορει να αναλαβει την υποθεση του Αλλου. Δεν μπορω συγχρονως να κανω κουπι και γι' αυτον. Δεν μπορω να τον βοηθησω και δεν μπορει να με βοηθησει. Ο καθενας εχει να βοηθησει τον εαυτο του. Και, χαριν της επιδοσης, να λεηλατησει τον εαυτο του, να τον ξεθεωσει. Τα κατοχικα στρατευματα, για να θυμηθουμε την παρομοιωση του Freud, δεν τα στελνει πλεον ο Αλλος. Ειμαι εγω ο ιδιος που εχω καταλαβει τον εαυτο μου, τον αφαιμασσω, τον εξουθενωνω. Ειμαι good enough γιος, μαθητης, εργαζομενος, εραστης, συζυγος, πατερας; "Μπορεις κι αλλο!". Μεχρι τελικης πτωσεως. Η σημερινη καταθλιψη, στην εποχη του "Yes, we can", εχει την μορφη της εξαντλησης, του "δεν μπορω να μπορω".

Ομως πολιτισμικα ζουμε, λιγοτερο η περισσοτερο εμφατικα, σε διαφορες εποχες, π.χ. και σ' εκεινη του Freud, που ηταν μια κοινωνια της πειθαρχιας και της απαγορευσης. Εδω παιζει η Ηθικη, και η Ηθικη μιλα για το πως πρεπει να ζω, και το Πρεπει εκπορευεται απο μια ανωτερη αρχη, π.χ. απο τους γονεις, το σχολειο, την εκκλησια. Ο λογος τους ειναι νομος. Καλουμαι να ειμαι "καλο παιδι", και καθε σημαδι που μου δειχνει οτι ειμαι και κακο παιδι συνοδευεται απο ενοχη. Μια πραξη μου ειναι δικαιολογημενη οταν συμφωνει με τους νομους της κοινωνικης και της οικογενειακης Ηθικης. Οταν δεν εχει εναν τετοιο "αποχρωντα λογο" ειμαι καταδικαστεος, απο τους αλλους και απο τον εαυτο μου. Ειμαι "κακος", και τουτο δεν ξεπλενεται με τιποτα. Η αρχη του αποχρωντος λογου, η αρχη του αιτιου με οριζει ως υπ-αιτιο, οριζει οτι ειμαι η αιτια, οτι απο εμενα εξαρταται αν θα απογοητευσω, η θα στεναχωρησω τους γονεις μου, ακομα ακομα και αν θα τους "πεθανω", απο εμενα εξαρταται αν μια σχεση παει καλα η οχι, αν τα παιδια μου βγουνε "σωστα", "τι θα πει ο κοσμος" κλπ. Στο πολιτισμικο πλαισιο των σχεσων εξουσιας πρεπει να εννοηθουν φαινομενα οπως αυτο της προδοσιας, της συγχωρεσης, της εκδικησης.

Απο αυτην την αποψη οι σχεσεις εξουσιας ειναι παντα και σχεσεις ενοχης, οφειλης, υποχρεωσης. Στον μικροκοσμο της οικογενειας συνηθως υποκρυπτονται κατω απο ο,τι ονομαζουν "αγαπη". Τοτε μιλαμε και για μια "δεμενη" οικογενεια. Οι δεσμοι ειναι δεσμα γιατι ο καθενας εχει εκχωρησει υποθεσεις του, δηλαδη την ελευθερια του, στον αλλο και εχει αντιστοιχα ιδιοποιηθει υποθεσεις, δηλαδη την ελευθερια του αλλου. Ειναι ολοι τους συρρικνωμενοι καθως ο καθενας τρεφεται απο προσδοκιες για τον Αλλο, η εκπληρωση των οποιων θα τους ολοκληρωνε, υποχρεωσεις προς τον Αλλο, η ανταποκριση στις οποιες θα τους ολοκληρωνε. Ειναι συρρικνωμενοι οπως ο δανειστης και ο χρεωμενος, καθως ο δανειστης εχει δωσει ενα μερος των χρηματων του και ο χρεωμενος πρεπει να αποδιδει ενα μερος των χρηματων του, με αποτελεσμα ολοι να ζουν περιορισμενα ως προς τις οικονομικες τους δυνατοτητες - στον οποιο περιορισμο ανηκει και η τοκογλυφια, με στενοτερη και ευρυτερη εννοια.

Καποιες φορες η ελευθερια απο χρεος και οφειλη, η λυτρωση απο την ενοχη τρομαζει. Η ενοχη, το δεσιμο με τον Αλλο μεσα απο το "σου οφειλω" / "μου οφειλεις" ειναι ενα κουτουκι, ενας μικροκοσμος οπου βολευεσαι, εστω και μιζερα, οπου ο κοσμος αρχιζει και τελειωνει στο καμαρακι του.

Οταν μιλω για "λυτρωση απο την ενοχη" δεν εννοω τους λεγομενους "ασυνειδητους", αυτους που παλιοτερα στην ψυχοπαθολογια χαρακτηριζονταν ως "ψυχοπαθητικοι" γιατι, οπως λεγονταν, τους ελειπε το Υπερεγω. Αυτοι οι ανθρωποι, στους οποιους συγκαταλεγονται πολλοι παραβατικοι του ποινικου δικαιου οσο και πολλοι ανθρωποι της πασης φυσεως εξουσιας, οφειλουν, οχι την ελευθερια αλλα το αχαλινωτο τους στο οτι ειναι τοσο κλεισμενοι στον εαυτο τους που ο Αλλος ειναι απλα επικουρικο η οχληρο αντικειμενο. Εδω θα επρεπε να μνημονευσουμε και τους επιλεκτικα ψυχοπαθητικους, που γινονται ετσι οταν διαβουν π.χ. το κατωφλι του σπιτιου τους. Καθως ο Αλλος ως Αλλος λειπει απο το οπτικο τους πεδιο, λειπει και καθε αναφορα σ' αυτον, π.χ. η ενοχη.  Για την δυνατοτητα μιας αληθινης ελευθεριας απο χρεος και οφειλη, μιας λυτρωσης απο την ενοχη που ανοιγει στον κοσμο, θα μιλησω αργοτερα.

Καποτε η ενοχη ξεπερνα το κρισιμο σημειο. Η επαπειλουμενη καταστροφη ειναι εδω.  Εχει συμβει  το  μοιραιο που δεν ειναι πια αναστρεψιμο. Τοτε ερχονται οι τυψεις. Αγρια. Ο ερχομος τους, γραφει ο Μανωλης Αναγνωστακης, συμβαινει με "τὴν ὁρμὴ μιᾶς μπόρας ποὺ πέφτει". Εκανα λαθος. Εκανα κακο. Εκανα εγκλημα. Η φραση λεγεται και σε τυπτει, σε χτυπα κατακουτελα. Υπαρχει μια αγωνια, μια απογνωση, βασανο, και ολα αυτα στα ορια της παραφροσυνης. Συνεβη π.χ. σε εναν ελβετο τραπεζιτη στα 50 του, γιατι σε κατι εξετασεις στο σχολειο ειχε κλεψει. Και σε μια γυναικα απο ενα ελληνικο νησι, που μικρη ειχε θαψει κατι γατακια ζωντανα. Τι ειναι το βασανιστικο εδω; Το οριστικο και το ανεπιστρεπτο. Οτι ο χρονος δεν γυριζει πισω. Το πεσιμο επανω στον τοιχο του οχι πια. Στις τυψεις τυπτει ο χρονος. Καλυτερα, ο χρονος τυπτει εκει που ζητας να τον γυρισεις πισω, και που φυσικα σου το αρνειται. Το Οχι του σε χτυπα ανελεητα. Υπαρχει και η δυνατοτητα της επαναστασης εναντια στον χρονο. Η εφορμηση εναντιον του που αποζητα την αποκατασταση. Για το θυμα ειναι η εκδικηση που ζητα να παρει το αιμα της πισω. Για τον δραστη η νοσταλγια μιας τιμωριας που θα ισοφαρισει αυτο που εκανε. Και τα δυο τρεφονται απο την προσδοκια οτι ετσι θα λυτρωθει κανεις απο το στιγμα του παρελθοντος, οτι η ανοιχτη πληγη επιτελους θα κλεισει. Ομως αυτο δεν γινεται. Η τυψη, που στα γερμανικα σημαινει κυριολεκτικα "δαγκωμα της συνειδησης", ειναι, γραφει ο Nietzsche, "οπως το δαγκωμα του σκυλου σε μια πετρα, μια κουταμαρα." Μια, λεω εγω, τραγικη κουταμαρα.

Στην ενοχη κανεις εχει ανοιχτους λογαριασμους. Καποτε μιλαμε και για ανοιχτες πληγες. Τουτο γιατι, οπως ηδη ανεφερα, δεν προκειται για ενα μεμονωμενο περιστατικο αλλα για το κλιμα του τοπου τον οποιο ο ενοχικος κατοικει. Οπου βρεχει συνεχεια, η μια φορα που θα βγει κανεις με ομπρελα δεν τον απαλλασσει απο την βροχη της επομενης μερας. Εκεινος που την μια ωρα θα παραστησει το "καλο παιδι" εχει να το επιβεβαιωσει και την επομενη ωρα. Αν σας βλεπω ως κριτες, η ως εκτελεστικο αποσπασμα σημερα, αυτο θα επαναλαμβανεται οσο ζω. Αν σημερα λεηλατω τον εαυτο μου στον στιβο του "μπορω", αυτο, και μαζι βεβαια η αμυνα εναντια στον εφιαλτη της αποτυχιας, θα με κεντριζει ισοβια.

Ας δουμε τωρα την αιμορραγια της ενοχης προσεκτικοτερα. Μιλησα για την ανελευθερη ενοχη στην εποχη της κοινωνιας της πειθαρχιας και της απαγορευσης, στην οποια ανηκει και ο Freud, το συνθημα της οποιας ειναι το Πρεπει. Ο τοπος της ειναι το δικαστηριο. Για την σημερινη εποχη, εποχη της επιδοσης, το συνθημα ειναι το Μπορω. Ο τοπος της ειναι ο στιβος. Η καιρια λεξη για την πρωτη περιπτωση ειναι η συγκρουση και η εκβαση της, για την δευτερη περιπτωση ο ανταγωνισμος και η επιδοση. Η αφαιμαξη ειναι το κοινο τους στοιχειο. Το Πρεπει με αφαιμασσει επιζητωντας να με εξαλειψει ολοτελα, να με κανει χαλι και να περνα απο πανω μου ανεμποδιστα. Το Μπορω με αφαιμασσει διοτι ανηκει στην λογικη της επιδοσης να ξεπερνα τον εαυτο της συνεχεια.

Και γιατι η επιταγη του Πρεπει και του Μπορω δεν εχει τελειωμο; Δεν ησυχαζει ποτε; Γιατι ειμαι σαν την θαλασσα, και την θαλασσα, λεει ενας αρχαιος και ενας νεοτερος, ποιος θα μπορεσει να την εξαντλησει; Αν εξαντλουνταν, αν μπορουσα να γινω ολος ενα Πρεπει, να γινω ολος ενα Μπορω, δεν θα υπηρχε πια χρεος και ενοχη. Η ενοχη, η τυψη, η καταθλιψη ειναι το ιχνος του ανεξαντλητου, αυτου που δεν βολευεται ουτε στο Πρεπει ουτε στο Μπορω. Και με μια εικονα του Γιωργου Σεφερη:"Θεοι! πως αγωνιζεται η ζωη για να περασει, θα 'λεγες φουσκωμενο ποταμι απο την τρυπα βελονας." Ακουσα σε μια εποπτεια για μια γυναικα που ειχε περασει τη ζωη της φροντιζοντας του αλλους. Καποια μερα στο τραπεζι χυθηκε η κοκα-κολα. Η γυναικα, για πρωτη φορα, δεν κουνηθηκε απ' την θεση της. Οι γιατροι διεγνωσαν καταθλιψη.

Μιλησα προηγουμενως για κλιμα. Το Πρεπει και το Μπορω ειναι τοποι κατοικησης, δικαστηριο και αθλητικος στιβος, ο καθενας με τον δικο του πνιγηρο αερα που τρεφει την δικη του καθε φορα χαρακτηριστικη ενοχη. Μιλησα ακομα για τους παλιους γιατρους που συνιστουσαν αλλαγη κλιματος. Μια τετοια αλλαγη, η δυνατοτητα μιας τετοιας αλλαγης προσφερεται με την ψυχαναλυση. Στην ψυχαναλυση, με τον βασικο κανονα του λεγομενου "ελευθερου συνειρμου" για τον αναλυομενο και με την λεγομενη "ελευθερα μετεωρη προσοχη" του αναλυτη ειναι εγγεγραμμενη η δυνατοτητα μιας ελευθεριας, εκεινης, εμπρος στην οποια, οπως ειπα προηγουμενως, ο ενοχικος τρομαζει και λουφαζει στο καμαρακι των ενοχικων του δεσμων, στηνει διοδια στην τρυπα της βελονας απ' οπου παλευει να διοχετευσει το φουσκωμενο ποταμι της ζωης. Διοτι στο κλιμα της ψυχαναλυσης τα Πρεπει και τα Μπορω αντιμετωπιζονται με εκεινη την belle indifference, οχι τωρα ως συμπτωμα της υστεριας αλλα ως η καλωσυνατη, η δεκτικη αδιαφορια που δεν αναγνωριζει στα Πρεπει και στα Μπορω κανενα κυρος, καμια προτεταιοτητα, που τα δεχεται σαν ενα κυμα κι αυτα εκεινης της ανεξαντλητης θαλασας. Στον βαθμο που με τον χρονο ο αναλυομενος μετατοπιστει, μετακομισει στον τοπο αυτου του κλιματος και αφησει πισω τον τοπο του δικαστηριου (Πρεπει) και τον τοπο του στιβου και της επιδοσης (Μπορω), στον ιδιο βαθμο θα μεινουν πισω η ενοχη, οι τυψεις, η καταθλιψη.

Ομως εδω που βρισκομαστε τωρα, στο βουνο, κατω απο τον ανοιχτο ουρανο και τον ισκιο των δεντρων, ταιριαζει περισσοτερο να σας μιλησω γι' αυτην την μετατοπιση με πλαγιους τροπους. Με παραμυθια. Θα σας διαβασω ενα αποσπασμα απο το βιβλιο του ελβετου λογοτεχνη Gerold Späth, Commedia. Στο πρωτο μερος μιλα μια πληθωρα ανθρωπων, που ο καθενας τους καλειται να γραψει κατι, ο,τι θελει. Ενας απ' αυτους, ο Wolf Holland, καλει σε μια μετατοπιση:

Ναι, Γκερολντ, πρεπει να σου πω πως η ζωη που την ζεις παντα με τονωνε περισσοτερο απ’ τη ζωη που την καταγραφεις. Αναρωτιεμαι και σε ρωταω κι εσενα πως το αντεχεις μ’ ολους αυτους γυρω σου, εκει οπου κι εγω ζουσα καποτε κι οπου εσυ συνεχιζεις να ζεις κι οπου δεν υπαρχει κανενας σωστος τοπος για μια σωστη ζωη. Στον πολιτισμο ολα γιναν κι απογιναν, παντου στον ιδιο παλιο δισκο το ιδιο παλιο αυλακι, τα παντα επαναληψεις, απονερα φιλτραρισμενα. Πρεπει να γινουμε παλι αγριοι, αλλιως και στην καλυτερη περιπτωση ολα εχουν μονο ενα μελλον προγραμματισμενο, ομως καμια προοπτικη πια και καμια ζωη. Κι ολ’ αυτα δεν ειναι καθολου αρκετα, ακομα και να κανεις κατι εναντιον τους δεν ειναι αρκετο, κοιτα μονο τ’ αποτελεσματα τριγυρω, κι ολα γεματα απογοητευμενους κι εξαντλημενους διχως αγαπη και διχως προοπτικη. Ολος ο λεγομενος μοντερνος κοσμος ειναι γεματος πεθαμενους που ξεπουλανε την υπακοη τους και την ψυχη τους και τη ζωη τους και νομιζουν πως ετσι μπορουνε ν’ αγορασουν τη ζωη. Δεν μπορουν, δεν γινεται. Μια μικρη ξανθη μπυρα ειναι η μεγαλη τους ελευθερια. Εχουν τηλεφωνο κι αυτοκινητο και πλαστικα και κραγιονια και κοκα-κολα και τι-βι κι ολες τις εγχρωμες αηδιες. Δε χρειαζεται. Για μηνες εκοβα ξυλα στην Αλασκα, ημουν δωδεκα ωρες τη μερα ενας εργατης και για την Μαρι-Τερεζ ενας κακος αντρας, οπως καθε αντρας που πρεπει να σακατευεται. Ομως δεν ειναι η δωδεκαωρη δουλεια που σ’ τη σπαει. Αυτο που σ’ τη σπαει ειναι η σκεψη πως καθε ζωντανο δεντρο που ριχνεις, το σκοτωνεις για να 'χουν αυτοι στο Σικαγο και στη Νεα Υορκη καθε μερα αρκετο χαρτι για τις πεντακοσιες σελιδες της εφημεριδας τους, γεματες με τυπωμενα χθεσινα σκατα των Ταιμς του Νεου Κοσμου που δεν ωφελουν τιποτα σε κανεναν. Γι’ αυτο ισοπεδωνεις ζωντανα δαση, κι αυτο σ’ τη σπαει τοσο που για πολλη ωρα μετα νοιωθεις μισος για σενα και για τη γυναικα σου και για τα παντα. Αυτους τους αυτοευνουχισμενους πιθηκους δεν μπορεις καν να τους πεις να πανε να γαμηθουν. Οι πιθανοτητες ειναι τοσο εναντιον σου που πρεπει να σταματησεις. Το κρασι ειναι ξυδι, χυσ’ το. Μη πληθαινεις την πουτανια του λεγομενου πολιτισμου. Αν εισαι αρκετα δυνατος κανε κατι εναντιον του, αλλα κανεις πρεπει να 'ναι τρομερα δυνατος, αλλιως θα χαθεις ανωφελα. Τα παρατησα. Τον χρειαζομαι αυτον τον ελευθερο χωρο και τις αρκουδες, κι ελαφια και αλκες στα δαση, και τα ποταμια γεματα σολωμους, απ’ αυτους βγαζω στην αγορα εξηντα σεντς το μισοκιλο και ζω μ’ αυτα και κανενας δεν χρειαζεται περισσοτερα απο μια θερμη ζωντανη γυναικα και παιδια και φως και αερα.

Ξερεις που θα με βρεις, Γκερολντ. Εδω ολα ειναι τοσο γεματα ζωη που δεν μπορεις καν να πεθανεις. Ακομα κι οι νεκροι εδω συνεχιζουν να ζουν για πολυ, βαθια στο χωμα κι ομως παντα εδω περα, κι ο θανατος εχει τη θεση του και δεν ειναι κατι κακο. Δε χρειαζεται να 'χεις σχεδον καθολου αγχος εδω, αυτο ειναι το υπεροχο.

Μαζεψ’ τα προτου σε λιωσουν κι ελα με τη γυναικα σου και με τα παιδια σου. Χρειαζεται καποιος να καταγραψει τι ειναι η ζωη πραγματικα. Αυτον τον τρελο πειρασμο πρεπει να τον νοιωσεις και να τον αισθανθεις. Οσο τον νοιωθεις δεν σ’ εχουν γραπωσει ακομα ολοτελα και μπορεις ακομα να τους ξεφυγεις. Αμα δεν τον αισθανεσαι, τερμα και μ’ εσενα, η υπεροχη καυτη ζωη ματαια θα σε καλουσε, αφου δεν θ’ ανταποκρινοσουν πια. Θα ‘ταν κριμα, Γκερολντ. Ο Βολφ σου.

Και για τον αλλο τοπο, μεσα απο τον αλλο τοπο, μιλα ενας ψαρας, ο Samuel Corrado Beck:

Δε θα με πιστεψουν, κι οι ψαραδες σιγουρα οχι. Καποτε μια πανεμορφη ιριδοπεστροφα, τριαμισι ολοκληρα κιλα ψαρι, την εριξα παλι στη λιμνη.

Μιαν αλλη φορα εναν ξιφια πρωτης, τουλαχιστον δεκαξι κιλα, και πριν εννια χρονια ακριβως, φθινοπωρο, στις εντεκα του Νοεμβρη, νωρις το πρωι, η λιμνη ακομα μεσα στη χαμηλη γκριζα ομιχλη κι ο κολπος κι η οχθη σαν ανυψωμενα, σα μετεωρα, κι εγω ειδα κι επαθα ν’ ανεβασω στη βαρκα εναν γουλιανο. Εναν τεραστιο γουλιανο και ηδη απο χρονια στη λιμνη σπανιοτατο ειδος. Ενα σιγουρα πανω απο 25 κιλα βαρυ ζωο. Αλλα κι αυτο το ψαρι το ξαναδωσα στη λιμνη.

Παρολαυτα ειμαι ψαρας, αυτη ειναι η δουλεια μου. Πιανω πολλα. Πιανω αρκετα. Τοσα οσα η λιμνη με κανονικο ψαρεμα μπορει να δωσει. Ξερω που εχει ψαρι, ποτε και ποσο βαθια, και τι τσιμπαει και τι αφηνει, τι ποσοτητα δινει. Ομως καθε φορα ενοιωθα πως θα μου φερει δυστυχια να κρατησω το ψαρι. Οπως ο ψαρας στο παραμυθι. Δεν εχω μιλησει γι’ αυτο ποτε μεχρι σημερα. Ομως θα ‘ταν βαρυ αμαρτημα να κλεισεις αυτα τα τρια εξαισια ψαρια στο ψαροκαλαθο. Ειμαι σιγουρος πως καμια φορα κι αλλοι ψαραδες αφηνουν εναν ξιφια η καποιο αλλο ωραιο ψαρι να φυγει παλι. Δεν πρεπει να παιρνεις απ’ τα ψαρια τους βασιλιαδες και τις βασιλισσες, τους πριγκηπες και τις πριγκιπισσες, αλλιως ο βυθος δε θα δωσει πια τιποτα. Κανεις πρεπει να 'χει ενα μετρο και μια αισθηση για τις δινες και για τα ρεματα κατω απ’ την καρινα. Πολλα συμβαινουν εκει. Ιδεα δεν εχουμε. Κανεις πρεπει να ξερει πως η ζωη εδω ειναι πολυ συντομη για να θελουμε να την γαρνιρουμε με πρωτες ψαριες και να την χαλαμε με κοκορεματα.


17 Ιουνιου

"... ο πρωθυπουργός επιχειρούσε διαρκώς να υποβαθμίσει όλους τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι δεν ανησυχεί ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός λουκέτου στις τράπεζες! Το δε απίστευτο επιχείρημα που φέρεται να επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας είναι ότι ελάχιστοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρήματα στις τράπεζες." (Καθημερινη, "Στο τραπέζι το σενάριο επιστροφής στη δραχμή", 17.6)

 

Αν αληθευει ... Μπρος ο τυφλός και πίσω ο αφέντης | και παρα πίσω τους εγώ (Αριστοφανης, Πλουτος)


2 Ιουλιου

Απορια: Ο Τσιπρας στελνει μια προταση συμφωνιας για να συζητηθει στο σημερινο Eurogroup και λιγο πριν την συγκλιση του βγαινει με ενα διαγγελμα υπερ του "οχι", που βεβαιως εκμηδενιζει τις πιθανοτητες να παρουν οι Βρυξελλες στα σοβαρα την προταση. Τι συμβαινει εδω; Σκεφτομαι δυο εκδοχες: 1. Δεν γνωριζει η αριστερα μου τι ποιει η δεξια μου, αντιστοιχα με τις σχετικες τασεις στο κομμα του. 2. Συνειδητη ακυρωση καθε δυνατοτητας συμφωνιας, με τις "προτασεις" να ριχνουν απλα σταχτη στα ματια, ωστε οταν μας βαρεθουν τελειως, να μας εξωπεταξουν και να φταινε αυτοι.

……………………………..

 

Ψηλαφωντας το φαινομενο ΣΥΡΙΖΑ. 1. Εχω την υποψια οτι ο Βαρουφακης, με το ξερολικο, το σιγουρο, το αερατο, μαγεψε τον ασχετο (και) στα οικονομικα Τσιπρα που τον ακολουθησε πλεον τυφλα. 2. Υπαρχουν περιπτωσεις οπου η τρελα, εκει που προσκρουει στην πραγματικοτητα, θεριευει ακομα περισσοτερο, το παραληρημα γινεται ακομα περισσοτερο ακραιο. Σημερινο παραδειγμα απο δηλωσεις του πρωθυπουργου: "... ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη" και "Ο Αλέξης Τσίπρας ... προέβλεψε ότι θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα." (Μακαρι να ξερει οτι μας κοροϊδευει, και να μην τα πιστευει κι ο ιδιος.)


12 Ιουλιου

Οσο πιο κρισιμες ειναι οι ζητουμενες αποφασεις, τοσο περισσοτερο αναβουν τα αιματα. Εκει που θα ηταν αναμενομενη η μεγαλυτερη διαυγεια, επικρατει ο σφοδροτερος αναβρασμος. Ισως οφειλεται στο οτι ο καθενας απο τους παικτες θελει και την πιτα γεματη και τον σκυλο χορτατο. Η συμβιβαστικοτητα, η φιλικοτητα προς το Αλλο δεν ειναι εγγεγραμμενες στις ψυχες τους. Γι' αυτο και περιφερονται με μια ξινισμενη εκφραση σαν να δαγκανουν λεμονι


Το οδυνηρο της ματαιωσης εγκειται στην εντυπωση οτι στην ευτυχια οδηγει ενας μονοδρομος, ακριβως αυτος που στην ματαιωση αποκλειεται.
Ποιος ειναι ο Wolfgang Schäuble;

 

Καποιες φορες στην ψυχοθεραπεια, οταν αναφερονται οι γονεις, καλω τον συνομιλητη μου να προσεξουμε τον πατερα, την μητερα περισσοτερο. Να τους δουμε, να τους γνωρισουμε καλυτερα. Η προσκληση μου τον καλει αρρητα να αφησει εναν λογο για τους γονεις που περιστρεφεται γυρω απο το "τι μου εκαναν", καθως αυτος ο λογος δεν λεει για τον πατερα και την μητερα τιποτα. Ειναι σαν στην ερωτηση "Πως ειναι ο καιρος;" να επαιρνα απο καποιον την απαντηση "Ωραιος". Αυτη η απαντηση δεν λεει για τον καιρο τιποτα. Μενει εγκλωβισμενη στο Εγω του. Στον βαθμο που στην προσκληση μου υπαρξει ανταποκριση, συμβαινει ενα ανοιγμα για τον Αλλο, μια ελευθερια απεναντι του ευεργετικη.

 

Σημερα θα μιλησω για τον Wolfgang Schäuble. Συμφωνα με τα προηγουμενα, οχι για αυτον:

 

wolfgang-schaeuble_17176.jpg

 

Ομολογω οτι ο τιτλος μου ειναι υπερφιαλος. Εγειρει αξιωσεις που δεν θα ικανοποιηθουν. Για κανεναν και με κανεναν τροπο, ουτε για τον ιδιο τον εαυτο μου, δεν υπαρχει απαντηση στο "Ποιος ειναι…;" Ο τιτλος θελει μονο να εισαγει σ' εκεινη την τροπη του βλεμματος που αναφερθηκε και να ανοιξει τον χωρο για να φανουν καποια ιχνη της παρουσιας που λεγεται Wolfgang Schäuble.

 

Γεννηθηκε το 1942 στο Freiburg im Breisgau, μικρη πολη της νοτιοδυτικης Γερμανιας, μεσαιος απο τρεις γιους. Το 1944, σε βομβαρδισμους των Συμμαχων, μια εμπρηστικη βομβα χτυπησε το σπιτι στο οποιο ειχε καταφυγει η οικογενεια. Ολοι ετρεξαν εξω εκτος απο τον τοτε διχρονο Wolfgang. Τον εσωσε ο μεγαλυτερος αδελφος του Frieder, που τον βρηκε κατω απο φλεγομενες κουβερτες, πρασινιο και μπλε απο την ασφυξια. Στα παιδικα χρονια

 

Μικρος.PNG

 

η υγεια του ηταν ευθραυστη, με πολλες λοιμωξεις του αναπνευστικου, ο γιατρος ηταν σκεπτκος για το μελλον του, συνεστησε στη μητερα να κανει και αλλο παιδι και συμβουλεψε τον κατα πεντε χρονια μεγαλυτερο αδελφο να μην τον ταραζει και να μην τον θυμωνει ποτε. Παγιωθηκε μια σταση του ανυπομονου, του ιδιοτροπου, που ειχε διπλα του καποιον να τον δεχεται και να τον ησυχαζει. Αυτον τον ρολο ανελαβε αργοτερα η γυναικα του.

 

Ο Wolfgang εκανε την ζωη του κατα πεντε χρονια μεγαλυτερου αδελφου μαρτυριο: Εννοουσε να παραβγαινει μαζι του στα παντα, στην δυναμη, στο τρεξιμο, να πηγαινει στο κρεβατι την ιδια ωρα μ' αυτον, να εχει τα ιδια δικαιωματα, να ανακατευεται σε συζητησεις πριν καν μαθει να γραφει και να διαβαζει. Ηθελε να ειναι ο πρωτος και ο καλυτερος. Χτυπιοταν με τα αδελφια του στο ποδοσφαιρο (τον εβαζαν εξτρεμ για να τον κρατανε στην ακρη), στο πιγκ-πογκ, στο τεννις.

 

Tennis.PNG

 

Οταν εχανε δεν ελεγε τιποτα. Οταν τυχαινε να νικησει, ηταν κατι το απεριγραπτο: Εβγαζε κατι ουρλιαχτα νικης που κρατουσαν ωρες, καποτε και μερες. Ισως η τρελα που σε πιανει αν καταφερεις κατι που κυνηγας και που δεν περιμενες ποτε να πετυχεις. Αυτα του ελειψαν στην συνεχεια της ζωης του. Παντα ηθελε, οχι, δεν ηθελε απλα, παντα ηταν ενα κεντρι που τον σπιρουνιζε στην πρωτια. Εμεινε δευτερος, πισω απο εναν μεγαλυτερο, και ταπεινωμενος - χαμηλοτερα απο τους αλλους, καθοτι καθηλωμενος στην αναπηρικη καρεκλα, πισω απο εναν Helmut Kohl, πισω απο μια Angela Merkel.

 

Στο σχολειο ηταν μαθηματικη ιδιοφυια. Μια φορα που εφερε εναν κακο βαθμο, ο πατερας εγινε εξαλλος: "Τερμα με την μετριοτητα!". Ο πατερας ηταν λογιστης, αργοτερα φοροτεχνικος, απο τους ιδρυτες ενος πολιτικου κομματος απο το οποιο αργοτερα προεκυψε το CDU του σχετικου κρατιδιου, εφτασε μεχρι βουλευτης στο τοπικο κοινοβουλιο. Ηδη απο τα δεκα, δωδεκα ο Wolfgang τον ακολουθουσε στις διαφορες πολιτικες εκδηλωσεις. Μιλουσε με τους γιους του για την πολιτικη, δεχονταν αντιθετες αποψεις - ομως μονο οταν αυτες στηριζονταν σε "επιχειρηματα".

 

Για την μητερα του αναφερεται ενα περιστατικο που μαρτυρει μια γκροτεσκα ευσυνειδησια: Καποια μερα δεν ειχε κερμα για το παρκομετρο. Ομως δεν αφησε το πραγμα εκει. Γυρισε την επομενη με το κερμα και το εβαλε! Οταν πηγαινε στα λουτρα για θεραπειες, ο Wolfgang την αναπληρωνε με ακριβεια και με αυστηροτητα. Μαγειρευε, κατα προτιμηση φακες και Spätzle,

 

 

ενα ζυμαρικο δημοφιλες σ' εκεινα τα μερη.

 

Δεν σπουδασε μαθηματικα αλλα, οπως και τα αλλα δυο αδελφια, νομικα, ακολουθωντας το ονειρο του πατερα. Εκει γνωρισε την Ingeborg.

 

Ερωτας.PNG

 

Ηδη στην δευτερη συναντηση, ανυπομονος και σιγουρος για τον εαυτο του, δυσανεκτικος στα ανοιχτα θεματα, στον χρονο που μια αποφαση θελει για να επωαστει, ειχε αποφασισει οτι θα την παντρευτει.

 

H Ingeborg, κορη μιας αγροτικης οικογενειας, σκληραγωγημενη απο τις αγροτικες δουλειες, απλη, αφιερωμενη στην φροντιδα των αλλων: Δεχτηκε την εισοδο του αντρα της στην πολιτικη παραιτουμενη απο το ονειρο μιας δεμενης οικογενειας, μεγαλωσε σχεδον μονη τα τεσερα παιδια τους, φροντισε την αρρωστη μητερα της μεχρι το τελος, υπηρξε για χρονια προεδρος μιας μεγαλης ανθρωπιστικης οργανωσης.

 

kenia-maasai-ingeborg-schaeuble_GROSSMANN_welthungerhilfe-blog-690x431-690x431.jpg

 

Ειναι ενδιαφερον, σε σχεση με την πολιτικη, το πως της την εφερε ο αντρας της: Καποια στιγμη χτυπησε το τηλεφωνο, ηταν απο μια συνεδριαση του κομματος, και του ειπαν μεσα σε δυο ωρες να αποφασισει αν θα υποβαλει υποψηφιοτητα για βουλευτης. Ειπε στην γυναικα του, ε, ας υποβαλω, ετσι κι αλλιως εχει αλλους πεντε υποψηφιους, δεν εχω ελπιδα. Υπεβαλε, εκλεχθηκε, και ολα ξεκινησαν. Ομως και μετα την δολοφονικη αποπειρα που τον αφησε ημιπληγικο, το επιχειρημα απεναντι της για να συνεχισει ηταν: "Θελεις να μπω σε μια ζωη αποσυρμενη, με τον κινδυνο να γινει η διαθεση μου ακομα χειροτερη;" Γνωμονας του η δικη του διαθεση. Και η Ingeborg παντα, οπως η ιδια καποτε ειπε για τον εαυτο της, "ο ηρεμος πολος" στον οποιο η οικογενεια μπορουσε να ακουμπα:

 

Προς αυτην.PNG

 

Ενας τετοιος χαρακτηρας ειναι που θα αναζητησει τον ιδιοτροπο, εναν τετοιο χαρακτηρα ειναι που θα αναζητησει ο ιδιοτροπος.

 

Το βλεμμα της:

 

165090691.jpg

 

images (1).jpg

 

images.jpg

 

Παντα μοιαζει να το συνοδευει μια σκια. Ισως η σκια ενος εαυτου που απαρνηθηκε, παραδομενη στις υποθεσεις των αλλων, του αντρα, των παιδιων, της μητερας, των φτωχων του Τριτου Κοσμου.

 

Η Ingeborg μπορει να ειναι ετσι

 

kenia-ingeborg-schaeuble_GROSSMANN_welthungerhilfe-blog-690x431-690x431.jpg

 

Αλλα και ετσι

 

 

(Εντυπωσιακο, πως σ' αυτον τον αντρα ποτε δεν θα δεις μια καθαρη εκφραση, π.χ. ενα καθαρο χαμογελο!)

 

Και ετσι:

 

Κομψη.PNG

 

Πιο αχνα, στον "ηρεμο πολο" διαφαινεται κατι ευθραυστο, Καθαροτερα στα κοριτσια της Anna και Juliane. Το κλαμα παραφυλαει, ετοιμο καθε στιγμη να ξεσπασει:

 

Anna Schäuble.pngJuliane Schäuble.jpg

 

Μιλαμε για την μια οψη ενος νομισματος που απο την αλλη εχει τον συμπληρωματικο συντροφο - εναν που ειναι "στριφνος", οπως τον χαρακτηρισε ενας δημοσιογραφος, που δεν βλεπει ονειρα, οπως λεει ο ιδιος, που εχει αποβαλει καθε τι το ρευστο και το φευγαλεο και εχει στερεοποιηθει στην ευφυια και στο ορθολογικο ωστε να μην σπαζει με τιποτα.

 

Το 1990, σε μια προεκλογικη συγκεντρωση, σφαιρες ενος ψυχασθενους τον βρισκουν στο μαγουλο και στην σπονδυλικη στηλη και τον αφηνουν σακατη

 

Unfall 2.PNG

 

901015_Schaeuble_Attentat_99_m.jpg

 

"Γιατι δεν με αφησατε να πεθανω;" λεει ξυπνωντας απο την ναρκωση. Αυτο ηταν ενα σημαδι ανθρωπινο, ενα σημαδι απελπισιας. Ομως γρηγορα ανασυντασσεται και πλεον δεν θελει ουτε ν' ακουσει αυτα τα λογια. Βγαινει απο το νοσοκομειο σκοτεινος, ατσαλενιος απο την ενταση και απολυτα ελεγχομενος:

 

Unfall 3.PNG

 

Unfall 4.PNG

 

19901208_Schaeuble_Attentat__m.jpg

 

Να συμβιβαστει και να ζησει με μια "πιθανη αναπηρια", λεει στην πρωτη συνεντευξη τυπου, να το δεχτει, "αυτο εγινε πολυ γρηγορα". "Θα με συνηθισουν, ετσι οπως ειμαι", λεει παρεμπιπτοντως. Ομως, συμπληρωνει ο παρουσιαστης των ειδησεων, "ακουγεται σαν ημερησια διαταγη".

 

"Μονο μην επιτρεπεις καμια συμπονοια, και την αυτολυπηση ουτε καν να την σκεφτεσαι." Για το "ατυχημα", οπως του αρεσει να ονομαζει την δολοφονικη αποπειρα, δεν μιλαει. "Το απωθει λιγακι", λεει η Ingeborg. Βρισκει τροπο να οχυρωθει και παλι στο καστρο του: "Αν εχεις μια αποστολη που σε γεμιζει, αυτα ξεπερνιουνται ευκολοτερα".

 

Πιανεται απο την ζωη, απο ο,τι του μενει πλεον απο την ζωη, μανιακα,

 

Unfall 5.PNG

 

Ξαναγυριζει στην πολιτικη σε χρονο ρεκορ. Τον παραφρονα, που αργοτερα δηλωνει μετανοια, δεν θα τον συγχωρεσει ποτε.

 

Και μια λεπτομερεια απο την καθημερινοτητα του, για να δειτε τι ειδους πραγματα λεει πως "ξεπερνιουνται" "πολυ γρηγορα". 2004, ρεπορταζ του Spiegel: Βερολινο, φτανει τελευταιος στο αεροπλανο. Δυο τραυματιοφορεις σπρωχνουν το αναπηρικο καροτσι στον διαδρομο, μια-δυο φορες οι ροδες σκουντρανε στα καθισματα της Business-Class, οι κυριοι με τα κοστουμια στρεφουν το βλεμμα, τον αναγνωριζουν και γυρνουν στην εφημεριδα τους, φτανουν στην εκτη σειρα, τον σηκωνουν με ενα "Allez hopp!" και τον βαζουν στο καθισμα. Ας φερουμε στον νου μας και την καθημερινη ρουτινα με τα σακκουλακια για την ακρατεια, το ντυσιμο, το γδυσιμο, το μπανιο οπως με ενα μωρο που δεν περπαταει ακομα, κλπ. κλπ. "'s isch, wie 's isch", λεει στην τοπικη του διαλεκτο, "ειναι οπως ειναι". Εδω η φραση πρεπει να ακουστει με μια συνεχεια: ειναι οπως ειναι, και βουλωσ' το - ουτε κλαματα, ουτε γκρινιες, ουτε παραιτηση.

 

Εξαρχης κατοικει σε μια νοοτροπια, σε ενα κλιμα που μυριζει εντονα Μελανα Δρυμο και γερμανικη επαρχια του '50: "Ο καθενας σκουπιζει μπρος απ' την πορτα του και η γειτονια ειναι καθαρη." Πολυ πριν απο την εφαρμογη στα οικονομικα, το ρητο μοιαζει να τον καθοδηγει στην ζωη του ολοκληρη. Ο,τι δεν ειναι καθαρο, καθε τι θολο, αμφισημο, αχρηστο, ειναι σκουπιδι και πρεπει να φυγει. (Στην οικονομια αραγε; Ο,τι ειναι καλο για ενα νοικοκυριο, δεν ειναι αναγκαστικα καλο και για ενα κρατος; Οταν ολοι "καθαριζουν", δηλαδη ξοδευουν λιγοτερα, το εμποριο και η παραγωγη πεφτουν, εταιρειες συρρικνωνονται, απολυονται ανθρωποι, τα φορολογικα εσοδα μειωνονται, και ολα αυτα παει κανεις να τα συμμαζεψει με νεο "καθαρισμα" και ο φαυλος κυκλος δεν εχει τελος. Για τον Wolfgang Schäuble οι Ελληνες πρεπει να ειναι πλασματα απο τον Αρη - η, μαλλον, σκουπιδια, ουτε καν στην εξωπορτα αλλα, ω συμφορα, καταμεσις στο σπιτι της Ευρωζωνης, που πρεπει να καθαρισει και να την απαλλαξει απο αυτα.)

 

Στην πολιτικη, επι καγγελαριας Helmut Kohl, ο Wolfgang Schäuble κανει λαμπρη καρριερα. Η συνθηκη της επανενωσης των Γερμανιων ειναι βασικα δικο του εργο.

 

1989.jpg

 

Ομως μενει παντοτε δευτερος. Τον λογο γι' αυτο τον δειχνoυν καλυτερα φωτογραφιες με τον Kohl:

 

Helmut-Kohl-und-Wolfgang-Schaeuble.jpg

 

ardfernsehreihe-duelle.jpg

 

Νουμερο ενα, δυο.PNG

 

Ηδη η διαφορα μεγεθους εδω δεν ειναι τυχαια. Στους υφισταμενους του ο Wolfgang Schäuble ειναι σκληρος, αλαζονας, υποτιμητικος. Στον τοτε προϊσταμενο του, τον καγγελαριο Kohl, πιστο σκυλι. Δεν εχει αναστημα απεναντι του, παραμενει αμυντικος. Ο Kohl τον εχει γραμμενο. Την νυχτα της δολοφονικης αποπειρας, οταν ο αδελφος του προσπαθει να τον βρει και να ζητησει να φερει τους καλυτερους γιατρους, ο Kohl μενει αφαντος. Του δινει το δαχτυλιδι για διαδοχο του, αλλα το παιρνει ξανα πισω. Σε ενα σκανδαλο χρηματοδοτησης του κομματος τον αφηνει εκθετο. Τον εχουν ως υποψηφιο Προεδρο της Γερμανιας, αποφασιζουν τελικα αλλον και τον ενημερωνουν τελευταια στιγμη. Και η Angela Merkel αρπαζει την θεση ως υποψηφια του κομματος για τις επομενες εκλογες. Και ο Schäuble συνεχιζει ως νουμερο δυο. Ο ιδιος παρομοιασε καποτε τον εαυτο του με τον Σισυφο. Φτανει στην πηγη και ποτε δεν πινει νερο.

 

Στην συνεργασια με την Merkel εχει αλλαξει. Ισως εχει σημασια οτι πλεον απεναντι του ειναι μια γυναικα. Ισως η παραδοχη οτι πλεον δεν θα φτασει ψηλοτερα. Ειναι δευτερος μεταξυ ισων.

 

epa03014771 German Chancellor Angela Merkel and german Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat at the Bundestag in Berlin, Germany, 25 November 2011. Reports state that the German Federal Government votes on the German 2012 budget, 25 November 2011.  EPA/ROBERT SCHLESINGERMERKELSCHAUBLE.jpgBERLIN, GERMANY - DECEMBER 17:  German Chancellor Angela Merkel (R) and Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat during a vote at the Bundestag over her third term as chancellor during ceremonies in which the new German government will be sworn in on December 17, 2013 in Berlin, Germany. The new government is a coalition between the German Christian Democrats (CDU), the Bavarian Christian Democrats (CSU) and German Social Democrats (SPD) following federal elections held in September.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

 

Στην προσφατη ομιλια του στο γερμανικο κοινοβουλιο για την ελληνικη κριση, και σε σχεση με την κριτικη που δεχθηκε για τις θεσεις του περι ελληνικου time-out, ειπε: "Στην μακρα μου πολιτικη ζωη εχω σκληραγωγηθει τοσο, που αυτα δεν με ταρακουναν." Και εβαλε θεμα παραιτησης του, αν η διαφωνια με την Merkel παραμεινει. Θα ειναι και η οριστικη. Ο "λυκος", οπως τον αποκαλουσε ο αδελφος του Thomas, θα γυρισει στο σπιτι του και η γυναικα του θα τον εχει επιτελους για καποια χρονια κοντα της - αν οντως τον θελει ακομα, και αν αυτον δεν τον σκοτωσει η απραξια.

 

Κλεινοντας, τρεις φωτογραφιες απο ενα ντοκιμαντερ της γερμανικης τηλεορασης για τα 70 χρονια του Wolfgang Schäuble πριν απο δυο χρονια. Ειναι φωτογραφιες του δημοσιογραφου που το επιμεληθηκε. Το υφος του στις συνεντευξεις λεει κατι για τα προσωπα που εχει απεναντι του.

 

Με τον αδελφο του Thomas:

 

Bruder.PNG

 

(Χαλαρη συνομιλια, αντρας με αντρα)

 

Με την γυναικα του Ingeborg:

 

Frau.PNG

 

(Εδω ειναι πιο μικρος, καπως απεναντι σε μια [δεκτικη, διαθεσιμη] μαμα)

 

Με τον Wolfgang Schäuble:

 

Sch.PNG

 

(Παλι μικρος, αλλα τωρα με γραβατα, με ενταση, λες και μπορει να πει κατι λαθος και να φαει χαστουκι)Περιληψη

Η Ψυχοπαθολογια, ανεξαρτητα απο την κατευθυνση που θα ακολουθησει, ξεκινα απο την περιγραφη αυτου το οποιο αιτιαται ο πασχων. Δεν ειναι λοιπον στον αερα αλλα ειναι κοινη υποθεση. Έτσι η περιγραφη δεν εξαντλειται στην παρατηρηση και στην καταγραφη της συμπεριφορας του απο τον θεραποντα. Τα λεγομενα του, με την πρωτη εννοια της λεξης, "θεωρουνται", δηλαδη η κατασταση που αναφερει ο πασχων ερχεται στο βλεμμα και των δυο, την παρατηρουν μαζι, και η συνομιλια τους, με την ειδημονα καθοδηγηση του θεραποντα, σαν μεγεθυντικος φακος, φερνει την κατασταση ολο και πιο αναγλυφα εμπρος στα ματια τους.
Εννοειται οτι σ' αυτην την περιγραφη υπεισερχονται μορφες και σκηνες του παρελθοντος και του μελλοντος που, αν και οχι αισθητηριακα αντιληπτες, ειναι επισης παρουσες.
Το εκαστοτε συμπτωμα, για το οποιο γινεται λογος, μπορει να ιδωθει σαν ενας ξενος και αγνωστος τοπος οπου μιλιεται μια δυσνοητη γλωσσα και κανεις αναποφευκτα θα περιελθει σε συγχυση και θα περιπεσει σε παρανοησεις.
Η εδω εννοουμενη περιγραφη εχει τον χαρακτηρα μιας προθυμης και προσεκτικης κοινης περιδιαβασης, εξερευνησης και τελικα εγκλιματισμου στη χωρα του περιγραφομενου, η οποια ετσι μπορει με τον καιρο να μεταμορφωθει σε ενα μερος φιλοξενο.


Ομιλια

Μια γυναικα λεει, ο αντρας της τελευταια τρωει ανεξελεγκτα, εχει παχυνει, κουραζεται, κι αυτη ολο του λεει να μην τρωει, μια αγωνια, αυτος θυμωνει, καταληγουνε να μαλωνουν, δεν ξερει τι να κανει...
Έτσι ξεκινα μια ψυχοθεραπευτικη συνεδρια.
Προσεχω το λαχανιασμενο και το σπασμωδικο της φωνης της, τον τροπο της που, ξαναμμενη, σαν υπνοβατης, λεει στον αντρα της τα ιδια και τα ιδια, πεφτοντας συνεχως πανω στον τοιχο της οργισμενης του αντιδρασης. Όμως στα λογια της δεν βλεπω τοσο τον αντρα, δεν εχω αυτον ζωντανο μπροστα στα ματια μου. Τη σκηνη την καταλαμβανει σχεδον η γυναικα. Τι θα πουν αυτα; Ότι δεν μιλα για μια δικη του υποθεση, οπως διατεινονται τα λογια της, δηλαδη για το παχος του και για την απειλουμενη υγεια του, αλλα για δικη της υποθεση.
Αυτη ηταν μια πρωτη περιγραφη του παραπανω στιγμιοτυπου. Ας δουμε καποια χαρακτηριστικα της.

1. Ακουω τη γυναικα. Όμως το ακουσμα μου δεν ειναι ακουστικο φαινομενο. Εδω "ακουω" θα πει "βλεπω". Η γυναικα με φερνει στο σπιτι της, στον καυγα με τον αντρα της. Με καθιστα αυτοπτη της σκηνης. Βεβαια ακουω και τον τονο και τα ηχοχρωματα της φωνης της, που μιλανε κι αυτα, που λενε κατι, και μαλιστα κατι αλλο απο τις λεξεις της, και ειναι σαν ενας προβολεας να πεφτει επανω της και να την θετει στο επικεντρο της προσοχης. Αυτην τη σκηνη βλεπω και περιγραφω.

2. Η περιγραφη δεν ενδιαφερεται να ταξινομησει και να εξηγησει, που θα πει: να μεταφρασει τα λογια της γυναικας στη γλωσσα ενος διαγνωστικου η ψυχολογικου μοντελου. Η περιγραφη δεν σκεφτεται – δεν συγκρινει, δεν αξιολογει, δεν συνδεει. Ακουει, βλεπει τα ακουομενα, λεγει τα βλεπομενα. Όπου δεν προκειται για χρονικη αλληλουχια μιας διαδικασιας. Άκουσμα, βλεμμα και λογος ειναι το αυτο. Φαινομενο ενιαιο.

3. Αυτο που βλεπω και περιγραφω στη συναντηση μου με τη γυναικα ειναι ενα στιγμιοτυπο. Εντυπωμα μιας στιγμης. Και διαπερναται ολοτελα απο την εκαστοτητα της στιγμης, το φευγαλεο της, την παροδικοτητα της.
Κατοικουμε στιγμες. Και αυτη η κατοικηση εχει τη δικη της ιδιαιτεροτητα. Ίσως θα ετυχε να δειτε καποιο σκουπιδι στον δρομο, ενα φυλλο η μια πλαστικη σακουλα, πως το ανασηκωνει το αυτοκινητο που περνα απο διπλα του, και στροβιλιζεται στον αερα για να ξαναπεσει σε λιγο καπου αλλου. Και αν προσεξετε περισσοτερο, θα δειτε την διολου ακαμπτη σιγουρια, την διολου εμμονη σταθεροτητα, την διολου σπαστικη ακινησια, την διολου χαζοχαρουμενη ελαφροτητα με την οποια διαγραφει την τρελη του τροχια. Αυτο ειναι στα ματια μου και ενα στοιχειο της θεραπευτικης συναντησης, ισως ενα στοιχειο της ιδιας μας της ζωης.

4. Η εμφαση στην περιγραφη που δεν σκεφτεται - δεν συγκρινει, δεν αξιολογει, δεν συνδεει, μιλα για ενα βλεμμα που ειναι εκει εξω, στο σπιτι της γυναικας και του αντρα της. Ειναι ενα βλεμμα χωρις αναστοχασμο, χωρις προθετικοτητα, χωρις αυτοαναφορα, χωρις εσωτερικοτητα, ναι, χωρις ψυχη. Αυτια, ματια και στομα χωρις ψυχη, χωρις μυαλο, χωρις καρδια. Μετεχουν στα γινομενα αμετοχα - οπως ενα ονειρο στη ζωη μας. Ή οπως η μορφη του ζωγραφου σε καποιους πινακες του Πικασσο. (Bloch 1567)

Προσεξτε αυτην την περιθωριακη μορφη, που ειναι μια ιδεα μονο πιο ζωντανη απο αγαλμα, μια ιδεα μονο εξω απο τον υπνο, μια ιδεα μονο εξω απο τον θανατο, και που ομως ακριβως γι' αυτο αφηνει ανοιχτο το πεδιο για εναν πλουτο απο παρουσιες, ενα πανδαιμονιο μορφων που συνευρισκονται, φιλιες μεταξυ τους.

Η περιγραφη μας δεν εχει τελειωσει. Ήμασταν στο οτι το ζητουμενο στην υποθεση της γυναικας δεν βρισκεται ακομα στον αντρα της και την πολυφαγια του, αλλα στον τροπο με τον οποιο η πολυφαγια του την αφορα. Αυτο ειναι το πρωτο. Και οσο αυτο, δηλαδη η ακομα αγνωστη δικη της υποθεση, την κρατα δεσμια, δεν θα ειναι σε θεση να στραφει στον αντρα της και στο ενδεχομενο προβλημα του πραγματικα.
Και πως μπορουν τα σημαδια, που μου σημαινουν οτι η γυναικα μιλα για δικη της υποθεση, να γινουν θεμα, εκει που τα λογια της εχουν για θεμα τον αντρα της; Απ' οσα ειπε, μου εντυπωνεται η λεξη της "αγωνια". Την ρωταω λοιπον:
- Αυτην την αγωνια, μπορειτε να την περιγραψετε περισσοτερο;
Η γυναικα:
- Έχω την αγωνια οτι θα πεθανει.
Η απαντηση της λεχθηκε καπου βιαστικα και, αν τα λογια της αποδιδονταν σε γραπτη γλωσσα, η τελεια στο τελος θα ηταν εντονη και παχια, σαν να 'λεγε: "Μεχρι εδω ... Φοβαμαι ... Τρομερα πραγματα ... Δε θελω να το σκεφτομαι ..."
Την ρωταω:
- Ας υποθεσουμε οτι οντως πεθαινει. Πως ειναι τοτε;
Η ερωτηση μου την καλει να φερει την εικονα που φοβαται εμπρος στο βλεμμα της, να σταθει απεναντι της και να την αντικρυσει.
Η απαντηση της:
- Θα φταιω.
Τωρα βλεπουμε καθαροτερα πως η πολυφαγια του αντρα της ειναι δικη της υποθεση. Ειναι υπευθυνη γι' αυτον. Κι εδω διακρινουμε ενα πεμπτο χαρακτηριστικο της περιγραφης:

5. Η περιγραφη δεν ειναι δικη μου, του θεραπευτη, αλλα κοινη μας υποθεση. Βρισκομαστε εμπρος στην εικονα και την παρατηρουμε, συμβαλλοντας ο καθενας με το δικο του. Και ειναι σαν να μιλουμε με ενα στομα και μια φωνη. Δεν ειναι δυο εγω που αλληλοσυμπληρωνονται αλλα ματια που εναλλασσονται και στοματα που διαδεχονται το ενα το αλλο. Και η εικονα γινεται ολο και πιο πολυχρωμη, πολυποικιλη, πολυδιαστατη.

Και συνεχιζουμε. Διοτι η γυναικα θα μπορουσε ποτε να πει "Θα φταιω" αν δεν ηταν κατα καποιον τροπο προκατειλημμενη ωστε να αντιδρα ετσι και οχι αλλιως; Μπορει ποτε τετοια λογια να ειπωθουν απο το πουθενα; Μηπως στο "θα φταιω" βλεπουμε να διαγραφονται αχνα στον αερα μορφες μιας ακομη αγνωστης ιστοριας;
Βλεπει κανεις πως τα πραγματα αναπτυσσουν εναν δικο τους ρυθμο και, αν ξερουμε να του ανταποκριθουμε, καθοδηγουνε τα βηματα μας με μια σιγουρια απειρως ανωτερη απο την πιστη σε μια ερμηνεια και στη θεωρια στην οποια στηριζεται. Ειναι η σιγουρια του σκουπιδιου στην ασφαλτο.
"Θα φταιω", λεει η γυναικα. Αντιλαμβανομαι το προκατειλημμενο των λογων της, την ρωτω:
- Αυτο το "θα φταιω", σας λεει κατι; Που το πρωτογνωρισατε; Ποτε το πρωτακουσατε; Ποτε το πρωτοειπατε; Ξερετε;
Η γυναικα ανακαλει μια σκηνη. Μικρη, στο πατρικο της, πηγαινει στην τουαλετα. Εκει ειναι η μητερα και κρατα στα χερια της μια ματωμενη σερβιετα. Το κοριτσι τρομαζει στη θεα του αιματος και ακουει τη μητερα να της λεει: "Βλεπεις, οταν με στεναχωρεις, τι παθαινω;"

6. Εδω δεν γινεται καποιου ειδους συνειρμικη η ερμηνευτικη συνδεση της παρουσας ιστοριας με μια παρελθουσα. Τα παρελθοντα ειναι παροντα εδω και τωρα. Έτσι δεν χρειαζονται συνδεσεις αλλα απλα η περιγραφη αυτου που ειναι, οπως ειναι. Φτανει να θυμομαστε οτι το παρον δεν περιοριζεται στις αισθητηριακα αντιληπτες παρουσιες. Την ωρα που η γυναικα μαλωνει με τον αντρα της και πλημμυριζεται απο αγωνια γιατι "θα φταιει", δεν βρισκεται μονο στο σπιτι της με τον αντρα της. Ειναι παρουσα και η μητερα της, που ερχεται απο αλλον χρονο και απο αλλον τοπο, την μεταφερει και παλι εκει, στον αλλο χρονο και τοπο, και η γυναικα ακουει με τα αυτια του αλλοτινου κοριτσιου στην πορτα της τουαλετας κι επιφορτιζεται με ενα φταιξιμο εφιαλτικο, καθοτι συγκεχυμενο και ακατανοητο.
Η γυναικα, μαλωνοντας με τον αντρα της, βρισκεται εκτος τοπου και χρονου, πεφτει σ' εκεινη την παλια συγχυση, σαν σε παραληρημα. Όντας σαν σε ναρκη, ξεχνα οτι δεν ειναι πια το μικρο κοριτσι στο πατρικο του.
Το "εκτος τοπου και χρονου" δεν ειναι μια κριση δικη μας. Ειναι παρον φαινομενο. Δειχνεται. Το αντιλαμβανονται τα αυτια που ακουν, τα ματια που βλεπουν, το στομα που περιγραφει. Που δειχνεται; Στο "παραληρητικο" του τροπου της, οπου στον σημερινο καυγα η γυναικα δεν αποτεινεται πραγματικα στον αντρα της, ειναι κυριολεκτικα αλλο-παρμενη. Αν την ρωτουσατε, ισως θα σας ελεγε πως εκεινη την ωρα δεν ειναι απλα στο σπιτι της μαζι του αλλα και σ' ενα δικαστηριο στην πορτα της τουαλετας, πως αποτεινεται σε μια μορφη που εχει μαζι στοιχεια του αντρα και της μητερας της, πως δεν ειναι μονο η γυναικα που νοιαζεται για τον αντρα της αλλα συγχρονως και προπαντων η ανηλικη κατηγορουμενη για ανθρωποκτονια απο αμελεια.
Το παρελθον δεν εχει παρελθει αλλα ειναι παρον. Αυτο ειναι που την χαλαει, την αρρωσταινει, την κανει πασχουσα. Έτσι εκφραζεται η παραβιαση των μετρων του χρονου και του τοπου. Και απο εδω θα μπορουσε να εννοηθει μια Ψυχοπαθολογια, μια διακριση φυσιολογικου και παθολογικου που δεν θεσπιζεται απο την ψυχιατρικη επιστημη αλλα υπαγορευεται απο τα ιδια τα πραγματα.

7. Επειδη η συγχυση της γυναικας καταδειχθηκε μεσα απο την κοινη μας περιγραφη, και βεβαια με τον τροπο της ψυχοθεραπευτικης τεχνης, στον οποιο εδω δεν μπορω να επεκταθω, εγινε αντιληπτη απο τη γυναικα αβιαστα. Τουτο ομως θα πει οτι ειδε την κατασταση πλεον με αλλα ματια - και μαλιστα οχι απο πιστη στην αυθεντια μου αλλα μεσα απο ενα καθαροτερο βλεμμα για το πως εχουν τα πραγματα. Όμως ακριβως σε τουτο εγκειται το θεραπευτικο.
Το θεραπευτικο της περιγραφης, οπως την εννοω, βρισκεται λοιπον σε μια μετατοπιση. Ο τοπος του ανθρωπου που ερχεται στον θεραπευτη στοιχειωνεται απο πολλα και ποικιλα φαντασματα, οπως η μορφη της μητερας στο στιγμιοτυπο που ανεφερα. Η ιδια η περιγραφη, στον βαθμο που θα ευτυχησει, θα μας φερει σε εναν τοπο που δεν ειναι αλλος απο τον εδωδιμο κοσμο, απελευθερωμενο απο μορφες παρεισακτες. Έτσι π.χ. η παρελθουσα κατασταση αναγνωριζεται σαν τετοια και καποτε αφηνεται να παρελθει, να χαθει στο παρελθον στο οποιο ανηκει. Τοτε τα παροντικα πραγματα αποκτουν τη ζωντανια τους και ο ανθρωπος τη γαληνη του, ακομα και μεσα σε θυελλες. Τα προβληματα αποκαλυπτονται ως ψευδοπροβληματα, οπως εκεινο το "φταις-φταιω" που εχει καθηλωσει στη μεγγενη του μητερα και κορη.

Ας θυμηθουμε τωρα τα επτα χαρακτηριστικα της περιγραφης που αναφερθηκαν: Άκουσμα που βλεπει και λεγει, χωρις σκεψη και κριση και ερμηνεια, διαγοντας στην παροδικοτητα της στιγμης, κενο απο εσωτερικοτητα, με μια συμμετοχη αμετοχη, υποθεση κοινη του θεραπευτη και του πασχοντα, οπου διακρινονται τα ορια τοπου και χρονου, οι ποικιλες παραβιασεις τους και συναμα η ιαματικη αναγνωριση και αποδοχη τους.
Η εδω εννοουμενη περιγραφη ειναι κατι σαν τροπος ζωης, εγκλιματισμος στο παρον, στα πραγματα, οπως ειναι. Εξοικειωνει με μια ελευθερια απο την προθετικοτητα, δηλαδη απο στοχους, απο επιθυμια και φοβο, απο βουληση και αμυνα, απο ενεργητικοτητα και παθητικοτητα, οταν αυτα παραβιαζουν τα μετρα και εννοουν να επιβαλουν το δικο τους. Κανεις γνωριζει τον εαυτο του και με μιαν αλλη μορφη, πιο ανιδιοτελη, που θα πει με ενα λιγοτερο εμφατικο, λιγοτερο επιμονο εγω. Όσο αφανεστερο το εγω, δηλαδη οσο περισσοτερο εναρμοσμενο στα ορια τοπου και χρονου, τοσο εναργεστερη η λαμψη του κοσμου στην απλα της στιγμης.

Αυτα που σας ανεφερα δεν συνιστουν προταση για μια θεραπευτικη θεωρια και τεχνικη, δεν επιδιδονται σε συγκρισεις με τρεχουσες σχολες και μεθοδους. Όπως και στη γενικοτερη συγγραφικη και διδακτικη μου δραστηριοτητα, εχουν εναν χαρακτηρα αυτοπαρουσιασης. Παρουσιασης ενος θεραπευτη. Θα μπορουσε να εχει ενα νοημα για εκεινον που, γνωριζοντας ετσι εναν θεραπευτη, και αντιπαρατιθεμενος μ' αυτον, θα προχωρουσε στον δρομο της διαμορφωσης του δικου του θεραπευτικου τροπου. Τιποτα περισσοτερο.
PDF

[Ομιλια στην Στρογγυλη Τραπεζα "Η ψυχολογικη διασταση του ποιητικου λογου" στο αμφιθεατρο Δρακοπουλου, Αθηνα, Μαϊος 2012. Δημοσιευτηκε στο Ποίηση – Φιλοσοφία – Ψυχιατρική. Αφιερωματικός Τόμος στον Καθηγητή Μάριο Μαρκίδη (1940 - 2003), εκδοσεις Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών]

Το βιντεο [Η ομιλια μου στο διαστημα 20.10-37.50. Καλη ακουστικη μετα  το 20.44]

Σκεφτομαι το θεμα της σημερινης μας εκδηλωσης: "Η ψυχολογικη διασταση του ποιητικου λογου". Η διατυπωση μου γεννα ερωτηματα. Εχει ο ποιητικος λογος διαστασεις; Οπου μια απο αυτες θα ηταν η ψυχολογια; Τοτε η ψυχολογια θα ηταν διασταση του, οπως π.χ. το υψος ειναι διασταση του χωρου. Και πως το διανοουμαστε καν να μιλουμε για ψυχολογικη διασταση; Δεν θα διανοουμασταν να πουμε π.χ. "η φυσικοχημικη διασταση του ποιητικου λογου", καθως ενας τετοιος τιτλος δεν θα ειχε νοημα, τουλαχιστον οχι περισσοτερο απο οτι εχει η συσχετιση μιας πεταλουδας που πεταριζει στο Λονδινο με εναν τυφωνα που ξεσπαει στην Κινα. Το "Η ψυχολογικη διασταση του ποιητικου λογου" δεν μας προκαλει την ιδια εντυπωση. Εχει νοημα. Σε τι διαφερει η ψυχολογια απο τη φυσικοχημεια; Γιατι η ψυχολογια μπορει να ειναι διασταση του ποιητικου λογου;
Η απαντηση θα μπορουσε να ειναι: Ο ανθρωπος ειναι ενα ον με "ψυχη", δηλαδη με εναν εσωτερικο, ψυχικο κοσμο, και η οποια συμπεριφορα του συνιστα εκφραση, εξωτερικευση του ψυχισμου του. Η ψυχολογια λοιπον δεν ειναι μια επιστημη μεταξυ αλλων, αλλα η θεμελιακη επιστημη για την ερευνα, την ερμηνεια και, οπου χρειαζεται, τη θεραπευτικη αγωγη της ανθρωπινης συμπεριφορας - και ως ανθρωπινη συμπεριφορα νοειται βεβαια και η ποιητικη συγγραφη. Ο καμβας, επανω στον οποιο συντιθεται ενα ποιημα, ειναι φτιαγμενος, μεταξυ αλλων, απο ψυχολογια. Απο την ψυχολογια του ποιητη.
Μια τετοια, η περιπου τετοια θεωρηση για την απανταχου παρουσια της ψυχολογιας ξεκινα απο αντιληψεις που κυριαρχησαν σε μεγαλο βαθμο απο τον 18ο μεχρι το πρωτο μισο του 20ου αιωνα. Στη φιλοσοφια καταχωρηθηκαν με τον ορο "ψυχολογισμος". Η σχετικη συζητηση ατονησε με την εμφανιση ενος ριζικα αλλιως δομημενου κοσμου και ενος αλλου τυπου ανθρωπου. Στη συγχρονη εποχη η αξιωση της ψυχολογιας για εκεινη την καθολικοτητα εχει σιγασει.

Σημερα θα μιλησω για ενα ποιημα του Paul Celan, γερμανοεβραιου ποιητη ρουμανικης καταγωγης, που εζησε 1920 με 1970. Γραφηκε τον Σεπτεμβριο του 1965 και εχει τον τιτλο "Φρανκφουρτη, Σεπτεμβριος". Ειναι το δευτερο απο τη συλλογη "Fadensonnen" ["Νηματινοι ηλιοι"]. Στο ποιημα υπαρχει η φραση "Για τελευταια / φορα ψυχο- / λογια!".

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τυφλο, φωτο-
γενειοφορο διαχωριστικο.
Ενα ονειρο σκαθαριου
το καταφωτιζει.

Απο πισω, θρηνοπλεκτο,
το μετωπο του Freud ανοιγει,

το εξω
επιμονα αποσιωπημενο δακρυ
ξεσπα με τη φραση:
"Για τελευταια
φορα ψυχο-
λογια."

Η ιμιτασιον
καργας
προγευματιζει.

Ο ηχος της λαρυγγικης αποφραξης
αδει.

Ο Celan λεει σε μια ομιλια του: "Ομως το ποιημα μιλα βεβαια! (...) μιλα παντα μονο για δικη του, ολοδικη του υποθεση." Τουτο θα σημαινε οτι το ποιημα, οπως το εννοει, δεν ειναι υποθεση αλλου, π.χ. της ψυχολογιας. Θα επιχειρησω λοιπον να το ακουσω στο πνευμα του ποιητη του, δηλαδη χωρις αλλη ψυχολογια πλεον: να το ακουσω α-ψυχολογητα. Δεν ειναι απλο διοτι, τουλαχιστον οι παλιοτερες γενιες, εχουν γαλουχηθει με την ψυχολογιστικη νοοτροπια. Το ζητουμενο λοιπον θα ηταν μια πορεια, διαμεσου μιας αποδομησης της ψυχολογικης διαστασης του ποιητικου λογου, προς τον ιδιο τον αδιαστατο ποιητικο λογο. Χωρις αλλη ψυχολογια, παρα το οτι στο ποιημα ο Freud αναφερεται ρητα, παρα το οτι ο Celan, δραπετης απο ναζιστικο στρατοπεδο συγκεντρωσεως, στο οποιο πεθαναν οι γονεις του, ταλανιζονταν απο τυψεις που τους εγκατελειψε, υπεφερε απο παρανοϊκη ψυχωση, αυτοκτονησε πεφτοντας στον Σηκουανα.

Στο προηγουμενο παραθεμα που ξεκινα "Ομως το ποιημα μιλα βεβαια!", υπερπηδησα μια φραση, που φερνω τωρα: "Παραμενει επιμνημον των δεδομενων του." Ποια ειναι τα δεδομενα, των οποιων επιμνημον μενει το "Φρανκφουρτη, Σεπτεμβριος"; Φιλολογοι και φιλοσοφοι που ασχοληθηκαν με το ποιημα, τα αναζητησαν, και αναφερουν τα εξης:
"ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ". Ενδεχομενως εννοειται η μεγαλη εκθεση βιβλιου στη Φρανκφουρτη, που γινεται καθε Οκτωβριο. Το ποιημα γραφηκε εναν μηνα νωριτερα. Η αναφορα στην εκθεση μοιαζει να υποδηλωνεται και απο το "διαχωριστικο" που αναφερεται στον 2ο στιχο.
Ο τιτλος συντιθεται απο τον ονομα μιας πολης και ενος μηνα. Αναλογα δομημενος τιτλος υπαρχει σ' ενα προηγουμενο ποιημα του Celan, "Τυβιγγη, Γεναρης" [Tübingen, Jänner]. Μαλιστα εδω για πρωτη φορα συναντουμε μια λεξη συγγενικη με το "φωτογενειοφορο", σε αναφορα με τον Hölderlin: "Αν ερχοταν, / αν ερχοταν ενας ανθρωπος, / αν ερχοταν ενας ανθρωπος στον κοσμο με το φωτογενειο των πατριαρχων ..."
Το "ονειρο σκαθαριου". Με αυτον τον τιτλο αναφερεται ενα ονειρο στην "Ερμηνεια των ονειρων" του Freud. Τη δεκαετια του '60 ο Celan διαβασε πολλα βιβλια του. Εμμεσες αναφορες στον Freud υπαρχουν και σε αλλα ποιηματα. Το "Το ονειρο του σκαθαριου" ειναι το εξης: "[μια γυναικα] Σκεφτεται οτι εχει δυο σκαθαρια σ' ενα κουτι στα οποια πρεπει να δωσει την ελευθερια τους, γιατι διαφορετικα θα σκασουν. Ανοιγει το κουτι, τα σκαθαρια ειναι τελειως αδυναμα• το ενα πετα εξω απο το ανοιχτο παραθυρο, ομως το αλλο συνθλιβεται απ' το παραθυροφυλλο καθως αυτη κλεινει το παραθυρο, οπως καποιος της ζηταει να κανει (εκφρασεις φρικης)."
Ενα ονειρο σκαθαριου υπαρχει και στο διηγημα του Kafka, "Προετοιμασιες ενος γαμου στην επαρχια" ["Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande"]: "Γιατι εγω, εγω στο μεταξυ ειμαι ξαπλωμενος στο κρεβατι μου, ολοτελα σκεπασμενος με καφεκιτρινη κουβερτα, εκτεθειμενος στον αερα που φυσα απο το μισανοιγμενο παραθυρο. (...) ακομα ονειρευομαι. (...) Καθως ειμαι ξαπλωμενος στο κρεβατι εχω τη μορφη ενος μεγαλου σκαθαριου, μου φαινεται ενος μαυρου η ενος χρυσοκανθαρου."
Κι ακομα ενα παιδικο τραγουδι που πρεπει να γνωριζε ο Celan: "Πετα, σκαθαρι! / Ο μπαμπας ειναι στον πολεμο. / Η μαμα στην Πομμερανια*. / Κι η Πομμερανια εγινε σταχτη. / Πετα, σκαθαρι!" [*Περιοχη που καλυπτε μερη της βορειας Γερμανιας-Πολωνιας]
Η φραση "Για τελευταια φορα ψυχολογια" ειναι μια σημειωση απο τα καταλοιπα του Kafka. Η σημειωση ειναι αυτοτελης, χωρις συμφραζομενα, και μαλιστα στο χειρογραφο ειναι διαγραμμενη. Υπαρχει παντα στους λεγομενους "Αφορισμους", καταχωρημενη υπο τον αριθμο 93.
Ο Kafka παραμενει εντονα παρων και στη συνεχεια του ποιηματος. Καταρχην στο ονομα της καργας, καθως στα τσεχικα η "καργα" λεγεται "kafka" - λογος για τον πατερα του να την χρησιμοποιησει στο οικογενειακο εμβλημα.
Ο Kafka, στην τελευταια φαση της φυματιωσης του, προσβληθηκε στον λαρυγγα, ο οποιος στο τελος αποφραχθηκε. Δεν μπορουσε ουτε να φαει ουτε να μιλησει. Αυτο ενδεχομενως ανακαλει ο "ηχος της λαρυγγικης αποφραξης". Eιναι ενας ηχος οπως στην αμερικανικη εκφραση για το 'οχι': uh-uh.

Αυτα θα ηταν εν συντομια τα κυριοτερα δεδομενα του ποιηματος. Επαναλαμβανω τη φραση του Celan: "[το ποιημα] Παραμενει επιμνημον των δεδομενων του". Η φραση δεν τελειωνει εδω. Ακολουθει μια παυλα, και οι λεξεις "- ομως μιλα". Το εμφατικο "ομως μιλα" δεν μας επιτρεπει να εκλαβουμε το ποιημα, το μιλημα του ποιηματος, ως αφηγηση των δεδομενων του. Το ποιημα μιλα, ακουσαμε, "παντα μονο για δικη του, ολοδικη του υποθεση." Δεν μιλα ουτε για υποθεση της ψυχολογιας, οπως ειπωθηκε προηγουμενως, ομως, βλεπουμε τωρα, ουτε και για υποθεση της ιστοριας ενος ανθρωπου. Celan: "Η γνησια ποιηση ειναι αντιβιογραφικη. Η πατριδα του ποιητη ειναι το ποιημα του, αλλαζει απο το ενα ποιημα στο αλλο." Και ακομη: "Το παρον του ποιηματος ειναι - κι αυτο δεν <εχει να κανει> με βιογραφικα δεδομενα, το ποιημα ειναι γραφη ζωης - το παρον του ποιηματος ειναι το παρον ενος προσωπου [...]" "Γραφη ζωης". Η γενικη "ζωης" δεν ειναι λοιπον γενικη αντικειμενικη, δεν προκειται δηλαδη για καταγραφη μιας ζωης, αλλα γενικη υποκειμενικη: Η γραφη ως φαινομενο της ζωης, η γραφη ως διαγωγη μιας ζωης.

Πως μιλα λοιπον το "Φρανκφουρτη, Σεπτεμβριος"; Διαβαζω τις δυο πρωτες αραδες: "Τυφλο, φωτο- / γενειοφορο διαχωριστικο." Ενας μελετητης γραφει: "Ενα διαχωριστικο 'τυφλο', δηλ. ενα αδιαφανες παραπετασμα απο γαλακτουχο γυαλι, που τα σχεδια του, λωριδες η κυματισμοι, φεγγουν λευκα και 'φωτεινα' σαν βοστρυχοι γενειαδας." Αλλου παλι διαβαζουμε: "Αυτο το διαχωριστικο, οντας κατι που ενισχυει διαφορα ειδη τυφλοτητας με την εννοια συζητησεων με ορους επιλεκτικους, που αποκλειουν [ψυχαναλυση, πνευμα, σωμα], χαρακτηριζεται απο το 'φωτο-/γενειο'. Το φωτογενειο αναφερεται μετωνυμικα σε ενα ειδος ομιλιας, τον logos lux. Η ιδιαιτερη γενειαδα που τρεμολαμπει σ' αυτην την αραδα παραπεμπει στη φροϋδικη ψυχαναλυση."
Αυτες, και πολλες παρομοιες, ειναι ερμηνειες του 'δηλαδη'. Μας εξηγουν τι λεει ο ποιητης. Αντικαθιστουν καθε φορα μια φραση του ποιηματος με μιαν αλλη. Αν ηταν ετσι, δεν θα επροκειτο για ενα κακο ποιημα; Γιατι ο ποιητης να μας τα λεει με τοσες περικοκλαδες, οταν θα μπορουσε να μας τα πει κατευθειαν;
Αν δεν προκειται για κακο ποιημα, τοτε η φραση "Τυφλο, φωτο- / γενειοφορο διαχωριστικο" δεν ειναι αντικαταστασιμη. Δεν ανεχεται κανενα ερμηνευτικο 'δηλαδη'. Εδω σκεφτομαι μια σημειωση του Ludwig Wittgenstein: "Μιλουμε για την κατανοηση μιας προτασης με την εννοια με την οποια μπορει ν' αντικατασταθει απο μιαν αλλη που λεει το ιδιο. Αλλα και με την εννοια με την οποια δεν μπορει ν' αντικατασταθει απο καμια αλλη. (...) / Στην πρωτη περιπτωση ειναι η σκεψη μιας προτασης που ειναι κοινη για πολλες προτασεις• στην αλλη κατι που μονο αυτες οι λεξεις, σ' αυτες τις θεσεις, εκφραζουν. (Κατανοηση ενος ποιηματος)."

"Τυφλο, φωτο- / γενειοφορο διαχωριστικο." Ο λογος ειναι για ενα διαχωριστικο. Ακουμε τη λεξη και φερνουμε εμπρος στο βλεμμα μας ενα καποιο πραγμα, ενα διαχωριστικο, π.χ. οπως αυτα που στηνονται στις εκθεσεις. Ομως οι προσδιορισμοι του μας τα χαλανε: "τυφλο, φωτογενειοφορο". Δεν υπαρχει κανενα διαχωριστικο μ' αυτα τα χαρακτηριστικα. Ερμηνειες οπως η προηγουμενη επιδιωκουν παρολαυτα μια παρασταση του. Ετσι αναγκαστικα το βιαζουν, καθως ενα "τυφλο, φωτο- / γενειοφορο διαχωριστικο" δεν ειναι παραστασιμο.
Ισως να μην εχουν αλλο τροπο. Διοτι πολλες φορες μια ερμηνεια, και τουτο αφορα και την ψυχοθεραπεια, ειναι η μεταλλαξη των λεγομενων σε μια παραστατικη αφηγηση, οπως π.χ. συμβαινει σε μια κλασσικη ερμηνεια ενος ονειρου, οπου το αλαλουμ του φανερου ονειρου αντικαθισταται απο μια ιστορια με αρχη, μεση και τελος, το λεγομενο "λανθανον ονειρο".
Η παραστατικοτητα ειναι ο κυριαρχος τροπος σκεψης των νεωτερων χρονων. Ο λατινικος ορος για αυτο που αποκαλουμε "παρασταση" ειναι perceptio. Συγγενευει με το ρημα percapere που σημαινει αδραχνω, αρπαζω, συλλαμβανω. Εκεινος που θελει να κατανοει τα λεγομενα, δηλαδη να τα συλλαμβανει, δηλαδη να τα εγκλειει σε μια παρασταση, ειτε κατασκευαζοντας μια εικονα τους, ειτε εντασσοντας τα σε ενα μοντελο, εχει τη μορφη του αρπαχτικου. Η πραξη της κατανοησης ειναι πραξη βιας και βιασμος. Τουτο το αρπαχτικο το συναντουμε στον εαυτο μας, στους αλλους, στις σχεσεις μας, στα λογια μας και στα εργα μας. Σ' αυτον τον πνιγηρο κοσμο το ποιημα, που "μιλα παντα μονο για δικη του, ολοδικη του υποθεση", ειναι για τον Celan "διαλειμμα ανασας" .
Το ποιημα, ειδαμε, δεν μιλα για υποθεση της ψυχολογιας, δεν μιλα για υποθεση της βιογραφιας. Δεν μιλα για υποθεση καμιας κατανοουσας παραστασης, ουτε ψυχολογικης, ουτε ιστορικης, ουτε οποιας αλλης. Τωρα θα μπορουσε να ειναι καθαροτερο, με ποιον τροπο για τον Celan το ποιημα δεν αντικαθισταται με προτασεις που θα επεδιωκαν μια συλληψη, μια κατανοηση, μια ερμηνεια του.

Το ποιημα παραμενει στο δικο του, ολοδικο του παρον. "Το παρον του ποιηματος ειναι (...) το παρον ενος προσωπου", ακουσαμε. Αυτο το παρον δεν λογοδοτει για κανενα παρελθον και δεν προσβλεπει σε κανενα μελλον. Αυτο το παρον ειναι σημαδεμενο περα για περα απο παροδικοτητα. "(...) κωπηλατεις / μες απο τα καναλια, τις λιμνοθαλασσες και τις διωρυγες, / στο φεγγος της λεξης, / στην πλωρη κανενα γιατι, στην πρυμνη κανενα για που" . Η εδω εννοουμενη παροδικοτητα δεν ειναι στερητικη, δεν ειναι ελλειψη μονιμοτητας. "Η πατριδα του ποιητη ειναι το ποιημα του", ακουσαμε ακομη. Το παρον του ποιηματος, η παροδικοτητα του ειναι μια πατριδα, ειναι, οπως η πατριδα, τοπος κατοικησης. Το παρον του ποιηματος, η παροδικοτητα του ειναι μια ανασα, ειναι, οπως η ανασα, τοπος κατοικησης.
Ο ποιητης κατοικει την παροδικοτητα του ποιηματος του. Την κατοικει "στο φεγγος της λεξης". Το οτι η ποιητικη φραση δεν αντικαθισταται απο αλλη, ειναι σημαδι της παροδικοτητας της. Διοτι η αντικατασταση της απο μια αλλη θα σημαινε και τη δυνατοτητα της γενικευσης της. Και η χρονικοτητα της γενικευσης ειναι αυτη της εμμονης στην ακαμψια της σταθεροτητας και της μονιμοτητας. Ο χρονος της παροδικοτητας ειναι ενα, οχι στιγμιαιο αλλα ατελειωτο, απεριοριστο, φιλοξενο, παμφιλο τωρα. Θα μπορουσε να ειναι ο παλμος αυτου που ο Celan καποτε ονομαζει "καρδια".

Ας ακουσουμε το ποιημα και παλι:
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τυφλο, φωτο-
γενειοφορο διαχωριστικο.
Ενα ονειρο σκαθαριου
το καταφωτιζει.

Απο πισω, θρηνοπλεκτο,
το μετωπο του Freud ανοιγει,

το εξω
επιμονα αποσιωπημενο δακρυ
ξεσπα με τη φραση:
"Για τελευταια
φορα ψυχο-
λογια."

Η ιμιτασιον
καργας
προγευματιζει.

Ο ηχος της λαρυγγικης αποφραξης
αδει.

Το ποιημα απαρτιζουν αποκλειστικα κυριες προτασεις. Δεν σχετιζονται μεταξυ τους με χρονικους, αναφορικους, αιτιολογικους προσδιορισμους. "κανενα γιατι (...) κανενα για που", ακουσαμε. Απλα παρατασσονται η μια διπλα στην αλλη. Αυτον τον τροπο γραφης και ομιλιας τον διεκρινε ο γερμανος ομηρικος ερευνητης Friedrich Wilhelm von Thiersch και τον χαρακτηριζει ως εξης: "(...) μια σκεψη μοιαζει να ακολουθει την αλλη, (...) και ολες τους τοποθετουνται σε μια σειρα με τη βοηθεια των πλεον απλων συνδεσμων των γλωσσων, του κ α ι, ο μ ω ς και παρομοιων, του τε, και, μεν, δε κ.α. Μολις τελειωσει η μια, ξεκινα η αλλη διχως να την αγγιζει (...). Αυτην την α κ ο λ ο υ θ ι α θα την ονομασουμε π α ρ α τ α ξ η." Στον τροπο της παραταξης μιλα αυτος, "του οποιου η αυτοσυνειδηση και η σκεψη δεν εχουν ακομη αναπτυχθει." Ετσι "σ' αυτην την α κ ο λ ο υ θ ι α μιλα το παιδι, οπως κι ο ανθρωπος σε πρωτογονη κατασταση
· παρομοια κι αυτος που συγγενευει μαζι του, ο ανθρωπος της Ανατολης, και συχνα επισης ο επικος ποιητης."
Κατα τον Thiersch η "σ υ ν τ α ξ η" αντιθετα ερχεται σε ενα ανωτερο σταδιο εξελιξης, οταν "το ανθρωπινο πνευμα αρχιζει να διεισδυει στην πλοκη και στη συναρμοση του λογου κρινοντας και ταξινομωντας (...), οπου οι προτασεις (...) που παρουσιαζονται η μια διπλα στην αλλη, η μετα την αλλη βρισκονται σε μια σχεση, η σε μια αναφορα ετσι ωστε η μια εμφανιζεται ε π ε ι δ η, η ο τ α ν η αλλη προηγηθηκε, την προϋποθετει, την συμπληρωνει, την καθοριζει, αναφερεται σ' αυτην και γι' αυτο ειναι, χωρις αυτην, αδιανοητη και ακατανοητη."
Οπου κρινουμε και ταξινομουμε, δηλαδη σχεδον παντου και παντα, οπου συνυφαινουμε τη ζωη μας με τα επειδη και τα οταν, που θα πει οπου εχουμε υιοθετησει τη συνταξη ως τροπο λογου και ζωης, το αναμεσο της παραθεσης φανταζει ως ελλειψη, ως ενα κενο που επιβαλλεται να γεφυρωθει. Ετσι γραφει ο Freud στο κειμενο με τον τιτλο "Το ασυνειδητο":
"[Η υποθεση του ασυνειδητου] ειναι αναγκαια γιατι τα δεδομενα της συνειδησης εχουν σε μεγαλο βαθμο κενα
· (...) Η πλεον προσωπικη καθημερινη μας εμπειρια, μας γνωστοποιει ιδεες, την προελευση των οποιων δεν γνωριζουμε, και συμπερασματα σκεψεων, η διεργασια των οποιων μας εχει μεινει κρυφη. Ολες αυτες οι συνειδητες ενεργειες θα εμεναν ασυνδετες και ακατανοητες αν επιμενουμε στην αξιωση να πρεπει να γνωριζουμε με τη συνειδηση οσες ψυχικες ενεργειες συμβαινουν μεσα μας. Τις εντασσουμε σε μια καταδειξιμη συσχετιση οταν συμπεριλαμβανουμε τις ασυνειδητες ενεργειες που αποκαλυφτηκαν. Ομως κερδος σε νοημα και συσχετιση ειναι ολοτελα δικαιολογημενο κινητρο, το οποιο μπορει να μας οδηγησει περαν της αμεσης εμπειριας."

Η παραταξη, ειναι ενας αλλος τροπος ζωης. Ο γερμανος λογοτεχνης Peter Handke, στο "Δοκιμιο για την κοπωση", μιλα για αυτην τη ζωη και φερνει το παραδειγμα μιας ολλανδικής νεκρής φύσης [βλ. εικονα]: "Εκείνες τις νεκρές φύσεις με τα λουλούδια από τον δέκατο έβδομο αιώνα, κατά κανόνα από τις Κάτω Χώρες, όπου στα άνθη κάθεται, σαν να 'ταν αληθινό, εδώ ένα ζουζούνι, εδώ ένα σαλιγκάρι, εκεί μια μέλισσα, εκεί μια πεταλούδα και, παρόλο που κανένα ίσως δεν έχει ιδέα για την παρουσία του άλλου, προς στιγμή, στη δική μου στιγμή, όλα γειτονεύουν μεταξύ τους."


Η ριζικη μοναδικοτητα του ποιηματος, το αμετοχο του σε καθε ψυχολογικη, βιογραφικη, η αλλη παραστατικη αναφορα δεν ειναι και μοναχικοτητα. Στο ποιημα ΤΟΣΑ ΑΣΤΡΑ λεει: "(...) και καποτε, οταν / μονο το τιποτα εστεκε μεταξυ μας, βρισκαμε / ο ενας τον αλλο ολοτελα." Το ποιητικο συνειναι επιτελει ενα μαξιμουμ συνυπαρξης με ενα μινιμουμ συσχετισης. Απο τι ειναι φτιαγμενο το συν- αυτης της συνυπαρξης; Διαβαζω απο το ποιημα ΕΙΝ' ΟΛΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ: "Ελαφρα / ανοιξε η αγκαλια σου, σιγαλο / ενα χνωτο / υψωθηκε στον αιθερα, / κι αυτο που συννεφωσε δεν ηταν, / δεν ηταν μορφη κι απ’ το μερος μας / δεν ηταν / σχεδον σαν ονομα;"
Ο Martin Heidegger σε μια ομιλια του ξεκινα απο το ποιημα του Stefan George "Das Wort" ("Η λεξη"). Η ομιλια εστιαζει στον τελευταιο στιχο: "Πραγμα κανενα δεν ειναι οπου λειπει η λεξη." Για τον Heidegger η λεξη πρωτα δινει, χαριζει παρουσια, παρεχει στην παρουσια μια στεγη. "Η γλωσσα ειναι ο οικος του Ειναι", λεει μια συχνα παρατιθεμενη αποστροφη του. Ο Celan, που ειχε διαβασει Heidegger, και τον γνωριζε προσωπικα, απαντωντας ενδεχομενως σ' αυτο, γραφει σε ενα ποιημα: "Καμια λεξη, κανενα πραγμα / και των δυο τους το μοναδικο ονομα".

Μας ειναι ανοικειο να ακουμε χωρις να προσφευγουμε σε μια κατανοουσα παρασταση των λεγομενων. Ισως ηταν ανοικειο απο ανεκαθεν. Ο Ξενοφανης γραφει "Ομως αν τα βοδια και τ' αλογα και τα λιονταρια ειχανε χερια και ζωγραφιζαν και εκτελουσαν εργα οπως οι ανθρωποι, τα αλογα θα ζωγραφιζαν τις εικονες των θεων ομοιες με αλογα και τα βοδια ομοιες με βοδια, και θα εκαναν τα σωματα τους ετσι οπως ειναι η μορφη του καθενα τους." Καποτε σε μια ωρα ψυχαναλυσης ενας ελβετος αντρας μου ανεφερε ενα ονειρο οπου αυτος ειχε μορφη πιθηκου, ηταν σκαρφαλωμενος σ' ενα κλαδι και εκλαιγε. Δεν υπαρχει καμια εικονα που να ανταποκρινεται σ' αυτα τα λογια, χωρις να ασκησει βια επανω τους. Θα ηταν δυνατο να ακουσουμε αυτο το ονειρο χωρις να το βαλουμε στην προκρουστεια κλινη μιας παραστασης; Να το ακουμε διχως να το παρασταινουμε; Διχως να το καταλαβαινουμε; Να μενουμε στις ακουομενες λεξεις; Στον πλουτο των ακουομενων λεξεων;
Οσο περισσοτερο η λεξη μενει στην "ολοδικη της υποθεση", οσο λιγοτερο τιθεται στην υπηρεσια ενος αλλου, τοσο περισσοτερο λαμπει η ιδια. Ακουσαμε: "(...) κωπηλατεις / στο φεγγος της λεξης". Ανατρεχω και παλι στον Wittgenstein: "Καθε λεξη - ετσι θα 'λεγε κανεις - μπορει μεν σε διαφορετικες συσχετισεις να εχει και διαφορετικο χαρακτηρα, ομως παντα οντως εχει εναν χαρακτηρα - ενα προσωπο. Οντως μας κοιταζει. (...)"

Ισως ενα τετοιο ακουσμα, ενα ακουσμα που συμβαινει για ολοδικη του υποθεση, να χρειαζεται μια ιδιαζουσα προσοχη, μια προσοχη την οποια ο Celan καποτε, παραθετοντας τον Malebranche, χαρακτηρισε ως τη "φυσικη προσευχη της ψυχης" . Αυτη η προσοχη ειναι αλλη απο την επιστημονικη ακριβεια. Η ακριβεια επιδιωκει τη βεβαιοτητα. Η βεβαιοτητα ειναι υποθεση του επιστημονα. Αφορα αυτον. Ικανοποιει τη δικη του επιδιωξη, που ειναι η μονοσημαντοτητα, η υπολογισιμοτητα, η προβλεψιμοτητα, το ελεγξιμο και το επαληθευσιμο των προτασεων του. Η προσοχη δεν ειναι υποθεση του προσεχοντος. Ειναι δοσμενη σ’ αυτο το οποιο προσεχει. Η προσοχη ειναι ανιδιοτελης. Γι’ αυτο μπορει, σε αντιθεση με την ακριβεια, να ειναι ευλαβικη. Να αναλωνεται στο απεναντι.
Η προσοχη στη λεξη απαιτει να δωσει κανεις χρονο στην εκφορα της. Ο ιδιος ο Celan το ζηταει. Το "Φρανκφουρτη, Σεπτεμβριος" δεν υπαρχει σε δικη του απαγγελια. Θα τον ακουσουμε σε ενα αλλο ποιημα απο την ιδια συλλογη. Στην απαγγελια, ακομα και μη γνωριζοντας τη γλωσσα, μπορουμε ισως να αντιληφθουμε πως καθε λεξη λεγεται και εννοειται για ολοδικη της υποθεση. Πως καθε λεξη γινεται τοπος κατοικησης:


FADENSONNEN
über der grauschwarzen Ödnis.
Ein baum-
hoher Gedanke
greift sich den Lichtton: es sind
noch Lieder zu singen jenseits
der Menschen.
ΝΗΜΑΤΙΝΟΙ ΗΛΙΟΙ
πανω απο τη γκριζομαυρη ερημια.
Ενας δεντρο-
ϋψης λογισμος
αδραχνεται στον φωτοηχο: εχει
ακομα τραγουδια να ειπωθουν περαν
των ανθρωπων.

Ας επιχειρησουμε λοιπον να ακουσουμε και παλι το "Φρανκφουρτη, Σεπτεμβριος", τωρα κατα το δυνατον παραμενοντας σε ενα αψυχολογητο, ανιστορητο, ανεικονιστο, παρατακτικο, αμιγες ακουσμα:
FRANKFURT, SEPTEMBER

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τυφλο, φωτο-
γενειοφορο διαχωριστικο.
Ενα ονειρο σκαθαριου
το καταφωτιζει.

Απο πισω, θρηνοπλεκτο,
το μετωπο του Freud ανοιγει,

το εξω
επιμονα αποσιωπημενο δακρυ
ξεσπα με τη φραση:
"Για τελευταια
φορα ψυχο-
λογια."

Η ιμιτασιον
καργας
προγευματιζει.

Ο ηχος της λαρυγγικης αποφραξης
αδει.
pdf

Υποκειμενο του αρρητου 

Επανω στο βιβλιο του Φωτη Καγγελαρη

Το Βλεμμα και το Ειναι στην Ψυχωση


 Video

Στις 30 Οκτωβριου του 1965 εγινε μια γιορτη προς τιμη του ψυχιατρου Ludwig Binswanger στο Amriswil, μικρη πολη της βορειας Ελβετιας. Παρευρεθηκε ο Martin Heidegger, ο οποιος εκφωνησε εναν λογο. Οι δυο πρωτες παραγραφοι της ομιλιας του ειναι οι εξης:

 Αυτο το εορταστικο βραδυ ακουσαμε οτι ο Ludwig Binswanger, στον δρομο της ιατρικης του δραστηριοτητας και της επιστημονικης του αναζητησης, διετρεξε και τα διαφορα σταδια και τις κατευθυνσεις της φιλοσοφιας του αιωνα μας.

 Καθε επιστημη εδραζεται σε θεμελια τα οποια, με τον τροπο που θετει τα ερωτηματα και με τις μεθοδους της ερευνας της, παραμενουν γι' αυτην την ιδια βασικα απροσιτα. Ομως καθε ερευνητης μπορει να στραφει στοχαστικα προς αυτα τα θεμελια, εφοσον το πνευμα του ειναι εναργες και τολμησει μ' αυτο το πνευμα να αφεθει στη συνομιλια με τη φιλοσοφια. Μια τετοια τολμη ανηκει στη ζωη του αντρα, τη θεληση και το εργο του οποιου γιορταζουμε σημερα.

 Για ποια τολμη μιλα ο Heidegger; Ψυχιατρικη και Ψυχολογια εχουν ως θεμελιο τους τον ανθρωπο. Ομως, με τον τροπο που θετουν τα ερωτηματα και με τις μεθοδους της ερευνας τους, ο ανθρωπος ως ανθρωπος δεν ειναι ζητημα. Εαν στους ψυχιατρους και στους ψυχολογους ο ανθρωπος ως ανθρωπος γινοταν ερωτημα και ζητουμενο, εαν ο ανθρωπος προβαλλε, οπως γραφει καπου ο Binswanger, ως ενα "mysterium tremendum", ενα συγκλονιστικο μυστηριο, εαν οι ψυχιατροι και οι ψυχολογοι γινοταν ποτε να θαυμασουν και να απορησουν εμπρος σ' αυτο που λεγεται "ανθρωπος", τοτε μαζι θα γινοταν ερωτημα κι απορια ολο το οικοδομημα της επιστημης τους. Σ' αυτην την τολμη αναφερεται ο Heidegger, και λιγοι την εχουν.

Στην χορεια αυτων των λιγων ανηκει ο Φωτης Καγγελαρης. Το μαρτυρει, μεταξυ αλλων, το βιβλιο που παρουσιαζουμε σημερα. Ο Καγγελαρης συνομιλει με πληθος φιλοσοφων, ψυχιατρων, ανθρωπων του λογου και της τεχνης, οπου διακρινει συγγενειες αναμεσα σε τελειως ετεροκλητα πεδια και θεωρησεις. Δεκαδες φορες συνανταμε την εκφραση "θα ελεγε ο" .. Bakhtin, Lacan, Aulagner, Blondel, Žižek, Agamben, Scheler, Foucault, Sartre, Heidegger και παει λεγοντας. Μιλαμε για ενα ατελειωτο συμποσιο μεταξυ "φιλων", οπως τους προσφωνει σε ενα αλλο κειμενο. Απειρες ειναι και οι παραπομπες που αφηνουν πολλους απο μας με την εντυπωση οτι ειμαστε τραγικα αμορφωτοι, π.χ. "Φαινεται οτι οι πρωτοι στιχοι απο τον «Faust» του Goethe ειναι προτιμοτεροι απο τους γνωστους του Mallarmé για τη σαρκα και τα βιβλια." Καποιες φορες θυμιζει μικρα παιδια που συνανταμε για πρωτη φορα, μας διηγουνται ενα γεγονος και αναφερουν οικεια τους προσωπα με τ' ονομα τους, λες κι εμεις τα ξεραμε.

Ο αναγνωστης ας μην περιμενει μια συστηματικη επιστημονικη μελετη και ας μην ετοιμαζεται να συλλαβει μια κεντρικη ιδεα. Το βιβλιο θελει να διαβαστει αργα και διχως ωφελιμισμο - θελει μια αναγνωση που να ανταποκρινεται στην γραφη του: μια αφηγηση της σχιζοφρενειας (γεν υποκειμενικη και αντικειμενικη), μια στοχαστικη-ποιητικη περιπλανηση στον, με μια εκφραση του Αλεξανδρου Παπαδιαμαντη, "βυθο των ακαταληπτων πραγματων". Ποιον βυθο; Καθως τους λιγους, στους οποιους αναφερθηκε ο Heidegger, διεπει καποιο κοινο πνευμα, θα μπορουσα να τον επισημανω με λογια ενος αλλου ψυχιατρου, του ελβετου Medard Boss:

 Στους ψυχικα ασθενεις εχουν διανοιγει τοιχοι οι οποιοι προστατευουν ευεργετικα τα ματια των 'υγιων' απο τις υπερμετρα εκτυφλωτικες αστραπες που ερχονται απο τις ουρανιες και κολασμενες αβυσσους εκεινης της αβυσσου που μας περιβαλλει και συναμα μας ειναι απροσιτη.

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι το βιβλιο ειναι μια αποπειρα, μια αποτολμη αποπειρα συνδιαλλαγης με ο,τι ο συγγραφεας αποκαλει καπου το "καρναβαλικο γελιο" του σχιζοφρενους, γελιο που μοιαζει να αναδυεται απο εκεινες τις αβυσσους. Και που ενδεχομενως δεν ειναι ασχετο με ενα αλλο που ερχεται απο την Απω Ανατολη: "Διηγουνται πως μια νυχτα ο δασκαλος Yüe-shan ανεβηκε σ' ενα βουνο, κοιταξε το φεγγαρι και ξεσπασε σ' ενα βροντερο γελιο. Το γελιο του, λενε, αντιλαλησε τριαντα χιλιομετρα μακρια."

Θυμαμαι τον Erwin, εναν χρονιο σχιζοφρενη σε μια κλινικη της Ζυριχης. Εγραφε ποιηματα, μαλιστα μου ειχε αφιερωσει ενα. Καποια μερα λοιπον, καθως μιλουσαμε, ορθιοι, ο ενας απεναντι στον αλλο, ξαφνικα ξεσπαει σ' αυτο το ασχετο γελιο, μου δινει μια κουτουλια, και τα γυαλια που τοτε φορουσα επεσαν κατω. Ο Helmut Plessner, γερμανος φιλοσοφος και κοινωνιολογος, βλεπει το γελιο ως εκφραση μιας κρισης, οπου τα λογια πλεον δεν μπορουν να αρθρωσουν μια ανταποκριση. Ομως ενω στους "φυσιολογικους" το γελιο λιγοτερο η περισσοτερο το μοιραζομαστε, εκεινο το αποκοσμο, καρναβαλικο γελιο ακριβως κατεστρεψε καθε μοιρασμα, καθε κοινωνια μεταξυ μας. Κοιταζα τον Erwin σαν χαζος, κι αυτος με κοιταζε με μια αδιορατη εκφραση ψιλοντροπης παιδιου που εκανε αταξια, αλλα και θριαμβου που εμοιαζε να τον απολαμβανει. Ο Καγγελαρης μιλα για "υποκειμενο ρηξης του σημαινοντος, που επιφερει τη ρηξη της ιστορικοτητας του υποκειμενου, τη ρηξη της σημαινουσας αλυσιδας. Υποκειμενο του αρρητου." Ισως οπως το μικρο παιδι που χτιζει ενα σπιτι με τα κυβακια του και σε καποια ανυποπτη στιγμη τους δινει μια και παρ' το κατω το σπιτι.

Η ρηξη για την οποια μιλαμε, και της οποιας ενας δρομος ειναι το αποκοσμο, "καρναβαλικο" γελιο, φερνει εμπρος στο αρρητο, καταποντιζει στο αρρητο. Στον βυθο του τα πραγματα, τα νοηματα και οι σημασιες του κοσμου αποσυρονται. Αποσυρεται και το ιδιο το υποκειμενο, αυτοπαθως, διανοιγεται η ερημος της αποπροσωποποιησης που αναφερεται στον υποτιτλο του βιβλιου. Στο πεδιο αυτης της εμπειριας βρισκεται και ο,τι ο Martin Heidegger αποκαλει "αυθεντικο αγχος", το οποιο ανοιγει την υπαρξη για το πρωτο και εσχατο, το "Ειναι", η το "Μηδεν". Βρισκεται κοντα σε ο,τι ο Καγγελαρης αποκαλει "το αλεκτο, το 'εκτος του σημαινοντος' ως ο τοπος - και - της τρελας" και τον τρελο "ενα σκηνωμα στον τοπο του αρρητου." Γι' αυτο μπορει και να λεει: "Η «φυσιολογικοτητα» δεν ειναι η φυση του ανθρωπου.", και μπορει να χαρακτηριζει το ανθρωπινο Ειναι, παραλλασσοντας μια εκφραση του Heidegger, ως "ειναι-προς-τρελα". Η "φυσιολογικοτητα", γραφει o Καγγελαρης, δηλαδη "η ασχολια μας και η σκεψη μας με τα ανθρωπινα", "μας εγκλωβιζει, μας προφυλασσει ταυτοχρονα … απο αυτο."

Η αμυνα απεναντι στο horror vacui, στον τρομο εκεινου του αρχαϊκου κενου, διαμορφωνει, δινει υποσταση στην "φυσιολογικοτητα" αλλα και στην σχιζοφρενεια ως, Καγγελαρης, "προσπαθεια της υπαρξης προς την αυτοϋπερβαση της, προσπαθεια υπερβασης του θανατου, παλη εναντια στο Μηδεν." Η διαφορα φυσιολογικοτητας και τρελας τωρα βρισκεται στην σχεση τους με την απουσια. Καγγελαρης: "Το γεγονος της αντιληψης συντελειται οταν το αντικειμενο ειναι απον. Πρεπει να λειπει για να το δουμε. Σαν το «πουλακι» στη φωτογραφια. Σαν μια σχεση στην αρχη της." Και: "Οφειλει να λειπει η εικονα μου για να τη δω το πρωι στον καθρεφτη. Οφειλει να λειπει ο Αλλος για να τον δω." (Εδω σκεφτομαι το κρεβατι της ψυχαναλυσης, τους συνομιλουντες, που μενουν ο ενας για τον αλλο αθεατοι.) Ο Καγγελαρης συμπληρωνει με τον de Sade: "η αναμονη αποντων αντικειμενων, και οχι η παρουσια τους, δημιουργει ηδονη." Ομως ακριβως η "αναμονη αποντων αντικειμενων" ανηκει στη φυση ενος ερωτηματος, καθως η προθετικοτητα του, δηλαδη η ζητουμενη απαντηση, για μικροτερο, η μεγαλυτερο διαστημα δεν ειναι ακομα εδω, παραμενει δηλαδη παρουσα - δια της απουσιας της. Και η ανθρωπινη υπαρξη, μας θυμιζει ο συγγραφεας τον Gadamer, "δεν εχει τοσο απαντησεις οσο ερωτηματα" Η ανθρωπινη υπαρξη κατοικει χωρους της απουσιας.

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι ο σχιζοφρενης σχεδον δεν εχει ερωτηματα. Εχει απαντησεις, και μαλιστα στη μορφη των παραληρητικων πεποιθησεων. Πολλες φορες, σ' ολους μας, η απαντηση δεν ειναι ανταποκριση στο ερωτημα αλλα φυγη απο αυτο. Στον σχιζοφρενη τουτο συμβαινει σε βαθμο ακραιο. Το ερωτημα κανει τζιζ! Και αυτο επειδη στον σχιζοφρενη λειπει εκεινη η φιλικη σχεση με την απουσια, η οποια εκφραζεται ως ρητο και αρρητο ερωτηματικο. Καγγελαρης: "δεν βλεπει την εικονα του στον καθρεφτη γιατι δεν εχει ελλειψη της εικονας του: Ειναι η εικονα του. Και δεν βλεπει τον Αλλο ως Αλλο γιατι ειναι αυτος ο ιδιος που ειναι ο Αλλος." Ο Martin Heidegger, σε ενα σεμιναριο για ψυχιατρους στη Ζυριχη, λεει:

Ο ψευδαισθανομενος μπορει να δει τον κοσμο του μονο με μια αισθητηριακα αντιληπτη, παροντικη παρουσια ολων των δεδομενων, διοτι δεν μπορει να επιτελεσει το Ειναι παροντος και αποντος … Δεν αφηνει την απουσια να ειναι απουσια."

Ο σχιζοφρενης, θα λεγαμε στο πνευμα του Καγγελαρη, εχει δυσανεξια στα ερωτηματα. Του λειπει ολοτελα η εμπειρια του Paul Celan: "αληθινα μιλαει οποιος μιλαει σκιες". Η, το "Σε κοιταζα με ολο το φως και το σκοταδι που εχω" του Γιωργου Σεφερη. Ο λογος του σχιζοφρενους δεν ειναι απαντηση, αντ-αποκριση, ειναι λογια, κυριολεκτικα, του αερα. Γι' αυτο και η συνομιλια ειναι απο εκτρωτικη εως ανυπαρκτη. "Ειμαι τραγουδιστης γιατι, αφου με λενε Πανο και εχω βγει απο μητρα, ειμαι ο Μητροπανος." Αν αυτο ηταν καλαμπουρι, ο Πανος θα το μοιραζονταν με εμας, θα μοιραζομασταν ολοι μας ενα γελιο, οχι "καρναβαλικο" αλλα ως επιφωνημα μιας καθαρτικης βουτιας στις παραδοξολογιες και στα κολπα της γλωσσας, στα ανοιγματα των ατελειωτων παιχνιδιων της. Ο Πανος ομως μιλα μεσα απο μια, γραφει ο Καγγελαρης, "γλωσσικη ακαμψια", μια, ακριβως λογω της απουσιας του αποντος, "αδιαμεσολαβητη επαφη με την πραγματικοτητα". Μητρο- και -Πανος ειναι μπαζα, η συντριμμια μιας Waste Land που κουμπωνουν μεταξυ τους βουβα και τυχαια στο "Μητροπανος".

Η φραση του Πανου, αλλα και καθε παραληρημα, ειναι salto mortale. Βοα εν τη ερημω. Πηδα στην αντιπερα οχθη χωρις να εχει στηθει γεφυρα. Γι' αυτο ο Καγγελαρης μιλα για "επικινδυνοτητα" τετοιων απελπιδων λογων. Ομως ακριβως γι' αυτο ο Μητροπανος του Πανου, η κουτουλια που εισεπραξα στη Ζυριχη, και ολα τα συναφη, παραληρημα, ψευδαισθηση, κατατονικα φαινομενα ειναι σπαραγματα στα οποια, εμφατικοτερα απο τα λεγομενα, μιλουν τα διακενα του αρρητου. Καγγελαρης: "Η αποπροσωποποιημενη σχιζοφρενικη υπαρξη προσωποποιει τον λογο της πεπερασμενης και αιωνιας συνειδησης του ανθρωπου, ως ενα ατελευτητο οροσημο στην απροσωπη οδυνη του ειναι." Το ποιημα που μου αφιερωσε ο Erwin ηταν το εξης

:Kameraden.jpg

Συντροφοι

Αυτη 'ναι της ζωης

Η εσωτερικη αντιφαση

Πως μοναχοι συχνα

Και χαμενοι στον κοσμο

Ατενιζουμε τα ερχομενα

Κι αισθηματα αγχους

Μας καταδιωκουνε παντα

Μεσα στο ακαθοριστο.

Ο χαρακτηρας του σχιζοφρενους απαιτει απο τον θεραπευτη επαρκη ανταποκριση. Απαιτει, σε βαθμο πολυ πιο ριζικο απο την ψυχοθεραπεια του νευρωτικου, την αποπειρα της συνομιλιας, που τωρα ειναι ακροβασια στο τεντωμενο σκοινι του αδιαμεσολαβητου, χωρις το διχτυ προστασιας που παρεχει η μεσολαβηση των νοηματων, η αυρα των λεγομενων. Καγγελαρης: "Στην ψυχωση, κατ’ αρχας, δεν ερμηνευουμε, ακουμε. Να ακουσουμε, κατ’ αρχας, την κυριολεξια των λογων του υποκειμενου, την οδυνη, τον πονο, την αγωνια. Η ερμηνεια, αν και οποτε εισαχθει, ας αρχισει απο την κυριολεξια, και οχι τη μεταφορα – τον τροπο, δηλαδη, με τον οποιο εμεις συλλαμβανουμε διαμεσολαβημενη την πραγματικοτητα." Και, πολυ πιο ριζικα απο την ψυχοθεραπεια του νευρωτικου, η συνομιλια με τον ψυχωτικο ειναι και για τον θεραπευτη μαθητεια. Στον προλογο για την Γ' εκδοση ο Πανος εισαγεται ως ενας με τον οποιο "'μεγαλωσαμε' και 'γερναμε' μαζι". Και λεει στον θεραπευτη του: "Θα σου δινω τα σημαδια να βρισκεις τον δρομο σου. Ειμαι πολυ πλουσιος μεσα μου. Ομως μην τα θελεις ολα μαζι."

Σε δυο σημεια ο συγγραφεας θετει, απο το πουθενα, την ιδια ερωτηση:

Εχουμε σκεφτει γιατι, αραγε, προσπαθουμε να ερμηνευσουμε το χαμογελο της Gioconda, και οχι το βλεμμα της;

Δεν δινει απαντηση. Η δικη μου θα ηταν: Το χαμογελο επιδεχεται ερμηνειας γιατι μιλαει το ιδιο. Ειναι χαιρετισμος, ανταποκριση στο απεναντι, και γι' αυτο ειναι εμφορτο σημασιων. Εγκυμονει ερμηνειες που το αρθρωνουν. Το βλεμμα, το βλεμμα καθαυτο, δεν ειναι καταρχην ανταποκριση, αλλα - υποδοχη. Δεχεται τα πραγματα του κοσμου, νωπα, πριν τα αποστεγνωσει η φορτιση με μνημη και με επιθυμια. Αυτο το πρωτο βλεμμα, η prima vista, ειναι καθε φορα, θυμιζω τα λογια του Καγγελαρη, "μια σχεση στην αρχη της". Ετσι δεν εχει βαθυτερα νοηματα, δεν εχει τιποτα να ερμηνευσεις. Ομως γι' αυτο ακριβως μπορει και να σαγηνευει. Στο βλεμμα διανοιγεται, με την εκφραση του Jean Baudrillard, μια "επιφανειακη αβυσσος". Θυμομαστε, τις αβυσσους που αναφερθηκαν...

Η περιοχη στην οποια κινουνται οι στοχασμοι του βιβλιου εκτεινεται απο το αβυσσαλεο μεχρι το εγκοσμιο, απο ενα βλεμμα μεχρι ενα χαμογελο.


Απο το Η καρδια του Heidegger [Heidegger's Herz, 1996], σ. 40
("Θεμελιακη διαθεση")
Η "απαρχη μιας πραγματικης ζωντανης φιλοσοφησης", λεει ο Heidegger, ειναι η "αφυπνιση μιας θεμελιακης διαθεσης". Η "αφυπνιση" οπως η "ληθη", δεν ειναι ψυχολογικη-ψυχαναλυτικη κατηγορια. Η αφυπνιση ως "εγερτηριο για αυτο που κοιμαται" δεν καλυπτεται απο τη συνειδητοποιηση του προηγουμενως ασυνειδητου. Λαμβανει χωρα σε μια πιστα ολοτελα διαφορετικη απο αυτην του υποκειμενου και της συνειδησης: "Η αφυπνιση της διαθεσης και η αποπειρα να προσεγγιστει αυτο το παραξενο πραγμα, τελικα συμπιπτει με το αιτημα μιας ολοκληρωτικης μετατοπισης της αντιληψης μας για τον ανθρωπο" 


Περι Των Πραγματων. Heidegger, Nietzsche και το Χαϊκου [Über die Dinge, περιοδικο Merkur, 1998]
Περισσοτερα


Επανω στην φιλοτητα. Για την Ηθικη του Martin Heidegger [Über die Freundlichkeit. Zur Ethik Martin Heideggers, Akzente (1.2002). S. 54–68]

Απο το Ειδη θανατου  [Todesarten, 1998]
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Αυτος ερμηνευει τον θανατο.
Ο θανατος δεν σωπαινει για τιποτα.

Elias Canetti, Fliegenpein

Ευχαριστως - και γιατι οχι - θα εκανα μια εκδρομη με μια παρεα απο ολωσδιολου Κανενες. Στα βουνα φυσικα, που αλλου αλλωστε; Πως συνωθουνται αυτοι οι Κανενες μεταξυ τους, αυτα τα πολλα απλωμενα και κρεμασμενα χερια, αυτα τα πολλα ποδια, χωρισμενα απο απειροελαχιστα βηματα! Εννοειται πως ολοι ειναι με φρακο. Προχωραμε τραλαλα, ο ανεμος φυσα μεσα απο τα κενα που αφηνουμε εμεις και τα μελη μας. Στα βουνα οι λαιμοι ανοιγουν! Ειναι θαυμα το πως δεν τραγουδαμε.
Franz Kafka, Der Ausflug ins Gebirge

ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΩΛΙΑΣΜΕΝΟΣ με το μαγουλο -
σ' εσενα, ζωη

Paul Celan

Ο θανατος προσελκυει μια ενικη ρητορικη η οποια τον πολλαπλασιαζει, τον κανει να γινεται ενα ζωντανο φαινομενο, εμπειρια. Μια ενικη ευφραδεια φερνει σε γλωσσα το Ειναι προς τον θανατο. Ο θανατος δεν ειναι ενα απλο τελικο σημειο αλλα ενα μηδενικο σημειο της ζωης, οπου αυτη αρχιζει. Εχει ηδη απο παντα αρχισει να μιλα, να μουρμουριζει, να μιλα εγκαστριμυθα διαμεσου της ζωης. Τριγυρω του ανοιγουν κλαδια τα φαινομενα. [8] Κανει να ευδοκιμουν μεταφορες και μετωνυμιες. Πρωτα αυτη η αναγκαια φαινομενικοτητα κανει τη ζωη να ειναι. Ομως το φαινομενικο δεν ειναι το λαθος, δεν ειναι καποιο αντιθετο του αληθους. Το φαινομενικο δεν νοθευει απλα το Ειναι αλλα κατα εναν τροπο τον κανει να φαινεται, κι ετσι να γινεται γλωσσα. Συζηταει τον θανατο. Ο θανατος ως εμφανες φαινομενο γινεται ιστορια. Η φυση ειναι ηδη απο παντα σμιλεμενη απο την φαινομενικοτητα του θανατου. Η ακτινοβολια, ο ηχος της ευγλωττιας του, υπερκαλυπτει τη βουβαμαρα. Θα πρεπει ν' αφησουμε τον θανατο να μιλησει, να του δωσουμε τον λογο, συνειδητα η ασυνειδητα, μεχρι αυτος να μας αφαιρεσει καθε λογο, να μας κανει αδυνατη καθε εκφραση, καθε δυνατοτητα της εκφρασης, μεχρι να συντηχθει με την αδιαφορη φυση, με τη βουβαμαρα της - σ' εκεινο το αβυσσαλεο, ομως συναμα πολυ συνηθισμενο σημειο, στο τελικο σημειο που εισαγει μια απολυτη παραλυση του λογου, της ομιλιας, της γλωσσας, ενα στομωμενο τιποτα διχως καμια ευφραδεια, που θα ηταν πιο γυμνο απο τη σιωπη.
Το παρον βιβλιο διαγραφει μερικα, ομως οχι οποιαδηποτε ειδη θανατου, τουτεστιν εκεινα που μοιαζουν να βρισκονται πιο κοντα στον θανατο, πιο ομοια, αντι να τον θαμπωνουν με μια ακαμπτη φαινομενικοτητα, να τον προσεγγιζουν ασυμπτωτικα, να φωλιαζουν σ' αυτον. Θα ηταν ευφραδη συμπτωματα αυτης της ασυμπτωτικης φωλευουσας κινησης. Μια μιμηση του θανατου που ομως μεσα της διατηρει παντα μια διαφορα, μια μη ταυτοτητα, που κανονιζει καθε μεμονωμενη ρητορικη. Ολα τα μιμητικα, ασυμπτωτικα συμπτωματα παραπεμπουν σ' εκεινον τον τροπον τινα ουτοπικο τοπο οπου αφυπνιζεται Κανεις. Οι ακολουθες σκεψεις για τον θανατο ειναι καθοδον προς μια Κανενολογια.
Περισσοτερα

Φιλοσοφια του Ζεν-Βουδισμου [Philosophie des Zen-Buddhismus, 2002]
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Προλογος
Θρησκεία δίχως θεό
Κενό
Κανείς
Κατοίκηση στο πουθενά
Θάνατος
Φιλότητα
Περισσοτερα
Διγλωσσο


Πληγιασμενη απο τα ονειρα [Wundgeträumt, εμβολιμοι στιχοι στο θεατρο μουσικης δωματιου "Mondschatten" ("Ισκιος του φεγγαριου") της 
Younghi Pagh-Paan
2004]
Κολωνος. Η Αντιγονη στον Οιδιποδα:
Δικασε τους θεους,
Σκοτωσε τους.
Αδιαφοροι ειναι για τους ανθρωπους,
Αυτοι οι θεοι μας χτυπανε
πληγη στην πληγη.
Πληγιασμενη απ' τις πορειες
Πληγιασμενη απο το κλαμα
Πληγιασμενη απο τα ονειρα
Καταπληγιασμενη ειν' η ψυχη σου.
Ανασανε μες απο τις πληγες σου!
Ασε τις πληγες σου ν' ανθισουν!
Η πληγιασμενη σου κεφαλη ακομα
Δεν ειναι προσωπο του κανενα,
Ηλιος και φεγγαρι,
Του φωτος και της σκιας
Η φιλικη αλλαγη
Δεν καθρεφτιζονται πανω της.
Η ψυχη σου ειναι
Πια μονο φορτος.
Μεχρι τον θανατο
Θα την υποφερεις.
Κοψε την, την ψυχη σου.


Υπερπολιτισμικοτητα [Hyperkulturalität, 2005]
Πολιτισμός και παγκοσμιοποίηση

Κι όμως το ανθρώπινο άγχος εμπρός στο νέο είναι συχνά τόσο μεγάλο όσο το άγχος εμπρός στο κενό, ακόμα κι αν το νέο είναι το ξεπέρασμα του κενού. Γι' αυτό οι πολλοί εκείνοι βλέπουν μόνο μια αταξία χωρίς νόημα εκεί που στην πραγματικότητα ένα νέο νόημα αγωνίζεται για την τάξη του. Βέβαια ο παλιός νόμος σωριάζεται, και μαζί του ένα ολόκληρο σύστημα από παραδεδομένα μέτρα, νόρμες και συσχετίσεις. Και πάλι όμως τούτο δεν σημαίνει ότι το ερχόμενο είναι κάτι το άμετρο ή ένα μηδέν εχθρικό σε νόμους. Ακόμα και στον αδυσώπητο αγώνα παλιών και νέων δυνάμεων γεννιούνται δίκαια μέτρα και διαμορφώνονται διαστάσεις με νόημα.

Ακόμα κι εδώ είναι θεοί, και κρατούν.
Μέγα είναι το μέτρο τους.

                                   Carl Schmitt
ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΜΕ ΧΑΒΑΝΕΖΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
                                                          Where do you want to go today?
                                                          Microsoft
Ο Βρετανός εθνολόγος Nigel Barley κάποτε εξέφρασε την εικασία ότι το "αληθινό κλειδί του μέλλοντος" βρίσκεται στο ότι "βασικές έννοιες όπως ο πολιτισμός θα πάψουν να υπάρχουν". Αφού είμαστε, συνεχίζει ο Barley, "όλοι λίγο-πολύ τουρίστες με χαβανέζικα πουκάμισα". Μήπως μετά το τέλος του πολιτισμού ο άνθρωπος λέγεται "τουρίστας"; Ή μήπως επιτέλους ζούμε σ' έναν πολιτισμό που μας δίνει την ευκαιρία να ξεχυθούμε σαν χαρωποί τουρίστες στον κόσμο πέρα; Πώς μπορεί τότε να περιγραφεί αυτός ο νέος πολιτισμός;
Περισσοτερα
ΔιγλωσσοΑπο το Ο Hegel και η δυναμη [Hegel und die Macht, 2005]
Μια δοκιμη για την φιλοτητα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Δεν ειναι παντοτε αναγκαιο να ενσωματωνεται το αληθινο• ηδη αρκει να αιωρειται τριγυρω πνευματικα και να προκαλει συμφωνια οταν, σαν χτυπος καμπανας, κυματιζει σοβαρα και φιλικα μες απο τους αιθερες.
                                                                                                                                            Johann Wolfgang Goethe
Το παρον βιβλιο διερευνα την εσωτερικη ζωη της φιλοσοφιας του Hegel καθως την φωτιζει ως προς το φαινομενο της δυναμης. Η δυναμη δεν ειναι περιθωριακος δομικος λιθος του συστηματος του Hegel αλλα η εσωτερικη του συσταση. Θα πρεπει να παρουσιαστει μ' ολη της την πολυπλοκοτητα, τοσο στη λαμψη οσο και στα ορια της. Συγχρονως η διερευνηση του πνευματος του Hegel με την οπτικη της δυναμης εξυπηρετει μιαν αλλη δοκιμη. Θα καταστησει ορατες μορφες του ειναι οι οποιες, στο εκτυφλωτικο φως της δυναμης, δεν μπορουν να φανουν.
Συχνα η δυναμη εξομοιωνεται επιπολαια με καταναγκασμο, καταπιεση η βια. Σιγουρα μπορει να αποκτα καποια στοιχεια βιας. Ομως δεν εγκειται σ' αυτην. Η δυναμη που παρουσιαζεται επιβλητικη δεν ειναι αναγκαστικα και δυναμη που βιαζει. Ακριβως εκει που η σκεπη και το περιβαλλον της δυναμης καταρρεουν, ξεσπουν διαφορες μορφες της βιας, αυτη γινεται εξοφθαλμη. Η βια απομονωνει. Η δυναμη ενωνει. Της παροντικοτητας της βιας προηγειται παντα μια υποχωρηση της δυναμης. Ουτε την ελευθερια η δυναμη δεν την αποκλειει. Το μεγαλειο της δυναμης δεν δειχνεται στο οχι αλλα στο ναι,ακριβεστερα στην πολυπτυχη τροπη του οχι στο ναι. Η ιδιαιτερη μορφη εκφρασης της δυναμης δεν ειναι η διχονοια αλλα η ομονοια. Κατα τουτο διαφερει ριζικα απο την βια και την καταπιεση. Η δυναμη, παρα την λαμπροτητα και την λαμψη, μαλιστα παρα μια ορισμενη ωραιοτητα, δεν εξαντλει το ειναι. Μαλιστα το φως της καλυπτει αλλες μορφες της λαμπροτητας, η τις κανει φωτα απατηλα. Η δοκιμη επανω στην φιλοτητα ξεκινα για την αναζητηση μιας αλλης λαμψης του ειναι.
Η δυναμη χαρακτηριζει επισης μια ιδιαιτερη σχεση με τον αλλο. Καθιστα τον ενα ικανο να συνεχιζει τον εαυτο του στον αλλο. Ετσι θεσπιζει μια συνεχεια του εαυτου. Ομως δεν εχει ως προϋποθεση τη βια και την καταπιεση. Πολυ περισσοτερο η δυναμη ειναι μεγιστη εκει που ο αλλος υποτασσεται στον πρωτο ελευθερα. Η υποταγη δεν εγκειται αναγκαστικα στην καταπιεση. Ετσι η "ελευθερη δυναμη", για την οποια γινεται λογος στον Hegel, δεν ειναι οξυμωρο σχημα αλλα, τη στιγμη οπου η δυναμη ανερχεται στην υψιστη μορφη της, πλεονασμος. Ο αλλος λεει ναι στον πρωτο, που εκτεινεται προς αυτον. Το απεριοριστο του ναι ειναι η απειροστικοτητα της δυναμης. Ο δυναμικος λογος του Hegel "Εισαι σαρκα απο τη σαρκα μου" επισφραγιζει τη συνεχεια του εαυτου. Ομως ο δυναμικος λογος δεν ειναι ο τελευταιος λογος, ουτε και ο λογος
ο οριστικος. Απεναντι στον δυναμικο λογο του Hegel, ο οποιος προβαλλει ως λογος της ελευθεριας, η και ως λογος της αγαπης, το παρον βιβλιο επιχειρει να καταστησει ακουστο εναν αλλο λογο ο οποιος λαμπει παρα, και μαλιστα δια της απουσιας της δυναμης. Στρεφεται προς εναν λογο φιλικο.
Περισσοτερα (διγλωσσο)


Από το Τι είναι δύναμη; [Was ist Macht?, 2005]
Δύναμη είναι η ικανότητα του εμβίου όντος, εν μέσω πολλών και ποικίλων διαπλοκών να μην χάνει τον εαυτό του στο άλλο, μα μέσα από αρνητικές εντάσεις να έχει τη συνέχεια του εαυτού του. Είναι »η δυνατότητα της αυτοκατάφασης παρά την εσωτερική και εξωτερική άρνηση«. Αντίθετα όποιος δεν είναι ικανός να μένει στην άρνηση, να την εγκλείει στον εαυτό του, έχει μόνο μικρό δυναμικό του είναι. Έτσι, ως προς το δυναμικό του είναι, >θεός< και νευρωτικός είναι αντίθετοι μεταξύ τους: »Ο νευρωτικός χαρακτηρίζεται από το ότι μπορεί να εγκλείει στον εαυτό του λίγο μη είναι μόνο• εμπρός στον κίνδυνο του μη είναι καταφεύγει στο μικρό, στενό του κάστρο. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να φέρει εντός του μη είναι σε περιορισμένο βαθμό, ο δημιουργικος άνθρωπος σε μεγάλο και ο θεός, συμβολικά, σε άπειρο βαθμό. Η αυτοκατάφαση ενός όντος παρά το μη είναι, είναι η έκφραση του δυναμικού του είναι του. Μ' αυτά φτάσαμε στη ρίζα της σύλληψης της δύναμης.«
Περισσοτερα
(διγλωσσο)


Αφορισμοι
Ακριβως η εφεση χανει τον δρομο.
*
Η ευτυχης ημερα ειναι η βαθια καθ-ημερα που ησυχαζει στον εαυτο της.
*
Η κενοτητα ειναι το ανοιχτο που επιτρεπει μια αμοιβαια διεισδυση. Θεσπιζει φιλοτητα.
*
Καθε αναζητηση ενος ιδιαιτερου Επεκεινα κανει καποιον να ξεφευγει απο τον δρομο.
*
Το νερο ειναι ... των σοφων σωμα και πνευμα.


Απο το Καλη διασκεδαση [Gute Unterhaltung, 2007]
Μια αποδομηση της ιστοριας των παθων στη Δυση
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Προλογος
Γλυκος σταυρος
Ονειρα πεταλουδων
Για το λουσσο
Satori
Το Ειναι ως παθη
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Χαρακτηριστικο της ειναι τα παθη. Η μουσικη δεν πασχει μεσα στον ανθρωπο, δεν παιρνει μερος στις ιδιες τις πραξεις και στις συγκινησεις του: υποφερει γι' αυτον [...]. Η μουσικη εναποθετει σωματικα [...] στους ωμους του ανθρωπου τα παθη που επιφυλασσουν τ'αστρα γι' αυτον.
Theodor W. Adorno
Το γραψιμο ως μορφη προσευχης
Franz Kafka

Σημερα, με την απανταχου παρουσια της διασκεδασης, κανει την εμφανιση του κατι το θεμελιακα νεο. Δρομολογειται μια βασικη μεταβολη της εννοησης του κοσμου και της πραγματικοτητας. Στην εποχη μας η διασκεδαση αναδεικνυεται σ' ενα νεο παραδειγμα, μαλιστα σε μια νεα φορμουλα του Ειναι, η οποια κρινει τι εχει θεση στον κοσμο και τι οχι, μαλιστα τι ειναι καν. Ετσι η ιδια η πραγματικοτητα εμφανιζεται ως ιδιαιτερη πραγματωση της διασκεδασης.
Η καθολικοποιηση της διασκεδασης εχει ως επακολουθο εναν ηδονιστικο κοσμο, ο οποιος ερμηνευεται απο τον κοσμο των παθων ως παρακμη, ως κατι μηδαμινο, μαλιστα ως μη-ειναι και υποβαθμιζεται. Ομως κατα βαση παθη και διασκεδαση δεν ειναι τελειως διαφορετικα. Η απολυτη ανοησια της διασκεδασης γειτνιαζει οντως με το απολυτο νοημα των παθων. Το χαμογελο του τρελλου εχει μια αποκοσμη ομοιοτητα με το παραμορφωμενο απο τον πονο προσωπο του homo doloris. Αυτο το παραδοξο ειναι που θα παρακολουθησουμε.
Περισσοτερα (Η μεταφραση ατελης)

Απ-oυσια [Abwesen, 2007]
Πoλιτισμος και φιλoσoφια τnς Απω Αvατoλης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Προλογος
Ουσια και απ-ουσια - Κατοικηση πουθενα
Κλειστο και Ανοιχτο - Χωροι της απ-ουσιας
Φως και σκια - Αισθητικη της απ-ουσιας
Γνωση και βλακεια - Καθοδον προς τον παραδεισο
Στερια και θαλασσα - Στρατηγικες της νοησης
Πραξη και συμβαν - Περαν ενεργητικου και παθητικου
Χαιρετισμος και υποκλιση - Φιλοτητα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μια χωρα οπου καποιος που λεει 'εγω' βυθιζεται γοργα μεσα στη γη.
Elias Canetti
Στη Δυση για πολυ καιρο το ξενο ηταν αντικειμενο βιαιου αποκλεισμου η ιδιοποιησης. Δεν ηταν παρον στο εσωτερικο του δικου. Και σημερα; Υπαρχει ακομα το ξενο; Σημερα κανεις τεινει να αφεθει στην πιστη πως καπου ολα μοιαζουν μεταξυ τους. Ετσι το ξενο και παλι εξαφανιζεται στο εσωτερικο του δικου. Ισως δεν θα ηταν κακο να πιστεψει κανεις πως οντως υπαρχει εκεινη n χωρα "οπου καποιος που λεει "εγω" βυθιζεται γοργα μεσα στη γη". Ειναι ιαματικο να κρατησει κανεις για τον εαυτο του εναν ελευθερο χωρο για το ξενο. Αυτο επισης θα ηταν εκφραση της φιλοτητας, η οποια καθιστα δυνατο και το οτι κανεις γινεται αλλιως ο ιδιος.1 Το παρον βιβλιο παρουσιαζει εναν ξενο πολιτισμο, εναν πολιτισμο της απ-ουσιας, o οποιος στους κατοικους του δυτικου πολιτισμου, που ειναι προσανατολισμενος στην ουσια, θα φανει πολυ παραξενος.
Περισσοτερα


Απο το Ευωδια του χρονου [Duft der Zeit, 2009]
Ενα φιλοσοφικο δοκιμιο για την τεχνη της σχολης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Προλογος
Λαθος χρονος
Χρονος χωρις ευωδια
(Ταχυτητα της ιστοριας)
(Απο την εποχη του εμβατηριου στην εποχη του βομβου)
(Παραδοξοτητα του παροντος)
(Ευωδατος κρυσταλλος του χρονου)
(Εποχη του αγγελου)
Ευωδατο ρολοϊ: μια συντομη παρεκβαση στην αρχαια Κινα
(Κυκλιος χορος του κοσμου)
(Η οσμη του ξυλου της βαλανιδιας)
Η βαθια πληξη
Vita contemplativa
Ι. Μια συντομη ιστορια της σχολης
(2. Διαλεκτικη κυριου και δουλου)
(3. Vita activa, η περι της ζωης της δρασης)
4. Η vita contemplativa, η περι της στοχαστικης ζωης
Οπισθοφυλλο
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η σημερα υφισταμενη κριση του χρονου δεν καλειται επιταχυνση. Η εποχη της επιταχυνσης ηδη εχει περασει. Ο,τι σημερα αντιλαμβανομαστε ως επιταχυνση ειναι μονο ενα απο τα συμπτωματα του διασκορπισμου του χρονου. Η σημερινη κριση του χρονου αναγεται σε μια δυσχρονια που οδηγει σε ποικιλλες διαταραχες και παρανοησεις του χρονου. Στον χρονο λειπει ενας ρυθμος που να βαζει σε ταξη. Ετσι ξεφευγει απο το μετρο. Η δυσχρονια κανει τον χρονο τροπον τινα να σβουριζει. Η αισθηση πως η ζωη επιταχυνεται, στην πραγματικοτητα ειναι μια αντιληψη του χρονου που σβουριζει ατακτα.
Η δυσχρονια δεν ειναι το αποτελεσμα της επιτεταμενης επιταχυνσης. Υπευθυνη για την επιταχυνση ειναι προπαντων η ατομικοποιηση του χρονου. Σ' αυτην αναγεται και η αισθηση πως ο χρονος περνα πολυ πιο γοργα απο παλιοτερα. Λογω του χρονικου διασκορπισμου δεν ειναι δυνατη καμια εμπειρια της διαρκειας. Τιποτα δεν συγκρατει τον χρονο. Η ζωη δεν εμπεδωνεται πλεον στο μορφωμα της ταξης, η στις συντεταγμενες που θεσπιζουν μια διαρκεια. Φευγαλεα κι εφημερα ειναι και τα πραγματα με τα οποια κανεις ταυτιζεται. Ετσι κανει γινεται ριζικα παροδικος ο ιδιος. Η ατομικοποιηση της ζωης συμβαδιζει με μια ατομιστικη ταυτοτητα. Κανεις εχει μονο τον εαυτο του, το μικρο εγω. Κανεις τροπον τινα αδυνατιζει ως προς χωρο και χρονο, μαλιστα ως προς κοσμο, ως προς συνειναι. Η ανεχεια ως προς κοσμο ειναι δυσχρονικο φαινομενο. Κανει τον ανθρωπο να συρρικνωνεται στο μικρο του σωμα, το οποιο προσπαθει να κραταει υγιες μ' ολα τα μεσα. Αφου αλλιως δεν εχει απολυτως τιποτε. Η υγεια του ευθραυστου κορμιου του υποκαθιστα κοσμο και θεο. Τιποτα δεν διαρκει περαν του θανατου. Ετσι σημερα πεφτει σε καποιον ιδιαιτερα βαρυ να πεθανει. Και γερναει διχως να γινει γερος.
Το παρον βιβλιο παρακολουθει ιστορικα και συστηματικα τις αιτιες και τα συμπτωματα της δυσχρονιας. Ομως συλλογαται και τις δυνατοτητες μιας αναρρωσης. Εδω αναζητουνται μεν ετεροχρονιες η ουχρονιες, ομως η παρουσα μελετη δεν περιοριζεται στην ανευρεση και στην αποκατασταση αυτων των ασυνηθιστων η μη καθημερινων τοπων της διαρκειας. Πολυ περισσοτερο μεσω μιας ιστορικης ανασκοπησης εφισταται προοπτικα η προσοχη στο οτι η ζωη, μεχρι και την καθημερινοτητα, πρεπει να παρει αλλη μορφη ωστε να αποσοβηθει εκεινη η κριση του χρονου. Δεν πενθειται η εποχη της αφηγησης. Το τελος της αφηγησης, το τελος της ιστοριας δεν χρειαζεται να συνεπιφερει ενα χρονικο κενο. Πολυ περισσοτερο διανοιγει τη δυνατοτητα ενος χρονου ζωης που βγαινει διχως θεολογια και τελεολογια, που και παλι εχει μια ευωδια δικη του. Ομως προϋποθετει μια αναζωογονηση της vita contemplativa.
Η σημερινη κριση του χρονου συσχετιζεται πρωτευοντως με την απολυτοποιηση της vita activa. Αυτη οδηγει σε μια επιταγη της εργασιας η οποια υποβαθμιζει τον ανθρωπο σε animal laborans. Η υπερκινητικοτητα της καθημερινοτητας αφαιρει απο την ανθρωπινη ζωη καθε στοιχειο στοχαστικοτητας, καθε ικανοτητα να εχεις καιρο. Οδηγει σε απωλεια κοσμου και χρονου. Οι λεγομενες στρατηγικες επιβραδυνσης δεν παραμεριζουν αυτην την κριση του χρονου. Μαλιστα συγκαλυπτουν το ιδιως προβλημα. Αναγκη ειναι μια αναζωογονηση της vita contemplativa. Η κριση του χρονου θα εχει ξεπεραστει πρωτα την στιγμη που η vita activa στην κριση της προσλαβει και παλι την vita contemplativa εντος της.
Περισσοτερα


Περι φαντασματων και αλλων απουσιαζοντωνμ [About ghosts and other absentees. Στη ζωγραφικη συλλογη της Moki "How to disappear", 2010]
Περισσοτερα


Κοινωνια της κοπωσης [Müdigkeitsgesellschaft, 2010]
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η νευρωνικη βια
Περαν της κοινωνιας της πειθαρχιας
Η βαθια πληξη
Vita activa
Παιδαγωγικη του βλεμματοσ
Η περιπτωση bartleby
Κοινωνια της κοπωσης
Πισω αυτι
Οπισθοφυλλο


Απο το Τοπολογια της βιας [Topologie der Gewalt, 2011]
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρωτο Μερος. ΜΑΚΡΟΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
1. Τοπολογια της βιας
2. Αρχαιολογια της βιας
3. Ψυχη της βιας
4. Πολιτικη της βιας
Δευτερο Μερος. ΜΙΚΡΟΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
4. Βια της διαφανειας
5. Το medium ειναι mass-age
6. Ριζωματικη βια
Περισσοτερα


Κοινωνια της διαφανειας [Transparenzgesellschaft, 2012]
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Κοινωνια του θετικου
Κοινωνια της εκθεσης
Κοινωνια του εμφανους
Κοινωνια πορνο
Κοινωνια της επιταχυνσης
Κοινωνια του ενδομυχου
Κοινωνια της πληροφοριας
Κοινωνια της αποκαλυψης
Κοινωνια του ελεγχου
Περισσοτερα

Προθανατια αγωνια του ερωτα [Agonie des Eros, 2012]
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Melancholia
Να μην μπορεις να μπορεις
Η απλως ζωη
Πορνο
Φαντασια
Πολιτικη του ερωτος
Το τελος της θεωριας
Περισσοτερα

Παρακαλω κλειστε τα ματια. Στην αναζητηση ενος αλλου χρονου. [Bitte Augen schliessen. Auf der Suche nach einer anderen Zeit]
Σ' αυτο το φιλοσοφικο δοκιμιο της ζωης ο Byung-Chul Han παρακολουθει το ερωτημα γιατι σημερα δεν υπαρχει κανενα τελος. Το κλεισιμο των ματιων δεν ειναι κλεισιμο της ημερας αλλα μονον συμπτωμα της εξαντλησης.
Περισσοτερα

Σχολιο στην συνεντευξη του Byung-Chul Han στην Zeit
"Tut mir leid, aber das sind Tatsachen" ["Λυπαμαι, ομως αυτα ειναι τα δεδομενα"]  • Ιατρειο Θεσσαλονικης

Πλατεια Ναυαρινου 6, 54622

2310271768

Πλ. Ναυαρινου.PNG


  • Ιατρειο Αθηνων

Πλουταρχου 48-50, 10676

2107213534

Ιατρειο Αθηνων.PNG


  • E-mail

kon.gemenetzis@gmail.com


  • Website

www.gemenetzis.gr

 

 

 

12 Μαϊου 2015 χιλιες φορες πεθαινει


s19.jpg

Moki, Paintings on canvas

Με το πρωτο βημα εξω: ο πρωινος βουνισιος αερας, η μυρωδια του χορτου, των λουλουδιων. Διαχεομαι μεσα τους.

Οποιος πεθανει σημερα, χιλιες φορες πεθαινει.

Στο φως των παραπανω θα πει: Οποιος χαθει σ' αυτον τον αερα και σε τουτες τις μυρωδιες, ζει εναν θανατο χιλιες φορες μεγαλυτερο. Και γιατι αυτος ο θανατος ειναι χιλιες φορες μεγαλυτερος; Γιατι τον ζεις. Γι' αυτο στην Απω Ανατολη λεγεται "Μεγαλος Θανατος".

Καποτε ο δασκαλος Hui-tang πηγε με τον λαϊκο Huang-chan-gu στα βουνα. Ξαφνου πνεει μια ευωδια καταπανω τους. Ο Hui-tang ρωτησε: "Νοιωθεις το αρωμα της ρεζεντας;" Οταν ο Huang-schan απαντησε καταφατικα, ο Hui-tang του ειπε: "Δεν εχω να σου κρυψω τιποτα."

Ο δασκαλος δεν εχει να κρυψει τιποτα, οχι επειδη δεν κρατα μυστικα. Στην ευωδια της ρεζεντας που ερχεται καταπανω του, χανεται. Χιλιες φορες πεθαινει. Ζει εναν μεγαλο θανατο. Και δεν εχει να κρυψει τιποτα γιατι ενας νεκρος εχει αποβαλει καθε εσωτερικοτητα.


Ο ψυχοθεραπευτης οδωνει μια συνομιλια που ισως επιτρεψει στον συνομιλητη του να φυγει απο εναν βασανιστικο τροπο ζωης.
Προς τουτο πρεπει να ειναι ο ιδιος φευγατος.

PA050050.JPG

Το πιατο ανεγγιχτο

Η αμμος στεγνη

Η γατα μου κατω στο χωμα

Ταφος2.JPGΑποσπασματα (εν μερει σχολιασμενα)

Απο το
Οι επιρρεπεις σε ατυχηματα
Η ψυχοθεραπευτικη διαδικασια

Απο το
Ταξιδι ενος ψυχιατρου στην Ινδια

Απο Το
Συναντηση και αντιπαραθεση με τον εαυτο στην ενοχη και στη συνειδηση

Απο το "Βασικο διαγραμμα της Ιατρικης και της Ψυχολογιας"
Ενοχη
Ο ανθρωπος-Ρολοϊ

Dialogue between Prof. Medard Boss and Prof. Dongshick Rhee

Δημοσια επιστολη στον Heidegger

Απο το Πρακτικη της Ψυχοσωματικης

Αναφορες

Βιβλιοκρισια: "
Von der Spannweite der Seele" (Γερμανικα)

Μια αλληλογραφια με τον Boss

Επι την απειρον θαλασσα των ονειρων (Ραδιοφωνικη συνεντευξη σε 4 μερη με αφορμη τη δημοσιευση του βιβλιου "Το ονειρο"). Μερος 3.

"Το ονειρο"
, σσ. 42-52

Αλλες παραπομπες στον BossΠΡΟΣΩΠΑ> INTERVIEW ::03 Απριλίου 2015

Κώστας Γεμενετζής: Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα μπαίνει στο μικροσκόπιο του Ψυχαναλυτή πριν συναντήσει την τέχνη

Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση τη σεξουαλική μας ζωή; Τι θέλουν οι γυναίκες από το σεξ; Γερνάει ο έρωτας; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία ο Ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής δίνει μια πρώτη απάντηση, μιλώντας στο allyou.gr

Ο ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το μεταπτυχιακό του, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφίας, το έκανε στο Πανεπιστήμιο του Tubingen με υποτροφία της DAAD.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1984 κι ενώ έχει ήδη διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στην ψυχιατρική κλινική Dr. Binswanger Sanatorium Bellevue στην Ελβετία, ασκεί θεραπευτική και εκπαιδευτική δραστηριότητα με σεμινάρια και εποπτείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από το 2009 είναι Πρόεδρος της IFDA.


 

Το allyou.gr συνάντησε τον Κώστα Γεμενετζή στα πλαίσια της Συνέντευξης Τύπου, για το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και Αναπαραγωγής. Η συζήτηση μαζί του  μας έδωσε την ευκαιρία να βγούμε από τα αδιέξοδα πριν τα συζητήσουμε ανοιχτά, πριν η σεξουαλικότητα συναντήσει την επιστήμη, την τέχνη, την κοινωνία.


Οι άνθρωποι ως φυσικά όντα γεννήθηκαν με το σεξ, μαθαίνουν να ικανοποιούν τις ηδονές τους με αυτό. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούν φαντασιώσεις. Είναι αναγκαίες ή μεμπτές τελικά;

Δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε μεμπτές. Αναγκαίες δεν είναι οι φαντασιώσεις, γιατί φυσικά και μπορούν να λείπουν. Μεμπτές δεν είναι γιατί ο ψυχαναλυτής δεν είναι κριτής. Και, όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, ο ψυχαναλυτής δεν έχει μια εικόνα του "φυσιολογικού" που θα λειτουργούσε κάπου ως 11η εντολή, ως ηθική επιταγή για το πώς πρέπει να ζούμε.

Αυτό πάντως που θα μπορούσα να πω είναι ότι εκεί που στην διάρκεια του σεξ έρχεται, ή προκαλείται, μια φαντασίωση, κανείς βρίσκεται μισός στον ερωτικό του σύντροφο και μισός σ' εκείνον/εκείνη που φαντασιώνει. (Ισχύει και για την προβολή ενός πορνό που ντοπάρει τους συντρόφους για να "ανάψουν") Τότε ο ένας δεν δίνεται στον άλλο. Μένει, σε άλλοτε άλλον βαθμό, κλεισμένος στον εαυτό του. Η ερωτική πράξη γίνεται αυτοερωτική και καταντά αμοιβαίος αυνανισμός.

Λένε πως το σεξ δεν είναι για πάντα. Σε ποια ηλικία πεθαίνει λοιπόν ο έρωτας;

Αυτό ποικίλλει πολύ και δεν μπορεί να δοθεί απάντηση που να ισχύει για όλους. Σημασία έχει το πώς κανείς θα δεχτεί αυτό το τέλος. Πολλές φορές δεν το δέχεται. Υπάρχει μια βουλιμία του "κι άλλο!", και έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που αποσκοπεί στο να την ικανοποιήσει, όπου το viagra είναι από τα πιο αθώα εργαλεία στο οπλοστάσιο. Οφείλεται στο ότι κανείς δεν ξέρει πια να γερνάει, να βλέπει την ζωή του να φθίνει. Θα το πολεμήσει μέχρι τέλους. Και όταν έρθει το τέλος, και κάποτε θα έρθει αφού "οἱ Μῆδοι ἐπιτέλους θὰ διαβοῦνε" (Καβάφης, Θερμοπύλες), τούτο βιώνεται ως η ολική καταστροφή.

Όσο περισσότερο απελευθερωνόμαστε από τα ταμπού ως κοινωνία, τόσο πιο πολύ φυλακιζόμαστε στα "πρέπει" της σεξουαλικής μας ζωής και γινόμαστε αυτόματα παρατηρητές της και όχι πρωταγωνιστές. Συμφωνείτε;

Στα "πρέπει" της σεξουαλικής μας ζωής ανήκει ότι η στύση του άντρα αποκτά τον χαρακτήρα επίδοσης και ο οργασμός της γυναίκας χαρακτήρα ολοκλήρωσης. Όποιος/όποια δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια είναι loser. Έτσι κανείς εξολισθαίνει σε μια κατάσταση όπου αναλαμβάνει να μανατζάρει τη σεξουαλικότητά του ο ίδιος. Έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη φιλολογία και παραφιλολογία για τεχνικές καλής στύσης και καλού οργασμού. Η ηδονή παύει να είναι δώρο. Γίνεται επίτευγμα.

Μια παρωδία της υπόθεσης υπάρχει σε μια σκηνή από το Bananas (1971) του Woody Allen: Οι νεόνυμφοι ετοιμάζονται για την πρώτη νύχτα του γάμου που θα συμβεί εμπρός σε κοινό και τηλεόραση εν είδει αθλητικού αγώνα, όπου ο γαμπρός μπαίνει στο δωμάτιο σαν μπoξέρ και στην συνέντευξη που ακολουθεί λέει: "l've been training very hard for this." (Το σενάριο της σκηνής εδώ).

Η ψυχανάλυση είναι απελευθερωτική ή θεραπευτική διαδικασία;

Το θεραπευτικό της ψυχανάλυσης συνίσταται ακριβώς σε μια απελευθέρωση! Αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, ανάλογα με την περίσταση. Μπορεί να είναι μεταξύ άλλων:

- Ανακάλυψη και πραγμάτωση δυνατοτήτων που ήταν άγνωστες

- Λύσιμο από αμφιθυμίες, διλήμματα, αδιέξοδα

- Άνοιγμα μιας ζωής συρρικνωμένης από φοβίες, άγχη, κατάθλιψη

Σε αντίθεση με ψυχοθεραπείες υποστηρικτικού-συμβουλευτικού τύπου, η απελευθέρωση της ψυχανάλυσης συμβαίνει μέσα από μια αλλαγή που δεν είναι μόνο αλλαγή της συμπεριφοράς, αλλά καταρχήν απελευθέρωση της ίδιας της ύπαρξης.

 

Φαινομενολογια του οργασμου
[2ο Μεσογειακό Συνέδριο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας / Αναπαραγωγής, Απριλιος 2015, Αθηνα]
[Το κειμενο με υποσημειωσεις εδω]

Το ποιημα του Αρχιλοχου απο τον 7ο αιωνα π.Χ., γνωστο ως "Επωδη της Κολωνιας", ξεκινα με τον ποιητη που μιλα με μια κοπελα και την προκαλει. Τελειωνει ως εξης:

… κι αρπαξα την παρθενα την πλαγιασα στα ανθισμενα λουλουδια

την τυλιξα σε μαλακο μανδυα αγκαλιασα τον λαιμο της

που ειχε ακινητησει σαν απο ελαφακι κυνηγημενο

ψηλαφησα τα στηθη της απαλα

οπου αυτη αποκαλυψε το νεαρο της δερμα και την ηβη της προβαλε

κι εγω σφιγγοντας πανω μου το ωραιο της σωμα

χαϊδευοντας το ξανθο τριχωμα αφησα το λευκο μενος,

λευκ]ὸν ἀφῆκα μένος… Το λευκὸν μένος: το σπερμα. Η λεξη μένος συγγενευει με το ρημα μαινομαι, που θα πει: περιερχομαι εκτος εαυτου. Εκ-σταση. Για ο,τι σημερα εμεις ονομαζουμε "οργασμο" φαινεται πως οι Αρχαιοι δεν ειχαν δικη τους, ιδιαιτερη λεξη. Το ρημα ὀργάω σημαινει ετοιμαζομαι να γεννησω κατι, να φερω κατι στο φως - το δεντρο που παει να ξεπεταξει λουλουδια, η μολυσμενη πληγη που ειναι ετοιμη να πυορροησει. Ομως και τα κολπικα υγρα, και το ανδρικο σπερμα, αναβλυζουν οπως βγαινουν τα λουλουδια απο τα κλαδια και το πυον απο την πληγη. Ειδικοτερα στα ανθρωπινα πραγματα ὀργάω σημαινει ανυπομονω, ετοιμαζομαι, διεγειρομαι. Σαπφω:

Γιατι, αρκει να σε κοιταξω εστω για μια στιγμη, και λεξη δεν ανεβαινει στα χειλη μου, η γλωσσα μου, σπασμενη, βυθιζεται στη σιωπη, αμεσως μια λεπτη φλογα περνα κατω απο το δερμα μου, τα ματια μου παυουν να βλεπουν το παραμικρο και τ᾽ αυτια μου αρχιζουνε να βουιζουν. Ιδρωτας με πλημμυριζει και τρεμουλο με συνεπαιρνει ολοκληρη, γινομαι πιο χλωμη κι απο τη χλοη, και, στο σκοτισμενο μου λογικο, μου φαινεται πως παω να ξεψυχησω.

"...μια λεπτη φλογα περνα κατω απο το δερμα μου…" τραγουδα η Σαπφω. Οπως το σπιτι που πιανει φωτια και σε διωχνει, πρεπει να το αφησεις, ετσι κι εδω καιγεσαι ο ιδιος, πρεπει να φυγεις απο το σπιτι του εαυτου, ειναι το, με μια εκφραση του Πλατωνα, ερωτικον ομμα, η οψη του ερωμενου, που το πυρπολει. Σε αναγκαζει να εγκαταλειψεις το κλεισιμο στον εαυτο και να εκ-στασιαστεις στον Αλλο, που μονος αυτος, αν του δοθεις, αν σου δοθει, μπορει να κατασβεσει τη φλογα.

Ο οργαζων, βγαινοντας απο τον εαυτο του, μεταμορφωνεται. Ο οργασμος συμβαινει ως μεταμορφωση, ως μεταβαση σε μια αλλη μορφη. Γραφει ο γαλλος φιλοσοφος Alexandre Lacroix:

Πριν απο τη συνουσια το προσωπο μεταμορφωνεται
bild3-picasso-29566308.jpg
Οσο μεγαλη και να 'ναι η εμπιστοσυνη, η η ηδονη μεταξυ των συντροφων, τα βλεμματα παντα τα διαπερνα ενας φοβος, η μια βουλιμια, μια νευρικη συσπαση. Αμεσως πριν απο τη διεισδυση κυριαρχει ενταση, συγκεντρωση των ανταγωνιστικων δυναμεων. Αγαπη και αποπλανηση εγγραφουν επανω τους ενα ολοσωμο τατουαζ πολεμου.
Στη συνουσια μετεχουν η ορμη του κυνηγου κι ενα κρυφο ενστικτο αρπακτικου ζωου..

Dream-of-the-Fisherman's-Wife-large.jpg

Το δυναμικο της ανδρικης φυσης εγκειται στη διεισδυση. Ειναι ιδιον του αντρα να ξανοιγεται σε στερια και σε θαλασσα και σε νεα πεδια δρασης, να εξερευνα το αγνωστο, να κατακτα τη γυναικα, να ρισκαρει ακομα και τη ζωη του, να κανει πολεμο. Ψαραντωνης, Εχω μια τιγρη μεσα μου:

Ψαραντώνης - Τίγρη - snapshot.jpg
Όρη, λαγκαδια και γκρεμνα με σπρωχνει να περασω,

για να την αγκαλιασω

στον πιο τρελο χορο,

κι οταν τις κρυες τις βραδιες θυμαται τα κλουβια της,

μου δινει την προβια της

για να τηνε φορω.

Η γυναικεια φυση τωρα μπορει να αποδοθει μεσα απο μια, κρητικη και παλι, μαντιναδα:

Δυναμη πο 'χει η κοπελια

στον αφαλο απο κατω

βανει το φιδι ζωντανο

και βγανει το ψοφατο.

ZmurkoFranciszek_Sinnenrausch.png
Η δυναμη της γυναικας ειναι η ιδιοτητα καθε νεου, καθε "παρθενου" τοπου στον οποιο ο ανδρας διεισδυει, τον οποιο διακορευει, να γινεται οικειος, να γινεται οικος και σπιτικο, ο αντρας να εξημερωνεται μεσα του, να "ψοφαει". Η φυση της γυναικας αποτυπωνεται αρχετυπικα στη φιγουρα των Σειρηνων που σαγηνευουν τον αντρα, τον ελκυουν στον παραδεισενιο τοπο και στην αγκαλια τους, και τον λιωνουν.

Ο Ανδρεας Εμπειρικος βλεπει την ερωτικη συνευρεση, μεταξυ πολλων αλλων, στην εικονα του υπερωκεανιου που διακορευει τη θαλασσα:

Αφρός- Ανδρέας Εμπειρίκος.jpg
Ω υπερωκεανειον τραγουδας και πλεχεις

Στις τροχιες των βαθυπτυχων οργωματων

Που λαμπουν στο κατοπι σου σαν τροχιες θριαμβου

Αυλακες διακορευσεως χναρια ηδονης που ασπαιρουν

Μεσ’ στο λιοπυρι και στο φως η κατω απο τ’ αστερια

Οταν οι στροφαλοι γυρνουν πιο γρηγορα και σπερνεις

Αφρο δεξια κι αφρο ζερβα στο ριγος των υδατων.

Η ανασα. Lacroix και παλι:

13 Προφανεστατα η συνουσια ειναι μια μεγαλη οπερα της ανασας. Η αναπνοη των συντροφων φουντωνει ολο και περισσοτερο, μεχρι να καταλαβει ολον τον ηχοχωρο. Γινεται θρηνος, κραυγη, κλαψουρισμα, αποκριση - επιδειξη των φωνητικων χορδων, εκρηξη των θωρακικων κοιλοτητων, παρελαση των πνευμονων. Αδυνατο να παρασυρεις τον αλλο στην κορυφωση, να βρεις το σωστο τεμπο, αν δεν ακολουθησεις προσεκτικα την αλλαγη της εισπνοης και της εκπνοης του, αν δεν καταφερεις να φωλιασεις στις μετατροπιες του διαφραγματος του.

Στο κλαμα μερικες φορες λεμε οτι κανεις "αναλυθηκε σε δακρυα". Θα πει: εγινε ολος δακρυα. Εκ-σταση, οπου ο εαυτος αποσταζεται στα ματια, που πλεον δεν βλεπουν, αλλα παροχετευουν τον εαυτο, ως δακρυα, προς τα εξω. Ετσι στον οργασμο: τα κορμια κορυφωνονται στα γεννητικα οργανα. Η υπαρξη γινεται πεος, γινεται κολπος.
Πεος1.jpg

Οι σπασμοι. Στον αντρα συνοδευονται κατα κανονα απο την εξωθηση του σπερματος. Θα ελεγες οτι οι παλινδρομικες κινησεις που προηγουνται, και απο τους δυο συντροφους, αυτο προσκαλουν, επικαλουνται, προετοιμαζουν. Τα σωματα οργαζουν, οργαζονται, οι υπαρξεις εξ-ιστανται, αναλυονται, τωρα οχι σε δακρυα αλλα στο χυμα της ερωτικης τους συνευρεσης.

Η αναλυση στο χυμα ειναι η ηδονη. Η γερμανικη λεξη για την ηδονη, Lust, συγγενευει ετυμολογικα με το στερητικο μοριο los, εν μερει αναλογο του δικου μας στερητικου αλφα, η του πρωτου συνδετικου απο-. Η ηδονη ειναι κενωση, αδειασμα, που δεν αφηνει καποιον στην ερημο του μηδενος αλλα ολοκληρωνει την εκ-σταση με μια τελικη μεταμορφωση, αυτην τη φορα μεταμορφωση στο αμορφο: εκκενωνει το σπιτι, την επικρατεια του εαυτου, απαλειφει το αποτυπωμα του και τον απολυει σε ενα ηδυ, γλυκο τιποτα. Ο Freud το συλλαμβανει απο μακρια με την αχαρη, επιστημονικοφανη εκφραση "αποφορτιση των ορμων". Η ερωτικη συναντηση, αν ειναι αποφορτιση, τοτε αποφορτιζει απο τον φορτο του ιδιου του εαυτου. Θυμαμαι μια γυναικα στη Ζυριχη που ελεγε οτι ποτε δεν ενοιωθε τοσο αναλαφρα οσο οταν ειχε εναν αντρα ξαπλωμενο επανω της.

Καποιες φορες η ηδονη αποκτα σχεδον θρησκευτικη διασταση. Leonard Cohen - Light As The Breeze / Αναλαφρη σαν αερακι

Cohen.jpg
Στεκει εμπρος σου γυμνη

μπορεις να το δεις, μπορεις να το γευτεις

κι ερχεται κατα σενα αναλαφρη σαν αερακι

(και αργοτερα)

Ετσι γονατισα στο δελτα,

στο αλφα και στο ωμεγα

στην κοιτη του ποταμου και των θαλασσων

και σαν ευλογια που ερχεται απο τα ουρανια

για κατι σαν ενα δευτερολεπτο

ιαθηκα και η καρδια μου

γαληνεψε.

Το μπαλετο του Béla Bartók με τον τιτλο Ο θαυμαστος μανταρινος απο το 1924 αφηγειται την εξης ιστορια:

Στο διαμερισμα ενος φτωχικου προαστιου τρεις αλητες αναγκαζουν μια κοπελα να προσελκυσει αντρες απο τον δρομο για να τους ληστεψουν. Οι δυο πρωτοι ειναι φτωχοι και τους πεταν εξω. Η γυναικα πηγαινει και παλι στο παραθυρο και ξεκινα τον χορο της. Στον δρομο στεκει τωρα μια αλλοκοτη μορφη, που συντομα ακουνε να ανεβαινει τη σκαλα. Οι αλητες κρυβονται και ενας μανταρινος στεκει στην πορτα ασαλευτος. Οι αλητες βαζουν τη γυναικα να τον παρασυρει κοντα της. Αυτη ξεκινα εναν αλλο ηδυπαθη χορο και το παθος του μανταρινου ολο και μεγαλωνει. Ξαφνικα πεταγεται και την αγκαλιαζει. Παλευουν. Αυτη, κατατρομαγμενη, ξεφευγει. Ο μανταρινος την κυνηγα. Οι αλητες ορμουν επανω του, του αφαιρουν τα τιμαλφη του και προσπαθουν να τον πνιξουν κατω απο μαξιλαρια και κουβερτες. Αυτος παντως συνεχιζει να εχει το βλεμμα του στυλωμενο στη γυναικα. Τρεις φορες τον καρφωνουν μ' ενα σκουριασμενο λεπιδι, σχεδον πεφτει κατω, ομως και παλι ριχνεται στη γυναικα. Οι αλητες τον αρπαζουν και παλι και τον κρεμανε απο τον γαντζο μιας λαμπας. Η λαμπα πεφτει και βυθιζει το δωματιο στο σκοταδι, και το σωμα του μανταρινου αρχιζει να λαμπει με ενα αποκοσμο κυανοπρασινο χρωμα.
Mandarin.jpg
Οι αλητες και η γυναικα κατατρομαζουν. Ξαφνικα η γυναικα ξερει τι πρεπει να κανουν. Λεει στους αλητες να τον λυσουν. Ο μανταρινος ριχνεται στη γυναικα και παλι, κι αυτην την φορα τουτη δεν αντιστεκεται, κι αγκαλιαζονται. Καθως
ο ποθος του μανταρινου ικανοποιειται, οι πληγες του αρχιζουν να αιμορραγουν, και πεθαινει.

Μηπως εδω αιμορραγια και εκσπερματωση ταυτιζονται; Μηπως ο μανταρινος, στις επιθεσεις των αλητων, ειναι ατρωτος γιατι ακριβως, οργαζοντας, βρισκεται εκτος εαυτου; Οπως δειχνει το αποκοσμο κυανοπρασινο χρωμα που αναδυει; Μηπως, στην οργαζουσα εκ-σταση, βρισκεται εξω απο αυτον που οι αλητες χτυπανε; Μηπως ο θανατος του και το γαληνεμα της ηδονης εχουν κοινη προελευση; Μηπως η ηδονη, δηλαδη η αποφορτιση απο τον εαυτο, εχει την αρχετυπικη της εικονα στον θανατο; Μηπως γι' αυτο μια γαλλικη εκφραση για τον οργασμο ειναι petit mort, μικρος θανατος; Μηπως γι' αυτο μονο οποιος ερχεται απο τον θανατο, ειναι και σε θεση να καλεσει, να πεισει εναν Αλλο να βρεθουνε στους λειμωνες της ηδονης; Στον Αδη θα κατεβω...

Ομως προς τι η τεχνη; Ποιητες και ζωγραφοι και μουσικοι; Και οι φιλοσοφοι; Ενδεχομενως γιατι το "ασεξουαλικο" που αναφερεται στον τιτλο του συνεδριου θα μπορουσε να αφορα οχι μονο την αναπαραγωγη αλλα και καθε λεγομενη "σεξουαλικη πραξη" που αρχιζει και τελειωνει στη διαδικασια της, οπου η γυναικα ειναι "μουνι" - υπαρχει και αντιστοιχη, εστω "αδοκιμη", εκφραση για τον αντρα. Οταν τα βηματα οδηγουν κατευθειαν στο πηδημα, αυτο γρηγορα γινεται πληκτικη υποθεση. Το quickie, το πηδημα για το πηδημα,
Quickie.jpg
ειναι πολλες φορες ακριβως αποπειρα διασκεδασης αυτης της πληξης, ομως συχνα απλως την επιτεινει, και ακριβως γι' αυτο μπορει να γινεται και εμμονικο. Καπως ετσι θα ανακαλυφθηκαν βηματα που φερνουν τον εναν κοντα στον αλλο οχι απο την συντομοτερη διαδρομη, δηλαδη το quickie, αλλα μεσα απο μια απλα, μια περιπλανηση, βηματα που δρομολογουν το ερωτικο παιχνιδι, την τελετουργια των βλεμματων και των αγγιγματων, και καποτε καποτε ο σκοπος και ξεχνιεται ακομα.
legs.jpg
Τοτε αυτα τα βηματα θα γινοταν, παραδειγματος χαριν, χορος.
Astor Piazzolla, Oblivion.

Ειπα πριν: καποτε καποτε ο σκοπος και ξεχνιεται ακομα. Γιατι εδω πρεπει να τονιστει κατι. Οπως γενικοτερα στην τεχνη, ο χορος που ειδαμε δεν ειναι, δεν μπορει ποτε να ειναι ερωτικο foreplay, να εξολισθησει στη συνουσια. Θα ηταν αγροικο, θα ηταν κακοποιηση να φανταστουμε οτι τελειωνει με τους χορευτες να καταληγουνε στο κρεβατι. Η εγγυτητα τους, η τοσο παλλομενη και σφριγωσα, δεν αγεται απο την πιεση μιας επιθυμιας που ζηταει ικανοποιηση. Διαγει αρκουμενη στον εαυτο της. Αυτο ειναι που ο γαλλος φιλοσοφος Jean Baudrillard ονομαζει "σαγηνη":

Η σαγηνη των ματιων. Η πιο αμεση, η πιο καθαρη μορφη σαγηνης, μορφη σαγηνης που αντιπαρερχεται τις λεξεις. Οπου μοναχα τα βλεμματα συναντωνται σ' ενα ειδος μονομαχιας, μιας αμεσης διαπλοκης, εν α­γνοια των αλλων και των συναναστροφων τους: διακριτικη γοητεια ενος σιωπηλου και ακινητου οργασμου. Απο την στιγμη που η ερασμια ενταση των βλεμματων παραχωρησει την θεση της σε λογια, η ερωτικες χειρονομιες, η ενταση πεφτει. Απτικοτητα των βλεμματων που συγκεντρωνει ολοκληρο το δυναμικο του σωματος (και αυτο των ποθων του;) σε μια μοναδικη, αερινη στιγμη, οπως σ' ενα ευφυολο­γημα. Μονομαχια που ειναι συναμα αισθησιακη, ακομα και ηδονικη, ομως ασωματη - μια τελεια προγευση του ιλιγγου της σαγηνης, που ομοιο τους δεν θα εχουν οι πιο σαρκικες απολαυσεις που ακολουθουν.

Το οτι αυτα τα ματια συναντωνται, ειναι τυχαιο, ομως ειναι σαν να ειχαν καθηλωθει τα μεν στα δε απο παντα. Απογυμνωμενα απο νοημα, αυτο που ανταλλασσεται δεν ειναι τα βλεμματα. Εδω δεν υπαρχει ποθος, γιατι ο ποθος δεν αιχμαλωτιζει, ενω τα ματια, σαν μια τυχαια παρουσια, απλωνουν μαγια φτιαγμενα απο καθαρα, ανταγωνιστικα σημεια χωρις βαθος και χωρις χρονικοτητα.

Και σε ανυποπτο χρονο, πριν γνωρισω τον Baudrillard, ελεγα σε μια ομιλια:

Εδω ισως υπαρχει ενα αλλο βλεμμα, το οποιο πλεον δεν ανηκει σε ενα εγω και δεν αποτεινεται σε ενα εσυ. Δεν ειμαι αυτος που βλεπει αυτην. Δεν υπαρχει "σχεση". Γι' αυτο λειπει καθε συστολη και καθε τολμη, λειπει καθε επιθυμια και καθε φοβος, λειπει καθε εφεση για καποια πραγματωση. Τουτο το κοιταγμα ειναι ανοιχτος οριζοντας που απλωνεται σ' ανοιχτον οριζοντα.

Αυτα τα λιγα για τον ασωματο οργασμο της σαγηνης.

Στο ποιημα της Σαπφους που ακουσαμε, η τελευταια φραση ηταν:

Ιδρωτας με πλημμυριζει και τρεμουλο με συνεπαιρνει ολοκληρη, γινομαι πιο χλωμη κι απο τη χλοη, και, στο σκοτισμενο μου λογικο, μου φαινεται πως παω να ξεψυχησω.

Το ποιημα δεν τελειωνει εδω. Εχουν σωθει και λιγες λεξεις ακομα:

ἀλλὰ πὰν τόλματον / κι ομως τα παντα θελουν να τα τολμας

Τι ειναι ο ερωτας για να συνιστα τολμημα; Ο ερωτας, γραφει ο Ίβυκος, ποιητης του 6ου αιωνα π.Χ., στη Σαμο, ειναι

... σαν τον Θρακιωτη Βορια που, πυρωμενος απο τις αστραπες, ορμα μανιασμενος απο τα μερη της Αφροδιτης και ξεραινει τα παντα. Ζοφερος, ατρομητος, ξετιναζει την καρδια μου συθεμελα

Το παρατολμο του ερωτα ειναι το συθεμελο ξετιναγμα, η απωλεια του εαυτου, το αυτοπαθες ανοιγμα και το αυτοπαθες χασιμο στον Αλλο. Και τουτο γιατι το ενα φυλο ειναι για το αλλο ασυμβατο και μαζι αναποφευκτο. Η ενωση τους συνιστα αλμα στο κενο, salto mortale. Αυτο το αντιμοιρο ανδρα και γυναικας εκδηλωνεται, εκδηλωνονταν μαλλον, στην πληρη του ενταση στην τρελα και στο δραμα του ερωτα.

Η διαφορα ανδρικης και γυναικειας φυσης παλι ευκολα εξολισθαινει στην αντιθεση και στην αντιπαραθεση, στον φοβο του ενος για τον αλλο, καποτε στο αμοιβαιο μισος, καποτε στο καταφυγιο του ομοιου φυλου. Ισως ο φοβος εμπρος στην αβυσσο του ερωτα ειναι που ωθησε τους ψυχολογους να καταπιαστουν να τον ερμηνευσουν - που θα πει, να τον φερουν στα μετρα μας, να τον εξημερωσουν.

Και ακομα, ισως ο τρομος εμπρος σε τετοιες αβυσσους ειναι που κανει τις λεξεις νεκρες πεταλουδες καρφιτσωμενες στον καμβα ενος ξυλινου λεξιλογιου. Ειπαμε οτι οι Αρχαιοι δεν ειχαν ορισμενη λεξη για ο,τι εμεις ονομαζουμε "οργασμο". Ισως απο την ωρα που το διαπραττουμε, απο την ωρα που θα καρφιτσωσουμε την πεταλουδα στο λεξιλογιο και θα την κανουμε θεμα και ζητημα, μπαινουμε στην εποχη της, για να παραθεσω τον τιτλο ενος βιβλιου, "προθανατιας αγωνιας του ερωτα".

Σημερα, σε μια εποχη οπου κυριαρχει η ναρκισσιστικη καθηλωση στον εαυτο, στην κοινωνια μας της επιδοσης, λεμε "make" love. Ηδη στην Αμερικη του '60, με την λεγομενη "σεξουαλικη απελευθερωση", το θεμα δεν ηταν πια το να κανουν σεξ, αλλα το να κανουν καλο σεξ. Δημιουργηθηκε μια ολοκληρη φιλολογια και παραφιλολογια για τεχνικες της καλης στυσης ως επιδοσης του αντρα, του καλου οργασμου ως ολοκληρωσης της γυναικας. Καθιερωθηκε το χαλαρωτικο σεξ, το οποιο μπορει να ειναι απλα χαλαρωτικο ακριβως επειδη εχει παρει τη μορφη αμοιβαιου αυνανισμου, αλλα και ατομικου εμπρος στην οθονη του υπολογιστη. Και ο οργασμος, στην απονευρωμενη του πλεον μορφη, εχει γινει παραδειγμα της καθε απολαυσης. Μας τον υποσχεται ηδη μια φραπεδια,
nescafe-frappe-mermaid.jpg
η
ενα κεσεδακι γιαουρτι,
milk.jpg
εστω κι αν ανθρωποι της τριτης και τεταρτης ηλικιας το
παρωδουν- οπου δεν ξερεις ποιον να παρεις στα σοβαρα, την νεα, η τους γερους.

Αυτος ο ερωτας κι αυτο το σεξ κι αυτος ο οργασμος, στην σημερινη τους κυριαρχη εκδοχη, μοιαζει να εχουν γινει κατι σαν το εμμονικα ζητουμενο αλατι της ζωης, μιας ζωης δηλαδη που κατα τα αλλα, παρολη την υπερκινητικοτητα της, η ακριβως λογω αυτης, ειναι τραγικα αγευστη, αοσμη, βαρετη. Δουλεια δεν ειχε ο διαβολος, πηδαγε τα παιδια του...
Δουλεια δεν ειχε....jpg

Κυκλοι της πληξης
Institut.jpg1972 στο τοτε Εργαστηριο Ψυχολογιας στο Tübingen. Ο καθηγητης, Gerhard Kaminski (φωτογραφια, ομως κατα 40 χρονια νεοτερος) μας βαζει μια ασκηση
Kaminski.jpg: Προβαλλεται ενα βιντεο απο τον δρομο κατω, την ωρα που το φαναρι γινεται πρασινο και ενας πεζος περναει στο απεναντι πεζοδρομιο. Εμεις πρεπει τωρα να αναλυσουμε αυτην την κινηση στις επιμερους κινησεις, απο τις οποιες η κινηση του πεζου συντιθεται, π.χ. αντιλαμβανεται το πρασινο, κατεβαζει το ενα ποδι στο πεζοδρομιο, ακολουθει το αλλο, κοιταζει δεξια, κοιταζει αριστερα κλπ. Μου εκανε εντυπωση και μου δημιουργησε απορια, πως κανεις φτανει στην ιδεα να ασχοληθει ετσι με ενα τετοιο γεγονος. Η ιστορια εμεινε στον αερα, καποτε ρητα και συνηθως αρρητα, μεχρι σημερα, σημαδεμενη κι αυτη, οπως κι αλλες που τον στοιχειωνουν, απο ερωτηματικα, τρεις τελειες,

Πριν απο μερικα χρονια επεσα στο θεατρικο εργο του Georg Büchner "Danton". Ειναι πρωι, ο Danton, πρωταγωνιστης της Γαλλικης Επαναστασης, σηκωνεται απο το κρεβατι και ντυνεται. Οπου λεει τα εξης:

Αυτο ειναι πολυ βαρετο, παντα πρωτα να βαζεις το πουκαμισο και κατοπιν το παντελονι και το βραδυ να σερνεσαι στο κρεβατι και το πρωι παλι εξω απ' αυτο και παντα να βαζεις το ενα ποδι μπροστα απ' τ' αλλο·

Ο Danton πληττει. Και στην πληξη του μια καθημερινη κινηση γινεται θεμα, σπαζει στα εξ ων συνετεθη, βρισκω και παλι εκεινη την ασκηση στο Εργαστηριο Ψυχολογιας. Μια εμπειρια οχι και τοσο μακρινη απο εκεινη που αποδιδεται στην καταθλιψη, οπου τα πραγματα γινονται βαρια κι ασηκωτα, θελει προσπαθεια να τα αντιμετωπισεις, πρωτα το ενα, μετα το αλλο, μετα το αλλο. Ομως και στις τρεις περιπτωσεις, ασκηση, Danton, καταθλιψη, αυτο ακριβως ειναι ο,τι ονομαζουμε "διαδικασια": Process,  procedere, δηλαδη προοδος, προχωρημα που σπαζει και συλλαμβανεται ως αλληλουχια βηματων  οπου το ενα οδηγει στο αλλο, αυτο στο επομενο κ.ο.κ. Ο χρονος χανει τη διαρκεια και διαμελιζεται σε αλληλουχια στιγμων.

Στους Νεοτερους Χρονους ως διαδικασια μπορουν να εννοηθουν, και εννοουνται, τα παντα. Η διαδικασια εχει αναγορευτει σε ονομα για το Ειναι των οντων.

Η διαδικασια ανοιγει τον δρομο στην αξιωση να αποκταται για κατι η απολυτη γνωση. Που θα πει ακομα η απολυτη δυναμη. Ετσι αυτο το κατι δεν προβαλλει καμια αντισταση, δεν ειναι πλεον αντι-κειμενο. Το βλεμμα απλωνεται στο τοπιο διχως να συναντα πουθενα μια αντισταση, ενα απεναντι. Ενα τετοιο τοπιο ειναι μονον αυτο της ερημου. Και, κατα εναν περιεργο τροπο, τα πραγματα, οι ανθρωποι βαραινουν ακριβως οταν δεν αντι-κεινται, οταν ειναι σκουπιδια. Αυτη ειναι η πληξη. Ετσι κλεινει ο κυκλος της.

A French gendarme helicopter flies over the moutainside crash site of an Airbus A320, near Seyne-les-Alpes, March 25, 2015. French investigators will sift through wreckage on Wednesday for clues into why a German Airbus operated by Lufthansa's Germanwings budget airline plowed into an Alpine mountainside, killing all 150 people on board including 16 schoolchildren returning from an exchange trip to Spain.      REUTERS/Emmanuel Foudrot

Για τους συγγενεις και φιλους ειναι κυριαρχο το οτι πεθανε ο δικος τους ανθρωπος.

Menschen stehen am 25.03.2015 vor dem Joseph-König-Gymnasium in Haltern am See (Nordrhein-Westfalen) vor brennenden Kerzen. 16 Schüler und zwei Lehrkräfte des Joseph-König-Gymnasiums in Haltern befanden sich an Bord der Germanwings-Maschine, die am 24.03.2015 auf dem Weg von Barcelona nach Düsseldorf in den französischen Alpen abgestürzt war. Foto: Marcel Kusch/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Για εμας τους υπολοιπους το θεμα ειναι το πως πεθανε. Η καυλα του ηδονοβλεψια. Η αγωνια να ληφθουν μετρα για να μην επαναληφθει, κι εμεις να την γλυτωσουμε.

germanwings-flight-95252.jpgAndreas-Lubitz.jpg


Φιλοσοφια και Ψυχοθεραπεια

[Μια συζητηση με τον Μιλτο Θεοδοσιου στο Εργοταξιο Ιδεων. Αθηνα 2014]
Επανω σε μια παρατηρηση του Ηλια Παπαγιαννοπουλου

[βιντεο _5 / 9'.22''-]

... απορριπτετε κατι σαν την διαμεσολαβηση, δηλαδη αν ετσι αισθανθηκα οτι θελετε να πειτε, σαν να επιζητει ο ψυχαναλυτης την αδιαμεσολαβητη εμπειρια του αναλυομενου, αυτων που λεει ο αναλυομενος. Ταυτοχρονως το παραδοξο αυτου που μου δημιουργησε σ' εμενα την δυσκολια ειναι οτι επικαλειστε συνεχως φιλοσοφους, σαν δηλαδη ενω απο τη μια πλευρα υπαρχει επικληση του αμεσου, ...

 

Τοτε απαντησα ως εξης:

Προηγουμενο βιντεο, 12'.37''

… δεν μου ειναι τοσο καθαρο αυτο το θεμα του αδιαμεσολαβητου, η του διαμεσολαβημενου. Δεν το σκεφτηκα ποτε σε τετοιους ορους, και δεν μου ειναι καθαρο ετσι. Οταν μιλω … ενδεχομενως εννοειτε αυτο που ελεγα, οτι μιλω σε πρωτο χρονο. Αυτο δεν το βλεπω το ιδιο με αμεσο, αδιαμεσολαβητο. Απλως δεν μου ειναι θεμα. Μπορει δηλαδη καποιος να ερθει και να μου πει "Κοιτα, αυτο που ειπες διαμεσολαβειται απο εκει, ερχεται απο εκει, πηγαινου αλλου, ξερω γω, κλπ. Εκεινη την ωρα που συμβαινει δεν με αφορα αυτο, δεν μου ειναι θεμα. Θα ειπωθει ετσι οπως θα ειπωθει, θα ειπωθει ετσι οπως θα το φερει η στιγμη, και τα πραγματα παιρνουν τον δρομο τους. Οσο και να μιλω γι' αυτα ετσι εδω, δια μακρων, αισθανομαι οτι ειμαι πολυ πρακτικος, στην ασκηση … δεν ξερω … δεν σας ικανοποιησα παντως…

 

Η απαντηση δεν ικανοποιησε ουτε εμενα. Σημερα, εναν χρονο μετα, θα ελεγα τα εξης:

Η διακριση αδιαμεσολαβητου και διαμεσολαβημενου εγκειται τελικα στην διακριση ενος λογου "αυθεντικου" και ενος λογου στον οποιο εχουν παρεισφρυσει "επιρροες". Στεκει καν αυτη η διακριση; Μηπως, εξαρχης και μεχρι τελους, "ειναι λογια πολλων ανθρωπων τα λογια μας" (Σεφερης); Αν ηταν ετσι, το προβλημα θα ηταν  ακριβως ενας υστεροτερος διαχωρισμος σε διαμεσολαβημενο / αδιαμεσολαβητο και η αποπειρα ειτε αποκτησης ενος "αυθεντικου" λογου, ειτε ο προσδιορισμος των "επιρροων" και μια θεση απεναντι τους. Στην ψυχοθεραπεια αυτο συχνα παρατηρειται εκει που η ελευθερη περιπλανηση στα λογια, στα "επεα πτεροεντα" των πολλων ανθρωπων εχει καθιζανει στα λογια ενος, π.χ. ενος γονεα, οπου κανεις, για να παρω τις ακραιες εκδοχες, ειτε εχει γινει φερεφωνο του, ειτε αγωνιζεται εναντιον της εξαρτησης του απ' αυτον. Ο λογος του θεραπευτη αντιστοιχα χανει το "ελευθερα μετεωρο", το "πτεροεν" του οταν π.χ. υιοθετει την διδαχη μιας σχολης, η οταν φερεται απο παγιωμενες πεποιθησεις καποιας μορφης.

Καταστροφη
(Με αναφορα στο
Melancholia του Lars von Trier)

Η καταστροφη ειναι κατα-στροφη. Εδω το κατα- εχει τον χαρακτηρα μιας αναποδραστης μοιρας που κινει, συμπαρασυρει προς ... μια -στροφη, και η στροφη ειναι τοσο αποτομη, τοσο επιτακτικη, τοσο βιαιη, που δεν εχει γυρισμο. Ειναι πορεια διχως επι-στροφη. Γεφυρα, που την περνας και γκρεμιζεται.

Η καταστροφη ειναι ακραιο φαινομενο. Καταλαμβανει ολη την υπαρξη. Απεναντι σ' αυτην τη μοιραια πορεια υπαρχουν δυο βασικες στασεις. Ακριβως επειδη προκειται για ακραιο φαινομενο, και επειδη καταλαμβανει ολη την υπαρξη, δεν υπαρχουν περιθωρια για διαβαθμισεις. Οι δυο στασεις ειναι απολυτες. Στο Melancholia εκπροσωπουνται αντιστοιχα απο τις δυο αδελφες, την Justine και την Claire (μαζι με την Claire και οι αντρες τους Michael και John).

Ηδη στην αρχη της ταινιας συμβαινει μια μικρη καταστροφη: Η πληθωρικη καταλευκη λιμουζινα μεταφερει τους νεονυμφους Justine και Michael προς το κτημα της Claire, οπου θα λαβει χωρα το γαμηλιο παρτυ. Σκοτεινα προσωπα:

Και σε μια κλειστη στροφη, δυο ωρες ποδαροδρομο για το κτημα, η μικρη καταστροφη: η λιμουζινα κολλα! Στον στενο δρομακο δεν χωραει να παρει την στροφη! Τοτε λοιπον ειναι που το προσωπο της Justine φωτιζεται.

Μοιαζει να το γλενταει. Απεναντι στον αντρα της γινεται τρυφερη και ερωτικη.

Στις μανουβρες, οπου καποτε καθεται κι αυτη στο τιμονι, κανει πως τον παταει!

Φτανουν λοιπον στο κτημα πεζοι, με 2 ωρες καθυστερηση. Η Justine με τις γοβες στο χερι, λιγο κουρασμενη αλλα κεφατη.

Ειναι ξεγνοιαστη και παιζει.

Η Claire ομως τους περιμενει συγκρατημενα εξαλλη. Κραταει το προγραμμα και δειχνει στην αδελφη της τι χαθηκε μεχρι τωρα, τι αναστατωση προκληθηκε:

This is very much not my project. OK?

Η Justine εχει μαζευτει σαν παιδι που το μαλλωνουν:

Παντως, αντι να βιαστει να μπει στην αιθουσα, στους καλεσμενους που ξεροσταλιασαν να τους περιμενουν, πρωτα θα παει στους σταβλους, στον Abraham, το αγαπημενο της αλογο, να το χαιρετησει και να το αγκαλιασει.

Η ιστορια ξεκινα σε ενα κλιμα ακρας θετικοτητας: η καταλευκη λιμουζινα, σαν νυφουλα κι η ιδια, στην θαλπωρη της το ζευγαρι να λικνιζεται απαλα, ο σωφερ φοραει στολη και τους πηγαινει σ' ενα πανεμορφο κτημα, εκει τους περιμενει μια γιορτη τελεια οργανωμενη και πολυδαπανη, και ολα παραπεμπουν σε ενα μελλον στρωμενο με ροδοπεταλα. Το μεγεθος και η χλιδη της λιμουζινας συμβολιζει την υπερ-θετικοτητα της καταστασης:

Και τι συμβαινει εδω; Εμφραγμα. Οπως ενας θρομβος στην αρτηρια, η λιμουζινα, αυτο το υπερμεγεθες χλιδατο οχημα, προχωρωντας στον στενο δρομο, φρακαρει.

Μια δυνατοτητα να δουμε τι συμβαινει εδω, οδηγει στην ιστορια του Οιδιποδα. Ο Οιδιποδας ζητα απο το μαντειο να μαθει για τους γονεις του. Ο χρησμος δεν του λεει ποιοι ειναι. Ομως του λεει οτι θα σκοτωσει τον πατερα του και θα παντρευτει τη μητερα του. Ο Οιδιποδας, για να αποφυγει τη μοιρα του, φευγει απο την Κορινθο, στην οποια ζουσε υιοθετημενος απο τον εκει βασιλια που νομιζε πατερα του, και πηγαινει στη Θηβα. Οδευει κατευθειαν προς τη μοιρα του. Και οχι μονο σκοτωνει τον πατερα του και παντρευεται τη μητερα του. Μεσα απο τις δικες του ερωτησεις, μεσα απο τον δικο του τροπο να ερμηνευει ο,τι ακουει, καταληγει να αναγνωρισει τον ενοχο - αυτον τον ιδιο.1

Αραγε θα μπορουσε καπως ετσι να μας αφορα το Οιδιποδειο - οχι του Freud, αλλα του Σοφοκλη; Να υπογραμμιζει δηλαδη οτι εκει που εννοουμε να παιρνουμε την τυχη στα χερια μας, σκαβουμε οι ιδιοι τον λακκο μας; Ας το αποκαλεσουμε, το αρχαϊκο οιδιποδειο. Θα το δουμε καθαροτερα σε μερικα παραδειγματα:

- Το λεγομενο "αιτημα" του ανθρωπου που απευθυνεται στον ψυχοθεραπευτη, δηλαδη η εικονα που εχει για τον τροπο με τον οποιο θα λυθει το προβλημα του. Ομως το αιτημα αναγκαστικα προκυπτει απο την ιδια νοοτροπια που εχει γεννησει και το προβλημα! Δεν οδηγει στη λυση του, αλλα ειναι μερος του προβληματος και η εκπληρωση του θα το εκανε ακομη οξυτερο.

- Εκεινος που κυριαρχειται απο την αναγκη της ασφαλειας θα καταληξει να εχει ματια μονο για ο,τι θα την διαταραζε. Περιφρουρωντας την ασφαλεια ζει σε διαρκη ανασφαλεια.

- Εκεινος που θελει τον συντροφο του "δικο του", τον θελει κτημα του, τον εκμηδενιζει ως Αλλον και θα τον χασει - ειτε αυτος συνεχισει να μενει κοντα του χαμενος ως Αλλος, ειτε φυγει και χαθει για τα καλα.

- Εκεινος που λαχταρα για τους δικους του, γονεις, συντροφους, παιδια, να μην τους αγγιζει τιποτα στεναχωρο, θα κανει ανθρωπους δυσφορικους, ανικανοποιητους και δυσαρεστημενους.

- Η επιστημονικη ερευνα και η χιμαιρα μιας εξαντλητικης εξηγησης του κοσμου: Χρονια, αιωνες τωρα η καθε απαντηση γεννα πολλαπλασια ερωτηματα. Η κατακλυσμικη πληθωρα των πληροφοριων που αρρωσταινει: Information Fatigue Syndrome.
[
Οι πασχοντες παραπονιουνται για επιτεινομενη εκπτωση της αναλυτικης ικανοτητας, διαταραχη της προσοχης, γενικη ανησυχια, αγχος, νευρικοτητα, αυτοαμφισβητηση, η αδυναμια να αναλαβουν ευθυνες. Αυτην την εννοια την καθιερωσε ο βρετανος ψυχολογος David Lewis το 1996. Καταρχην η ασθενεια αφορουσε εκεινους τους ανθρωπους που λογω επαγγελματος πρεπει να επεξεργαζονται πολυ μεγαλη πληθωρα πληροφοριων. Σημερα προσβαλλονται απο το IFS ολες οι επαγγελματικες ομαδες και ολα τα στρωματα του πληθυσμου. Ο λογος ειναι οτι η ψηφιακη δικτυωση αυξησε τη μαζα των πληροφοριων σε τεραστιο βαθμο.]

- Η δυναμη ειναι δυναμη μονο οταν συνεχως υπερβαινει τον εαυτο της, οταν γινεται μεγαλυτερη. Το ιδιο συμβαινει με την εξουσια και τον πλουτο. Στον αυχενα αυτων των ανθρωπων επικρεμαται η δαμοκλειος σπαθη της αδυναμιας, της υποτελειας, της φτωχειας. (Καποτε στη Χαλκιδικη ενας αντρας καθοτανε μεσα στο αυτοκινητο του, μια Jaguar, και τραγουδουσε με παθος: ... στη Δραπετσωνα πια δεν εχουμε ζωη …)

- Η ιδια μοιρα διεπει τις φουσκες των ακινητων και των υπερακτιων συναλλαγων, την χιμαιρα της ευμαρειας, το πλανερο παραμυθι ενος τελικου εφησυχασμου που καποτε θα θαψει τον πλανητη κατω απο τα ιδια του τα σκοπιδια.

Αυτα για το αρχαϊκο οιδιποδειο.

Επιστρεφουμε στο Melancholia. Ενα σημερινο μαντειο θα διαμηνυε στο ζευγαρι οτι ο δρομος για το κτημα και τη γαμηλια τελετη θα ειναι δυσκολος, κουραστικος, με απροοπτα. Τι κανει το ζευγαρι μας; Φροντιζει να αποφυγει τις δυσκολιες, την κουραση και τα απροοπτα. Και πως κοιταζει να το πραγματοποιησει αυτο; Μα, ακριβως παιρνοντας για τη μετακινηση του την καλυτερη, ασφαλεστερη, ανετοτερη λιμουζινα που υπαρχει στην αγορα. Και ακριβως ετσι ο λογος του χρησμου εκπληρωνεται!
[
Η ιστορια του Οιδιποδα ειναι αντιστοιχη με μια ιστορια των Σουφι απο το Ιρακ που παραθετει ο Jean Baudrillard στο βιβλιο του "Περι σαγηνης". Το σχετικο κεφαλαιο επιγραφεται "Θανατος στη Σαμαρκανδη". Ενας στρατιωτης

" [...] συναντα τον Θανατο σε μια γωνια της αγορας και του φαινεται οτι τον ειδε να κανει μια απειλητικη χειρονομια εναντιον του. Σπευδει στο παλατι του Βασιλια για να του ζητησει το καλυτερο του αλογο ωστε να τρεξει να γλιτωσει απο τον Θανατο στη διαρκεια της νυχτας, να παει μακρια, πολυ μακρια, μεχρι τη Σαμαρκανδη. Τοτε ο Βασιλιας καλει τον Θανατο στο παλατι για να τον επιπληξει που φοβισε ετσι εναν απο τους καλυτερους υπηκοους του. Εκεινος ομως, εκπληκτος, του απαντα: "Δεν ηθελα να τον τρομαξω. Απλως εξεπλαγην που συναντησα εδω αυτο τον στρατιωτη, ενω αυριο κιολας εχουμε ραντεβου στη Σαμαρκανδη".
Ο Baudrillard συνεχιζει: "Εννοειται πως, οταν πασχιζουμε να ξεφυγουμε απο το πεπρωμενο μας, τοτε ειναι που τρεχουμε ισια καταπανω του."
]

Απο την αρχη, εμπρος σ' αυτην τη μικρη καταστροφη, προβαλλουν οι δυο αδελφες με μια διαμετρικα αντιθετη σταση. Το εμφραγμα, ειδαμε, φερνει στην Justine μια αναταση, το προσωπο της φωτιζεται, βγαινει στον φρεσκο αερα κυριολεκτικα και μεταφορικα. Αντιθετα η Claire εξοργιζεται με την ανατροπη του προγραμματος: This is very much not my project. OK? Αντιμετωπιζει τη μικρη καταστροφη με υφος αγερωχο. Δεν ανεχεται τιποτα να της χαλασει τα σχεδια. Δεν υπαρχει δικαιολογια!

Αυτα βεβαια δεν ερχονται απο το πουθενα. Οι δυο τους ειναι διαφορετικοι χαρακτηρες. H Justine ειναι καπως ufo. Απο διασπαρτες αναφορες στο εργο μαθαινουμε οτι ειναι περιεργη, κανει "σκηνες"… Δεν ειναι τελειως του κοσμου τουτου. Γι' αυτο ακριβως και βλεπει πραγματα που οι αλλοι δεν βλεπουν. Ετσι:

> Πρωτη αυτη διακρινει τον πλανητη Melancholia που σε λιγες μερες θα συντριβει πανω στη γη και θα την συντριψει.

> Η Justine "ξερει πραγματα". Ενας διαλογος με την Claire:

Justine: The earth is evil. We don't need to grieve for it.

Claire: What?

Justine: Nobody will miss it.

Claire: But where would Leo grow?

Justine: All I know is, life on earth is evil.

Claire: Then maybe life somewhere else.

Justine: But there isn't.

Claire: How do you know?

Justine: Because I know things.

Claire: Oh yes, you always imagined you did.

Justine: I know we're alone.

Claire: I don't think you know that at all.

Justine: 678. The bean lottery. Nobody guessed the amount of beans in the bottle.

Claire: No, that's right.

Justine: But I know. 678.

Claire: Well, perhaps. But what does that prove?

Justine: That I know things. And when I say we're alone, we're alone. Life is only on earth, and not for long.

Για το ufo, γι' αυτον που φερνει μια τρελλα, η γη ειναι κατι κακο, διοτι η αποκλειστικη καθηλωση σ' αυτην, η "ζωη του σκουληκιου", οπως γραφει καπου ο Hölderlin αναφερομενος στους Γερμανους, ειναι κολαση. Το ufo ασφυκτια μεσα της. Στους Ελληνες της αρχαιοτητας, αντιθετα, συνεχιζει ο Hölderlin, ειναι δοσμενη η "φωτια του ουρανου". Κατι απ' αυτην τη φωτια εχει σημαδεψει την Justine. Τα χερια της δεν τελειωνουν στα ακροδακτυλα αλλα τεινουν, με μια δικη τους φωτια, προς εκεινη του ουρανου.

Ετσι αυτο το ουρανιο σωμα, ο πλανητης Melancholia, ειναι κατι σαν ο αγνωστος φιλος απο παλια τον οποιο, χωρις να το υποψιαζεται, περιμενε μια ζωη, και τωρα ερχεται και θα κατακυριευσει τη γη. Η Justine, στην "ερωτικη σκηνη" του εργου,

θα μπορουσε να πει στη φωτια του ουρανου που πλησιαζει, με τα λογια της Αρετουσας: "Για σεναν εγεννηθηκε στον κοσμο το κορμι μου."

Το δοσιμο, η απογυμνωση της απεναντι του, που, υπογραμμιζω, δεν ειναι εκουσια, αλλα της συμβαινει, ξεκινα με την απεκδυση των πραγματων που την κρατουσαν δεμενη στη γη:

> Οταν στη γαμηλια τελετη δεν μπορει να συμμετασχει και περιερχεται σε απογνωση, οι γονεις της, απο τους οποιους αποζητα συμπαρασταση, ενα τελευταιο κρατημα, την εγκαταλειπουν.

> Παραιτειται απο την εταιρεια που δουλευε, και οπου πριν λιγο ο διευθυντης της, στην προποση του, ειχε ανακοινωσει την προαγωγη της: Nothing is too much for you, Jack. I hate you and your firm so deeply I couldn't find the words to describe it. You are a despicable power-hungry little man, Jack.

> Η χωρις νοημα, σαν φτυσιμο συνευρεση με εναν υπαλληλο της εταιρειας που γνωρισε εκεινο το βραδυ. Εξευτελιζει την ερωτικη πραξη, της δινει τροπον τινα τη χαριστικη βολη, την αποχαιρετα.

> Ο αντρας, που πλεον δεν της σημαινει τιποτα, φευγει το ιδιο βραδυ.

Michael: So I guess … we'll take off now.

Justine: Yes.

Michael: This could have been a lot different.

Justine: Yes, Michael, it would have been ... But, Michael, what did you expect?

Michael: Jeah...You're right.

> Ακολουθει μια βαρια καταθλιψη που θα χαθει εκεινη τη νυχτα που αφηνεται στην ερωτικη συνομιλια με τον Melancholia.

Και το τελευταιο βραδυ τον βλεπει να ανατελλει. Ευδαιμονια.

> Μενει λιγη ωρα ακομη μεχρι ο Melancholia να πεσει στη γη. Η Claire θελει να περασει τις τελευταιες στιγμες με ενα κρασι στην ταρατσα.

Claire: I want us to be together when it happens. Maybe out- outside on the terrace. Help me Justine. I want to do this the right way.

Justine: You'd better do it quickly.

Claire: A glass of wine, together, maybe.

Justine: You want me to have a glass of wine on your terrace?

Claire: Yes. Will... will you do it, Sis?

Justine: How about a song? Beethoven's Ninth. Something like that? Maybe we could light some candles. You want us to gather on your terrace to sing a song, have a glass of wine, the three of us?

Claire: Yes. That would make me happy.

Justine: Do you know what I think of your plan?

Claire: No. I was hoping you might like it.

Justine: I think it's a piece of shit.

Claire: Justine, please. I just want it to be nice.

Justine: Nice? Why don't we meet on the fuckin' toilet?

Claire: Then let's not.

Justine: You're damn right, let's not.

Claire: Sometimes I hate you so much, Justine.

> Αμεσως μετα η Justine μιλα με τον μικρο γιο της Claire Leo, που φοβαται. Εδω η Justine εχει τη δικη της απαντηση για τον τροπο που θα περασουν τις τελευταιες στιγμες.

Leo: I'm afraid that the planet will hit us anyway.

Justine: Don't be. Please.

Leo: Dad says there's nothing to do then. Nowhere to hide.

Justine: If your dad said that, then he's forgotten about something. He's forgotten about the magic cave.

Το αλλοτριο, το αλλοκοτο, το αλλοπαρμενο της καταστροφης φωλιαζει στο Αλλο του παραμυθενιου κοσμου, του μαγικου, του "πνευματικου κοσμου". Το σκουληκι εχει αφομοιωσει τη φωτια του ουρανου.

Ο Franz Kafka γραφει σε εναν απο τους Αφορισμους:

Die Tatsache, daß es nichts anderes gibt als eine geistige Welt, nimmt uns die Hoffnung und gibt uns die Gewißheit.(62)

Το γεγονος οτι δεν υπαρχει παρα ενας πνευματικος κοσμος, μας παιρνει την ελπιδα και μας δινει τη βεβαιοτητα.


[Το σκουληκι ζει με την ελπιδα να φτασει εκει. Ο αλλος ειναι ηδη εκει. Βλ. και "Προσοχη στο κενο!"https://docs.google.com/document/d/1NWSdMF2NucJfD2leKEe_Xk1_noF7Boaxd7foGtgzMeU/edit]

 


 

Η Claire τωρα.

Ειναι ολοτελα συντονισμενη στον τροπο του σκουληκιου. Μελημα της η ισορροπια, η ευμαρεια, η ασφαλεια. Δυο-τρεις φορες στο εργο, αντιμετωπη με τις παραξενιες της αδελφης της, αλλα και με τα ασυμβατα που θα της πεταξει στο κεφαλι σαν συγχρονη Κασσανδρα, θα της πει: Sometimes I hate you so much, Justine.

Το γαμηλιο παρτυ ειναι σε εξελιξη. Η χλιδη και παλι κυριαρχη:

Η Claire, στην εγνοια της να πανε ολα καλα, να μην παρεισφρυσει καμια αρνητικοτητα, βλεπει την Justine να εχει πεσει. Την παιρνει σε ενα δωματιο. Listen to me! We agreed that you weren't going to make any scenes tonight.

Η γιορτη τελειωνει και προβαλλει στο επικεντρο ο Melancholia. That stupid planet, λεει καπου η Claire, και προσωρινα καθησυχαζεται απο τον John, τον αντρα της, που ειναι ερασιτεχνης αστρονομος και στρουθοκαμηλιζει, για τον εαυτο του και ακομη περισσοτερο για να καθησυχαζει την Claire. Αυτη παντως παραμενει ανησυχη. Βρισκεται σε θεση αμυνας, καθως ειναι προσανατολισμενη σ' ολα αυτα που θα χασει. Ενα βραδυ κοιταζει τον Melancholia απο το τηλεσκοπιο με εναν βουβο τρομο:

Αναζητα πληροφοριες στο ιντερνετ. Ο John την πειθει για μια φορα ακομα. Ομως οχι για πολυ. Γυριζει απο το χωριο με κατι χαπια. Ο John καταλαβαινει την προθεση της: Trying to kill us all? Που σημαινει οτι επικοινωνουν και σ' ενα αλλο επιπεδο, ειλικρινεστερο, απο ο.τι μαρτυρουν τα λογια τους: Η αυτοκτονια ως υστατη φυγη απο την καταστροφη, η ακραια αρνηση της.

Τελευταιο βραδυ. Ο Melancholia ανατελλει. Ολοι βγαινουν στην ταρατσα. Η Justine:

Η Claire:

Για μια τελευταια φορα ο John, σε μια κριση πανικου της Claire, την καθησυχαζει με ενα ψεμα, οτι ο Melancholia δηθεν απομακρυνεται. Ο Melancholia δεν απομακρυνεται πραγματικα. Απλα φευγει για τον τελευταιο του κυκλο πριν πεσει επανω στη γη, οπως εδειχνε ενα σχεδιαγραμμα που κατεβασε η Claire απο το ιντερνετ:

Ξημερωνει η τελευταια μερα. Η Claire απορει που ο υπηρετης τους δεν ηρθε να εργαστει. Σε μια κουβεντα με την Justine επιμενει, αν και οχι τελειως σιγουρη:

Claire: It will pass us by tonight. John is quite calm about it.

Justine: Does that calm you down?

Claire: Yes, of course … I don't study things as the scientists.

Η Justine επισης δεν μελετα τα πραγματα. Ομως, στον διαλογο που αναφερεται προηγουμενως λεει: I know things. Δεν μελετα γιατι ξερει. Κινειται σε εναν αλλο χωρο απο αυτον της γνωσης. Ο Pablo Picasso φερεται να ειπε καποτε: Je ne cherche pas; je trouve.
[
Η δυσπιστια εμπρος σ αυτο που βλεπουν τα ματια μου. Το πιστευει μονο οταν το ερευνησει και το αποδειξει. Harry Harlow. Χταποδι.]

Η Claire κατεβαινει στην ταρατσα  με τον καφε της, χαλαρη και ευδιαθετη, αφου το κακο εχει, υποτιθεται, περασει, χουχουλιαζει στην πολυθρονα κατω απο τον γλυκο ηλιο. Ο John, σκοτεινιασμενος, παρατηρει στο τηλεσκοπιο του με ενταση. Η Claire  κλεινει για λιγο τα ματια. Οταν τα ανοιγει, ο John δεν ειναι πια εκει. Θα τον βρουν αργοτερα νεκρο στον σταβλο με το κουτι χαπακια που ειχε αγορασει η Claire. Αυτη παλι ανακαλυπτει οτι ο Melancholia εχει μεγαλωσει πολυ και πλησιαζει ακρατητος:

Απονενοημενες ενεργειες: Αρπαζει το παιδι της και πηγαινει για το χωριο, το αυτοκινητο την προδιδει, γυριζει κουβαλωντας το, ποτε στην αγκαλια και ποτε στους ωμους της:

Ακολουθει ο διαλογος με την Justine. Θελει την ωρα του τελους να καθονται στην ταρατσα με ενα ποτηρι κρασι, κερακια και μουσικη. Θελει ακομα και αυτην την ωρα να την φερει στα μετρα της. Η Justine, ειδαμε, θα το ματαιωσει.

Και φτανουμε στη μαγικη σπηλια, οπου, πιασμενοι απο τα χερια, περιμενουν το τελος:

 

Η γαληνη της μιας και η απελπισια της αλλης. Η μια, που στην καταστροφη αφηνεται στην στροφη και σε ο,τι στην στροφη διανοιγεται. Η αλλη, που ειναι στραμμενη με απογνωση σε ο,τι στην στροφη χανεται.Παραπομπες

1

Απο το: Ποιος ειναι ο Οιδιποδας; [παραθεμα απο το: Friedrich Hölderlin, Anmerkungen zu Oedipus (Σημειωσεις για τον Οιδιποδα). Ειμαστε στο σημειο οπου ενα κακο εχει βρει τη Θηβα και οι κατοικοι προσεφυγαν στο μαντειο για συμβουλη. Ο Οιδιποδας λυτρωσε τη Θηβα απο την Σφιγγα και ειναι πλεον ο βασιλιας.]

Λέει δηλαδή ο χρησμός:

(Κρεων) Καθαρά, βασιλιά, προστάζει ο Φοίβος / να διώξουμε το μίασμα, που η γη τούτη / θρέφει, μη κακό αγιάτρευτο μας μείνει

[ἄνωγεν ἡμᾶς Φοῖβος ἐμφανῶς ἄναξ

μίασμα χώρας, ὡς τεθραμμένον χθονὶ

ἐν τῇδ᾽, ἐλαύνειν μηδ᾽ ἀνήκεστον τρέφειν.]

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει: Καθιερώστε γενικά αυστηρή και αδέκαστη δικαιοσύνη, διατηρείτε καλή τάξη στην πόλη σας. Όμως αμέσως κατόπιν ο Οιδίποδας [...] το εξειδικεύει:

Και ποιος αυτός, που τέτοιο είναι γραφτό του;

[ποίου γὰρ ἀνδρὸς τήνδε μηνύει τύχην;]

Και φέρνει ετσι τις σκεψεις του Κρέοντα στον φοβερό λόγο:

Είχαμε, βασιλιά, άρχοντά μας πρώτα

τον Λάιο, πριν εσύ εδώ βασιλέψεις.

[ἦν ἡμίν, ὦναξ, Λάϊός ποθ᾽ ἡγεμὼν

γῆς τῆσδε, πρὶν σὲ τήνδ᾽ ἀπευθύνειν πόλιν.]

Έτσι συνδυάζονται μεταξύ τους ο χρησμός και, χωρίς ν' ανήκει εδώ αναγκαστικά, η ιστορία του θανάτου του Λάιου. Όμως την αμέσως επομένη στιγμή [...] μιλά το πνεύμα του Οιδίποδα [...] ερμηνεύοντας τη γενική επιταγή καχύποπτα, εξειδικεύοντάς την κι εφαρμόζοντάς την σε κάποιον δολοφόνο του Λάιου, κι ακόμα θεωρώντας αυτήν την αμαρτία απέραντη.

Όποιος ξέρει από σας ποιος του Λαμβδάκου / τον γιο, τον Λάιο, σκότωσε, προστάζω / νά 'ρθει κι όλα σε με να τα ιστορήσει. /.../ Κανείς τον άντρα αυτόν, όποιος και νά 'ναι / προστάζω, εδώ, στη γη που εγώ έχω θρόνο / και δύναμη, να μη δεχτεί ούτε λόγο / να του πει, μήτε ευχή ή θυσία μαζί του να δώσει, / ... όπως μου είπε / το Πυθικό του Θεού το μαντείο.

[ὅστις ποθ᾽ ὑμῶν Λάϊον τὸν Λαβδάκου

κάτοιδεν ἀνδρὸς ἐκ τίνος διώλετο,

τοῦτον κελεύω πάντα σημαίνειν ἐμοί:

...

τὸν ἄνδρ᾽ ἀπαυδῶ τοῦτον, ὅστις ἐστί, γῆς

τῆσδ᾽, ἧς ἐγὼ κράτη τε καὶ θρόνους νέμω,

μήτ᾽ εἰσδέχεσθαι μήτε προσφωνεῖν τινα,

μήτ᾽ ἐν θεῶν εὐχαῖσι μήτε θύμασιν ]

κοινὸν ποεῖσθαι, …

ὡς τὸ Πυθικὸν θεοῦ

μαντεῖον ἐξέφηνεν ἀρτίως ἐμοί.]

Βλεπε και Το "οιδιποδειο συμπλεγμα".ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Απο το Ψυχανάλυση και ψυχοθεραπεία στο ελληνικό φως

Ο Χάιντεγκερ, από διαφορετική προσέγγιση, την ονομάζει «φωτεινή νύχτα».

Στη νεότερη ελληνική ποίηση, όσο γνωρίζω, έχει αποδοθεί εναργέστερα στο 2ο σχεδίασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονυσίου Σολωμού:

9.

Ετούτ’ είν’ ύστερη νυχτιά· όλα τ’ αστέρια βγάνει·

 

Ολονυχτίς ανέβαινε η δέηση, το λιβάνι.


Ο Αράπης, τραβηγμένος από τη μυρωδιά που εσκορπούσε το θυμίαμα, περίεργος και ανυπόμονος, με βιαστικά πατήματα πλησιάζει εις το τείχος,

Και απάνου, ανάγκη φοβερή! σκυλί δεν του ’λυχτάει.

Και ακροάζεται· αλλά τη νυχτική γαλήνη δεν αντίσκοβε μήτε φωνή, μήτε κλάψα, μήτε αναστεναγμός· ήθελε πης ότι είχε παύσει η ζωή· οι ήρωες είναι ενωμένοι και, μέσα τους, λόγια λένε

Για την αιωνιότητα, που μόλις τα χωράει·

Στα μάτια και στο πρόσωπο φαίνοντ’ οι στοχασμοί τους·

Τους λέει μεγάλα και πολλά η τρίσβαθη ψυχή τους.

Αγάπη κι’ έρωτας καλού τα σπλάχνα τους τινάζουν·

Τα σπλάχνα τους κι’ η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν·

Γλυκιά κι’ ελεύθερ’ η ψυχή σα νάτανε βγαλμένη,

Κι’ υψώναν με χαμόγελο την όψη τη φθαρμένη.

και στο «Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» του Οδυσσέα Ελύτη:

ΙΙ

Θε μου και τώρα τι Που ‘ χε με χίλιους να παλέψει

χώρια με τη μοναξιά του ποιος αυτός πού ’ξερε μ’ ένα λόγο του να δώσει ολάκερης της γης να ξεδιψάσει τι

Που όλα του τά ‘χαν πάρει Και τα πέδιλά του τα σταυροδετά και το τρικράνι του το μυτερό και το τειχιό που καβαλούσε κάθε απομεσήμερο να κρατάει τα γκέμια ενάντια στον καιρό σα ζόρικο και πηδηχτό βαρκάκι

Και μια φούχτα λουίζα που την είχε τρίψει στα μάγουλα ενός κοριτσιού μεσάνυχτα να το φιλήσει (πώς κουρναλίζαν τα νερά του φεγγαριού στα πέτρινα τα σκαλοπάτια τρεις γκρεμούς πάνω απ’ τη θάλασσα…)

Μεσημέρι από νύχτα Και μήτ’ ένας πλάι του Μονάχα οι λέξεις του οι πιστές πού’ σμιγαν όλα τους τα χρώματα ν’ αφήσουν μέσ’ στο χέρι του μια λόγχη από άσπρο φως

Και αντίκρυ σ’ όλο των τειχών το μάκρος μυρμηκιά οι χυμένες μέσ’ στον γύψο κεφαλές όσο έπαιρνε το μάτι του

«Μεσημέρι από νύχτα – όλ’ η ζωή μια λάμψη!» φώναξε κι όρμησε μέσ’ στο σωρό σύρνοντας πίσω του χρυσή γραμμή ατελεύτητη

Κι αμέσως ένιωσε ξεκινημένη από μακριά η στερνή χλομάδα να τον κυριεύει

………….

Από εδώ, από τον τόπο αυτής της γιορτής, πρέπει να εννοηθεί κάθε μεγάλη ποίηση και κάθε μεγάλη νόηση. Από εδώ ανοίγεται και ο δρόμος της αληθινής συνομιλίας του δυτικού με τους άλλους πολιτισμούς. Αναφέρω ενδεικτικά αυτό που στο Ζεν αποκαλείται «μεγάλος θάνατος».

Η θεραπευτική συνομιλία, όταν ευτυχήσει να φθάσει στα άκρα, θα απολήξει κάποτε σ' αυτόν τον κόμβο, που είναι κόμπος και μαζί κομβικό σημείο μιας στροφής που καθιστά την άλλη όψη της γιορ­τής ορατή. Ένα παράδειγμα για αυτήν τη στροφή:

Ένας άντρας που καθυστερημένα ανακάλυψε πως αγαπούσε τη γυναίκα που εγκατέλειψε ησυχάζει πρώτα στην ιδέα να την πάρει και μαζί να ξανοιχτούνε στη θάλασσα. Αυτή είναι η μία όψη, η σκο­τεινή. Η στροφή συμβαίνει σε μια έκλαμψη και λέει ο άντρας στον εαυτό του:

- Αν μπορούμε να πεθάνουμε μαζί, τότε μπορούμε και να ζήσουμε μαζί!

Θα αναφέρω δυο οδηγούς ρήσεις για τη στροφή που για τον ευήκοο θεραπευτή τώρα μπορεί να είναι περισσότερο εύληπτες.

Η πρώτη είναι του ποιητή Πάουλ Τσελάν: «Πήγαινε στα ολόδικά σου στενά - κι απελευθερώσου».

Η δεύτερη είναι του Φρίντριχ Χαίλντερλιν: «Όπου όμως είναι κίνδυνος, βλασταίνει και το σωτήριο».

Φτάνει «στενά» και «απελευθέρωση», «κίνδυνο» και «σωτήριο» να μην τα ακούσουμε κατά το αμερικανικό «happy end», το «αίσιον τέλος», ή κατά την πλατωνική-χριστιανική παράσταση μιας τελικής λύτρωσης αλλά να τα δούμε στο πρώτο ελληνικό φως όπου στενά και απελευθέρωση, κίνδυνος και σωτήριο, ΰβρις και άληθείη συνευρίσκονται στο αυτό. Είναι αδελφά νοήματα.

Οι δρόμοι τους συναντώνται σ' ένα σταυροδρόμι, γράφει ο Χάιντεγκερ, και το σταυροδρόμι είναι κι αυτό καθοδόν μαζί μας - έρχεται, αν μου επιτραπεί εδώ μια συμπλήρωση, από πίσω και καταπάνω μας. Οι τραγωδίες του Αισχύλου και του Σοφοκλή το μαρτυρούν με τον σαφέστερο τρόπο.

■ Οχι μονο ο ερωτας νικα την καταθλιψη, αλλα κατα ποσο ο δρομος προς τον ερωτα, προς το ανοιγμα στον Αλλο, περνα απο την καταθλιψη, η καταθλιψη ειναι σταθμος αυτου του δρομου.

■ Ψυχη

Στην Εισαγωγη στο Γραμμα Α γραφω:

"Κατα κοσμον λεγομαι ψυχαναλυτης. (Το αλλο μου ονομα δεν το βρηκα ποτε.)"

Πριν απο λιγο καιρο (2010) ειχα αλληλογραφια με εναν αμερικανο συναδελφο σχετικα με το ονομα μιας ενδεχομενης αμερικανικης εταιρειας προσκειμενης στην IFDA (International Federation of Daseinsanalysis) οπου, αναλογιζομενος το "αλλο μου ονομα", του γραφω:

"Θα σκεφτομουν 'Αναλυση απο το Κατι στο Τιποτα', η, 'Ψυχαναλυση' - αστειευομαι."

Ο,τι ξεκινησε σαν αστειο, αρχισε να μου εντυπωνεται ολο και περισσοτερο.

"Αναλυση απο το Κατι στο Τιποτα":

Η πορεια οπου το οποιο "αιτημα", το οποιο "προβλημα", η οποια παρασταση μιας "θεραπειας" δεν υπεισερχονται σε μια διαδικασια αλλα βρισκουν τη λυση τους με το να χανονται.

"Ψυχαναλυση":

Το ονομα δεν ονομαζει κατι, δεν παρεχει υποσταση σ' αυτο που ονομαζει, δεν μιλα για την ψυχη ως αντικειμενο της θεραπειας αλλα ως αυτο απο το οποιο η θεραπεια επιζητει να απαλλαγει.

Και απο τι επιχειρει να απαλλαγει; Τι θα πει εδω "ψυχη";

Πριν μερικα χρονια επεσα σε ενα "θεατρο μουσικης δωματιου" της Younghi Pagh-Paan με τον τιτλο "Mondschatten" [Ισκιοι του φεγγαριου]. Το λιμπρεττο βασιζεται στον "Οιδιποδα επι Κολωνω". Εκει παρεμβαλλεται ενα ποιημα του Byung-Chul Han. Το ανεφερα στο εργαστηριο μιας ημεριδας με τιτλο Περαν του πονεμενου ανθρωπου. Ειναι η Αντιγονη και απευθυνεται στον πατερα της Οιδιποδα:

[Πατερα!]

Δικασε τους θεους,

Σκοτωσε τους.

Αδιαφοροι ειναι για τους ανθρωπους,

Αυτοι οι θεοι μας χτυπανε

πληγη στην πληγη.

Πληγιασμενη απ' τις πορειες

Πληγιασμενη απο το κλαμα

Πληγιασμενη απο τα ονειρα

Καταπληγιασμενη ειν' η ψυχη σου.

Ανασανε μες απο τις πληγες σου!

Ασε τις πληγες σου ν' ανθισουν!

Η πληγιασμενη σου κεφαλη ακομα

Δεν ειναι προσωπο του κανενα,

Ηλιος και φεγγαρι,

Του φωτος και της σκιας

Η φιλικη αλλαγη

Δεν καθρεφτιζονται πανω της.

Η ψυχη σου ειναι

Πια μονο φορτος.

Μεχρι τον θανατο

Θα την υποφερεις.

Κοψε την, την ψυχη σου.

Εδω οι "Θεοι" ειναι το ονομα για το υπερβατικο: Καθε τι που ξεπερνα τα εγκοσμια, δηλαδη υπερβαινει το χειροπιαστο, το αμεσο, το πραγματικο, τον εκαστοτε τοπο και χρονο. Ονομαζει καθε περαν ... :

- Την εικονα του εαυτου και των αλλων που οριζεται απο ενα "πρεπει", "θελω", "φοβαμαι", "ελπιζω" κλπ.

- Την εικονα ενος αλλου, καλυτερου γονιου, συντροφου, παιδιου, ζωης, κοσμου.

- Το "σκεφτομαι", το "νοιωθω", το "φανταζομαι" και καθε τι αλλο που εκτυλισσεται στον χωρο μιας εσωτερικοτητας.

Ο τοπος ολων αυτων ειναι η ΨΥΧΗ.

Η ψυχη σου ειναι / Πια μονο φορτος. / Μεχρι τον θανατο / Θα την υποφερεις. / Κοψε την, την ψυχη σου.

O Pώκριτος, που εκάτεχε την αφορµή οπού εκίνα

την Aρετή, και βιαστικά να πάγει εκεί του εµήνα, 630

δε θέ’ να πάρει σύντροφον, µα µοναχός του πηαίνει·

κι ως ήσωσε, την ηύρηκε σαν ξεπεριορισµένη.

Στο παραθύρι εσίµωσε, κ’ η Aρετή αρχινίζει,

απόκοτα να του µιλεί, να τον αναντρανίζει.

Δεν έχει πλιό την κράτηξιν, δε ντρέπεται, µα οι πόνοι 635

την εντροπήν εδιώξασι, τά’χωνε φανερώνει.

Kαι λιγωµάρα τσ’ ήδιδε, το γλήγορα να µάθει,

αν είν’ και ζεί ο Pωτόκριτος, γή απόθανε, κ’ εχάθη.

Kι αρχίζει µε την πονηριά να τον-ε ξεκινήσει,

πού βρίσκεται ο Pωτόκριτος, και πού’ναι να γρικήσει. 640


απ. 16

ἄγε, ζωγράφων ἄριστε,

γράφε, ζωγράφων ἄριστε,

Ῥοδίης κοίρανε τέχνης,

ἀπεοῦσαν, ὡς ἂν εἴπω,

γράφε τὴν ἐμὴν ἑταίρην.

γράφε μοι τρίχας τὸ πρῶτον

ἁπαλάς τε καὶ μελαίνας·

ὁ δὲ κηρὸς ἂν δύνηται,

γράφε καὶ μύρου πνεούσας.

γράφε δ᾿ ἐξ ὅλης παρειῆς

ὑπὸ πορφυραῖσι χαίταις

ἐλεφάντινον μέτωπον.

τὸ μεσόφρυον δὲ μή μοι

διάκοπτε μήτε μίσγε,

15ἐχέτω δ᾿, ὅπως ἐκείνη,

τὸ λεληθότως σύνοφρυ,

βλεφάρων ἴτυν κελαινήν.

τὸ δὲ βλέμμα νῦν ἀληθῶς

ἀπὸ τοῦ πυρὸς ποίησον,

ἅμα γλαυκόν, ὡς Ἀθήνης,

ἅμα δ᾿ ὑγρόν, ὡς Κυθήρης.

γράφε ῥῖνα καὶ παρειὰς

ῥόδα τῷ γάλακτι μίξας·

γράφε χεῖλος, οἷα Πειθοῦς,

προκαλούμενον φίλημα.

τρυφεροῦ δ᾿ ἔσω γενείου

περὶ λυγδίνῳ τραχήλῳ

Χάριτες πέτοιντο πᾶσαι.

στόλισον τὸ λοιπὸν αὐτὴν

ὑποπορφύροισι πέπλοις,

διαφαινέτω δὲ σαρκῶν

ὀλίγον, τὸ σῶμ᾿ ἐλέγχον.

ἀπέχει· βλέπω γὰρ αὐτήν·

τάχα, κηρέ, καὶ λαλήσεις.

ελα, αριστε των ζωγραφων,

ζωγραφισε, αριστε των ζωγραφων,

δασκαλε της τεχνης των Ροδιων,

κατα πως θα σου πω την απουσα

ζωγραφισε την εταιρα μου

ζωγραφισε τα μαλλια πρωτα

τα απαλα και τα μαυρα

κι αν το κερι το μπορει

ζωγραφισε τα και ν' αποπνεουνε μυρο

και κατοπιν ζωγραφισε το μαγουλο ολο

κατω απο τα σκοτεινα μαλλια

το φιλντισενο μετωπο.

και το μεσοφρυδο ουτε να μου το

διακοψεις ουτε να το ενωσεις

μα κρατησε, οπως το 'χε εκεινη,

το ανεπαισθητο σμιξιμο

απο τα τοξα τα σκοτεινα των φρυδιων.

και τωρα τα ματια, οπως αληθινα ειναι

κανε τα, απο φωτια,

λαμπερα οπως της Αθηνας

και συναμα υγρα σαν της Αφροδιτης των Κυθηρων.

ζωγραφισε τη μυτη και τα μαγουλα

προσμιγοντας στο γαλακτωμα ροδα

ζωγραφισε τα χειλη σαν αυτα της Πειθους

που προκαλουνε σε φιλημα.

κατω απο το τρυφερο πηγουνι

γυρω απο τον αλαβαστρινο λαιμο

να πετανε οι Χαριτες ολες.

στολισε ο,τι της λειπει

με υποπορφυρα πεπλα

ομως ας φαινεται απο το δερμα

λιγο, να δειχνει το σωμα της.

φτανει! τωρα την βλεπω!

σε λιγο, κερι, θα λαλησεις.

Πεθαινει με το παραπονο οτι στη ζωη του δεν χορτασε τον υπνο

Προς θεραπευτη:

- Πως ξερεις οτι αυτα που λες δεν αφορουν εσενα και τον δικο σου τροπο να βλεπεις και να αντιμετωπιζεις τα πραγματα;

Απαντηση:

- Ειναι οπως με ενα καλο ποιημα: Ειναι ιδιαιτατος λογος του ποιητη, και συναμα μας μιλαει ενδοτατα.

Στις προσφατες διαπραγματευσεις της κυβερνησης με την Ευρωπαϊκη Ενωση, που κρατησαν καπου δυο εβδομαδες, οι ενεχομενοι θα μπορουσαν να ειχαν φτασει στο αποτελεσμα που εφτασαν σε δυο ωρες. Βασικα γνωριζαν απο πριν ποσο θα παει ο καθενας και ποσο θα υποχωρησει στον αλλο. Προς τι τοτε το θεατρο και το δραμα; Προς τι η επικληση της αλληλοκαταστροφης;

Η απαντηση θα μπορουσε να ειναι: Ο κοσμος της γραφειοκρατιας και των διαδικασιων ειναι αφορητος. Πλακωνεται απο θανασιμη πληξη. Η σκηνοθεσια της καταστροφης ειναι το τελευταιο εργαλειο για να αναψουν λιγακι τα αιματα. Για να δωσει κανεις επιτελους σημασια στον αλλο.

Στην "διαλεκτικη κυριου και δουλου" (Hegel) ο κυριος ειναι αυτος που στην αναμετρηση δεν θα κανει πισω, ουτε εμπρος στον ενδεχομενο θανατο. Αυτο ειναι που θα τον κανει κυριο. Ο δουλος θα δειλιασει εμπρος στον θανατο, και θα κανει πισω. Αυτο ειναι που θα τον κανει τελικα δουλο.

Στο σημερινο chicken game των απανταχου διαπραγματευσεων, οπως αυτο μεταξυ Ελλαδας και Ευρωπαϊκης Ενωσης, τον θανατο τον τρεμουν και τα δυο μερη. Ειναι και τα δυο chickens. Δουλοι που μπλοφαρουν, υποκρινονται τους κυριους. Και, αν δεν συμβει καποιο ατυχημα, οπως στον πρωτο διδαξαντα, νικητης στα σημεια θα ειναι, απο τους δυο φοβισμενους, ο λιγοτερο.  «Τὴν ἄνοιξη, τὸ καλοκαίρι, ραγιάδες...»

Η πόλις των αρχαίων και η σημερινή κατοίκηση τον ανθρώπου επάνω στη γη

 


Στη διαφάνεια προβάλλεται μια κατασκευή από ακρυλικό, αλουμίνιο και ξύλο, έργο του ζωγράφου Γιώργου Μόκαλη, με τον τίτλο «Θέα». Μας αντικρίζει και μιλά τη δική της άφωνη γλώσσα. Θα συνοδεύει όσα έμφωνα ακολουθήσουν.

Κυρίες και κύριοι, οι δρόμοι μας, αυτοί που ο καθένας μας πήρε από κει που ξεκίνησε, σήμερα το βράδυ μας έφεραν και μας συγκέντρωσαν σ' αυτόν το χώρο. O καθένας μας πέρασε από γειτονιές και πλατείες, από δρομάκια και λεωφόρους, πέρασε περπατώντας, με το αυτοκίνητο, με το λεωφορείο, με το μετρό. Διαδρομές που τις έχουμε ξανακάνει πηγαίνοντας σε μια άλλη συνάντηση, φεύγοντας από μια άλλη συνάντηση, διαδρομές που μας κάλεσαν και μας απέτρεψαν, που ανταποκριθήκαμε και αποφύγαμε, που μας σημάδεψαν και μείναν αδιάφορες, διαδρομές που άνοιξαν δρόμους και που κατέληξαν σε αδιέξοδα.

Οι δρόμοι που περάσαμε σήμερα ερχόμενοι κατά δω είναι γεμάτοι από τέτοια σημάδια. Δοκιμάστε να τα φέρετε για λίγο και πάλι στο νου σας.

Όλα αυτά δεν χάθηκαν. Τίποτα δεν χάθηκε. Είναι εδώ, είναι ανάμεσα μας, είναι συγκεντρωμένα στον αέρα αυτού του χώρου και αυτής της συνάντησης.

Υπάρχει ένα όνομα που θα μπορούσε να εκφράζει αυτήν τη συνάντηση, με όλα όσα σήμερα συναντώνται εδώ, να τη συλ-λέγει στη λέξη του. Το όνομα θα ήταν «πόλη».

Τότε η πόλη θα κρατούσε στο όνομα της περισυλλεγμένα τα πάντα και θα απέδιδε στον καθένα αυτό που του ανήκει. Η πόλη θα ήταν ένα όνομα για τη συνάντηση όλων των συναντήσεων, όχι κάτι αφηρημένο και γενικό αλλά κάτι που θα πραγματώνονταν κάθε ώρα και κάθε στιγμή, πάντα διαφορετικό και πάντα το ίδιο, στην κάθε συνάντηση. Παραδείγματος χάριν, εδώ και τώρα.

Επιχείρησα μια εισαγωγή στην πόλη, η οποία μπορεί να έχει κάποια αλήθεια και στην οποία θα επανέλθουμε. Όμως έχει και πραγματικότητα; Είναι η σημερινή μας συνάντηση, είναι η πόλη που θα πραγματώνονταν σ' αυτήν τη συνάντηση πραγματική;

Βρισκόμαστε εδώ, σας μιλώ, με ακούτε. Τι μίλημα είναι αυτό, τι άκουσμα; Ας το δούμε προσεκτικότερα.

Βασικά δεν μιλώ σ' εσάς. Μιλώ στο μικρόφωνο που έχω μπροστά μου. Εστιάζομαι σε κάτι που βρίσκεται μερικά εκατοστά μόνο μακριά απ' το στόμα μου. Γι' αυτό και η ένταση της φωνής μου είναι χαμηλή. Η ανάσα μου δεν σας φτάνει. Κι επειδή μιλώ σ' ένα μηχάνημα, ο τόνος της φωνής μου είναι περίεργος και το σώμα μου παρακολουθεί τα λεγόμενα μου με έναν τρόπο σπαστικό, έστω κι αν τον έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνει εντύπωση. Κι αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε κάθε φορά που μεσολαβεί ένα μικρόφωνο ανάμεσα σ' αυτόν που είναι μπροστά του και σ' αυτούς που βρίσκονται πίσω του.

Για να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει, θα σας δείξω μια φωτογραφία από την εποχή που δεν υπήρχαν μικρόφωνα:

Lenin 1.jpeg

Είναι ο Λένιν που μιλά από μια εξέδρα. Προσέξτε πώς όλος, κάθε ίνα του σώματος του απλώνεται ν' αγκαλιάσει το πλήθος που τον ακούει. Τα χέρια του που ακουμπούν στο διάζωμα δεν τον στηρίζουν αλλά τον σηκώνουν και τον φέρνουν έξω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Το βλέμμα του δεν πλανιέται πάνω από τον κόσμο αλλά μοιάζει σχεδόν να καρφώνει τον καθένα ξεχωριστά. Και σκέφτομαι πως αυτά που σας λέω, αν τα έλεγα από μια εξέδρα, δίχως μικρόφωνο, με κακή ακουστική ή ενδεχομένως και σ' έναν υπαίθριο χώρο, και μάλιστα διαβάζοντας από τα χαρτιά μου, θ' ακούγονταν το λιγότερο γελοία.

Μιλώ, αν αυτό λέγεται ομιλία, σε πολλούς μ' έναν τρόπο που θα ταίριαζε σε λίγους, μέσα από ένα μηχάνημα που δεν ταιριάζει σε κανένα μας κι ο θεός να βάλει το χέρι του - αν όλα αυτά δεν έρχονται ήδη από το χέρι ενός θεού.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το άκουσμα σας. Η φωνή μου, όχι η φωνή μου, το ηχητικό κύμα που την αναπαράγει, με «υψηλή πιστότητα» βέβαια, δεν έρχεται από μένα αλλά από τα μεγάφωνα που είναι κατεσπαρμένα στο χώρο. Δεν έχει σημασία πού κάθεστε. Ακούτε τη φωνή μου, όχι τη φωνή μου, ξεγελιέμαι κι εγώ συνεχώς, ακούτε αυτήν τη μεταλλική αναπαράσταση της στην ίδια σχεδόν ένταση όπου κι αν κάθεστε. Κι αν ήμουν πιο σημαντικό πρόσωπο, θα βλέπατε και το είδωλο μου σε γιγαντοοθόνη, εσείς που κάθεστε πίσω το ίδιο καλά μ' εσάς που κάθεστε μπροστά.

Σ' αυτόν το χώρο δεν υπάρχει κοντά και μακριά. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε πλέον χώρο αυτό το διάστημα, που ούτε διάστημα είναι καθώς οι διαστάσεις δεν διίστανται και οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί και το μεταξύ μας είναι ανύπαρκτο.

Κι ας μην νομίσουμε πως έχουμε μπροστά μας την κατασκευή του Γιώργου Μόκαλη. Μια σκιά έχουμε, είναι μια οπτική απάτη. Όχι γιατί η οπτική εικόνα δεν είναι ακριβής. Μας εξαπατά διότι μας υποβάλλει την εντύπωση πως για να βλέπουμε αρκεί να βλέπουμε με τα μάτια μας, μας μεταχειρίζεται σαν όντα που αποτελούνται μόνο από μάτια. Όπως το μικρόφωνο και τα μεγάφωνα μας μεταχειρίζονται σαν όντα που αποτελούνται μόνο από αυτιά.

Σε ανάλογες συνθήκες βρισκόμαστε κάθε φορά που μιλάμε στο τηλέφωνο και σερφάρουμε στο διαδίκτυο, κάθε φορά που ακούμε το ραδιόφωνο και βλέπουμε την τηλεόραση.

Υπάρχει ένα παιχνίδι για υπολογιστές που λέγεται «The cyberpunk handbook» (To εγχειρίδιο του κυβερνοπάνκ). Στο παιχνίδι το σώμα γίνεται κυριολεκτικά «κρέας» για την εμφύτευση συσκευών πληροφοριών. Μήπως είναι περισσότερο από παιχνίδι; Μήπως γινόμαστε κι εμείς όλο και περισσότερο παίκτες του;

Η συνάντηση μας δεν είναι πραγματική συνάντηση. Η πόλη, αυτή που θα μπορούσε να πραγματωθεί στη συνάντηση μας, δεν είναι πραγματική.

Σας μιλώ και δεν σας μιλώ. Υπάρχει λέξη που ν' αποδίδει αυτό το αλλόκοτο μίλημα; Υπάρχει. Τη γνωρίζουμε κυρίως από την τηλεόραση και χαρακτηρίζει εκπομπές που μεταδίδονται στο χρόνο που γίνονται: «live». Σας μιλώ live.

Η λέξη έρχεται από το «alive», το μεσαιωνικό «alyfe», που σημαίνει «on life» και θα πει περίπου ό,τι και το δικό μας «εν ζωή». Στη λέξη «live» τώρα το a-, αυτό το «εν...», το «μέσα (στη ζωή)», έχει χαθεί. Γι' αυτό και στην καθομιλούμενη αγγλική η λέξη σημαίνει μεν «ζωντανό», όμως χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά, «δήθεν ζωντανό» όπως, π.χ., «ζωντανό θέμα», «ζωντανό ηφαίστειο», «ζωντανό χρώμα» και, βέβαια, «ζωντανές εκπομπές».

Η φωνή μου είναι μεν «ζωντανή», όμως ζωντανή σε εισαγωγικά. Εισαγωγικά διότι, όπως είδαμε, το «live» δε σημαίνει πραγματικά «ζωντανός», όμως ούτε και «νεκρός».

Το μη πραγματικό της συνάντησης μας δεν αφορά λοιπόν μόνο τούτον το χώρο, που δεν είναι χώρος γιατί δεν εκχωρεί αποστάσεις, δεν προσφέρει ούτε εγγύτητα ούτε απόσταση. Αυτός που σας μιλάει, χωρίς να σας μιλάει πραγματικά, είναι live ο ίδιος, ούτε ζωντανός ούτε νεκρός. Κι εσείς που ακούτε, όχι, δεν ακούτε, εσείς που προσλαμβάνετε ακουστικά αυτήν τη συνθετική φωνή είστε οι ίδιοι live. Ούτε ζωντανοί ούτε νεκροί.

Πλάσματα σαν κι εμάς, καθότι μη πραγματικά, κινούνται σ' αυτό το «ούτε...ούτε». Δεν είναι σε θέση να πραγματώσουν τίποτα, μήτε καλό μήτε κακό. Δεν τους αξίζει ούτε η κόλαση ούτε ο παράδεισος. Είμαστε μη πραγματικοί άνθρωποι σε μια μη πραγματική πόλη. Μη πραγματική πόλη... Στην αγγλική γλώσσα, «unreal city» είναι στίχος από ένα ποίημα. Τον έγραψε πριν από 60 χρόνια ο Eliot. Όσα ειπώθηκαν μέχρι τώρα είναι η απόπειρα μιας εξοικείωσης μ' αυτόν το στίχο.

Το ποίημα έχει τον τίτλο «The Waste Land». O Σεφέρης τον μετέφρασε ως «Η Έρημη Χώρα». Στο ποίημα, το «unreal», μη πραγματική, ανύπαρκτη το μεταφράζει ο Σεφέρης, έρχεται τρεις φορές: μια όταν ξημερώνει στη χώρα, μια το μεσημέρι και μια καθώς βραδιάζει. Το ανύπαρχτο διατρέχει τον ουρανό της σαν άλλος ήλιος: ανατέλλει, μεσουρανεί, χαμηλώνει και την αφήνει να προβάλλει στο φως του.

Ξημέρωμα στην Έρημη Χώρα. Η μετάφραση είναι πάντα του Γιώργου Σεφέρη (στ. 60-64): «Ανύπαρχτη Πολιτεία, / Μέσα στην καστανή καταχνιά μιας χειμωνιάτικης αυγής, / Χύνουνταν στο γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί, / Δεν το 'χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς».

Σχετικά μ' αυτούς τους στίχους ο ίδιος ο Έλιοτ παραπέμπει σε δυο ποιητές. Το «Ανύπαρχτη Πολιτεία» απηχεί τους παρακάτω στίχους του Μπωντλαίρ: «Πολυάνθρωπη πόλη, πόλη κατάμεστη από όνειρα / Όπου το φάσμα συναντά καταμεσήμερο τον διαβάτη».

Οι επόμενοι στίχοι, «Χύνουνταν στο γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί, / Δεν το 'χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς», είναι παραλλαγή μιας σκηνής από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη: «μια τόσο μακριά συνοδεία / ανθρώπων, που ποτές δεν θα το 'χα πιστέψει / πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς».

Στην Έρημη Χώρα το ονειρικό φάσμα που συναντά τον διαβάτη και γίνεται ο ίσκιος του είναι ο θάνατος. Όμως τι είδους θάνατος είναι αυτός; Γράφει ο Σεφέρης: «Οι πρωινοί διαβάτες του London Bridge μοιάζουν με την ατέλειωτη συνοδεία εκείνων "που ποτές τους δεν ήταν ζωντανοί" [έτσι χαρακτηρίζονται στη Θεία Κωμωδία], γιατί δεν έκαναν μήτε καλό μήτε κακό [...]»

Αναγνωρίζουμε μήπως ανάμεσα στο πλήθος που περνά τη γέφυρα του Λονδίνου εμάς τους ίδιους; Φυσικά δεν χρειάζεται να πάμε εκεί. Είναι οι ίδιες μορφές που θα συναντήσουμε στους δρόμους μας, στο μετρό και στις ουρές των τραπεζών και των ταχυδρομείων, στα γήπεδα και στα κέντρα διασκέδασης, πίσω από τα τζάμια των αυτοκινήτων και ίσως, ίσως, εμπρός στον καθρέφτη μας. Είναι μορφές σαν κι εμάς, εδώ και τώρα.

Ξαναδιαβάζω τους στίχους που συζητούμε: «Ανύπαρχτη Πολιτεία, / Μέσα στην καστανή καταχνιά μιας χειμωνιάτικης αυγής, / Χύνουνταν στο γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί, / Δεν το 'χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς».

Και τώρα τους ακούμε διαβασμένους από τον ίδιο τον Eliot:

«Unreal City, / Under the brown fog of a winter dawn, / A crowd flowed over London Bridge, so many, / I had not thought death had undone so many».

Ας συγκρατήσουμε από την απαγγελία δυο πράγματα. Πρώτον, η φωνή δεν έχει κανένα ίχνος απελπισίας, κατηγορίας, κηρύγματος. Αν έχει κάτι, θα 'λεγα έναν τόνο ήσυχης απορίας, σιγαλού θαυμασμού, πως έτσι είναι. Δεύτερον, ο τονισμός του «unreal» στην αρχή και του «undone» στο τέλος. Και οι δυο λέξεις προσδιορίζονται από το «un->>, κάτι σαν το δικό μας στερητικό άλφα που στον πρώτο στίχο χαρακτηρίζει την πόλη τη στερούμενη πραγματικότητας.

Τι προκαλεί τη στέρηση της πραγματικότητας; O θάνατος. Εκείνος ο θάνατος που un-does, ξε-κάνει, αποστερεί ακριβώς το «κάμωμα», την πραγμάτωση.

Πώς συμβαίνει αυτός ο θάνατος; Στη Θεία Κωμωδία εκείνοι που πέθαναν αυτόν το θάνατο είναι όσοι «από δειλία έκαμαν τη μεγάλη άρνηση».

Η «μεγάλη άρνηση» είναι η στάση του «ούτε.. .ούτε» που συναντήσαμε ήδη. Η άλλη όψη της είναι το «και ναι και όχι», όπου ούτε το ναι είναι πραγματικό «ναι» ούτε το όχι πραγματικό «όχι». Ας το αναλογιστεί περισσότερο ο καθένας για τον εαυτό του. Εδώ αρκεί να τονιστεί πως δεν πρόκειται για αμαρτία, για αδυναμία χαρακτήρα ή, στην τρέχουσα ψυχολογική γλώσσα, για «πρόβλημα». Πρόκειται για ανθρώπινη μοίρα. Η ανάγνωση του Έλιοτ μας καλεί να την αναγνωρίσουμε και να την παραδεχτούμε.

Δεν είναι απλό. Και δεν είναι απλό γιατί καταρχήν μοιάζει να μην είναι απόλυτο. Σε κάποιες συναντήσεις, σε κάποιες ώρες μοιάζει να γινόμαστε πραγματικοί κι η χώρα μας δεν είναι έρημη. Το λέω και μου έρχεται κατευθείαν στο νου μια φράση του Νίτσε: «Η έρημος μεγαλώνει. Αλίμονο σ' αυτόν που μέσα του κρύβει έρημους». Δεν είναι ανατριχιαστικά αυτά τα λόγια; Κι αυτός που ανατριχιάζει δεν έχει ήδη ομολογήσει πως τον άγγιξαν βαθιά; Δεν έχει ήδη ομολογήσει πως μέσα του «κρύβει έρημους»;

Κι αυτοί που δεν ανατριχιάζουν; Ένας είναι ο κύριος Ευγενίδης. Τον συναντούμε στην Έρημη Χώρα το μεσημέρι (στ. 207-214):

Ανύπαρχτη Πολιτεία

Μέσα στην καστανή καταχνιά ενός χειμωνιάτικου μεσημεριού

Ο Σμυρνιός έμπορας, κύριος Ευγενίδης

Αξούριστος, με την τσέπη γεμάτη σταφίδες

Τσιφ Λόντρα: φορτωτικές εν όψει,

Με κάλεσε με τα πρόστυχα του γαλλικά

Για πρόγευμα στο Κάννον Στρητ Οτέλ

Κι έπειτα το Σαββατοκύριακο στο Μετροπόλ.

Ο κύριος Ευγενίδης, λέει ο Έλιοτ σε μια συνάντηση του με τον Σεφέρη, είναι ένα πρόσωπο που γνώρισε τον καιρό που εργαζόταν στο Σίτυ σαν τραπεζικός υπάλληλος στην Lloyds Bank.

«Τσιφ Λόντρα: φορτωτικές εν όψει». «Τσιφ», το αγγλικό «c.i.f.», είναι η συντομογραφία του «cost, insurance, freight» (τιμή, ασφάλεια, ναύλος). Ο Έλιοτ σημειώνει: «Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας ήταν "μετά ναύλου και ασφαλείας μέχρι Λονδίνου"». Η φορτωτική κτλ. έπρεπε να παραδοθεί στον αγοραστή αμέσως μετά την πληρωμή του εν όψει γραμματίου».

Ο Σεφέρης μας πληροφορεί ακόμα:

To Cannon Street Hotel ήταν την εποχή εκείνη ένα βολικό μέρος συναντήσεων για τους ξένους εμπόρους με Άγγλους συναδέλφους, γιατί βρισκότανε στο κέντρο του Σίτυ και στο τέρμα μιας αρτηρίας της ηπειρωτικής Ευρώπης. Από τότε έχασε τη σημασία του. Το Μέτροπολ, ένα από τα κυριότερα ξενοδοχεία πολυτελείας του Μπράιτον. Το χρησιμοποιούσαν πολύ για διασκεδάσεις οι πλούσιοι επιχειρηματίες. Δεν είναι ξενοδοχείο «δι' οικογενείας».

Πάλι: «Ανύπαρχτη Πολιτεία / Μέσα στην καστανή καταχνιά ενός χειμωνιάτικου μεσημεριού / O Σμυρνιός έμπορας, κύριος Ευγενίδης / Αξούριστος, με την τσέπη γεμάτη σταφίδες / Τσιφ Λόντρα: φορτωτικές εν όψει, / Με κάλεσε με τα πρόστυχα του γαλλικά / Για πρόγευμα στο Κάννον Στρητ Οτέλ / Κι έπειτα το Σαββατοκύριακο στο Μετροπόλ».

Και ο Έλιοτ:

«Unreal City / Under the brown fog of a winter noon / Mr. Eugenides, the Smyrna merchant / Unshaven, with a pocket full of currants / C.L.f. London: documents at sight, / Asked me in demotic French / To luncheon at the Cannon Street Hotel / Followed by a weekend at the Metropole».

Όπως και στο προηγούμενο απόσπασμα η ενότητα ξεκινά με το στίχο «Unreal City». Από την ανάγνωση του Έλιοτ τείνω να τον ακούσω περισσότερο στην ονομαστική πτώση και λιγότερο στην κλητική. Και η μικρή παύση που ακολουθεί θα μπορούσε ν' αποδοθεί με μια αδιόρατη άνω κάτω τελεία, δηλαδή: Στο πλήθος στη γέφυρα του Λονδίνου, στον κύριο Ευγενίδη μιλά η πόλη, η μη πραγματική πόλη, η ανύπαρχτη.

Τώρα, σε αντίθεση με τη σχεδόν ονειρική σκηνή του πλήθους στη γέφυρα, έχουμε τη σχεδόν πεζή περιγραφή μιας συνάντησης του Σμυρνιού εμπόρου με το πρόσωπο που μιλά ο Mr. Eugenides:

Το όνομα λέγεται με ιδιαίτερη έμφαση, με στόμφο, ο κύριος Ευγενίδης εισάγεται φαντασμαγορικά, αναδύεται μέσα από την καστανή καταχνιά του χειμωνιάτικου μεσημεριού μονόφθαλμος, όπως γράφει ο Έλιοτ στις «Σημειώσεις», αξούριστος, η τσέπη φουσκωμένη σταφίδες, στο χέρι φορτωτικές, προφανώς η συνάντηση είναι για τις δουλειές του, σχεδόν τον βλέπουμε να μπαίνει και να μπουκώνει το μικρό δωμάτιο του τραπεζικού υπάλληλου, να κάθεται απέναντι του και ν' απλώνει το σώμα και τα χέρια του πάνω στο γραφείο μασουλώντας σταφίδες και να προσφέρει και σ' αυτόν μια χούφτα με τα κολλώδη του δάχτυλα.

Οπωσδήποτε το όνομα δεν είναι τυχαίο. O κύριος Ευγενίδης εκπροσωπεί την ευγένεια - εξ αποκλεισμού. Με μια λέξη, αυτό που τον καθορίζει είναι η χυδαιότητα. Η λέξη ας ακουστεί κυριολεκτικά. «Χύδην» είναι αυτό που λέμε «χύμα», όπου τα πάντα συγχέονται στο αδιαφοροποίητο, όπου έχει χαθεί κάθε όριο: «Αξούριστος». Ο κύριος Ευγενίδης δεν ετοιμάστηκε για να βγει απ' το σπίτι του, να συναντήσει ανθρώπους. Σχεδόν όπως σηκώθηκε απ' το κρεβάτι του πήγε στο λιμάνι και κατόπιν στην τράπεζα. Φαντάζομαι και όντως με την τσίμπλα στο μάτι. 'Ύπνος και ξύπνος, μέσα κι έξω, οικείο και ξένο, του είναι το ίδιο. «Με την τσέπη γεμάτη σταφίδες». Η σταφίδα δεν είναι απλά το εμπόρευμα του, είναι ο μόνιμος σύντροφος του, το φυλαχτό του.

Πριν από μερικά χρόνια ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, σε μια συνέντευξη με τον κύριο Μιμίκο από τη γνωστή επιχείρηση ορνιθοτροφείων και συσκευασίας πουλερικών «Μιμίκος», τον ρώτησε τι κρέας τρώει. O κύριος Μιμίκος απάντησε κατηγορηματικά: «Μόνο κοτόπουλο».

Όμως ας γυρίσουμε στον κύριο Ευγενίδη και στις σταφίδες του. Η τσέπη του είναι γεμάτη από δαύτες. Οι σταφίδες δεν είναι καν μέσα σε κάποια σακούλα, τίποτα δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στον κύριο Ευγενίδη και σ' αυτές. Πιστεύω πως ολόκληρος ο κύριος Ευγενίδης μυρίζει σταφίδα, τα ρούχα του, το δέρμα του. Το σώμα του κι οι σταφίδες του είναι ένα.

«Με κάλεσε για πρόγευμα» κτλ. O κύριος Ευγενίδης πάει κατευθείαν στο ψητό. Εκμαυλίζει τον υπαλληλάκο μ' ένα Σαββατοκύριακο μεγάλης ζωής σε κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία, με γυναίκες και καλοπέραση - θεωρώντας αυτονόητο πως όλοι, άρα κι ο υπαλληλάκος, λαχταρούν κι ονειρεύονται αυτά που ο ίδιος γεύεται και απολαμβάνει.

Στον κύριο Ευγενίδη δεν υπάρχουν διαφορές. Είναι μια σούπα: ύπνος και ξύπνος, μέσα κι έξω, οικείο και ξένο («αξούριστος...»), δουλειά και σχόλη, ανθρώπινο σώμα κι εμπόρευμα («με την τσέπη γεμάτη σταφίδες...»). Δεν υπάρχει ιδιαιτερότητα και σεβασμός (η ξεδιάντροπη απόπειρα δωροδοκίας), δεν υπάρχει ο πόνος της στέρησης κι η ηδονή της ικανοποίησης (η αγοραία απόλαυση).

O κόσμος του διακατέχεται από το «ούτε.. .ούτε». Τίποτα πάνω του δεν είναι πραγματικό. Ανύπαρχτη Πολιτεία...

Μια στιγμή όμως! Το «ούτε... ούτε» δεν είναι που συναντήσαμε στη γέφυρα του Λονδίνου αλλά κι εδώ, σ' εμάς, όπου δεν υπάρχει κοντά και μακριά, όπου επικοινωνούμε με μια συνθετική φωνή που δεν είναι ούτε ζωντανή ούτε νεκρή; Μήπως ο κύριος Ευγενίδης, ο κύριος Μιμίκος, κι όλοι μας μοιάζουμε μεταξύ μας περισσότερο απ' όσο νομίζουμε; Ας αναλογιστεί ο καθένας τις δικές του σταφίδες και τα δικά του κοτόπουλα.

Το «ούτε.. .ούτε», έχοντας καταλύσει τα όρια και ισοπεδώσει τα πάντα, μας «ξεκάνει», είναι έργο εκείνου του θανάτου που ούτε καν μας θανατώνει πραγματικά αλλά μας κάνει κενούς, κούφιους.

Όμως το κούφιο δεν μπορεί να υφίσταται μόνο του. Χρειάζεται παραγέμισμα. Τρία χρόνια μετά την «Έρημη Χώρα», και μένοντας ακόμα στον κύκλο της, ο Έλιοτ έγραψε ένα ποίημα με τον τίτλο «Οι κούφιοι άνθρωποι». Οι δύο πρώτοι στίχοι του, σε μετάφραση του Σεφέρη, είναι οι εξής: «Είμαστε οι κούφιοι άνθρωποι / Είμαστε οι παραγεμισμένοι άνθρωποι». Με τι είμαστε παραγεμισμένοι; Το ακούμε στην αρχή της «Έρημης Χώρας»: «Με θύμηση κι επιθυμία [... ]».

Στη θύμηση είναι προσκολλημένος αυτός που ζει στα περασμένα, όταν, π.χ., ο κόσμος του πατρικού σπιτιού παραμένει καθοριστικός ή όταν κατατρώγεται με τα κακά που «του έκαναν».

Στην επιθυμία είναι προσκολλημένος αυτός που η ζωή του θ' αποκτήσει νόημα με την εκπλήρωση και την ικανοποίηση.

Αυτοί που ζουν με θύμηση κι επιθυμία, δηλαδή αυτοί που τρέφονται μ' εκείνο που δεν είναι πια (θύμηση) κι εκείνο που δεν είναι ακόμα (επιθυμία), δηλαδή λίγο πολύ εμείς όλοι, ζουν με σκιές. Ζουν το δεν είναι και χάνουν αυτό που είναι και στο οποίο βρίσκονται. Χάνουν την πραγματικότητα. Είναι μη πραγματικοί, unreal, ανύπαρχτοι.

Θύμηση κι επιθυμία στοιχειώνουν την απούσα πραγματικότητα, την παραγεμίζουνε με τις σκιές τους. Κι εδώ συνεπικουρούνται από μια αλλοτριωμένη φιλοσοφία και τέχνη και ψυχολογία που τις έχουν αναγορεύσει σε κυρίαρχα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. «Είμαστε οι κούφιοι άνθρωποι / Είμαστε οι παραγεμισμένοι άνθρωποι». Συνήθως δεν το βλέπουμε ή δεν το παραδεχόμαστε. Παριστάνουμε ότι «ζούμε». Σ' εμάς τους υποκριτές αποτείνεται ο ποιητής της Έρημης Χώρας όταν, με λόγια δανεισμένα από τον Μπωντλαίρ, λέει: «You! hypocrite lecteur! - mon semblable - mon frere!» (Συ! υποκριτή αναγνώστη! - όμοιε μου - αδερφέ μου!)

Υπάρχει μια θερμότητα σ' αυτήν την προσφώνηση. O ποιητής δεν μας μιλά αφ' υψηλού. Σημαίνει αυτό πως ταυτίζεται με τον υποκριτή αναγνώστη, πως είναι κι αυτός υποκριτής; Ή μήπως ο αναγνώστης, καθότι υποκριτής, κρύβει κι αυτός μια αλήθεια, μέσα από την οποία είναι όμοιος με τον ποιητή κι αδελφός του; Ή μήπως και τα δυο; Μήπως κάπου είμαστε υποκριτές, σχεδόν χαμένοι ο καθένας στην ατομικότητα των ενθυμήσεων και των επιθυμιών του, και συνάμα κάπου μεταξύ μας όμοιοι κι αδελφοί;

Και ποιο θα ήταν αυτό το «κάπου»; Μήπως η πόλη, που αναφέρθηκε αρχικά σαν δυνατότητα μόνο; Το ερώτημα χρειάζεται ακόμα να περιμένει. Ακόμα είμαστε στην Έρημη Χώρα.

Βραδιάζει. Είναι «η ώρα η μενεξεδιά» (στ. 210). Το πρόσωπο που μιλά δεν βρίσκεται πια στο Λονδίνο αλλά πορεύεται στα βουνά, σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο (στ. 331-334):

Δεν έχει εδώ νερό παρά μονάχα βράχια Βράχια χωρίς νερό κι ο άμμος του δρόμου

Του δρόμου που ξετυλίγεται στα βουνά

Που είναι βραχόβουνα χωρίς νερό

Ας δούμε τι συναντά στην πορεία του (στ. 366-376):

Ποιος είναι αυτός ο ήχος ψηλά στον αέρα

Μουρμούρισμα μητρικού ολολυγμού

Ποιες είναι αυτές οι κουκουλωμένες ορδές που μερμηγκιάζουν

Πάνω σ' ατέλειωτους κάμπους, σκοντάφτοντας στη σκασμένη γης

Ζωσμένες από τον ορίζοντα τον χαμηλό μονάχα

Ποια είναι η πολιτεία πέρα απ' τα βουνά

Σκάζει, ξαναγεννιέται, θρουβαλιάζεται μες στον μενεξεδένιο αέρα

Πύργοι πέφτουν

Ιερουσαλήμ Αθήνα Αλεξάντρεια

Βιέννη Λόντρα

Ανύπαρχτες

Οι στίχοι, σημειώνει ο Έλιοτ, έχουν την αφετηρία τους στο βιβλίο του Hermann Hesse Ματιά στο χάος:

Ήδη η μισή Ευρώπη, ήδη η μισή ανατολική Ευρώπη τουλάχιστον, καθοδόν προς το χάος, προχωρεί μεθυσμένη μέσα σε ιερή παραφροσύνη κατά μήκος του γκρεμού και τραγουδά κιόλας, τραγουδά μεθυσμένα και υμνητικά [...]. O αστός γελά μ' αυτά τα τραγούδια που τον προσβάλλουν, ο άγιος και ο προφήτης τα ακούει με δάκρυα...

Το δειλινό στην Έρημη Χώρα δεν αφορά την ανατολική Ευρώπη του 1920 αλλά απλώνεται σ' όλον τον δυτικό κόσμο, σ' όλες τις εποχές, στις πόλεις που ήταν εκφραστές τους: «Ιερουσαλήμ Αθήνα Αλεξάντρεια / Βιέννη Λόντρα».

Εδώ τα λόγια είναι περισσότερο λόγια ενός άγιου, ενός προφήτη μαινόμενου:

What is that sound high in the air

Murmur of maternal lamentation

Who are those hooded hordes swarming

Over endless plains, stumbling in cracked earth

Ringed by the flat horizon only

What is the city over the mountains

Cracks and reforms and bursts in the violet air

Falling towers

Jerusalem Athens Alexandria

Vienna London

Unreal

Ο προφήτης αντιλαμβάνεται σημάδια που τον συνταράζουν: «Ποιος είναι αυτός ο ήχος... Ποιες είναι αυτές οι ορδές... Ποια είναι η πολιτεία...». Ακούει ψηλά στον αέρα θρήνους μητέρων. Το βλέμμα του χαμηλώνει και στους κάμπους βλέπει ορδές άστεγων και άσκεπων που φτάνουν μέχρι τον ορίζοντα και πιο πέρα βλέπει πόλεις, όχι πόλεις, είναι πάντα μια πόλη, η ίδια πόλη:

Σκάζει, ξαναγεννιέται, θρουβαλιάζεται μες στον μενεξεδένιο αέρα Πύργοι πέφτουν

Ιερουσαλήμ Αθήνα Αλεξάντρεια

Βιέννη Λόντρα

Ανύπαρχτες

Οι πόλεις, κοιτίδες των πολιτισμών που σημάδεψαν τον κόσμο μας, πόλεις που, για να θυμηθούμε τη διατύπωση στην αρχή της σημερινής ομιλίας, στο όνομα τους συναντήθηκαν όλες οι συναντήσεις. Πύργοι που πέφτουν: «Ανύπαρχτες...».

Και σαν αντήχηση, προς το τέλος του ποιήματος, ο στίχος από ένα παιδικό τραγούδι (στ. 426): «Της Λόντρας το γιοφύρι πέφτει, πάει και πέφτει, πάει και πέφτει».

Το τραγούδι αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός. Το 1014 σε μια μάχη οι Βίκινγκς έριξαν την τότε ξύλινη γέφυρα. Τα παιδιά το κάναν τραγούδι και το τραγούδι είναι μέχρι σήμερα από τα πιο αγαπητά τους: «London Bridge is falling down falling down falling down».

Τώρα η ανάγνωση του Eliot:

«London Bridge is falling down falling down falling down».

Στην αργή πτώση της λέξης «falling» βλέπουμε την ίδια τη γέφυρα να γκρεμίζεται. Όμως γιατί αναφέρεται η πτώση μιας γέφυρας; Πώς σχετίζεται με την πτώση των πόλεων στο ανύπαρχτο; Θα το δούμε αργότερα.

Επειδή οι πόλεις είναι ανύπαρχτες, δεν υπάρχουν και σπίτια. Έχει κατασκευές μόνο. Δεν υπάρχει στέγη που να στεγάζει, εστία που να συγκεντρώνει μια συνάντηση. Όταν λέμε «σπίτι μου», υποκρινόμαστε. Οι χώροι αυτοί δεν είναι χώροι, δεν μπορούν να χωρέσουν σχεδόν τίποτα. Ο όρος που αποδίδει σήμερα αυτό που έχει καταλάβει τη θέση των ανύπαρχτων πόλεων είναι «πολεοδομικά συγκροτήματα» κατεσπαρμένα επάνω στον πλανήτη «πάνω σ' ατέλειωτους κάμπους».

Πάντως οι πόλεις που ονομάζονται δεν είναι μόνο του σήμερα. Μήπως το ανύπαρχτο τις στοίχειωνε πάντα; Μήπως είναι πλανερά τα έργα κι οι μέρες των παλαιών που ανέδειξαν κι έκαναν περιλάλητες την Ιερουσαλήμ και την Αθήνα και την Αλεξάντρεια, τη Βιέννη και το Λονδίνο; Μήπως η πόλη, ως πόλη, ήταν από πάντα μια χίμαιρα; Η απάντηση δεν είναι απλή. Ας μείνουμε καταρχήν στο ερώτημα και ας το ακούσουμε όπως τίθεται από τον Έλιοτ στο ποίημα «East Coker» από τον κύκλο Τέσσερα Κουαρτέτα:

[...] Μας εξαπάτησαν,

Ή εξαπάτησαν τον εαυτό τους οι γηραιοί με τους ήπιους λόγιους τους,

Κληροδοτώντας μας απλά μια συνταγή απάτης;

Η γαλήνη μόνο εσκεμμένο ύφος,

Η σοφία μόνο γνώση νεκρών μυστικών

Άχρηστη στο σκοτάδι στο οποίο στύλωσαν

Ή απ' το οποίο απόστρεψαν το βλέμμα τους [...]

Λίγο παρακάτω ακολουθεί η απάντηση με τους αινιγματικούς στίχους :

[...] Δεν θέλω ν' ακούω

Για τη σοφία των παλαιών αλλά περισσότερο για την τρέλα τους,

Το φόβο τους του φόβου και τη μανία, το φόβο τους της κατοχής,

Ν' ανήκουν σε άλλον ή σε άλλους ή στον θεό.

Ακόμα δεν είναι η ώρα να συνομιλήσουμε μαζί τους. Καταρχήν ας συγκρατήσουμε το ότι η «Έρημη Χώρα» δεν αναφέρεται μόνο όπως γράφει ο Σεφέρης στη «σημερινή Ευρώπη» ως εποχή παρακμής ούτε «ετοιμάζει το χώμα για ένα διαφορετικό αύριο». Η «Έρημη Χώρα» ονομάζει τον τόπο του ανθρώπου ως ανθρώπου. Όμως και πάλι προτρέχουμε.

Μείναμε στον προφήτη που μας βλέπει «ορδές» που «μερμηγκιάζουν», «ζωσμένες από τον ορίζοντα το χαμηλό μονάχα». Απ' αυτές ανεβαίνει ψηλά ένας ήχος, «μουρμούρισμα μητρικού ολολυγμού». Είναι μια κηδεία, ίδια μ' αυτήν που περνά τη γέφυρα του Λονδίνου, μια όπως διαβάζουμε στο «East Coker», «[...] σιωπηλή κηδεία, / Κανενός κηδεία, γιατί δεν υπάρχει κανείς να ταφεί». Και δεν υπάρχει κανείς αφού στις ανύπαρχτες πόλεις δεν συμβαίνει ούτε ζωή ούτε θάνατος.

«[...] Γιε του ανθρώπου» μας λέει η φωνή που εισάγει στην «Έρημη Χώρα» (στ. 19-22). «Να πεις ή να μαντέψεις δεν μπορείς, γιατί γνωρίζεις μόνο / Μια στοίβα σπασμένες εικόνες, [...]».

«Μια στοίβα σπασμένες εικόνες». Τι έχει σπάσει κι αποσπαστεί απ' αυτές τις εικόνες; Η πραγματικότητα. Το συναντήσαμε με διάφορες μορφές στη στάση του «ούτε.. .ούτε» που μας αδειάζει και μας κάνει «κούφιους» και «παραγεμισμένους».

Ας πούμε πως φτάσαμε μέχρις εδώ, πως στις πολιτείες της Έρημης Χώρας αναγνωρίσαμε τη δική μας και στα πρόσωπα της τον εαυτό μας. Τι αναγνωρίσαμε; Θα μιλήσω για μένα, για τις μέρες που προετοίμαζα την ομιλία και περιδιάβαινα την Έρημη Χώρα. O προφήτης που είχε αναλάβει να μου τη δείξει, το ήξερε ήδη, μου το είχε πει από την αρχή (στ. 30): «[...] θα σου δείξω το φόβο».

Ήταν αλήθεια. Συνάντησα το φόβο. Τον συνάντησα καθώς άρχισα να εγκλιματίζομαι στην Έρημη Χώρα, να τη λέω χώρα μου και ν' ακούω τη λέξη «ανύπαρχτος» να μιλά ευκρινέστερα.

Όμως στο φόβο δεν γνώριζα πια «μια στοίβα σπασμένες εικόνες». Ο ίδιος ο φόβος περισυνέλεγε τα πάντα. Στο φόβο άρχισα να είμαι υπαρχτός. Το «θα σου δείξω το φόβο» σήμαινε: θα σου δείξω τον εαυτό σου. Ποιον εαυτό; Ο στίχος ολόκληρος είναι: «Μέσα σε μια φούχτα σκόνη θα σου δείξω το φόβο».

«Μέσα σε μια φούχτα σκόνη». Η σκόνη είναι το υπαρχτό που μένει όταν οι πόλεις «θρουβαλιάζονται» πέφτοντας στο ανύπαρχτο. Είναι μια σκόνη παμπάλαια. Μας προσπερνά, προσπερνά τους πατέρες των πατέρων μας και απολήγει στο χέρι που πρώτο έμελλε να την κρατήσει στη χούφτα του. Είναι το χέρι της Σίβυλλας.

Στους αρχαίους μύθους η Σίβυλλα είναι όνομα από πολλές προφήτισσες. Για μια απ' αυτές, τη Σίβυλλα της Κύμης στην Καμπάνια της νότιας Ιταλίας, ο Πετρώνιος στο Σατυρικόν γράφει πως ο Απόλλωνας της είχε χαρίσει, μαζί με την προφητική δύναμη, τόσα χρόνια ζωής όσα οι κόκκοι της άμμου που κρατούσε στη χούφτα της. Όμως η Σίβυλλα είχε ξεχάσει να ζητήσει και το δώρο της νιότης. Καθώς γερνούσε, κόνταινε κι αδυνάτιζε όλο και πιο πολύ και τέλος έμοιαζε με τζιτζίκι και την έβαλαν να μένει μέσα σ' ένα καλάθι, στο ιερό του Απόλλωνα. Τα παιδιά τη ρωτούσαν: «Σίβυλλα τι θέλεις;» κι αυτή απαντούσε: «Να πεθάνω θέλω». Τα λόγια της είναι και το μότο της «Έρημης Χώρας»: «Γιατί στην Κύμη είδα με τα ίδια μου τα μάτια τη Σίβυλλα να κρέμεται μέσα σ' ένα καλάθι* κι όταν τα παιδιά τη ρωτούσαν: "Σίβυλλα τι θέλεις;" εκείνη απαντούσε: "να πεθάνω θέλω"».

Κάποτε τα δώρα των θεών είναι περίεργα. Αυτό που ο Απόλλωνας χαρίζει στη Σίβυλλα είναι η παραβίαση των μέτρων. Της χαρίζει μια ζωή τόσο μεγάλη, τόσο υπερτροφική, που απωθεί το θάνατο σ' ένα απώτατο μέλλον, τον κάνει μακρινό και αμελητέο. Βέβαια τα χρόνια που της χαρίζονται είναι σαν τους κόκκους της άμμου: άσημα, άτονα, ομοιόμορφα, έτσι που «καταντά το αύριο σαν αύριο να μην μοιάζει».

Η Σίβυλλα, στο πέρασμα των χρόνων που της χαρίστηκαν, συρρικνώνεται και καταντά η ίδια σχεδόν ένας κόκκος άμμου κι αυτή. Ανύπαρχτη.

Και τα παιδιά, που πιάνει το μάτι τους και δεν ξέρουν να μαζεύουν τη γλώσσα τους, την κοροϊδεύουν για το πάθημα της επαναλαμβάνοντας την αλλοτινή προσφορά του Απόλλωνα «Σίβυλλα, τι θέλεις;», σαν να της λένε «Για να δούμε τι θα πεις τώρα». Κι η αδύναμη, συριστική φωνίτσα που βγαίνει απ' το ζαμουριασμένο ανθρώπινο ζωύφιο δεν θέλει πια τη μακροζωία. Θέλει το μόνο υπαρχτό που μπορεί ακόμα να περιμένει: το θάνατο, που κάποτε προτίμησε να διώξει μακριά της.

Αυτή είναι η ιστορία της χούφτας άμμου. Μας έχει παραδοθεί η άμμος, που με τα χρόνια έγινε στάχτη και την κρατάμε ο καθένας σφιχτά στο χέρι του που ποτέ δεν είναι αρκετά μεγάλο.

Ό,τι πέρασε η Σίβυλλα είναι έκτοτε μοίρα μας. Το δώρο του Απόλλωνα, εκείνο το απλό και πλανερό «Τι θέλεις;» φτάνει έως εμάς. Η αλλόφρονη θέληση για ζωή και περισσότερη ζωή θα κάνει στον καθένα μας τον τραγικό κύκλο της, θα περάσει από την αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο συγκαλυμμένη μονοτονία και πλήξη και θα γίνει θέληση για θάνατο, αλλού περισσότερο εμφανής κι αλλού λιγότερο.

«Πολλά τα δεινά κούδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» τραγουδά ο χορός στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μπορεί να μας τυχαίνουν δεινά πάμπολλα, όμως το μεγαλύτερο δεινό είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό δεν είναι έκφραση απελπισίας. Είναι ένας λόγος που απορεί και θαυμάζει.

Βρισκόμαστε πάντα στην Έρημη Χώρα. Κι εκεί, πάνω στη γέφυρα του Λονδίνου, δίπλα στον κύριο Ευγενίδη, πέρα από τις ορδές στους ατέλειωτους κάμπους είναι πάντα παρών ένας που μας δείχνει τη χώρα μας, τον εαυτό μας. Τον γνωρίσαμε ως τον προφήτη της, όμως δεν τον προσέξαμε ακόμα. Καλείται με πολλά ονόματα, θα δούμε γιατί. O ίδιος συστήνεται ως εξής (στ. 218-219):

«Εγώ ο Τειρεσίας, μολονότι τυφλός, σφύζοντας ανάμεσα σε δυο ζωές, / Γέροντας με γυναικείο στήθος ρυτιδωμένο, [...]»

Η μορφή του, στην οποία σημειώνει ο Έλιοτ «τα δυο φύλα ενώνονται», είναι παρμένη από τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Το σχετικό χωρίο είναι το εξής:

[ο Τειρεσίας] ήταν μαθημένος κι από τη μια κι από την άλλη Αφροδίτη. Γιατί σ' ένα πράσινο δάσος είχε χτυπήσει τα σμιγμένα κορμιά δυο μεγάλων φιδιών με το ραβδί του. Άξαφνα, ως θάμα, από άντρας έγινε γυναίκα κι έμεινε έτσι για εφτά φθινόπωρα· πάνω στο όγδοο είδε τα φίδια· και «αν η δύναμη των πληγών σας» είπε «είναι τόσο μεγάλη που ν' αλλάζει το γένος εκείνου που σας λάβωσε, τώρα θα σας ξαναχτυπήσω!» Μόλις τα χτύπησε έρχεται πάλι η πρώτη του μορφή, σαν να ξαναγεννήθηκε.

Αυτός ο Τειρεσίας λοιπόν, γράφει ο Έλιοτ,

μολονότι δεν είναι πραγματικά ένα «πρόσωπο του δράματος», αλλά ένας απλός θεατής, είναι ωστόσο η σημαντικότερη προσωπικότητα του ποιήματος, ενώνοντας όλα τα άλλα πρόσωπα. Όπως ακριβώς ο μονόφθαλμος σταφιδέμπορας γίνεται ένα με τον Φοίνικα Θαλασσινό και ο τελευταίος δεν είναι ολωσδιόλου ξεχωριστός από τον Φερδινάνδο, πρίγκιπα της Νάπολης [όλα τους πρόσωπα της Έρημης Χώρας], έτσι και όλες οι γυναίκες είναι μια γυναίκα και τα δυο φύλα ενώνονται στον Τειρεσία.

Πώ